Jump to content

Проверка на няколко различни e-mail-а едновременно


Препоръчан пост

Въведение

 

Всеки от нас притежава електронна поща (или e-mail за кратко). Тя е станала нещо повече от нужно в ежедневието ни. Често ни се налага именно чрез нея да извършваме бизнес дела, да чакаме снимки от приятел или просто добрата новина. Но някои от нас (като мен самия) притежават по няколко пощи, от две-три, та дори до дузина. Това затруднява хората. Отварят една страница, пишат си потребителското име, след това паролата, щракат бутона за вход и това се повтаря и пак, и пак... И доста често това действие се обезсмисля – поща няма...

 

Какво може да се направи по този въпрос – съществуват клиенти за проверка на електронна поща. Такива са Mozilla Thunderbird, Microsoft Office Outlook и олекотената му версия Microsoft Office Outlook Express (Windows Mail във Windows Vista), най-новото отроче на Microsoft – Windows Live Mail (част от новия комплект от програми Windows Live) и др. Идеята чрез една програма да си прочиташ цялата поща звучи повече от примамливо. Но като всяко хубаво нещо и тук има проблем. Повечето пощи не позволяват това. Не, не че не го позволяват, просто не го позволяват безплатно. Изключение е Gmail, която дава пълен достъп от клиент за електронна поща до пощата ви (и сваляне на писма и пращане на такива). От българските пощи mail.bg може да се похвали с безплатен POP3 (протокола за сваляне на писма). Но всичко си има решение – FreePOPs ни позволява да ползваме POP3 за пощи, които не го поддържат (безплатно). В настоящата статия ще се спра на най-популярните пощи. От чуждестранните – Hotmail (WindowsLive също може да се причисли към тази категория, различия в настройките няма), Yahoo, GMail. От родните пощи са разгледани ABV и Mail.bg. Стига толкова думи, нека пристъпим към същината.

 

Link to comment
Сподели другаде

FreePOPs

Както вече споменах FreePOPs е малка програма, чрез която може да използвате POP3 за проверка на уеб-базирани електронни пощи. Като цяло програмата е малка и лека. Може да свалите FreePOPs от официалната страница (1.17 МБ, Безплатен (Freeware))

 

Програмата се инсталира изключително лесно, но въпреки това едно описание на процеса няма да навреди. Щракнете 2 пъти върху сваления файл. Това ще ви отведе до този прозорец:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/popinstall1.jpg

 

Тук трябва да се съгласите с лицензионното споразумение и да натиснете Continue

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/popinstall2.jpg

 

Следва да изберем място, където да се инсталира програмата. Аз бих го оставил това, което е по подразбиране, без това програмата е малка и няма да усетите тежестта й на вашия твърд диск. Натискаме Install

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/popinstall3.jpg

 

Инсталацията е готова, натискаме Close

 

 

Преди да включим програмата е редно да направим една подготвителна стъпка. На страницата на програмата се появяват обновления за поддържаните пощи (дали за по-добра работа или просто защото пощата е сменила някоя своя настройки, но това нас не ни касае особено). В момента на писане на статията има такива актуализации за 11 пощи, сред които интересуващите ни нас abv и yahoo. Редно е да ги инсталираме. Как става това? Отваряме началната страница на FreePOPs, превъртаме надолу и виждаме текст гласящ следното - Patches on the latest core. Под него са въпросните пачове. Избираме да свалим този за abv и yahoo (ако пощата която ползвате е в този списък, свалете и нея и постъпете по аналогичен случай на разгледаните пощи, пачът за gmail може да не сваляте, без това той си има вградена безплатна поддръжка на POP3 и е грехота тя да не се ползва). За да ги инсталирате, просто трябва да копирате свалените файлове (abv.lua и yahoo.lua в нашия случай) в папка LUA_UNOFFICIAL в папката на FreePOPs (по подразбиране C:\Program Files\FreePOPs). Така програмата е готова за работа.

 

Можете да стартирате FreePOPs от прекия път в старт менюто. Тук има малка особеност. Ако не искате иконата на FreePOPs да седи до часовника или просто искате програмата да се стартира с компютъра ви всеки път, може да я инсталирате и като услуга. Снимката по-долу показва къде трябва да щракнете за да направите това.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/popservice.jpg

 

За това, че работи, FreePOPs ви сигнализира с една иконка в зоната до часовника.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/popicon.jpg

 

Самата програма няма много опции (да не кажа никакви) при щракане върху иконата – само Exit и About

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/popoptions.jpg

 

След като сме готови с FreePOPs, можем да постъпим към клиента за електронна поща – в нашия случай съм избрал Windows Live Mail

Забележка, за правилна работа на пощите, които не поддържат по подразбиране POP3, FreePOPs задължително трябва да е пуснат, иначе няма да стане нищо (всъщност ще стане - грешка).

Link to comment
Сподели другаде

Windows Live Mail - инсталиране и общ преглед

Защо избрах Windows Live Mail, а не примерно безплатната и с отворен код Mozilla Thunderbird? Първото нещо което ми продиктува това решение беше страстта ми към нови програмни продукти. Програмата е с нова визия и според Microsoft нови възможности (с това няма да споря). Освен това предлага проверка и писане на писма за пощите на Microsoft – hotmail и windowslive без никаква намеса на потребители (т.нар out of box). Има и вградена поддръжка за gmail.

 

 

Windows Live Mail - сваляне и инсталиране

Нека сега се придвижим към инсталацията на Windows Live Mail. Той е част от серията продукти Windows Live (включваща например Windows Live Messanger). Инсталаторът е мрежови, с други думи ви трябва Интернет връзка при инсталирането. Windows Live се разпространява в различни езикови версии. В настоящата статия, като гражданин на Република България, съм избрал българската версия, която може да свалите от тук.Ако не искате да ползвате програмата на български език, от падащото меню на тази страница, изберете желания език и свалете програмата.

 

Щракнете двукратно върху сваления файл. Ще ви се отвори екран с лицензното споразумение.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/wlminstall1.jpg

 

Натиснете Приемам, за да продължите напред (и да се съгласите с лицензното споразумение)

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/wlminstall2.jpg

 

На този екран имате възможност за избор – да използвате Live Search като главна търсача в Internet Explorer, да промените началната страница на браузъра на MSN и да помогнете на Microsoft за подобряване на програмата. Аз лично бих махнал отметките и от трите кутийки и бих продължил напред, чрез бутона Инсталиране.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/wlminstall3.jpg

 

На следващия екран трябва да изберем, кои програми искаме да инсталиране. Това става, чрез избиране на съответната кутийка и натискане на бутона Добави към инсталирането. В нашия случай ни трябва само Mail, но ако искате да пробвате друга програма сте в пълното си право.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/wlminstall4.jpg

 

Следва да изчакаме известно време (в зависимост от скоростта на вашия компютър и Интернет)

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/wlminstall5.jpg

 

Инсталацията е завършена (най-накрая)

 

 

Общ преглед на Windows Live Mail

Повечето потребители, работили с Outlook, вероятно няма да имат особени проблеми с работата с програмата, но за другите ще представя кратка информация (наистина кратка, опциите и възможностите са изключително много и само те биха заели достатъчно място за една статия)

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/main_view.jpg

 

Това е основният изглед на Windows Live Mail. Номерирал съм част от нещата, за да ни е по-лесно, като ги обяснявам.

Нещата при цифра 1 всъщност са подраздели. Засега нас ни интересува само Поща.

При цифра 2 са вашите папки и след време под тези папки ще се появят вашите пощи и техните папки

При цифра 3 се намира бутонът за добавяне на нова поща (него го запомнете добре)

При цифра 4 се намират писмата в дадена папка

При цифра 5 е самото „тяло” на електронното съобщение

Цифра 6 показва кой е електронен адрес по подразбиране в момента

Полето при цифра 7 показва, че се работи с наличие на Интернет връзка (Щракнете на Работа онлайн и ще преминете в офлайн режим, щракнете пак на същото място и пак ще сте в онлайн режим)

Полето при цифра 8 показва какво точно прави програмата в момента (щракнете там и ще видите подробности за заплануваните действия, колко са изпълнени досега и кое действие се извършва в момента)

 

При получаване на ново съобщение, иконата на програмата се променя на тази:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/new_mail_icon.jpg

 

Както вероятно забелязвате файлове лента липсва, тя се появява като натиснете бутона Alt

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/menu.jpg

 

Нека сега ви покажа, къде се намират опциите на програмата. Натиснете Alt (вече знаете защо ;)), изберете Инструменти, след това Опции.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/optionsmenu.jpg

 

Появява се следният екран:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/options.jpg

 

Както виждате опциите са многобройни, но аз ще разгледам само няколко (доста важни). В секция изпращане/получаване на съобщения може да изберете дали да издава звук при получаване на нови съобщения и също на колко време да се проверяват пощите за писма. Освен това отдолу, може да изберете да направите Windows Live Mail приложение за поща по подразбиране. Така повече в опциите не мисля да задълбавам ;)

 

За малко да забравя – най-важното – чрез бутона F5 може да стартирате ръчно търсене за нови писма във всички пощи

Link to comment
Сподели другаде

Добавяне на поща в Hotmail (WindowsLive), GMail и Yahoo

Вече сме в същинската част - добавянето на електроните пощи.

 

Добавяне на поща в Hotmail (WindowsLive)

Натиснете бутона добавяне на акаунт за електронна поща (бутонът при цифра 3 от предходната глава)

 

Излиза ни този прозорец:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/hotmail1.jpg

 

Въвеждаме необходимата информация – e-mail адрес, парола (ако желаете може да махнете отметката, за да не я помни, това ще кара програмата при всяко ново търсене за нови писма да ви я иска) и името, което искате програмата да показва. Когато сте готови, натиснете Напред.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/hotmail2.jpg

 

Програмата ще ви съобщи, че необходимите настройки за акаунта са добавени успешно. Натиснете Край и сте готови.

 

Добавяне на поща в GMail

Нещата тук са подобни, но се налага една предварителна подготовка. Влезте в пощата си в Gmail. Горе, в дясно, до адреса на вашата поща има линк Настройки. Натиснете го

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/gmail_settings1.jpg

 

Той ни отвежда до следния екран:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/gmail_settings2.jpg

 

Натиснете Препращане и POP3/IMAP достъп

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/gmail_settings3.jpg

 

В графата POP3 изберете едно от двете активни състояния на POP3 (аз предпочитам да имам цялата си кореспонденция), може да разрешите и IMAP от графата по-долу. Натиснете Запазване на промените.

 

Следва да за добавяне на нов акаунт в Windows Live Mail и да въведен необходимата информация

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/gmail1.jpg

 

Натиснете напред.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/gmail2.jpg

 

след това програмата ще ни информира, че трябва да активираме POP3, но това вече сме направили, натискаме Край и сме готови.

 

Добавяне на поща в Yahoo

Тук нещата са малко по различни. Задължително е да се ползва FreePOPs. Натиснете бутона за добавяне на нов акаунт. Въвеждаме необходимите данни и изберете кутийката на опцията Конфигурирай ръчно настройките на сървъра за акаунта за електронна поща.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/yahoo1.jpg

 

Натиснете Напред.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/yahoo2.jpg

 

В полето сървър за входяща поща въведете 127.0.0.1 и сменете порта на 2000. В полето идентификатор за влизане допишете @yahoo.com към вашето потребителско име. В полето за сървър за изходящата поща въведете SMTP сървъра на вашия доставчик на Интернет (за повече информация се обърнете към него) или въведете 127.0.0.1 (така няма да можете обаче да изпращате поща от този акаунт). Натиснете напред, Windows Live Mail ще каже, че акаунта е добавен успешно, натиснете ОК.

Link to comment
Сподели другаде

Добавяне на поща в ABV и Mail.bg

Сега е вече време да разгледаме и родните електронни пощи

 

Добавяне на поща в ABV

Тук нещата са отново малко по различни. Задължително е пак да се ползва FreePOPs. Натиснете бутона за добавяне на нов акаунт. Въвеждаме необходимите данни и изберете кутийката на опцията Конфигурирай ръчно настройките на сървъра за акаунта за електронна поща.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/abv1.jpg

 

Натиснете Напред.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/abv2.jpg

 

В полето сървър за входяща поща въведете 127.0.0.1 и сменете порта на 2000. В полето идентификатор за влизане допишете @abv.bg към вашето потребителско име. В полето за сървър за изходящата поща въведете SMTP сървъра на вашия доставчик на Интернет (за повече информация се обърнете към него) или въведете 127.0.0.1 (така няма да можете обаче да изпращате поща от този акаунт). Натиснете напред, Windows Live Mail ще каже, че акаунта е добавен успешно, натиснете Край.

 

Забележка: При първо изтегляне на писма ще се покажат само толкова писма, колкото са зададени в настройките на ABV, да се показват на една страница. Реално погледнато, това ще са писмата, които виждате на първата страница на входящата си пощенска кутия.

 

Добавяне на поща в Mail.bg

Mail.bg поддържа POP3 и при безплатен режим, затова използването на FreePOPs не е нужно. Натиснете бутона за добавяне на нов акаунт. Въвеждаме необходимите данни и изберете кутийката на опцията Конфигурирай ръчно настройките на сървъра за акаунта за електронна поща.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/mailbg1.jpg

 

Натиснете Напред.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5748/mailbg2.jpg

 

В полето сървър за входяща поща въведете pop3.mail.bg. Порта оставете на 110. В полето идентификатор за влизане допишете @mail.bg към вашето потребителско име. В полето за сървър за изходящата поща въведете SMTP сървъра на вашия доставчик на Интернет (за повече информация се обърнете към него) или въведете 127.0.0.1 (така няма да можете обаче да изпращате поща от този акаунт). Натиснете напред, Windows Live Mail ще каже, че акаунта е добавен успешно, натиснете Край.

Link to comment
Сподели другаде

Заключение

Според мен предложеният метод е доста удобен и лесен за работа (реално погледнато, ако веднъж добавите пощите си към Windows Live Mail, след това не се изисква нищо повече от вас, освен ако дадена поща, която не поддържа POP3, реши да направи някакви промени, тогава просто трябва да изчакате за нов пач на

FreePOPs и да го сложите). Вероятно ще забележите някои леко дразнещи неща - поради това, че се поддържа само POP3 (или се емулира) писмата в реалните пощенски кутии ще останат непрочетени. Също така най-вероятно писмата, които се намират в папка СПАМ няма да бъдат изтеглени от пощата. Освен това, не забравяйте да посещавате от време на време нормалната си уеб пощенска кутия, защото повечето от тях имат определен срок на неотваряне на пощата, след което тя се трие автоматично.

 

Въпреки, че в ревюто е използван Windows Live Messanger, можете да използвате със същите настройки любимата си програма за работа с e-mail-и.

Надявам се да съм ви бил полезен :)

 

За препоръки, съвети, въпроси и предложения относно темата и нейното подобряване, може да пишете в тази тема

 

Тази статия и изображенията към тях са изцяло авторска собственост на Николай Стоянов - Nicky. Не е разрешено по какъвто и да е начин модифициране и/или копиране на статията или на части от нея, включително и снимковия материал, без изричното съгласие на автора.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 months later...

Здравей, много благодаря за ръководството. Много ми е полезно и улесняващо. С gmail всичко стана ок, но с абв.бг не се получава. Дава ми грешка - не бе установена връзка със сървъра?

Какво да направя и от къде мога да взема инфо за сървърите?

Благодаря предварително

Link to comment
Сподели другаде

Здравей, много благодаря за ръководството. Много ми е полезно и улесняващо. С gmail всичко стана ок, но с абв.бг не се получава. Дава ми грешка - не бе установена връзка със сървъра?

Какво да направя и от къде мога да взема инфо за сървърите?

Благодаря предварително

Сигурен ли, че всички настройки са правилни

POP3 сървър 127.0.0.1

порт 2000

и си дописал @abv.bg към потребителско име.

 

Токщо пробвах и работи без проблем. Друг вариант е да пробваш да напишеш вместо 127.0.0.1 localhost, ама разлика едва ли ще има. Пробвай с изключена firewall, може пък да блокира нещо. Пиши дали е станало нещо, ако не ще мислим още варианти

Link to comment
Сподели другаде

Проверих, но нямам грешки. Всичко е както е описано. Пробвах да добавя нов акаунт при изключен файъруол, също и с допълнението локалхост, но не стана нищо по-различно - пак същото :

 

"Не могат да се изпратят или получат съобщения за акаунта "Abv (mag0)". Не беше установена връзка със сървъра.

 

Сървър: '127.0.0.1'

ИД на грешка на Windows Live Mail: 0x800CCC0E

Протокол: POP3

Порт: 2000

Защитен (SSL): Не

Грешка в сокет: 10061"

 

С рутер съм, да не би това да е от значение? Също така ОС ми е Vista SP1.

Link to comment
Сподели другаде

Така, излезнало е обновление, за abv.bg

Сваляте това и го слагате в папка C:\Program Files\FreePOPs\LUA, като заместите оригиналния файл. След това всичко трябва да работи.

ПС:Ако занапред имате проблеми с някоя поща, проверявайте тази страница за актуализации.

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

Линка към FreePOPs не работи. Опитах да я намеря другаде , но не успях.

Можеш ли да пуснеш друг работещ линк(да я качиш някуде)??

Наистина много полезна тема стига да мога да я реализирам :crosseyes1:

Link to comment
Сподели другаде

Инсталирах програмата и добавките но и аз получавам това :

Сървър: '127.0.0.1'

ИД на грешка на Windows Live Mail: 0x800CCC0E

Протокол: POP3

Порт: 2000

Защитен (SSL): Не

Грешка в сокет: 10061"

Настройките са точно описанитте!!

В abv.bg не мога да вляза :crosseyes1:

 

Помагайте!

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...