Jump to content

Смяна на операционна система


Препоръчан пост

Здравейте! Някой може ли да ми обясни как да си премахна началния стадий на инсталирана операционна система Linux, а след това да си инсталирам Windows XP? Взех си нов преносим компютър, който трябваше да е без ОС. Но се оказа, че към него върви диск за инсталиране с Linux и на компютъра беше предварително инсталиран част от него.

 

Компютърът е с

Linux (мисля, че е TravelMate 5320/5720)

Марката му е Acer Extensa 5220

Intel Celeron

Processor 530 1.73GHz

1Gb RAM DDR2, 120Gb HDD

 

P.S. Извинявам се, ако не съм обяснила нещата добре, но не разбирам докрай!

Link to comment
Сподели другаде

Сещам се за 2 варианта:

1. Да си намериш отнякъде Live дистрибуция на Linux, да заредиш оттам операционна система и оттам да изтриеш наличните дялове, които най-вероятно ще са 2.

2. Да изтриеш дяловете и да разцепиш твърдия си диск наново с помощта на специализирана програма. Ще трябва това да стане чрез спасителни дискети или диск. По принцип Partition Magic е добра програма за целта, но може да създава само спасителни дискети, а надали имаш флопи. Друга добра програма е Acronis Disk Director, която можеш да изтеглиш от тази страница. С нея ще ще можеш да си направиш стартиращ диск, с чиято помощ ще можеш да изтриеш вече съществуващите дялове и да разцепиш хард диска наново. Препоръчително е да го разцепиш на 2 дяла или повече - един системен за Windows и програми и останалите за лична информация. Така при бъдещи преинсталации, когато се налага форматиране на, ще се форматира само системния дял, а всичко друго ще си остане. По време на инсталацията на Acronis Disk Director ще трябва да въведеш информация за име, фамилно име и email, които не е нужно да са истински, и ще има нужда от интернтет връзка, за да се регистрира тази информация и инсталацията да продължи. След като инсталираш програмата я стартираш и от меню Tools избираш Boot Media Builder. После следваш инструкциите, за да си направиш стартиращия диск, като за носител избираш CD/DVD устройството (където трябва да имаш поставен празен диск). Проблемът е, че тази програма ще трябва да я инсталираш на друг компютър и там да си направиш този стартиращ диск.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...