Jump to content

Как да си направим кросоувър кабел.


ostavime

Препоръчан пост

Този документ показва как правилно да направим "кросоувър" мрежов кабел. Този кабел

може да бъде използван за директно свързване на два компютъра без да използваме хъб

или суич. Двата края на "кросоувър" кабела са различни един от друг, докато нормалният, наричан още "прав" кабел има еднакви краища. В следващите редове и снимки ще покажем нагледно как точно става това. Направата на "кросоувър".

 

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/602/crossover8uq.jpg

 

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/602/kabel16rl.jpg

 

 

Tипично за един хъб е да има MDIX (Medium Dpendent Interface Crossover ("X" изразява crossover )портове. Това разрешава на другият компютър, който е свързан в другия край на кабела да използва тези MDI (Medium Dependent Interface) портовете без да има нужда от "кросоувър" кабел. Когато казваме, че портовете на хъба са MDIX имаме в предвид, че една от функциите на хъба е автоматично да изпълнява функцията на "кросоувър", което е необходимо за правилното свързване(подреждане) на кабелите един със друг. Имайки хъб със MDIX портове не ни е нужен "кросоувър" кабел. Когато обаче не използваме суич или хъб, а само "кросоувър" кабел, той трябва да изпълнява функцията на свързване.

 

Да обясним малко по-подробно:

Когато използваме хъб или суич, предаващите информация кабели на компютъра трябва да бъдат свързани с приемащите информация кабели на хъба. И обратно: Приемащите кабели на хъба трябва да бъдат свързани с предаващите кабели на компютъра.Но ако си спомняте какво казахме в началото - кабели, които свързват компютър с хъб са така наречените"прави" кабели. Това е така, защото хъба изпълнява вътрешната функция на свързване.Taка при свързването на два компютъра без наличието на хъб или суич се нуждаем от така нареченият "кросоувър" кабел, на който двата края са еднакви - NIC (Networ Interface Card) card. Функцията на свързване трябва да се осъществи някъде и тогава, когато нямаме хъб или суич, които да извършат свързването тази функция изпълнява от кросоувър кабела.

 

Сега, след като вече имам представа каква функция изпълнява "кросуовър" кабела, нека да поговорим за видовете кабели. Двата най-популярни (UTP - unshielded twisted-pair) УТП мрежови стандарта са 10 Mbit (10BASE-T Ethernet) и 100 Mbit (100BASE-TX Fast Ethernet). За да може един мрежови кабел да подържа 100 Mbit трансфер, той трябва да бъде класифициран категория 5 или (CAT 5). Един такъв кабел би подържал и може да се употребява при 10 Base T, 100 Base - T и по-новите 100VG-AnyLAN. Други видове кабели са тези от категория 3 (CAT 3), които подържат трансфер на данни от 16 Mbps и категория 1 (CAT 1), които подържат едва 1 Mbps.

Кабелът, който ние ще направим ще бъде кабел от така наречената категория 5 (CAT 5) и ще работи и със двете - 10 Mbit и 100 Мbit трансфери. Всички допълнители компоненти, които ще използваме също така ще бъдат отценени категория 5 (CAT 5).

 

Да започваме:

 

Вече знаете за какво се исползват "кросоувр" кабелите. Знаете защо ще ви е нужен един такъв кабел.

Първото нещо, което ще трябва да направите е да изрежете подходящо по дълина парче от кабела,

което ще Ви трябва. Уверете се, че парчето е достатъчно дълго. Сигурни ли сте? Причината да Ви

карам да се замислите 2 пъти за дължината на кабела, е че ако парчето не е достатъчно дълго, ще трябва да започнете цялата процедура от самото начало. Ще загубите време, кабел и букси RJ -45. Ако ще трябва да прекарате кабела през дупка в стена или нещо друго уверете се, че ще прекарате първо кабела преди да сте започнали каквото и да била друга операция с него. Много по-трудно ще ви бъде да дърпате кабела, когато краищата с буксите са вече готови и поставени на него.

Знаете каква е концепцията, имате кабела. Ще ви бъдат нужни и 2 от гореспоменантите букси.

Да започваме:

 

1) Започваме с обелване на около 5 см. от обвивката на кабела в единият край. Това трябва да се направи много внимателно, за да не нараним или срежем жичките, които са вътре. Ако това се случи, то може да навреди на характеристиките на кабела или да го повреди до такава степен, че да го направи неизползваем. След като сте го обелили проверете още веднъж за наранявания по жичките. Ако има такива просто отрежете 5 сантиметровото парче, което обелвате и започнете отначало.

 

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/602/kabel36ue.jpg

 

 

2) Разделете жичките, но бъдете сигурни, че с едната ръка държите кабела в основата на обеленото (виж снимката). С това ще запазите жичките комплектовина и няма да им позволите да се развият. Кабела, който използваме, "категория 5" , трябва да има само 1.5 см. нерзплетени жички. В случая на снимкта, а може би и при вас имаме повече от 1 см. неразплетени жички. Не се притеснявайте. Ще се погрижим и за това много скоро.

 

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/602/kabel43ld.jpg

 

 

3) До сега нещата бяха лесни. Сега ще стане малко по-сложно, но не се плашете, заедно ще се справим без проблем. В момента сме на етап, на който трябва да се вземе решение. А именно: Трябва да решим, кой от двата края ще правим. Погледнете снимките и решете кой от двата варианти ще правите.

 

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/602/kabel55pp.jpg

 

 

Започнете внимателно да размотавете жичките на вашият кабел, но внимавайте да не ги размотаете и вътре в необеления кабел. Размотавайте до там, до където сте обелили. След като сте ги размотали, започенте да ги подреждате в правилният ред, по който е показано на снимките горе. На този етап може да срешнете трудности с подреждането, особено с някои от средните жички. Не бързайте. След като сте подредили жичките в правилният ред е време да вземем клещите секачки. С едната ръка продължавайте да държите подредените жички, а с другата вземете клещите и премерете около 1.5 см (не повече) считано от началото на "кужуха". Сложете клещите хоризонтално на кужуха и напречно на жичките (виж снимката). Тук трябва да се направи едно движение с клещите, с което да

се отрежат всчки жички заедно. Ако не успете, за съжаление ще трябва да повторите посочените процедури до момента отново. Не режете повторно на едно и също място. Това може да навреди в последствие.

 

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/602/kabel64fd.jpg

 

 

4) До тук беше с трудната част. От тук на сетне става по-лесно. Сега вземете една от буксите и започнете

да вкарвата жичките вътре така, както ги подредихте преди. Когато стигнете до момента, когато ще трябва да вкарате и кабела с "кожуха" вътре в буксата може малко да се затрудните, но не се притеснявайте, той ще влезе перфектно с малко повече търпение и упоритост. Вкарвайте жичките и кабела с "кожуха" вътре в буксата, докато жичките не стигнат почти до края, а кабела с кожуха е влязъл в буксата толкова, колкото е на снимката, която виждате.

 

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/602/kabel78rz.jpg

 

 

Сега вземете клещите за букси. (Има различни клещи и тези, които са на снимката може да не са като тези, които ще имате вие) бъдете сигурни, че държите кабела здраво с едната ръка. Вкарайте буксата в клещите. Има само един начин буксата да влезе в клещите. Ще разберете кой е правилният начин като завъртите буксата, ако сте я хванали обратно. Така че не се притеснявайте. Тук неможете да сбъркате. Сега стиснете. Ще започнете да чувате звук наподобяващ слаб пукот. Продължавайте да стискате. Ако се откажете прекалено рано нищо няма да стане и няма да има ефект. Клещите няма да се отпуснат. Продължавайте да стискате, докато чувате звука наподобяващ слаб пукот. Спре ли звука спрете да стискате. Сега клещите трябва да се отпусна сами и вие ще

видите готовата букса. Чудесно. Aко клещите не отпуснат сами, значи сте слабак и не сте стискали достатъчно силно.

 

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/602/kabel83gs.jpg

 

 

Сега вече е време да пробваме това, което направихме. Aко поглднете кабела, ще видите, че жичките са вътре заедно с част от кабела и "кужуха". Част от "кожуха" трябва да е вътре в буксата, за да сме сигурни, че всичко е минало нормално и жичките няма да се измъкнат. (виж снимката) Това ще даде сигурност на вашият мрежов кабел. Ако нещо се объркало и не изглежда, както на снимката не се притеснявайте, не е дошъл края на света просто вземете клещите секачки и отрежете целия край плюс буксата и започнете от стъпка 1. По добре е да имате кабел, който работи, от колкото да прекарате часове в (trouble shooting) разрешаването на този проблем чудейки се защо не можете да "видите" другият компютър. Ако всичко е наред и изглежда добре Ви остава само да направите другият край на кабела като го обелите и сложите още една букса.

Това е снимка на готова букса. Виждате кое е правилно (good) и кое не (bad).

 

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/602/kabel12cf.jpg

 

 

В заключение:

Вече трябва да имате напълно функционален категория 5 (CAT 5) "кросоувър" кабел. Aко имате и други подобни мрежови кабели е добре да му сложите етикетче, за да не се чудите в последствие кой е и коя категория е. Това ще ви спести главоболия в бъдеще. Е, какво чакате още... инсталирайте кабела и го тествайте дали работи.

Ако не работи проверете отново краищата. Винаги има възможност да сте пропуснали нещо. Ако е така, знаете си домашното. Клещите, режете края със буксата и започвате от стъпка 1. И помнете: Колкото повече кабели направите и колкото повече букси сложите, толкова по-лесно ще ви става упражнението. Първият път винаги е най-труден.

Успех!

 

Ето още няколко неща, на които да обърнете внимание...

 

*Максималната дължина на кабела не трябва да е повече от 100 метра.

*Не позволявайте кабела да бъде много и силно усукан. Това може да повреди фатално жичките вътре.

*Не дърпайте кабела прекалено силно, ако трябва да минава през стена или под подна настилка

*Не закачайте със скоби кабел категория 5. Използвайте така наречените закачалки, които ще намерите в повечето специалнизирани магазини.

 

Какво чакате още... хващайте се на работа!

 

Превод "ostavime"

Редактиран от Tragedy
Link to comment
Сподели другаде

Страхотно описание си направил, в допълнение ми се иска да изясня за себе си нещо, а може би и за някой други потребители. До колкото си спомням е възможна и директна връзка между два компютъра с "прав" кабел, чрез така наречената "ауто сенс" опция в по-съвременните мрежови карти. Поправи ме ако греша.
Link to comment
Сподели другаде

до:

Рубчо

има такова нещо, но е на новите суичове, а не на картите. така е направено че както и да ги комбинираш кабелите прав и усукан суича се оправя.

 

до:

ostavime

за кабелите. кебелите не са толкова крехки. жичките са дебели около 1 мм, а и UTP и FTP можеш ако искаш на морски възел да ги въреш и да ги с ковеш с каквито ти хрумне скоби.

 

тези дето са чувствителни на огъване са SFTP екранирани, там има алуминиево фолио, което огражда 8-те жички. то може да се прекъсне и да спре да екранира. тези кабели също могат да се коват със скоби, то трябда да си по-внимателен.

 

атмосферните неекранирани кабели са най-устойчиви на скоби. те са с две усилени изолации, като и двете са проектирани да издържат на капризите на времето и грубо отношение. не могат да се огъват много (защото двойната изолация не го позволява) тях можеш и с хидравличен чук да ги ковеш. две усилени изолазии поемат цялото напрежение и то не стига до и жичките.

 

атмосферни екранирани - същите като атмодферните неекранирани, с тази разлика че имат екранировка под втората изолазия, която огражда жичките. издържа на същите не ща като неекранираният и се огъва еднакво заради двете изолации. и пак заради двете усилени изолации които поемат напрежението можеш да го ковеш и с хидравличен чук и с каквито скоби си поискаш.

 

най добрите са двойно екренирани, двойно изолирани с вграден носач.

това значи че има две екранировки. едната е при 8-те жички както при sftp а втората е между двете изолеции. вграденият носач и двете изолации силно ограничават огъването, и тоя кабел е идеален за опъване между сгради. носача е много здрав, това е усилено стоманено жило, 3мм в диаметър - подобно на това за спирачките на велосипедите, но усилено и доста по-здраво. като е добре опънат и добре захванат с жилото от двете страни, става толкова здрав че можеш и прането да си простираш и няма да е проблем за кабела и мрежата.

 

може ли да дъпълня статията ти?

 

както всички знаем има 8 жички + 1 заземяваща на FTP и SFTP кабелите.

 

жичките са групирани на чифтове по цветове

 

оранжева

оранжево-бяла

 

зелена

зеленобяла

 

синя

синьобяла

 

кафява

кафявобяла

 

оранживият чифт и зеленият чифт са ти transmit и receive те всъщност ти правят ЛАН. синия и кафавия чифт са ти за инжекторно захранвне индустриалните стандарти 36 волта по кафавия чифт и 72 фолта по синия чифт. ако по тях върви ток, можеш да захравнаш примерно 15 - 20 суича без ток и без адаптор за 220 волта.

 

позициите на камела за формиране на лан и обмен на данни за 1, 2, 3 и 6 а за инжекторното захранване са 4, 5, 7 и 8.

 

тъй като комуникационните битове за разместени оранжевият и зеленият чифт се прекарват

 

от жак 1 пин1 към жак 2 пин 3

от жак 1 пин 2 към жак 2 пин 6

от жак 2 пин 1 към жак 1 пин 3

от жак 2 пин 2 към жак 1 пин 6

 

така правиш директна връзка между receive и transmit пиновете

 

при кръстосаният кабел жак 1 пинове 4 и 5 са ти синият чифт те отиват на пинове 7 и 8 на жак 2 и кафавия чифт от пинове 7 и 8 на първия жак отиван на пинове 4 и 5 на втория.

 

ако някой се запита правилно ли разбрах че мога да направя пълнофункицонален фулл дуплекс 10мегабита/100 мегабита/1гигабит лан само с оранжевият и зеленият чифт - да правилно си разбрал.

 

синия и кафавият чифт стоят неизползвани, и са излишни и безполезни ако захранвваш суичовете с адаптор и използваш суича само като комуникационен разпределинел и усилвател.

 

кабела може да достигне до 120 метра, а иститски добрите кабели със сплави с оптимизирани за миминално вътрешно съпротивление на самия кабел могат да сгигнат до 140 метра, но тогава скоростта пада на 10 мегабита, за това оптимум е 100 метра, да не се губи скорост.

 

универсално правило е два различни възела се връзват пожежду си с прав кабел, а два еднакви възела се връзват кръстосан кабел

 

възел се счита всяко нещо на края на кабела

 

суич

хъб

РС

Рутер

мрежов принтер

сървър

кабелен модем (за кабелна ТВ)

DSL/ADSL модем като тези на БТК АДСЛ

и прочието устройства с поддръжка на ethernet интерфейс - ethernet- 10 мегабита /fast ethernet - 100 мегабита /gigabit ethernet - 1 гигабит.

Редактиран от krisalex
Link to comment
Сподели другаде

  • 9 months later...
  • 3 weeks later...
Кръстосването на 4 проводника ви осигурява 100Mb Ако някой иска да пуска така 1000Mb (1Gb) трябва да се кръстосат всичките 8 проводника. Как точно - http://hardwarebook.info/Ethernet_10/100/1...se-T4_Crossover
Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...