Jump to content

Компютърът забива


Препоръчан пост

Преди месец си купих нов компютър, но от известно време започна да забива. Когато забие червената ламппичка свети постоянно и монитора замръзва. След рестарт не поема да заработи докато не си почине поне 15 мин. Не прегрява, тествах температурите с еверест. Занесох го в сервиза към, които е гаранцията и след като ми поискаха 25 лв. за тестовете ми казаха че проблем няма. Преинсалирах, но проблема остана. Моля ако някой може да ми помогне каде да търся проблема и евентуално ако го намеря да знам както се върна в сервиза за какво да споря. Благодаря предварително!

post-7855-1228315400_thumb.png

Link to comment
Сподели другаде

Какви са температурите все пак? Освен това, като гледам какви бюджетни компоненти са използвани се съмнявам захранването да е добро. Какво е то? Виж на гаранционната карта или офертата, която са ти дали, защото няма начин да го разбереш, без да отвориш компютъра.

С какъв ТОЧТНО Windows работиш?

Link to comment
Сподели другаде

Windows XP Sp3, с този съм отначало и преди да започнат проблемите играех и на най-новите игри без да забива / /последния NFS и LOST.VIA DOMUS/. Това са температурите и гаранционниата карта.

post-7855-1228375141_thumb.png

post-7855-1228375463_thumb.jpg

Link to comment
Сподели другаде

Една от най-жалко изглеждащите "гаранционни карти", които съм виждал - липсва информация за кутия, захранване, видео карта и/или памет. Т.е. третият ред от "картата" ще да е един от изброените компоненти, но, дявол да го вземе, не мога да го разшифровам. Всъщност липсва и информация за мишка, клавиатура и колонки, но допускам, че вече си имал(а) такива. А и да си нямал(а) обаче липсата им не е фатална. И все пак наличната информация е крайно оскъдна и недостатъчна.

Накратко: въобще не става ясно какво е захранването. Направи шот от страница Датчик (в раздел Компютър) на EVEREST Ultimate, за да видим как са напреженията. Ще е добре и да натовариш системата с нещо и да следиш как ще се променят напреженията, докато системата е под натоварване. Шот и на това състояние (за да станат 2) би бил от голяма помощ. За натоварване можеш да пуснеш няколко по-натоварващи дейности едновременно: архивиране, видео/аудио компресиране, сканиране с антивирусна (или друга подобна програма), местене на някой голям файл (филм например) от дял на дял и др. А ако не ти се занимава толкова, можеш да преминеш директно към Prime95, която ще извърши цялото натоварване. Теглиш, разархивираш, стартираш, кликаш Just Stress Testing, избираш In-place large FFTs и кликаш OK. Оставяш го така поне 10-15 минути (30 още по-добре) и тогава проверяваш напреженията.

 

P.S.: Windows-ът чист ли е? Т.е. само SP3 ли е вграден или има и други неща (някоя самоделка от рода на нещо-си Edition)?

Link to comment
Сподели другаде

Като цяло напреженията не са толкова лоши, а и температурите не са извън нормите.

След забив го рестартираш или изключваш? И какво точно имаш предвид под това, че не иска да проработи, ако не си почине 15 мин.? Т.е. при опит за включване какво става?

Забивите произволни ли са или се случват при конкретни дейности/ситуации?

Link to comment
Сподели другаде

Забива. След натискане на копче рестарт, зарежда само информацията но не и Windols. Изключвам го и след 15 минути си зарежда без проблем. А вчера не съм забелязала че е замръзнал пак часовника показваше 13:30 аз го рестартирах в 14:00 тръга без да чакам.
Link to comment
Сподели другаде

Как да го разбирам това "зарежда само информацията но не и Windols"? Докъде точно стига и какво точно прави?

Пипано ли е нещо по BIOS?

 

P.S.: пише се Windows.

Link to comment
Сподели другаде

По BIOS не е пипано поне незнам от сервиза не са ми казали нищо. А като забие остава на черен екран но чесно трябва маи да го снимам какво ми казва защото английския ми е слаб след 15 години учене на немски /а съм и руса :giggle: / Знаеш ли, когато правя опит да помисля дали възможно поставяне на вентилатори на кутията да ми решат проблема?
Link to comment
Сподели другаде

Т.е. да снимаш къде точно спира след рестартиране след забив? Ако имаш това предвид, няма да е лоша идея, особено ако опишеш и с думички, за да стане още по-ясно.

Допълнителни вентилатори биха били от полза ако системата прегрява, което мисля, че не става. По-лесен и по-евтин тест би бил да махнеш страничния капак на кутията, за да стои отворена. Това по всяка вероятност ще доведе до по-добро охлаждане от текущото ти.

Не каза дали забивите/замръзванията на системата са прозиволни или се случват при конкретни обстоятелства.

Link to comment
Сподели другаде

Първо да ти благодаря, много мило че ми помагаш. Забиването винаги се случва на различни места, никога на едно и също. Днес ще го наблюдавам и ще го щракна когато се разсърди.
Link to comment
Сподели другаде

Най-интересното е, че от вчера го чакам да забие , а той неиска. Обаче аз се ядосах и го изкарах от бюрото и го сложих на земята да е отворен от всякаде. Дали има нещо общо с новото му местоположение?
Link to comment
Сподели другаде

Най-интересното е, че от вчера го чакам да забие , а той неиска. Обаче аз се ядосах и го изкарах от бюрото и го сложих на земята да е отворен от всякаде. Дали има нещо общо с новото му местоположение?

 

Възможно е, защото така се е подобрила вентилацията в кутията и съответно сега е възможно да няма прегряващи компоненти. Остави го така още известно време и виж как се държи.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...