Jump to content

Ще наблюдаваме частично слънчево затъмнение


Препоръчан пост

Ще станем свидетели на частично слънчево затъмнение в петък, в обедните часове, съобщи директорът на Варненската обсерватория “Николай Коперник” Иван Иванов. Той поясни, че това затъмнение ще се вижда по-добре от източната част на страната ни, отколкото от западната, като за града то ще е 17 процента в максималната си фаза.

 

Пълното слънчево затъмнение ще се вижда от Земята от ивица с ширина около 200 км., която по думите на Иванов ще минава през северните острови на Канада, Северния полюс, Сибир, Новосибирск, Монголия, Китай и Тибет. Директорът на Обсерваторията допълни, че събитието за Варна се очаква да започне по предварителни изчисления в 12,25,51 сек. да достигне зенита си в 13,12,28 сек. и да приключи в 13,58,11 сек. Той добави, че пред Планетариума ще бъдат изнесени телескопи, които ще онагледят по-ясно явлението.

 

Иван Иванов припомни, че слънчевото затъмнение не трябва да се наблюдава с невъоръжено око, а само през много тъмно стъкло и то за няколко секунди, иначе има риск от ослепяване. Като подходящо за случая той посочи стъклото от маските за оксижен, добри слънчеви очила, но при всички положения не трябва да се съзерцава за повече от няколко секунди.

 

Заснемането на природния феномен също трябва да се осъществява само с поставени специални филтри на фотоапаратите, защото в противен случай у тях ще се появят технически поражения. Само пълната фаза на слънчево затъмнение може да се снима с обикновен фотоапарат, защото тогава светлината е много слаба, поясни Иван Иванов. Такова пълно затъмнение се наблюдаваше от България на 11 август 1999 г., а следващото пълно, което ще може да се види от територията на страната ни ще е след 2070 г., коментира директорът на Обсерваторията, съобщава БГНЕС.

 

Източник: http://bgnewsroom.com/

 

 

--------------------------------------------------

 

Да видим дали ще успея да си ъпдейтна аватара... :cooldude:

Link to comment
Сподели другаде

........................ Такова пълно затъмнение се наблюдаваше от България на 11 август 1999 г., а следващото пълно, което ще може да се види от територията на страната ни ще е след 2070 г. ....

 

Ще го изчакам. Че и следващото ... :giggle:

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...