Jump to content

Статия: Pocket PC телефоните срещу Window Mobile Смартфоните


crio

Препоръчан пост

http://pics.softvisia.com/design/pics/5333/PDA1.jpg

 

Въведение

 

Когато си купувате Windows Mobile устройство, е много важно да знаете разликата между WM Смартфон и Pocket PC телефон. Много потребители смятат, че всеки мобилен телефон който поддържа имейл или връзка с интернет е смартфон, и това е до някъде правилно, но говорейки за Windows Mobile устройства, смартфоните са специфични устройства с определни функции които ги различават от другите телефони.

 

Windows Mobile Смартфона е устройство което използва Windows Mobile за смартфони като операционна система. Тази операционна система е опростена версия на Windows Mobile за Pocket PC, която пък се изполва на Pocket PC и Pocket PC телефоните.

 

В тази статия ще обясним какви са разликите между Windows Mobile смартфоните и Pocket PC телефоните, предимствата и недостатъците им, и как да решите кое устройство ще съвпадне най-добре със специфичните ви нужди.

 

Windows Mobile Pocket PC телефони

 

Скоро след излизането на първия модерен PocketPC, беше представена негова вариация, Pocket PC телефона. Pocket PC телефоните на напълно функционални Window Mobile PDA с бърз процесор и екран, реагиращ на натиск, също така включват възможност за телефонни компоненти за гласова и други комуникации чрез GSM мрежите. Pocket PC телефоните са повече PDA устройства и по-малко мобилни телефони, предлагайки всяка екстра на обикновенните Pocket PC устройства.

 

Оригиналната идея за Pocket PC телефоните е да бъдат алтернатива на Pocket PC, но в крайна сметка се превърнаха в главната форма на Windows Mobile PDA устройства.

 

Пример за Pocket PC телефони са Cingular 8525 и Samsung i730:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5333/PDA2.jpg

 

Windows Mobile Смартфони

 

Тъй като Pocket PC телефоните увеличиха популярноста си, заедно с това се увеличи и натискът за Windows Mobile устройства, които изглеждат и работят повече като телефони отколкото като PDA устройства. Windows Mobile смартфоните биват създадени, за да задоволят тази нужда. За разлика от Pocket PC телефоните, WM смартфоните са създадени главно да служат като телефони. Тези устройства обикновенно нямат екран, реагиращ на натиск (touch-screen, тъч-скрийн), но имат до подобна функционалност като на PDA устройствата вградена в тях, включително и управление на контактите, имейл и текстови съобщения, разглеждане на Интернет страници, просвирване на аудио фалйове както и съвместимост с допълнителни приложения. Тези устройства са създадени за традиционните потребители, които все още искат и се нуждаят от ограничен контрол над персоналната информация и мултимедийни възможности на устройството.

 

Пример за Windows Mobile Смартфони са Cingular 3125 и Motorola Q:

http://pics.softvisia.com/design/pics/5333/PDA3.jpg

 

Какво е общото между тях?

 

Напредъкът в някои технологии позволи на Pocket PC телефоните, които бяха като тухли, да станат по-малки, по-мощни и по-удобни за държане. Точно тези промени в Pocket PC телефоните, предизвикаха объркването със смартфоните.

 

Например Palm Treo 750, e Pocket PC телефон, със пълна версия на Window Mobile за Pocket PC операционна система, въпреки това е сочен за смартфон, дори от създателите му. Подобен на него, Samsung Blackjack, има подобна QWERTY клавиатура, подобен квадратен дисплей и общо взето подобна форма, но няма тъч-скрийн и използва Windows Mobile за смартфони:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5333/PDA4.jpg

 

Визуално тези устройства не са много различни, и често казват, че имат абсолютно еднакви екстри, което е напълно грешно. Treo 750, e Pocket PC телефон, и предлага повече мощност, мултимедийна функционалност и гъвкавост от Samsung Blackjack, както и съвместимост с напълно различен софтуер.

 

Какви са реалните разлики?

 

Тъй като Pocket PC телефоните са по-големи, в повечето случаи те имат по-мощен хардуер. Pocket PC телефоните обикновенно имат по-бързи процесори, повече вградена памет, по-голям дисплей, тъч-скрийн и разпознаване на ръкопис, по-добри мултимедийни възможности, повече възможности за разширение, и в някои случаи някакъв графичен процесор. Тези разлики са важни, но може би не толкова колкото главната разлика между Pocket PC телефоните и Windows Mobile смартфоните: софтуера.

 

Windows Mobile за Pocket PC е мощна мобилна операционна система, със стотици приложения написани от трети лица, вградени мобилни офис приложения за разглеждане и радактиране на документи (като Word, Excel и PowerPoint), подобен на компютрите tap-to-select (единично чукване за избор) интерфейс и по голяма възможност за настройка, Windows Mobile за Смартфони няма всичките тези функции, но предлага възможност за имейл, ограничено просвирване на аудио, аудиокниги и видео, текстови съобщения, управление на контактите и т.н.

 

Кое от двете да избера?

 

Вашият Pocket PC телефон или Windows Mobile смартфон, най-вероятно ще бъде постоянно с вас, така, че е важно да изберете кой тип устройство е точно за вас.

 

Кое предпочитате повече, размера или функциите на устройството? Ако искате да можете да преглеждате имейл-а си и да слушате музика, но главно искате да провеждате телефонни разговори както и да поддържате джоба си максимално лек, то Windows Mobile смартфонът е може би по-добрия вариант за вас. Windows Mobile смартфониет по-принцип са по-малки, по-тънки и по-леки от Pocket PC телефоните.

 

Ако имате нужда от мобилен компютър с функциите на телефон в него, значи имате Pocket PC телефонитът е за вас. Те имат по-големи екрани, което ги прави по-добри за четене на големи документи, гледане на видео и разглеждане на уеб сайтове. Повечето Pocket PC телефони имат по-големи клавиатури, което прави писането много по-лесно, също можете да използвате тъч-скрийн интерфейса за да пишете и набирате директно от екрана.

 

Всъщо е добре да знаете, че Window Mobile смартфоните са доста по-евтини от Pocket PC телефоните, и ако имате ограничен бюджет, това може да е един от решаващите фактори при избора ви.

 

Как да ги различим?

 

Най-лесно можем да различим двете устройства като видим \"Home\" или \"Today\" екрана на устройството, така можем да определим дали устройството което гледаме е Pocket PC телефон или Window Mobile смартфон.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5333/PDA5.jpg

 

Какво е бъдещето им?

 

Може би в близкото бъдеще, Pocket PC телефоните и WM Смартфоните ще се слеят, и разликите между тях ще изчезнат. Но до тогава е важно да се знае кое какво е, за да можете да бъдете максимално удовлетворени от вашето мобилно устройство.

 

 

Статията е преведена от PocketPC Central

 

 

Превод: Милен Чакалов (Crio)

Всички права върху този превод принадлежат на преводача и превода няма право да бъде разпространяван под каквато и да е форма без изричното съгласие на преводача. Картинките в превода са собственост на PocketPC Central

Link to comment
Сподели другаде

  • 4 months later...
  • 3 months later...
Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...