Jump to content

Съвети при избор на LCD монитор


Препоръчан пост

С първите редове е нужно да се уговорим - никога не икономисвайте на монитор! Мониторът не може да се обновява. Той се купува веднъж за дълговременно ползване. Именно мониторът е моста,предаващ всичката визуална информация от компютъра. Природата е устроила човек да възприема по-голяма част от информацията чрез очите. Това ги прави ценни и влошаването им не може да се възстанови. Cкъп монитор може да се купи, но нови очи-не.Често избора на монитор лежи на пристрастие към марка производител без да личи нужна техническа култура. Някак си се налага бюджета на покупателя да бъде определящ при избор на монитор, а не неговите изисквания. В добавка е условието да бъде LCD, защото е модерно, заема по-малко място на бюрото, по-икономичен, по-лек.Позволявам си да дам лични разяснения при покупка на LCD монитор.

 

Ако образно оприличим LCD мониторите на дрехи-ще изпъкнат три групи: първа-от битака, втора-ширпотреба/конфекция и трета група-бутикова.

Технически нещата изпревариха нашите очаквания и никой преди 5 години не би мислил, че днес един LCD монитор ще гравитира 200$. Производството на 15'-те бе прекратено, а 17'-те са на път да ги последват. Такъв развой доведе CRT монитори да бъдат низвергнати и с неоснователно пренебрежение игнорирани.

 

Да погледнем какво предлага пазара в такъв случай:

"Битакът" предлага LCD монитори с матрица TN+film и те гравитират 200~250$.

"Конфекцията" предлага LCD монитори с матрица PVA / MVA и те гравитират 350~450$ в зависимост от диагонал и престиж на марката.

"Hi level" ни изненадват с цени от 600 ~1200$ в лицето на NEC, Iiyama, и личния ми фаворит EIZO. Това са монитори с матрица S-IPS.

 

LCD мониторите предложиха нещо ново спрямо предшествениците си. Многообразие от формати. Те са: 4:3, 5:4, 16:9 и 16:10, докато при CRT само Sony пусна на пазара 16:10 монитори, които бяха 22', тежки и наподобяваха аквариум за нощен бар.

LCD екраните не са алтернативата, подменяща CRT технологията за възпроизвеждане на изображението. Тя е по-евтиния вариант на пазарното търсене за по-голям размер на изобразяваната площ и гъстота на пикселите. Обратното твърдение е заблуждение.Разбира се, че CRT могат да постигнат подобни размери, но на каква цена на производство Последвалата логистика и мястото, което заемат в транспортния контейнер гризка с динозавърски апетит от печалбата.

 

Човешкото око е устроено да възприема обектите широкоформатно. Щом е така, възниква въпросът-защо една и съща марка LCD монитор 16:9 е по-евтин от 4:3 събрата си? Отговорът е в изработените пиксели образуващи даден екран. За пример 19' -те. Екран на монитор с 4:3 съотношение се формира от 1280х1024 пиксела, докато при широкоформатния брат е 1280х800 пиксела. Умножението на пикселите показва, че наподобяващия квадрат екран дава повече видима площ от широкоформатния си конкурент. Това означава повече течнокристални елементи по три за всеки пиксел и пак толкова транзистори за управлението им, което рефлектира пряко на цената. Тази особеност ще определи бъдещия избор на монитор. 16:9 монитор печели при широкоформатните филми и нови игри, а класическият екран при текстообработка, кодиране, едновременно ползване на програми.

 

Със сигурност LCD мониторите отстъпват относно битовете реално възпроизведими цветове. Продават ги за 16bit, което на практика премълчава качеството нa цветопредаване. Този особеност е жизнена за тези, които смятат да ползват монитора за професионална работа: редакция на цифрови изображения, уеб дизайн, предпечатна подготовка. CRT мониторите са 32bit, което им дава глътка въздух преди да влязат в музея и да бъдат все още ползвни от киностудии и студия за графика.

Официалната информация на LCD мониторите е подвеждаща. Масово продаваният монитор с TN матрица за пример го водят 16.2 милиона цвята, но реално те са с 6bit на цвят или 18bit за всички цветове. На практика TN матриците пресъздават 256 000 реални цвята. Всичко друго се постига с интерполация между тези 256 000. В монитора има процесор, който по зададен алгоритъм изгражда полутонове между 256 000 тоналности. LG прокламират в моделите си f-чип, който именно това прави, същото важи и за MagicBrite на Samsung, или за което лого се сетите на съответния производител. До колко прецизни са тези цветови процесори едва ли някой е в състояние да гарантира, а извода е, че цветовете са "измислени". Съществен проблем на мониторите с TN+film е вярното цветопрепредаване на черен цвят. Черният цвят е по-скоро сив.

 

Производителите майсторски залъгват клиента, посочвайки контрасти 3000:1, дори 5000:1. Звучи страшно и убедително, но на практика това е паспортна контрастност на матрицата, която е постигната на стенда на производителя при екстремални условия и за потребителя ще бъде не повече от рекламен надпис. Острата конкуренция въведе понятие "динамически контраст". Що за чудо е това? Притежаващ дадената технология монитор оценява изобразената в даден момент картина и в зависимост от преобладаването на светли или тъмни тонове, съответно променя яркостта, нужна за осветяване на матрицата. Нивото на черния цвят се измерва при минимална осветеност, а нивото на белия - при максимална, което не е съвсем честно, понеже е недостижимо в реалността за всеки отделен момент от време. Напомням, че при различни значения на яркост на монитора, контрастът ще бъде различен и това ще доведе до дискомфорт при работа с текст да речем, а напълно достатъчен за преглед на филм. Имиджът на LCD мониторите се подронва още и от факта, че много малко от течнокристалните имат обработка на изображението, която не изменя цветовете и контрастните участъци така, че те да са изсилени и да проличи реалното неумение на технологията да възпроизвежда изображения сходни с нашето зрително възприятие. Втори недостатък е неравномерното разпределение на силата на осветеността поради механични фактори. Лампата и матрицата не се произвеждат като монолитен модул, а като асемблирани части. Проблемът с изгорелите пиксели също е съществен. При CRT мониторите-те липсват!

 

Голяма суматоха цари относно показателя "времето за реакция". Това е чисто субективен фактор и той е маркетингов трик. Определя се само с апаратура, но по-важното е, че този показател е индивидуален за фирмата производител (тя си го определя по свои алгоритми) и все още не е сертифициран. Неподготвеният потребител за това понятие може просто да погледа монитора на "живо" и да търси артефакти при динамични картини. На практика 2ms TN панел е бърз колкото 6~8ms IPS панел.

 

Съставна част на матрицата е пиксел, който възпроизвежда един от трите основни цвят. Един негов параметър се подминава с лека ръка. Това е размера на пиксела. Масово битуват екрани с размер 0,297, докато върховите модели са с 0,251. Прави впечатление, че се посочва третия знак след десетичната запетая. При разлика от няколко десети едно непретенциозно око няма да усети разлика , но когато набере първия си текст ще види какви "накълвани букви" предлага едрия пиксел и всякави програми-притурки само замазват, но не решават проблема. Възможностите на подобни програми за мащабиране са далеч от нуждите на човешкото око. Намирам за некомпетентност купуване на монитор с пиксел по-голям от 0,264 . Диапазонът с диаметър на пиксела е от : 0.251, 0.255, 0.258, 0.264, 0.269, 0.270, 0.282, 0.287, 0.297, 0.303. Отличие на 17% разлика в диаметъра рязко вдига цената на екрана. Ако направим подобен компромис ще видим едно разсипано и зърнисто изображение, което допълнително ще натоварва окото, рискувайки да го похабим.

 

Специфично за LCD мониторите е ъгъла на видимост и това е техен (д)ефект. При CRT това не се наблюдава, даже да застанем в една плоскост с екрана. В случая с LCD монитор изменяйки своето положението спрямо него, изображението се променя, а в една плоскост с поглед отгоре или отстрани се вижда спад на контраста и изкривяване на цветопредаването. Изглежда подозрително в такъв случай, защо в нескъпи модели производителят указва ъгли до 170º, което си е казус или недобросъвестна реклама. По метода на дедукция, човек се улавя, че тук отново е лансиран маркетингов трик. Рабира се, тези ъгли са вярни при условие за падане на контраста до значение 10:1 в центъра на панела, а при някои фирми (премълчано) до 5:1, което е фейк от позиция за възможна работа пред монитора при такива значения. Отново излиза, че трябва да се доверим на собствения си компромис и да се въртим като жироскоп пред монитора, за да разберем дали ще ни удоволетвори.

 

Негатив на LCD мониторите е възпроизвеждането в едно разширение и то се нарича "native". Това разширение съответства на максималното физическо разширение и имено при него LCD мониторите показват най-добре. Всяка различна резолюция се постига чрез два способа: "Centering" или "Expansion". Тяхното включване дава компромисни резултати поради по-лошата геометрия и принцип на работа. Извод: при избор на LCD монитор трябва точно да се знае какво резолюция ви е нужна.

 

Kъм преимуществата на LCD мониторите може да се отбележи, че действително са плоски в буквалния смисъл на тази дума. Това прави изображенията да се отличават с точен фокус и наситеност на цветовете. Отсъствие на геометрични изкривявания на картината характерни за CRT. Разсейваната мощност от LCD мониторите е по-малка, което е поредния плюс.

 

За марките. Има две големи обединения, който се борят за лъвския пай. Заводите на LG-Philips в Тайван и подобен на Samsung-Sony. Когато визирате една фирма, вие неволно посочвате втората и тези обединения са в името на конкуренцията.

 

Все още няма алтернативна технология влязла в масово производство, конкурираща възможностите на луминофора на CRT екрана като дълголетие и пълнота на палитрата от изобразяваните цветове. Развитие по въпроса ще има с очаквано поевтиняване на OLED-технология или налагане на технологията FED на Sony. Последната не само, че ще плесне ръкавицата на предизвикателството, но ще погребе LCD и CRT като технологии, защото образно казано е техен съвместен еволюционен етап на развитие плюс нанотехнологиите. Въпросът е доколко тази технология ще се запази като hi-level и ще поевтинее, защото тепърва ще се пристъпва към производство.

 

Програми за тестване на монитор

TFT монитор тест

Nokia Monitor Test

 

Profruit

 

последно обновяване

09. 05. 2008

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 years later...
Eizo. Т.е. не съм сигурен дали е просто "много добра" или е "най-добрата", но е по-върховете. А всъщност защо ти е нужно второ качество, ако има първо?
Link to comment
Сподели другаде

Нямам предложение за точен модел, но мога да те насоча като цяло какво да търсиш. Казваш, че ти трябва за графичен дизайн, така че е по-добре да търсиш монитори с IPS матрица. Тя предлага най-добрите контраст и цветове. За видео обработка PVA матрица би била като че ли по-добрият избор. Не се занимавай с монитори с TN матрици.

Мониторите на NEC и Dell също би трябвало да са доста качествени. Нямам обаче конкретни и обстойни впечатления от никой от въпросните три производителя, така че не се наемам да изказвам мнение коя марка е най-добра.

Link to comment
Сподели другаде

  • 6 months later...

Нямам предложение за точен модел, но мога да те насоча като цяло какво да търсиш. Казваш, че ти трябва за графичен дизайн, така че е по-добре да търсиш монитори с IPS матрица. Тя предлага най-добрите контраст и цветове. За видео обработка PVA матрица би била като че ли по-добрият избор. Не се занимавай с монитори с TN матрици.

Мониторите на NEC и Dell също би трябвало да са доста качествени. Нямам обаче конкретни и обстойни впечатления от никой от въпросните три производителя, така че не се наемам да изказвам мнение коя марка е най-добра.

Kакви са минусите на с монитори с TN матрици.

Link to comment
Сподели другаде

По-лош контраст, по-лоши ъгли на гледане и по-нискокачественото възпроизвеждане на цветове. Плюсовете са: по-добро време за реакция и по-ниската цена. Мониторите с TN+Film са най-евтините и най-масово разпространени. Най-доброто им приложение е за игри, заради ниските времена за реакция. За филми са може би по-малко подходящи (спрямо игрите), защото ъглите на гледане не са чак толкова добри, което малко ограничава позицията на зрителя, докато по-лошите контраст и цветове ги правят по-лоши за филми/анимации с наситени и ярки цветове. Неприемливи са за професионални нужни и особено при работа с приложения за растерна графика от рода на Adobe Photoshop.

 

Реално съвременните монитори с TN+Film матрици не са боклуци, де. Не са въобще толкова зле, колкото бяха преди време. И все пак, колкото и да е напреднало развитието им, все пак разликите ги има.

Link to comment
Сподели другаде

Щом е с TN+Film матрица, значи се отнасят. Разбира се различните монитори са различно добри, но като цяло характеристиките на TN+Film матриците се отнасят за всички. Въпросът е колко.
Link to comment
Сподели другаде

  • 4 months later...

Първо искам да благодаря на Автора и да го поздравя за изчерпателната и отлично написана статия.

Дали може да ме ориентирате, за следния проблем. Понеже рисувам на таблет и мисля да започна да печатам скоро, трябва да си взема монитор, който да постига някакъв сносен контраст и добро цветопредаване. Ако, както казвате, не са практически реални, посочените от производителя контрастни съотношения, как бих могъл да се ориентирам? Някакъв приблизителен ориентировъчен минимум има ли? И дали може да ми дадете някакъв конкретен съвет при покупка, относно цветопредаването?

Благодаря!

Link to comment
Сподели другаде

За качествено цветопредаване ти трябва монитор с IPS матрица. В момента много добри предложения са моделите на Dell UltraSharp U2212HM, U2312HM и U2412M (в зависимост дали ти трябва 21, 23 или 24 инчов). Други също много добри и достъпни монитори са на LG Flatron IPS225V и IPS235V (съответно 22 и 23 инча). Предлагат чудесно качество за парите си.
Link to comment
Сподели другаде

Решил сьм да си взема телевизор 22" и да го ползвам и като монитор, но не знам тази марка дали е добра:

 

DSM LED 2201 FHD

22"FULL HD LED ТЕЛЕВИЗОР. РЕЗОЛЮЦИЯ 1920 х 1080. ДИГИТАЛЕН ЕФИРЕН ТУНЕР. ВГРАДЕН DivX ПЛЕЪР С БГ-СУБТИТРИ. RECORDER - ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЗАПИС ОТ TV ВЪРХУ USB ИЛИ ВЪНШЕН ДИСК.

 

Технически спецификации:

Full HD LED телевизор

Екран: 22"( 56 см.)

Ultra slim design

Резолюция: Full HD 1920 x 1080

Цифров тунер DVB-T (+ аналогов)

U-player (USB: JPEG/MPEG2/MPEG4/DivX - БГ Субтитри)

Recorder - (Възможност да записва предавания от TV на USB или външен диск)

Телетекст

Памет за 1000 програми

Входове: HDMI; USB; COMPONENT; SCART; D-SUB; S-VIDEO; PC Audio

3D Comb filter/ De-interlace

HDMI 1.3 with Deep Color - 30/36/48-bit

Ниска консумация на енергия

Какво е вашето мнение за този телевизор?

Link to comment
Сподели другаде

A какво Ви е мнението за втора ръка монитори с гаранция?

По-точно:

NEC 2070NX Работна резолюция :1600x1200@60Hz

Яркост :250 cd/m2

Контраст :700:1

Време за реакция : 16ms

Големина на точката : 0.255mm

Вид на матрицата : S-IPS , 16.7 млн. цвята

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...