Jump to content

Изтриване на нулеви колони в Excel


Препоръчан пост

Имам СЛЕДНАТА ТАБЛИЦА .

Както сами виждате в Ден_2 и Ден_4 няма никакви записи, съответно сборът им е нула. Възможно ли е чраз някаква формула или пък чрез макрос колоните с ред нула / при различните ситуации и колоните са с различни номера / да бъдат изтрити ? Става въпрос за файлове с дължина над 100 дни.

Link to comment
Сподели другаде

Весо, най-лесния начин, който се сещам е на първо време да наредиш дните да са по редове (това става лесно чрез копиране на цялата таблица и след това Paste Special като сложиш отметка пред Transpose). След като го направиш сложи един филтър на цялата таблица или само на колоната със сумата на дните. После избери всички със сума 0 и по този начин ще останат само дните със сбор 0 и можеш просто да ги избереш всичките и да ги изтриеш. После махаш филтъра и си готов. Ако искаш да върнеш показването на дните обратно (т.е. всеки ден да е в колона) можеш да го направиш пак с копиране и Paste Special със сложена отметка Transpose.

 

Иначе с макрос също става, но там трябва да вкараш логика за проверка на всяка една колона и при стигане на колона със сума 0 да я изтрива и да преминава на следващата. Това е малко по-сложно и не мога да го измисля изцяло в момента, но кода ти за изтриване на колона е:

	Columns("D:D").Select
Selection.Delete Shift:=xlToLeft

Link to comment
Сподели другаде

Благодарско, Миленски.

Това за филтъра се бях сетил, но не се сещах как се обръщаше таблицата. Така става и мисля, че ще ми свърши работа. Е, поне до момента, в който някой не предложи "автоматично" решение. Ейййй :svlove:

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...