Jump to content

NTFS форматиране на флашка


Препоръчан пост

Носителите на информация на основата на флаш-памет микросхеми се ползват днес с небивала популярност. Досетихте се, че реч иде за USB Removable disk или Flash stick (накратко ще ги наричам флашка). Много от вас притежават компютърни флаш-дискове в формата на ключодържател с USB-порт, а без картите-памет с многочислените си формати е невъзможно да си представим съвременния цифров апарат, МР3-плейър, GSM мобилен телефон или джобен компютър.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/7794/flashkaor6.png

флашка/Removable disk

 

Основният елемент на съвременната флаш-карта се явява микросхема с NAND-памет. Името флаш (flash) e дадено от японската компания Toshiba в лицето на нейн инженер по име Фудзио Масуока през далечната 1984г, вследствие разработки на първите микросхеми с енергозависима памет и възможност за мигновено изтриване - "in a flash". Изобретението незаслужено се преписва на фирма Intel. През 1985г Toshiba пуска на пазара в промишлени количества флашка с обем 256кВ.

 

По практичност флашките нямат равни сред сменяемите носители на информация. Заради тях фирма Dell след 2003г преустановява инсталация на флопи-дисковод в своите модели компютри. Голям и постоянно растящ обем с годините, високо бързодействие и надежност на съхранение на информацията, компактност, ниско енергопотребление и съществено лесно подключване към компютър - това е секрета на тяхната популярност. Не на последно място са достъпните цени, които търпят понижение за сметка на нарастващите обеми на флашката.

 

Към днешна дата флашките на пазара започват с обеми 1GB и достигат 64GB. В случай, че имате флашка над 4GB възниква въпроса възможно ли е да бъде форматирана под NTFS файлова система. Ясно е, че FAT16 поддържа максимален обем на един файл до 2GB, FAT32 до 4GB, но файл с обем над тези 4GB може да бъде записан само под NTFS (с уговорка, че разглеждаме масовата към момента операционна система Windows XP и в частност: Windows 2000, Vista).

 

 

Форматиране

По собствено виждане програмистите на Microsoft са разрешили само FAT или FAT32 файлови системи за Removable disk познат от стандартния начин за форматиране през Windows Explorer, чрез десен бутон на мишката върху преносимото устройство и са скрили опцията за форматиране под NTFS.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/7794/261585838.PNG

 

За да узнаем начина на NTFS форматиране, аз използвах моя MP3 Аxon плейър, който има вградена флаш-памет на samsung с обем 1GB. При включване на плейъра в USB-порт - Windows Explorer го опознава като "Sigma Tel MSCN USB Device". Toва е моята флашка и това име ще търсите в показаните картинки. Начинът е прост и той се свежда до няколко клика с мишката, разрешаващи рестрикция в "Windows Polices".

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/7794/playerft4.png

МР3 Axon player/Sigma Tel MSCN USB Device

 

Предупреждение! Този материал е с учебна цел. Всички по-нататъшни действия Вие правите на свой риск и аз, нито кое да е трето лице не носим отговорност за последствията на вашите действия. Ако не разбирате смисъла на действията описани долу - по-добре се откажете. В всеки случай направете предварителни копия на вашите файлове и създайте точка на възстановяване.

 

Действията са следните. Посочвате вашата флашка в прозореца на My Computer. Клик с десен бутон и се спускате в свойства. Следва клик с ляв бутон, за да се отвори прозорец на Removable disk (буква на флашката; Properties. Ляв клик върху бутон Hardware и посочваме с курсора името на флашката. Два клика с ляв бутон, за да се отвори нов прозрец с име Името на флашката Device Properties. В новопоявилия се прозорец активираме с ляв клик бутон Polices, а след това отбелязваме долен радио-бутон Optimaze for perfomance. Следва заключителното ОК.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/7794/2nc2rv7_th.jpg.png

път до Polices, за отключване на форматиране под NTFS

 

Така отключваме опцията за форматиране под NTFS.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/7794/2094mfq.jpg.png

избор на файлова система в Windows Explorer

 

А сега следва нещо куриозно.

Забравете този начин за форматиране под каквато и да е файлова система. Tова е лично мнение и вие сте в правото си, да не се съгласите.

Windows XP може да форматира USB-флашката с вградените си инструменти, но този процес не винаги протича безупречно. Възможно е да повреди флашката!

 

На помощ идва най-добрият безплатен софтуер. Това е HP USB Disk Storage Format Tool. Той позволява от раз да избирате нужната ви файлова система и да превърнете флашката в системна.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/7794/2137521803.PNG

HP USB Disk Storage Format Tool

 

 

Безопасно изключване

Относно Safe Removal (безопасно изключване от компютъра) на флашката - можете да се запознаете в темата USB Safely Remove.

 

 

Поддръжка, авторство и лиценз

Това ръководство е за лично ползване. То е без гаранция и поддръжка.

Този материал може да се ползва според условията на Creative Commons license.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...
На мен също ми допада темата. Имам само едно предложение: нека снимката с пътя до Polices да бъде с нормална големина. Някакси несъразмерно е. Вярно, че като се кликне върху нея се уголемява, но все пак. :thumbsup:
Link to comment
Сподели другаде

  • 5 weeks later...
За да не отварям друга тема (и тъй като нищо не открих по моя проблем с търсачката) бих искал да попитам как мога да си форматирам дискета, защото с десен бутон на устройството и формат нестава. Нестава и с format A: На повечето ми дискети забелязах, че може да се чете или записва. По-рано при подобен проблем форматирането помагаше, понякога бързо, понякога пълно форматиране. Но сега не иска да се форматира. А дискетите са малко използвани. На около 2 години са, но дали за записвани десетина пъти. Благодаря предварително.
Link to comment
Сподели другаде

За да не отварям друга тема (и тъй като нищо не открих по моя проблем с търсачката) бих искал да попитам как мога да си форматирам дискета, защото с десен бутон на устройството и формат нестава. Нестава и с format A: На повечето ми дискети забелязах, че може да се чете или записва. По-рано при подобен проблем форматирането помагаше, понякога бързо, понякога пълно форматиране. Но сега не иска да се форматира. А дискетите са малко използвани. На около 2 години са, но дали за записвани десетина пъти. Благодаря предварително.

Изкарва ли някакво съобщение за грешка? Предполагам плъзгачът, който разрешава/забранява запис е в положение, което разрешава (т.е. дупката е затворена)

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 year later...
  • 2 weeks later...

Много хубава и полезна тема . Тъй като моя проблем е свързан с темата , реших да не създавам отделна тема , а да си кажа тук проблема.

Имам СД карта 16 ГБ . Ползвам я с четец , който е само са такива карти . Много проблеми ми създава тази карта . Сега съм поръчал четец за над 100 вида карти и ще разбера дали е от цетеца или картата. Вече изхвърлих вероятността да е от компютъра. Пробвано е на два компютъра.

Какъв ми е проблема ?

Записвам информация , всякаква, от снимки , програми , книги и др.Докато е включена в РС , инфото е там. В 90 процeнта/ и повече / от случаите при изключване на четеца от компа /чрез USB Safely Remove/ информацията изчезва или се деформира при следващото включване . Най напред я форматирах с уиндоския формат , след това с HP USB Disk Storage Format Tool , формат ФАТ 32, същия резултат . Преди изкючването и от РС гледам колко е запаметено ,еди колко си МБ . След повторното включване гледам мегабайтитве уж си са там , даааа показва че има . Да ама при отваряне - няма никой .

Прочитайки тази тема , си казах , ето къде бил ключа от бараката. С HP USB Disk Storage Format Tool ще я форматирам , слагам на NTFS , старт формат . СОРИ , не иска да я форматира. Пълен шаш . Ееее нямам повече идеи , освен да пробвам с друг четец.Прочетох доста теми за проблеми с такива флашки , четци и карти. Оказа се доста са недоволните и доста имат такива проблеми.

Дано някой по напреднал , имал същите проблеми да прочете мнението ми и да даде някаква идея.

Благодаря предварително на отзовалите се .

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Аз имах мp3-плейър 512 мегабайта и исках да го форматирам ..направих го NTFS но и със windows-кия и със HP USB Disk Storage Format Tool ми исписва

Failed to format the devise и вместо 512мб пише 15... а си работи като я пусна с батерийте,а не може да се влезе в нея от компютъра..помощ моля..

Link to comment
Сподели другаде

По принцип как я махаш от четеца? Има два варианта, след като си я спрял от сейфти ремов:

- изключваш четеца от захранването и тогава махаш картата

- махаш картата и тогава изключваш четеца

 

Пробвай и двете, след като първо я форматираш по бързата процедура. Преди да опиташ вторият начин пак я форматирай. Съответно когато я включваш - по обратния път. Има вероятност от там възникват тия проблеми, но по-скоро едното от двете е развалено. Най-вероятно картата. Различното форматиране няма да оправи нещата.

 

Когато ги форматирате в NTFS стават по-бавни. Подозирам че и жизнения им цикъл се намалява.

Още един съвет - не си купувайте скъпи карти и флашки, защото се развалят често.

Link to comment
Сподели другаде

Правилно , не бях дал повече данни за да получа адекватен отговор.

Да , смених четеца , нов , без марка , ALL in 1 , чете всички видове карти.

Резултата е пак същия , информацията е там, но не я виждам.

Мелмак , обикновено картата си седи в четеца ,не я вадя . Просто не се налага понеже другата ми карта /също СД / си седи във фотоапарата и директно си свалям снимките от него.

Как действам : пъхам четеца в УСБ,то , клик my computer / propirties - виждам колко е паметта , затварям propirties , клик ентер, отваря се Removable Disk E: виждам че нещо липсва / псувам / , записвам нещо само за проба , било снимки , статии , книги - изключвам четеца със сейфти римов , картата си седи в четеца , вадя четеца от компа /кабелчето , де / , картата си е в четеца .

След да кажем 4-5 минути , нарочно изчаквам напоследък , пак / включвам кабелчето на / четеца в компа и пробвам.

Ето тук : понякога псувам понякога не се налага , ама рядко .Правил съм опити да вкл/изкл и карта и четец при всякакви ситуации, няма система , по коята да установя къде е проблема.

Най накрая почти 99 процента се убедих , че най вероятно проблема е в самата СД карта.

Забравих да кажа че тези проби ги правя на 2 компа.

А напук на всичко си имам МП3 плеърче , което е дуракоустойчиво и издържа на всякакви проби.Сега съм се насочил да си взема едно МП3/МП4 плеърче с радио и ще оставя картата за фотоапарата за клипове и снимки, той поне я харесва .

 

ПС:Ще пробвам и втори вариант

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...