Jump to content

Новини: Астрономи са видели началния стадий от образуването на планета


Препоръчан пост

http://www.planetgroup.co.uk/PLANET_LOGO.gif

 

 

Астрономи от университета Уеслиън за пръв път са открили най-ранния стадий от образуване на планета от земен тип, съобщи сп. "Нейчър". Протопланетният диск около KH 15D съдържа частици прах с диаметър до милиметър, тоест много по-големи, отколкото са били наблюдавани досега.

 

Според съвременните представи планетите от земен тип се образуват от частици протопланетен диск, съдържащ газ и прах, които постепенно се "слепват" в по-големи образувания. Диаметърът на частиците, които обикновено специалистите успяват да наблюдават в подобни дискове на ранни стадии от планетообразуването, е много по-малък от милиметър.

 

KH 15D е двойна звездна система, известна като "мигащата". Тя е съставена от две звезди, разположени в протопланетния диск с диаметър равен на диаметъра на орбитата на Юпитер.

 

На всеки 48 земни дни двете звезди за по 18 дни се оказват зад диска, което предизвиква силното потъмняване на системата. Когато едната от звездите се "изкачва" над диска, системата става видимо по-ярка.

 

Геометричните особености на системата са позволили с помощта на анализ на светлината на звездите, отразена от диска, да бъде установено, че в него има предсказани по теоретичен път, но ненаблюдавани по-рано милиметрови частици. Астрономите се надяват, че в бъдеще ще могат да уточнят и химическия им състав.

 

Изследователят Уилям Хербст от университета Уеслиън и неговите колеги са използвали данни от 10-метровия телескоп на хавайската обсерватория Кек, от телескопа на обсерваторията Ван Флек в университета Уеслиън и на телескопа на обсерваторията Майданак в Узбекистан, а също други телескопи.

 

 

Източник: Actualno

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...