Jump to content

Температура на видео карта


Препоръчан пост

Видеокартата ми е ATI ALL-IN-WONDER X800Series, когато играя някаква игра колкото и малка да е температурата достига до 88 градуса и се поддържа с лек спад от 1-2 градуса през цялото време. В сайта на производителя никъде не намерих информация за температурата на картите им. Нормална ли е тази температура при положение, че страничния капак на кутията е постоянно свален, т.е. не е от липса на вентилация тази температура?

Пропуснах да кажа, че когато не е стартирана игра температурата на картата е 45-46 градуса.

Link to comment
Сподели другаде

Вентилаторът на картата върти ли се? Почистван ли е скоро? При допир на радиатора, докато е загряла, наистина ли е МНОГО гореща и не можеш да си държиш ръката/пръста?
Link to comment
Сподели другаде

Понеже кутията е отворена постоянно почиствам всяка седмица и пак поради тази причина знам, че вентилатора се върти, а дали е топла самата карта - не е нещо, което не може да се издържи. Тези температури ги показва Еверест.
Link to comment
Сподели другаде

Тогава я пипни колкото се може по-близо до ядрото. Ти каза, че вентилаторът се върти и че чистиш, но аз да си попитам изрично: целият охладител почистен ли е от прах и затлачване? Добре ли е прилепнал към видео картата? Откога следиш температурата с EVEREST Ultimate и ако е от повече време, преди дотолкова ли е загрявала?
Link to comment
Сподели другаде

Винаги температурата е била толкова висока, но навсякъде чета, че такива стойности не са нормални. Не зная дали 88 градуса е нормална температура за моята карта. Охладителя няма как да го видя добре ли е прилепнал, има едни вентилационни отвори през които излиза доста топъл въздух, който се издухва от вентилатора и там затлачване няма. Не виждам опция за разглобяване на този капак на картата, но ако е така, не бих се наела да го направя.
Link to comment
Сподели другаде

Предполагам под лепенките, и по-точно под тази на вентилатора ако я отлепиш има болтове, чрез които ще го махнеш и можеш да погледнеш. Ако те е страх да правиш такива роботи, варианта е да го откараш в някой сервиз да го погледнат.
Link to comment
Сподели другаде

По принцип температура от 80-90 градуса всъщност е в нормите според официалните данни на ATI. Според компанията картата може да понесе температури до 105 градуса. Това разбира се не значи, че не е желателно температурата да е колкото се може по-ниска. При колкото по-високи температури работи даден компонент, толкова по-кратък е животът му.

Разглобяването на охладителя, почистването му и обратното му монтиране биха били полезни дейности, но като за начало можеш просто да демонтираш картата (да я извадиш от слота) и да погледнеш доколко замърсена е и дали има някъде затлачени въздухопроводи. Едно по-силно продухване на правилните места в повечето случаи е достатъчно, за да отпуши евентуални затлачвания с прах, ако не са сериозни.

Ако искаш да направиш нещо по въпроса, ето предложения:

- да демонтираш картата, да разглобиш, почистиш и смажеш вентилатора и да го монтираш отново;

- да смениш термичната паста, която е приложена в момента (би било добре, ако се комбинира с горния съвет);

- да смениш целия фабричен охладител с нов, има нелоши и нескъпи отделни охладители (би било много добре ако се комбинира с предходния съвет);

- да се опиташ да постигнеш добра циркулация на въздуха в кутията около видео картата, като монтираш допълнителен вентилатор.

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за съветите, май ще прибегна до варианта с допълнителния вентилатор. Все пак успокоителното е, че тези температури влизат в рамките на допустимото. Още един вентилатор ще дойде идеално.
Link to comment
Сподели другаде

По принцип монтирането на допълнителен вентилатор, който да обдухва директно картата или да подобрява циркулацията на въздух в кутията (докато е затворена), би имало положителен ефект, но няма да е толкова добре, колкото да смениш охлаждането например. Дори може да е минимална разликата. Няма как да се каже, преди да се пробва.
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...