Jump to content

Насоки как да направя това...


Препоръчан пост

... www.antenata.com - това чудо как се прави? Искам нещо подобно да си направя. Joomla ли да слагам или готов темплейт да си търся и да едитвам? Не съм чел бъкел PHP, но ми се налага и нямам време в момента да чета, ако има някаква възможност да се справя, моля ви, пишете. : )
Link to comment
Сподели другаде

  • 3 weeks later...
Това "чудо" е специално разработено за сайта според мен или отнякъде момчето е намерило готова тема. Иначе за неразбиращ човек е трудно да се направи, но варианта е да разбереш коя система са използвали (ако има такава система) и после да търсиш тема за нея. Или пък можеш директно да си ги питаш...
Link to comment
Сподели другаде

Въпрос на знания е www.antenata.com да не бъде чак таково чудо. След преглед на сайта си позволявам следния коментар.

Ще започна с думите на dijon-"Не съм чел бъкел PHP, но ми се налага и нямам време в момента да чета". Отговорът ми с думи прости-зарежи. Темплейт, Joomla, мамбо, че ако искаш php fusion и каквото още си чул в случая е непричем.

Сайт се прави от колектив. Уеб (не пишете тази дума в руски форуми) дизайнер, уеб-програмист и езиковед. Дизайнерът замисля облика, визията на сайта и с помощта на графични редактори създава шапка, бутони за навигация и прочие картинки. Уеб-програмистът ще напише кода и ще приведе в изпълнение замисъла на дизайнера. Редакторът ще напише текстовото съдържание и евентуално ще преведе на различен език. Той ще спази граматическите правила, правопис и ще предложи информацията в достъпен вид, като изчисти "излишната вода".

Обратно към нарочения за 8-мо чудо на света сайт. Това е индекса му.

http://www.antenata.com/index.php

Използван е PHP за сървърен език. Сайтът е двуезичен, значи има БД, което означава познание на msql. Преглеждаме кода. Липсва нужният пролог, ориентиращ браузерите. В момента html e версия 4.01, но препоръките са, да се пише конструкцията на сайтa в xtml. Преиграване с meta name таговете в всяка страница. Тяхната полза е нулева. Индекс-ботовете на гугъл, яху, мсн "не ги бръснат за слива". Тези мета тагове са създадени за търсачка, която издъхна в началото на века. Визаулните елементи са симетрирани в страницата с таблици. Този начин на днешен ден се смята за архаичен, защото утежнява страницата и затруднява работата на паяците. Тази роля е присвоена на CSS. Toй е по-мощен език, по-модерен и всичко по в случая. CSS не е пренебрегнат и с него са описани фона, текстовете и навигацията. Набиват се на око два iframe. Те се явяват колектори на връзките към отделните телевизии.

Ляв фрейм

http://www.antenata.com/index.php?act=get_...ountry&pid=

десен

http://www.antenata.com/?act=get_country&a...enu=get_country

В самите фреймове чудо-създателят е набутал готов джава-скрипт по-дълъг от ферман на турския султан с следния коментар:

" * Fixed ToolTip script- © Dynamic Drive (www.dynamicdrive.com)

* This notice MUST stay intact for legal use

* Visit http://www.dynamicdrive.com/ for full source code ..."

Скриптът е помощ на организацията на отделните връзки. Големият минус от този подход е, че паяците мразят фреймове и те отказват да индексират съдържанияето им.

Има 4 флаша, но видими са само три. Невидимият подсилва чудото. Флашът в хедъра и долу са скриптове от външни ресурси, които пращат бозава реклама. Аз съм класически посетител и първата работа при посещението на сайт е да застрелям в упор всичко което святка, мига или е в състояние да ми докара кокоша слепота.

Силата на всеки един сайт е неговото текстово съдържание, а не бонбонени цветове и напудрени картинки. Информацията, която ще предложи. Тук подобна няма. Ако търся художествена наслада ще отида в Лувъра или на стриптиийз бар. На всичко отгоре някои телевизии се зареждат в външни страници, което е много пагубно за посещаемостта. Форум няма, а еrror 403-oще един жълт картон от мене.

Фонът е черен, но това е демоде. Починът за черен фон не бе модна тендеция , а подет почин за икономия на енергия. Изобразяване на черен цят изисква по-малко енергопотребление от монитор по сравнение с бял фон. Дизайнерите се усетиха, че да четеш на черен фон товари очите и много потребители отбягват-бягат от подобни страници, а съвременните мониторите са далеч по-икономични.

В дъното има два брояча, но единия е класически фалшиментак, защото докарва самочувствие на сайтосъздателя с мнима посещаемост. Разликата между двата е в пъти, а сайт с дневна посещаемост под 200 уникални се счита за мъртъв сайт. Антената е мъртъв сайт. Има и невидим google-analytics брояч.

Забележка има и към приятелските линкове. Там няма телевизии, а някакви препратки към блогове, сайтове за запознанства и прочие мудащина. Тоест, предлага се тематика различна от замисъла на сайта, от което се рискува рейтинга.

С публикуваната парола и потребителско име, аз не подкарах bTV, за което присъждам "Златната малинка".

Сайтът не е комерсиален и банерът "trusted site" e подвеждащ.

 

Извод.

За подобна интерпретация е нужно знания по:

XHTML/HTML

CSS,

Java

PHP

mSQL

 

Тук няма гласуване, рейтинг, форма за обратна връзка, няма динамика. С думи прости-един HTML ще докара същия замисъл в лицето на най-лаишката програма-Web Page maker.

2585 tv програми е лъжа. Тези телевизии са видео записи, претоварени сървъри, платени, умрели, предлагащи екранче 320х240 пиксела примерно. Да се пуля в подобно квадратче е мазохизъм или съм наистина толкова тъп, че да не знам как да разполагам с времето си.

Единствено добра дума мога да кажа, че с оглед простотата на сайта, той стои еднакво в трите водещи бразузера.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...