Jump to content

Въпрос относно Task manager-a

mavro

Препоръчан пост

Мога ли да променя приоритета на процеси на които е зададено "висок" на "нормален" и ако мога как да го направя? При опит от моя страна се получава това:
Сподели другаде

Попринцип може да се променя приоритета на нишките в процеси, на които е заден висок приоритет на изпълнение (дори и да са изпълнявани от System акаунта), но в случая с avast! това не е възможно, защото програмата разполага с т.нар. avast! Self-protection технология, която не позволява промени по процесите на avast! с цел по-висока сигурност.

Това, че процесът на avast! се изпълнява с висок приоритет не е фатално. Ако се изпълняваше като Real-Time можеше да е проблем, защото много от системните нишки на операционната система също се изпълняват в real-time област на приоритет и това би блокирало критични системни функции в мениджъра на паметта, мениджъра на кеша и тн. Но при High няма такъв проблем. Единствено върху производителността, Hight-приоритетът на процеса на avast! може да въздейства леко отрицателно на бързодействието, но едва ли ще видиш разлика, особено ако си с по-нов процесор.

Сподели другаде

Благодаря за изчерпателния отговор. Поставих този въпрос, защото имах в един момент непрекъснато натоварване на процесора между 80 и 95%.Когато попитах в друг форум на какво се дължи това ми отговориха,че проблема е в приоритета на Avast и ми беше препоръчано да го променя. Аз съм далеко от тези неща и опитах,но се вижда от шотовете какво стана.Нищо не можах да направя. Сега се чудя защо разни "специалисти" се подвизават по форумите и няма ли начин тяхните погрешни съвети да бъдат премахвани. Такива лаици като мене само могат да си навредят,отколкото да си помогнат. Благодаря още веднъж!
Сподели другаде

Това, че нишките в процеса на avast! са консумирали 80 / 95% процесорно време няма нищо общо с техния приоритет. Приоритетът участва в разпределянето на изпълнението, като нишката с най-висок приоритет и състояние на готовност винаги се изпълнява (със забележката, че изпълнението й може да е ограничено до определен процесор / ядро). Казано с други думи: и да намалиш приоритета на нишката тя пак ще се изпълнява и ще се предизвикват конктекстни превключвания, което до някъде ще влияе отрицателно на производителността. Решението на такъв проблем (когато имаме приложение, което използва интензивно процесора, а той ни трябва) е нишките в процеса се „прекратят” временно. Това може да стане като се използва функцията Suspend/ResumeThread на Windows API. Приложенията, които могат да извършват това са Process Explorer и PsExec. След като „прекратиме” (Suspend) изпълнението, процесорът е свободен, а когато си свършиме работата можем отново да възстановим изпълнението (Resume).

Обаче тук става въпрос за антивирусен софтуер т.е. прекратяването на изпълнението не е добра идея, а пък и не може да се реализира при наличието на защитен механизъм от avast!. Решението в случая е, да се анализира какво точно се случва в системата, когато въпросният процес консумира 80 / 95% и съответно да се вземе решение – промяна на настройки, обновяване на продукта и тн. Не знам за кой точно процес говориш, но ashServ специално е основната услуга на avast!, която управлява и имплентира резидентната защита, клетката за вируси и други съществени компоненти. Всеки един от тези компоненти би могъл да причини активност в тази услуга. А дали тази активност „си заслужава” вече е друг въпрос и също така зависи до колко е оптимизирана програмата. Нещо, което определено не е най-силната черта на avast!. (:

P.S.: За съжаление „специалистите” не са само във форумите, а и в компютърните фирми. Наистина нивото е доста ниско и в интернет има множество грешни / подвеждащи теми и мнения и затова масово хората имат проблеми от най-различен характер.

Сподели другаде

:offtopic:

Проблемът със специалистите е доста голям. Иначе точно в твоя тема имаше подобна ситуация.

Трудно е да е противодейства на подобни специалисти, просто защото са прекалено много. А и когато става за разни оптимизации и трикове, е още по-трудно, защото не само трябва да се бори човек със "спецовете", ами и с потребителите (жертвите), защото хората обичат да бъдат лъгани (подсъзнателно). Подсъзнателно искат да чуят/прочетат, че оптимизацията е готино нещо и затова лесно биват подтиквани към подобни неща, но трудно биха били разубедени.

Сподели другаде

• 2 months later...

Аз също искам да попитам има ли начин даден процес да си остане в приоритета който ръчно съм му задал ???

Например имам процеса x.exe, който е с приоритет "нормален", ръчно от task manager-a го правя с приоритет "нисък".

След рестарт на компа, обаче пак си е с "нормален" приоритет.

Има ли начин автоматично да се стартира с "нисък" приоритет ?

Сподели другаде

Това може да стане чрез вградения инструмент Start. Правиш си нов шорткът, който да съдържа следният път:

cmd.exe /C "start /LOW C:\Progra~1\X\X.exe"

Това е валидно, ако дадената програма е инсталирана в C:\Program Files. Ако е на друго место трябва да направиш съответната промяна в пътя.

Сподели другаде

• 1 year later...

Това може да стане чрез вградения инструмент Start. Правиш си нов шорткът, който да съдържа следният път:

cmd.exe /C "start /LOW C:\Progra~1\X\X.exe"

Това е валидно, ако дадената програма е инсталирана в C:\Program Files. Ако е на друго место трябва да направиш съответната промяна в пътя.

Здравейте,

може ли малко по-подробно да обясните къде се поставя този шорткът.И всъщност шорткъта е текстовият файл нали?

Сподели другаде

• 2 weeks later...