Jump to content

Ревю: Safely Remove Hardware


Препоръчан пост

USB drive/устройство не се визуализира в Windows XP. Колко от вас забелязват този недостатък на любимия прозорец? И пак от незнание изтеглят грубо, за да разединят; флашка, МР3 плейър, GSM телефон, външен HDD. Списъкът може да продължи с всичката позната периферия, която се включва към РС машината през USB порт. Независимо от версията си (USB 1.1, USB 2.0) USB-портът има четири клеми. Те са свързани към проводници. Ролята на всеки проводник е поделена. Един отговаря за +5V напрежение, втори e Rx+ шлейф, трети е Rx- шлейф и четвърти-последен е общ. Ако вие не изключите безопасно от USB-порта външното устройство, то рискувате в следните случаи: загуба на информация на Remove disk, забиване на контролера и тогава ОС-ма ще го вижда като Generic Drive с нулев обем и последен най-неприятен дефект е електрически удар, който ще изведе от строя устройството.

С безопасното изключване вие подготвяте контролерите на устройството и дънната платка към това събитие и спирате подаваното напрежението от захранването на компютъра към устройството.

 

Моята машина дава възможност да се включват осем външни устройства по USB. Проблемът идва, че стандартния прозорец на Safely Remove Hardware показва само две устройства от общо шест. Две от невидимите устройства са цифров фотоапарат и телефон. Те са скъпи вещи и отношението ми към тях налагаше да ги изключвам от собственото им захранване, а после от USB-порта. Това е неудобно и дразнещо.

 

Safely Remove Hardware

http://pics.softvisia.com/design/pics/6821/f_1firstm_58166b4.jpg

 

Странно обаче се оказа, че при пренос на файлове посредством картата на телефона, ХР-пиратка наречена "Whistler" показва коректно телефона, за разлика от моята retail SP2 версия.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/6821/f_nokiam_6b3d0bf.jpg

 

Не задълбах в проблема, а с помощта на интернет-търсачка попаднах на програмата USB Safely Remove, която се оказа точно в 10-ката. Програмата е платена и при инсталация изисква въвеждане на ключ и потребителско име. Към момента на инсталация -разработчикът на програмата даваше едногодишен безплатен ключ и аз се възползвах. Поддържа български интерфейс и се инсталира с обичайното клик-next-next-finish. В края на инсталацията (не изисква рестарт) програмата изкара на "светло" всичката периферия като "скрити". Сега вече аз съм спокоен за моите играчки, защото с два клика на мишката ги изключвам в нужния момент.

Работя с руски програми и това налага да превключа регионалните настройки на руски, което обяснява надписите в помощните диалогови прозорци и бутони на снимките долу.

 

приветствен екран на инсталацията на USB Safely Remove

http://pics.softvisia.com/design/pics/6821/f_2wellcomem_c53014f.jpg

 

системен трей и прозорец на USB Safely Remove

http://pics.softvisia.com/design/pics/6821/f_3usbm_b251f54.jpg

 

спиране на устройство

http://pics.softvisia.com/design/pics/6821/f_4stop2m_3d8fe4a.jpg

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/6821/f_5stop1m_8d40182.jpg

 

потвърждаване на изключването

http://pics.softvisia.com/design/pics/6821/6stop3nh2.jpg

Програмата е малка, полезна и интуитивна, и повече разяснения са излишни. Ползвайте по ваши предпочитания.

В моя случай "USB composite Device" e web-камера GPT, кoято до инсталацията на Safely Remove Hardware бе невидима. Сега с с два клика, аз спирам камерата. Светодиодът-индикатор престава да свети и това показва функционалността на програмата. При срив на интернет-връзката, Safely Remove Hardware подсказва с балон, че Cable Modem ми е разкачен.

 

Официален сайт на програмата Safely Remove Hardware

Trial version download

 

Profruit

Link to comment
Сподели другаде

  • 5 months later...

аз имам друго предложение или мнение на тази тема. уиндоуса си го има като вградена екстра. това за загубата на данни е ако по време на копиране или пък малко след като сте копирали файла Бързо сте извадили флашката, тогава възниква "Загубата на данни"

иначе не е вредно да се дърпа ей така, понеже по default настойки на уиндоуса е направен quick remove

eто и снимка! има 2 режима, за оптимизиране за по бърз трансфер, където е МНОГО желателно да се ползва safely remove ... и quick removal където може докато си копнете mp3-ката да извадите флашката!

за всеки нов флаш стик е различно, тоест е ръчно настройването -> eto snimki->

post-69-1227441628_thumb.png надявам се да не съм объркал четящите или да съм засегнал автора по някакъв начин. просто се опитвам да ви помогна..:)

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...
  • 1 year later...
В Windows има подобна. Текущата програма има допълнителни възможности. Просто авторът(ите) на програмата са имали "гениалната" идея да я кръстят с почти същото име.
Link to comment
Сподели другаде

  • 3 years later...

А не става ли като имам такова устройство (примерно телефон) вместо с тая програма, просто да го намеря в Device manager и да ми дам 'disable' И когато си го включа следващия път - 'enable'? :)

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...