Jump to content

Въпроси, свързани с малко известен кабел


Препоръчан пост

Днес реших да си почистя комютъра от вътре (защото лятото идва и проблемите ще започнат) и се сетих за 1 кабел дето си стоеше вътре неизползван. Той свързва CD-ROM-а с дъното, но не е дата кабела. Преди беше свързан, но го откачих, защото не знаех за какво се използва. Днес го свързах и пак нищо. Затова сега искам да попитам за какво служи. Ето няколко снимки и 1 клипче, за да ви стане по-ясно (извинявам се за качеството, снимах с web камерата :P)

П.П. CD-ROM-a е LG 52x + изход за слушалки и др. (в клипчето се вижда)

 

post-3246-1215191309_thumb.jpg post-3246-1215191316_thumb.jpg post-3246-1215191321_thumb.jpg post-3246-1215191326_thumb.jpg post-3246-1215191334_thumb.jpg

 

П.П.2 Не знам защо, но клипа е .wmv, а като се изтегли е .avi, което може да създаде проблеми при някои!?

Link to comment
Сподели другаде

Това е така нареченото "аудио кабелче", което бе неизменна част от всяка по-стара машинка. В общи линии, това кабелче служеше за връзка между сд-ром-а и звуковата карта и преобразува сигнала от цифров във аналогов, като даваше възможност да се слушат аусио-дискове на РС-то.

В момента това кабелче е ненужно тъй като новите операционни системи, а и звуковите карти(драйвери) "разкодирват" или преобразуват софтуерно цифровият сигнал в аналогов.

При по-старите ОС (Windows 95, 98) е нужно да се инсталира по-нова версия на Windows Media Player, която решава проблема.

Link to comment
Сподели другаде

OMG xaxax. Какво прави тоя кабел в моя компютър!? :D

А сега се сетих и за друг въпрос. Може ли да се използва аудио изхода от CD-ROM-a като заместител на обикновения (този който е отзад на звуковата карта), защото по някой път ми се налага да си пускам слушалките, но понеже са доста къси те не стигат до мен, ако свързани отзад, пък и е доста неудобно постоянно да се навирам и да сменям кабели :crosseyes1: Та, може ли някакси чрез този кабел да се прехвърли сигнала. Знам, че има удължители за аудио кабели, евтини са, но обиколих над 5 магазина по главните улици на Варна и на всякъде няма и не са чували за такива :bat:

Link to comment
Сподели другаде

Според този линк няма да може да стане:

http://www.pcmag.com/encyclopedia_term/0,2...;i=39413,00.asp

 

но е възможно и да се бъркам, все пак не съм чак толкова навътре....може би Night_Raven ще знае повече по въпроса....

Link to comment
Сподели другаде

Що? Тъй като гледам на снимката, май трябва да свържа този кабел към звуковата карта, а не към дъното, но си нямам на идея къде. :crosseyes1: Ако някой знае каде точно трябва да се свърже, ще направя снимка на звуковата карта или ще сканирам ръководството, за да ми покаже в моя случай.
Link to comment
Сподели другаде

На някой CD-ROM има едно бутонче Play /ползвахме ги като CD за автомобилите/ отделно си има и аудио изход за слушалки ако разполагаш с такъв би могло да се получи. Но по начина по който си мислиш надали ще се получи.
Link to comment
Сподели другаде

Все пак ще взема да обобщя: и двата изхода са аналогови и са предвидени да са от полза само при възпроизвеждане на музикални дискове. Задния изход, както Slammer вече обясни, е аналогов изход за свързване към звуковата карта. Преди време без това кабелче нямаше звук при възпроизвеждане на музикални дискове. Сега вече съвременните плеъри извличат аудиото по цифров път и го възпроизвеждат така. Кабелчето не пречи, но вече не е нужно. Предния изход е основно за слушалки, но може да се ползва и като стандартен стерео изход за слушане на песните от даден музикален диск. По-старите оптични устройства имат и врътка за регулация на силата на звука. Някои дори имаха Play/Stop бутони, което допълнително улесняваше възпроизвеждането без софтуерен плеър. Не че тези неща заменяха слушане чрез софтуерен плеър, но имаха приложение понякога.

Отново: тези изходи са проектирани да имат приложение само ако в устройството е поставен музикален диск. Те не са и не могат да се използват като стандартни изходи, вместо този отзад. То затова и повечето кутии вече имат панел отпред (или отгоре) за по-удобен достъп до основните жакове (както и USB, FireWire, eSATA и др.).

Дано това отговаря на запитването.

Link to comment
Сподели другаде

Еми на клипчето ясно се вижда, че CD-то е с 2 бутона - play/pause и stop/eject, има възможност за регулиране на силата на звука, както има и стерео изход за слушалки и други подобни. Значи да разбирам, че няка никакъв начин да изкарам звука, който по принцип си идва от звуковата карта, от CD-ROM-a, дори и ако се свърже този кабел не към дъното, а към звуковата карта или пък, ако се използва някакъв софтуер?
Link to comment
Сподели другаде

Значи да разбирам, че няка никакъв начин да изкарам звука, който по принцип си идва от звуковата карта, от CD-ROM-a, дори и ако се свърже този кабел не към дъното, а към звуковата карта или пък, ако се използва някакъв софтуер?

Кабелчето няма работа да се свързва към дъното. Всъщност може да се каже, че се свързва към него, ако звуковата карта е вградена (което е в 99% от случаите), но това е по-скоро издребняване. CD-ROM-ът не е направен да приема звук, а да подава такъв. Всъщност по-новите устройства вече нямат въпросния жак отпред, а си имат само бутонът за вадене на шейната. Това е така, защото вече почти всички нормални потребители ползват операционни системи и плеъри, които си извличат аудио данните по цифров път и ги подават към звуковата карта, а не разчитат устройството да възпроизвежда дисковете, както беше по-рано.

Иначе ако си някакъв специалист по електроника, можеш да си направиш връзка от изходните пинове за преден панел до CD-ROM-а, който ще трябва да разглобиш и моднеш. Накратко - голяма играчка, криеща рискове да си съсипеш дъното и оптичното устройство. Ако нямаш преден панел на кутията, просто си купи удължаващ кабел.

Link to comment
Сподели другаде

Eми накратко: нямам преден аудио панел, вградената звукова не подава и не приема никакви сигнали, т.е. - не бачка и затова си купих обикновена 5.1 звукова карта със 5.1 колони. Знам, че с удължител е много лесно, но просто във Варна немога да намеря. Та затова питам за някакви алтернативни начини.

П.П. В подписа ми е пълната компютърна конфигурация, ако те интересува.

Link to comment
Сподели другаде

Единственият начин е чрез хардуерен модинг, което обаче в случая е крайно нерентабилно, защото почти ще си съсипеш устройството. Алтернативни начини да постигнеш това, което искаш, няма. Просто почти няма как да стане. Хардуерът не го позволява.

Иначе не вярвам някъде във Варна, който е голям град, да няма един удължаваш кабел за 3.5 мм жак. Единият край на кабела да е стандартен мъжки 3.5 мм конектор, а другият да е стандартен 3.5 мм женски жак (както е на самата звукова). Все в някой магазин ще трябва да има някакви такива кабели.

Link to comment
Сподели другаде

Eми накратко: нямам преден аудио панел, вградената звукова не подава и не приема никакви сигнали, т.е. - не бачка и затова си купих обикновена 5.1 звукова карта със 5.1 колони. Знам, че с удължител е много лесно, но просто във Варна немога да намеря. Та затова питам за някакви алтернативни начини.

П.П. В подписа ми е пълната компютърна конфигурация, ако те интересува.

В първия срешнат офис 1 задължително има такива удължители. Друг е въпроса че се водят маркови и са скъпи, но поне има....същото се отнася и за почти всеки магазин за техника...

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...