Night_Raven Публикувано Събота в 09:23 Author Report Share Публикувано Събота в 09:23 преди 19 часа, barca_b0y написа: Може би са 50 CD-та. Пак си е играчка. 🙂 преди 17 часа, barca_b0y написа: Не съм сигурен за какви защити става въпрос. Говоря за оригинални CD дискове, с които ImgBurn никога не се е затруднявал. Дискове със защита от копиране. Най-често това бяха игри, но се срещаше и при софтуер. ImgBurn не е предвидена да се справя с подобни защити. Ако говорим за аудио дискове, може би 99,9% от тях нямат защита, така че не би трябвало да е проблем. преди 17 часа, barca_b0y написа: Кое налага това? Питам, защото по спомен ImgBurn не пита за формат. ISO файловете са предвидени да се използват само за съхранение на стандартни файлове (data). Пътеките на аудио диск не спадат към тази категория, така че няма как да се създаде образ на аудио диск в ISO формат. За целта трябва да се използва BIN, което е 1:1 копие на съдържанието на даден диск, без значение какво точно има на него. CUE файлът е малък (на практика текство файл с друго разширение) помощен файл, който подава информация и евентуално указания на софтуера за запис за съответния BIN файл. Когато използваш ImgBurn да създадеш образ от диск, трябва да можеш да си избереш формата от падащото меню в диалоговия прозорец, който се отваря, след като кликнеш бутона да си избереш дестинация. преди 18 часа, barca_b0y написа: Имам някакъв спомен, че бях споделил въпросната практика тук и получих мнения (може би конкретно от теб?), че хватката с ImgBurn всъщност не било съвсем точно копие. Стори ми се доста нелогично и затова съм го запомнил. Понеже не го намирам в архивите, питам отново. Нямам спомен за подобно нещо и честно казано в момента не се сещам за ситуация, в която ImgBurn (или която и да било друга сносна програма) да не може да създаде 1:1 копие на диск. Разбира се тук говорим за незащитени носители. Защитените такива са съвсем друга бира. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Събота в 13:35 Report Share Публикувано Събота в 13:35 преди 4 часа, Night_Raven написа: Когато използваш ImgBurn да създадеш образ от диск, трябва да можеш да си избереш формата от падащото меню в диалоговия прозорец, който се отваря, след като кликнеш бутона да си избереш дестинация. Да. Явно грешно съм запомнил. Тук имам настройка единствено за скорост и изглежда важно. Какво трябва да избера в двете менюта за скорост? И всъщност с това ли се изчерпват настройките за перфектното копие? Трябва ли да обикалям из дълбоки настройки, както при EAC? Сега се сетих, че имам и няколко DVD дискове. При тях отново ли мога да направя перфектни копия с BIN+CUE? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Събота в 15:24 Author Report Share Публикувано Събота в 15:24 преди 24 минути, barca_b0y написа: Какво трябва да избера в двете менюта за скорост? Първата настройка е за дискове с данни, втората е за аудио дискове. За дискове с данни няма особена причина да избнереш скорост под максималната. За аудио дискове можеш да оставиш по-ниска от максималната, ако искаш да намалиш вероятността от грешки при четене. На теория, колкото по-ниска е скоростта, толкова по-добре, но според мен 8x е добър баланс. Ако си параноичен и имаш време, избери 1x. 🙂 преди 58 минути, barca_b0y написа: И всъщност с това ли се изчерпват настройките за перфектното копие? Да. преди 58 минути, barca_b0y написа: Трябва ли да обикалям из дълбоки настройки, както при EAC? Не. преди 59 минути, barca_b0y написа: Сега се сетих, че имам и няколко DVD дискове. При тях отново ли мога да направя перфектни копия с BIN+CUE? Ако са оригинални филми на DVD, няма да можеш да ги клонираш с ImgBurn, защото тя не поддържа подобни носители със защита. Можеш да си ги копираш с някоя програма за декриптиране, след което да си ги запишеш с ImgBurn. За какви точно DVD дискове става въпрос? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Събота в 22:12 Report Share Публикувано Събота в 22:12 преди 6 часа, Night_Raven написа: За аудио дискове можеш да оставиш по-ниска от максималната, ако искаш да намалиш вероятността от грешки при четене. ImgBurn би пропищяла, ако има грешки, нали така? Т.е. аз трябва да разбера, ако нещо се прецака (било то на ниска или бавна скорост)? преди 6 часа, Night_Raven написа: За какви точно DVD дискове става въпрос? Разнообразни. Има и филми, има и музикални. Всъщност видях, че някога съм успял да направя image на някои от тях точно с ImgBurn. Тук отново искам да процедирам по същия начин. По едно 1:1 image копие и по един перфектен рип за всяко едно DVD. Тук си ми обяснил как да направя rip с DVDFab. Ако все още е актуално и ако все още не е платено, бих могъл да ползвам същото обяснение. Трябва ми и вариант за image. Ако приемем хипотезата, че ImgBurn ще се справи, достатъчно ли е да направя BIN+CUE, както при CD-тата? И съответно, ако ImgBurn не се справи някъде, каква алтернатива имам? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Неделя в 08:34 Author Report Share Публикувано Неделя в 08:34 преди 8 часа, barca_b0y написа: ImgBurn би пропищяла, ако има грешки, нали така? По-скоро не би. ImgBurn ще разчита на алгоритмите на устройството за поправка на грешки, което не е идеалното решение, защото тези алгоритми може да не са достатъчни. Не случайно EAC се опитва да чете секторите по няколко пъти и понякога се препоръчва да не се използва C2 Error Correction функционалността, дори и дадено оптично устройства да я поддържа. Според мен, ще е по-сигурно да си направиш архивните копия с EAC във FLAC (или друг формат по желание): един голям FLAC файл с един прилжащ CUE файл, ако решиш после да го запишеш. преди 10 часа, barca_b0y написа: Разнообразни. Има и филми, има и музикални. Ако филмите са оригинални/закупени, тогава ще са със защита и ще трябва да бъдат декриптирани. преди 10 часа, barca_b0y написа: Ако все още е актуално и ако все още не е платено, бих могъл да ползвам същото обяснение. DVDFab все още има безплатна версия, но инструкциите мисля, че не са актуални. Доколкото виждам, в последната версия можеш да използваш опциите "Full Disc" или "Clone" на основния екран. Предполагам в твоя случай втората е оптималната. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barca_b0y Публикувано Неделя в 13:44 Report Share Публикувано Неделя в 13:44 преди 5 часа, Night_Raven написа: Според мен, ще е по-сигурно да си направиш архивните копия с EAC във FLAC (или друг формат по желание): един голям FLAC файл с един прилжащ CUE файл, ако решиш после да го запишеш. Аз така или иначе ще стигна до този момент, когато си правя рипването с EAC. Въпросът е, че за абсолютен архив image ми звучи като най-подходящо и универсално решение. Сещаш ли се за начин да си направя сигурен image (или поне да разбера, ако нещо се издъни)? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Неделя в 14:59 Author Report Share Публикувано Неделя в 14:59 преди 1 час, barca_b0y написа: Сещаш ли се за начин да си направя сигурен image (или поне да разбера, ако нещо се издъни)? Като си рипнеш аудио диска с EAC в някакъв lossless формат + CUE. Колко по-сигурно от това искаш? По време на рипването ще се направят достатъчно проверки, включително и в базата от данни AccurateRip. Ако всичко съвпада на 100%, значи имаш перфектно копие. Ако искаш, направи си образ в BIN+CUE формат с ImgBurn, запиши си го на диск и рипни него. Така, ако всичко също съвпада с AccurateRip, ще знаеш, че въпросния BIN+CUE е също 1:1. А ако искаш, рипни оригиналния и новозаписания дискове и ги сравни отделно, за да си супер мега сигурен. 🙂 Макар че не виждам полза от толкова труд, след като първият вариант с EAC не само е най-сигурен, но ти позволява и реално да използваш файловете, т.е. да ги си добавиш в плейлист и да ги слушаш. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост