aryordanov Публикувано Октомври 8, 2008 Report Share Публикувано Октомври 8, 2008 Здравейте, искам да си увелича размера на паметта на вградена видео карта. Картата ми е geforse 7050 с 512 ram, т.е 256 и 256 шарната, но искам да и шарна още 256. Някой знае ли как става? Благодаря предварително. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Sprint-Debugger Публикувано Октомври 8, 2008 Report Share Публикувано Октомври 8, 2008 И аз искам да питам за нещо подобно. Имам лаптоп BENQ Joybook A51 и когато го купувах пишеше, че видео картата е "up to 256mb", а всъщност като вляза да проверя колко мб е, пише, че е 32мб и наистина лаптопа се държи много зле при игри. Възможно ли е да "стигна" тези 256мб? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Октомври 8, 2008 Report Share Публикувано Октомври 8, 2008 @ aryordanov - добре дошъл във форума на SoftVisia! Паметта на вградения видеоконтролер се увеличава чрез BIOS-а. Т.е. трябва да влезнеш там и да си провериш настройките за заделеното количество памет. Имай предвид, че вграденият видеоконтролер ползва оперативната памет (RAM), така че, ако стойността е твърде висока, това може да въздейства отрицателно на бързодействието на цялата система. А да не говорим, че дори и с повече заделена памет, вградените видеоконтролери не са подходящи за по-тежки 3D приложения, поради слабия графичен процесор. С други думи - паметта не е най-важното нещо. Ако искаш да подобриш производителността на компютъра в 3D приложения ще трябва да си вземеш отделна видеокарта. @ Sprint-Debugger - при мобилните компютри положението е малко по-различно. Това "up to 256mb" може да означава, че може да използва до 256MB чрез HyperMemory или TurboCache (в зависимост от видеоконтролера) т.е. това е един вид динамично, моментно заделяне на памет, а не фиксирана стойност, както е при настолните вградени видеоконтролери. Другият вариант (когато такава технология не се поддържа) е да провериш настройките в BIOS-а на машината и съответно да направиш промяна, но както и при настолните, увеличаването на заделената памет няма да направи вградения видеоконтролер видимо по-бърз. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
aryordanov Публикувано Октомври 8, 2008 Author Report Share Публикувано Октомври 8, 2008 Свалих си Medal of honor - airborne. Вчера изтеглих от сайта на nvidia новите кодеци и работата малко се подобри, но все още насича, та си мисля ако шарна още малко памет дали ще стане, затова питам, но си мисля дали е от процесора /на компа/ или най вероятно от графичния процесор на видео картата, както казва I.kanelov, но все пак как става през BIOS, аз опита но не намерих опцията с която се споделя паметта. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Октомври 8, 2008 Report Share Публикувано Октомври 8, 2008 Забрави с вградения видеоконтролер да играеш новите игри - няма да стане, ако ще и 1GB буфер да заделиш, просто не им достига изчислителна мощ на графичния процесор. NVIDIA 7050 е орязан вариант на най-ниския клас видеокарти от 7-ма серия - GeForce 7100GS и съответно производителността, която предлага е съвсем скромна, предвидена е за офис работа и прости 3D приложения, но не и за игри (както и всички останали вградени решения).За да играеш по-новите игри, освен мощен видеоускорител ти трябва и добър процесор + достатъчно памет. Без да дадеш информация за тези компоненти, няма как да кажем дали системата ти е "добра за игри". За настройките в BIOS-а за паметта на видеоконтролера, може да погледнеш в книжката към дъното (там е описано) или ако не разполагаш с нея да я свалиш в електронен формат от сайта на производителя. Къде точно се намира опцията зависи от конкретния BIOS, но обикновено е в Advanced настройките на чипсета и опцията се казва примерно Frame Buffer Size. Имай предвид, че повече от 256MB е малко вероятно да може да заделиш, но пак казвам че с тях и без тях няма да стане да играеш новите игри на приемлива разделителна способност и ниво на детайлите. P.S.: Пише се "шервам" или "шерна" от английски "share" - споделям.P.S2.: Никът ми е l.kanelov, а не "I.kanelov". Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
cruise Публикувано Ноември 24, 2008 Report Share Публикувано Ноември 24, 2008 Здравейте форума ми помага много, но досега не съм го използвам да пиша (защото намирам отговорите,а мисля че това е целта на форумите, а не съм специалист да помагам), но имам проблем втори ден не мога да го оправя и реших да пиша, тъй като стигнах до извода че проблема е точно в заделянето на РАМ от виодеото затова пиша в тази тема. Почвам то без предистория няма да стане ясноСглобих нова машина Sempron LE-1550, Foxconn 6150M2MA KRS2X http://www.foxconnchannel.com/product/Moth...ID=en-us0000359 Два дена съм сменял драйвери и кодеци мисля че не е там проблемаОт Биоса във Advance chipset направих Frame buffer size 256МБ (четох го някъде)Hardware accelerration го дам на full и не ми тръгват филмите черен екран, игрите също не ми тръгват говоря за най елементарни. Пробвах една елементарна игра 10MB Robocop и тя ми изписа видео картата 0МБ Играта изисква 32МБВ Биоса съм написал 256МБ ,а тук показва 512МБ Биоса 256МБAdaptera 512MBИграта 0МБ ПомощМисля че е някаква настройка но незнам, Обещавам повече няма да сглобявам компютри Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Ноември 26, 2008 Report Share Публикувано Ноември 26, 2008 А сигурен ли си, че си запазил настройката в BIOS? Провери как е в момента там. Дай и снимка, ако може.Опитал ли си със зануляване на настройките на BIOS? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
cruise Публикувано Ноември 28, 2008 Report Share Публикувано Ноември 28, 2008 Да опитвах с биоса. По подразбиране настройки и зануляване с махане на батерията. И изчетох всичко каквото намерих за БИОС-а.Проблема беше открит (не от мен от по умна глава ). Проблема се оказа Hardware-ен. Върнах дъното. Като се натовари видеото не работеше.Това как се открива? Че проблема е хардуерен при положение че работи Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Ноември 28, 2008 Report Share Публикувано Ноември 28, 2008 Ами, общо взето по метода на изключването. Щом смяна на настройки на BIOS не помагат, както и евентуалната му смяна, то значи проблемът трябва да е в самото дъно, защото няма как да е в нещо друго, след като картата е вградена и няма как драйверите да са причината за това. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
strashil Публикувано Октомври 31, 2009 Report Share Публикувано Октомври 31, 2009 Какво точно да направя,за да вляза в биоса и да увелича паметта на вградената си видео карта.Незнам къде да вляза.Aко може някой да ми помогне ще му бъда благодарен. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Октомври 31, 2009 Report Share Публикувано Октомври 31, 2009 Сигурен ли си, че си с вградена карта? Ако да, каква е? За какво ползваш въпросния компютър? С колко оперативна памет разполагаш? Колко са заделени за видео картата в момента? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
strashil Публикувано Ноември 1, 2009 Report Share Публикувано Ноември 1, 2009 Да сигуран съм че съм с вградена,видео картата ми е nVIDIA GeForce 6100 nFORCE 405,оперативната ми памет е 1GB,а сега за видео картата съм заделил 64mg. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Ноември 1, 2009 Report Share Публикувано Ноември 1, 2009 Влизането в BIOS-а става със съответния клавиш, специфичен за системата (най-често е Delete). Тази настройка обикновено се намира в секцията с настройките на чипсета. За повече информация или погледни в книжката към дъното или ни кажи какво е дъното и ние ще ти кажем къде да влезнеш.Друг е въпросът, че 64МБ е добра стойност. Увеличаването на заделената памет за видеоконтролера над 128МБ е лишено от смисъл и няма да доведе до по-добра производителност (видима) в 3D, защото в случая не паметта, а слабата изчислителна мощ на графичния процесор е проблемът. Дори може да има негативен ефект, ако заделиш твърде много, защото по този начин допълнително намаляваш количеството налична оперативна памет за операционната система и приложенията, което няма да се отрази добре на бързодействието на системата в общия случай. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
strashil Публикувано Ноември 5, 2009 Report Share Публикувано Ноември 5, 2009 Как точно се влиза в биоса?С кой команди? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Aquarius Публикувано Ноември 5, 2009 Report Share Публикувано Ноември 5, 2009 Специфично е за всяка система, но както казах най-често е с натискане на клавиша Delete по време на POST (когато се покаже тактовата честота на процесора, размерът на оперативната памет, etc..). Също така на самия екран в този момент се изписва кой клавиш трябва да се натисне, за да се влезне в конфигурационната програма на BIOS-а. И трето в книжката към дъното е почти сигурно, че пише също. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост