Jump to content

От БДС към Латиница


Препоръчан пост

Представям един малък безплатен инструмен, който добавя нова клавиатурна подредба, позволящава на хората владеещи машинопис по БДС, но със значително по-слаби познания и уменя в писането на латиница, да преодолеят това си затруднение и да постигнат значително лично улеснение.

Сигурно на много от хората владеещи бързия машинопис по десетопръстната система на установения Български Държавен Стандарт (БДС) им се е налагало бързо да превключат към набор с Латински букви. Доста често това е съпроводено с големи мъки и терзания (аз примерно до ден днешен не успях да се пригодя към латинската подредба и да я науча и приложа до нивото на бързина на машинописа си на кирилица), това се превръща в едно затормозяващо и дори травмиращо "кълване" по бутоните. Именно с тази цел е направена "алтернативна" клавишна подредба, която позволява при избор на знак от кирилизирания стандарт по БДС, да бъде изписан латинския аналог на буквата, като се запазва съотношението на специфичните символи и знаци, по този начин при натискане на бутона "Ш" се изписва "Sh", при избор на клавиш "в" - "v" и прочие. Към приложения пакет е добавена програма която визуализира разположението на клавишите, спомага за тяхното разучаване и ориентиране.

След инсталиране на BDS-lat2, е необходимо активиране на вече прибавената клавиатурна подредба. Това става от Control Panel, Regional and Language Options, в секцията Languages - Details - кликва се Add и може да се избере като допълнителна втора клавиатурна подредба на Българската или да се създаде изцяло нова секция (Примерно избирате Английски Зимбабве или какъвто друг индикатор пожелаете, за да я разграничавате от другите използвани клавиатурни подредби и от падащото меню, на Keybord Layaut избирате BDS na Latinica 2, по този начин ще се появи изцяло нова категория клавиатурна подредба, това е от значение при клавишната комбинация за смяна на различните подредби, клавиатурната подредба може да бъде добавена и като под категория на Бългаскага, заедно със стадартната БДС, Български фонетичен, като трета алтернатива).

Подредбата не е съвършена, но дава съществено улеснение за всички владеещи единствено българския машинописен стандарт.

 

За да се запознаете по-нагледно с клавишното разположение и да придобиете представа за организацията на клавишите се налага да визуализирам:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/531/bdslat23oy.th.jpg

 

П.П. Предложената клавиатурна подредба, не е препоръчителна и не би била от полза за хора които не владеят или не използват активно машинописно писане на кирилица, по-скоро би им навредила. Ползата биха могли да оценят, тези които не се ориентират добре в стандартната латинска подредба на клавишите, а имат богат опит в стандартния машинопис на кирилица. Налага се да учочня, че програмата не подменя вече съществуващи клавиатурни стандарти, тя само добавя нов такъв.

 

Пример за приложение:

Аз пиша на машинописен БДС-кирилица стандарт по десетопръстната ситема с около 200 символа в минута, на латиница пиша обаче с около 60 символа, което е голяма разлика в скоростта. Преминаването от БДС към стандартна подредба на латинските символи и специфични знаци предполага промяна в нагласата - от едно заучено положение на символите към друго, леко дезориентиране и прочие неудобства. Пиша обширен документ на кирица, и точно по средата ми се налага да отговарям на човек, който няма направени необходимите настройки за приемане на кирилица, искам да изпратя електронна поща на човек, за когото знам, че има проблеми с правилното разкодиране на съобщения изписани на кирилица, или да преименувам на бързо, няколко папки и файла, така че да са именовани с латински букви и прочие. Искам да отговоря бързо, за да се върна към работата си, искам да не губя от темпото, предразположението и кондицията си, изпадайки в трудно лутане и ориентиране из разположнетието на латинските символи по клавиатурата, за целта си превключвам на предоставената клавиатурна подредба, пиша си уж по БДС, но излизайки латински символи, приключвам по-бързо и лесно.

 

Link: BDS-Lat2

Mirror www.download.bg: BDS-Lat2

Редактиран от IVAN
Link to comment
Сподели другаде

В контекста на горния пост и темата като цяло, ще си позволя да предложа и още една безплатна програма с подобни полезни функции.

Програмата е FlexConvert 2k разработка на Датекс, тя позволява цялостно конвертиране на текст (набран или копиран в програмата) към латиница и обратното от латиница към кирилица.

http://www.datecs.bg/pic/fc2k.jpg

В горния прозорец на програмата се набира желания текст (или се внася от друг източник чрез бутона Paste), програмата автоматично осъществява конвертирането в момента на писане (поставяне). След като желаната фраза, текст или абзац е цялостно въведена, може да се използва бутона Copy, като по този начин се осъществява цялостно копиране на вече конвертирания текст от по-долния прозорец и се дава възможност да бъде въведен (поставен) на желаното място.

Допълнително удобство е възможността за "програмиране" на желаните символни съответствия, това става чрез бутона Options в лявата част на прозореца на приложението, от където може да се променят съотвестващите символи (кирилица - латиница) при конвертиране. Програмата поддържа двупосочно конвертиране - както от кирилица към латиница, така и от латиница към кирилица. Това става чрез кликване на анимираната икона в лявата част на панела: Bul to Lat, като след кликване програмата започва да работи в режим Lat to Bul.

 

Официален сайт на Датекс

 

Линк за изтегляне на FlexConvert 2k

Редактиран от Rub4o
Link to comment
Сподели другаде

Windows сам в себе си има вградена перфектна кирилизация, позволяваща писането на български, показването на български текст коректно и създаване на имена на файлове, имена на папки и имена на дялове на БЪЛГАРСКИ език без системата да има проблем при четене и достъп дори от повреден уиндоус. този достъп е достъп на СИСТЕМНО ниво.

 

всеки който иска, мога да му обясня стъпка по стъпка как се прави това.

за целта ще ви трябва инсталационното СД на Windows.

 

боклуците като акт софт кирила, буллет, датекс флекстайп и други лайна с говна, само подменят системни файлове и системни шрифтове, БЕЗ да се съобразяват с големината и ВЕСРИЯТА на файла и БЕЗ да са преминали през проверка за качество в ЛИНГВИСТИЧНИГЕ ЛАБОРАТОРИИ на МИКРОСОФТ.

 

има си БЕЗПЛАТНА програмка bgphon.exe версия 0.9 се тези които искат да бишат на фонетична кирилица БЕЗ да презаписват повреждат вградената БДС кирилица. Можете да си държите и двете и да си избирате с коя да пишете. Поддържа всичси версии на уиндоус от 95 до 2003 вкл.

 

има си и проверка за правопис и сричкопроизнасяне на българската академия по компютърна лингвистика към БАН Ita EST която също е безплатна. актуалната версия е 1.01 и поддържа всички версии на офис от 95 до 2003 вкл.

Link to comment
Сподели другаде

А някой от вас прочете ли каква клавиатурна подредба всъщнос съм пуснал???

Не е за кирилица, а трансформира при писане от български маширописен стандарт към ЛАТИНСКИ БУКВИ, тоест човек можещ да пише на стандартна българска пишеща машина (Марица и Хеброс), искащ на компютъра си да пише на латиница бързо, но не е запознат с подредбата на латиските букви, слага си този шрифт и си решава проблема в това отношение!?!??!? По този начин се спестява психологическия дискомфорт да се чудиш къде се намираха латинските букви, за да можеш да напишеш нещо бързо на латиница, кълвейки с две пръстчета, когато отлично си запознат и знаеш разположението на буквите на кирилица и целта да се използва именно техните аналогични букви но аналогични на КИРИЛИЦАТА. Тоест шрифта е обратен на БГ Фонетичен, не на латински букви да съответстват български, а на българските букви (онези малки червени или черни буквичи от долната страна на клавиша, на които много рядко обръщате внимание или които дори отсъстват при много от внесените втора ръка клавиатури от чужбина).

Явно някой чете през пръсти и не вниква в съдържанието.

И двете направени приложения са с подобна цел и замисъл.

Сигурен съм, че на почти всеки му е ясно, че самия Уиндоус съдържа в себе си БДС клавиатурен стандарт. За кирилизация на Уиндоус, думичка не съм отронил. Инсталацията на шрифтове е отделна тема. Така, че не отговаряйте машинално като роботи изливайки опредено количество знания или гняв относно определени софтуерни продукти, а се придържайте към смисъла на темата, който явно ви е убягнал.

Сега се върнете пак и прочетете първите два поста, ако пак не разберете за какво става дума и с каква цел и предназначение биха могли да се използват двете неща, не мога да ви помогна, ако и другите не схващат "разликата" приемам, че на никого от тук присъстващите не биха били полезни и съответно не бих имал нищо против да бъдат отстранени от форума.

Редактиран от Rub4o
Link to comment
Сподели другаде

с този пост нямам за цел да се жаяждям, искам само да споделя лично мнение.

 

да, но защо да пишем на латиница като имаме кирилица? ^_^ Има прекрасна кирилица по БДС, за по-мързеливите има фонетична B)

 

латиницата е за ламери и профани които не искат да се научат как се вади кирилица и не искат да пишат за да се упражнават. :huh: Ако си в клуб където не дават кирилица, значи шефа на клуба и операторите са такива. смени си клуба с друг дето шефа и операторите не са профани и ламери позволяват да се пише на кирилица и знаят как се вади коректно.

 

Има МНОГО материали НАВСЯКЪДЕ в нета как се вади кирилица. всеки който иска може да провери как става, и да си извади кирилицата, или да викне някой да му я извади, има купища безплатни в интернета програми за упражнение на бдс и на фонетична за да се научиш да пишеш и на двете. :D

 

с извинение към теб (не искам да те обиждам и да ти омаловажавам труда) но аз мога да пиша и на бдс и на фонетична така че не ми разрправай кое е по-удобно. ;) а тази подредба на мен и за всеки който може да пише на фонетична или на бдс подредба или на двете му е напълно безполезна.

 

а да не говорим че точно БДС към латиница като подредба на теория би свършила работа само на мен или на някоя hardcore машинописка. на практика така лесно както се вади кирилицата, и така както е описано навсякъде как се вади кирилицата, тази подбедба наистина е излишна и безполезна.

Редактиран от krisalex
Link to comment
Сподели другаде

Спред мен темата е хубава и има доста ценна информация.

Благодаря на Rub4o за това и на другите за мненията.

Rub4o, описанията ти по темата за FlexConvert 2k и "От БДС към Латиница" по темата наистина са много добри!

Мисля, че не бива да се стига до заяждания и конфликти. Всеки може да има мнение, да търси предимства и недостатъци, да излага някакви аргументи. Като става дума за програмни продукти, емоциите са повече от излишни.

Link to comment
Сподели другаде

както казах не е заяждане, а лично мнение. понеже от следата на 1998 до ден днешен обикалям масово по клиенти да им оправям компютрите или да им ги преинсталирами имам наблюдения върху хората и това какво искат и какво правят. хората или пишат на латиница или на фонетична, и масово се избягва БДС. реално погледнато от гледната точка на практиката точно бдс към латиница ще има минимално разпространение само между hardcore машинописки. на 100 000 човека 3 да го ползват. Редактиран от krisalex
Link to comment
Сподели другаде

Това прави ли клавиатурната подредба неприложима? Непригодна или излишна? След като и един човек може да я използва, знае как и води до личното му улеснение, значи продукта има някакво достойнство и полезен ефект. Не е ли така? Чрез програмчето не се подменя вече съществуваща клавиатурна подредба, а просто се добавя нова, тоест прогарама не може да навреди никому! Плюс това не са само машинописките, доста сме и машинописците. Аз също се занимавам с потребителски станции, тяхното софтуерно обезпечаване и поддръжка, и знам, какво е масово и широко разпространено, и както видя остро подчертах, кой може да ползва, кой ще разбере, оцени и ще му бъде полезно, а тези които не се вместват в категорията да не си правят труда да свалят, защото за тях би било излишно, неудачно, неудобно. Редактиран от Rub4o
Link to comment
Сподели другаде

не знам. скептично съм настроен към тази конкретна идея. а това че само добавя нова нова подредба, без да подменя, предаписва текущите и без да променя текущи файлове и настройки е много добре. казвам че ще е малко разпространена за малка група хора.
Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...
не знам. скептично съм настроен към тази конкретна идея. а това че само добавя нова нова подредба, без да подменя, предаписва текущите и без да променя текущи файлове и настройки е много добре. казвам че ще е малко разпространена за малка група хора.

Не знам дали мнението ми ще ти помогне да разсееш скептицизма си, но на мен идеята ми допада и ще пробвам програмката, та дори и двете.

Твърдо съм ЗА да се пише на кирилица и то по възможност по БДС!!!

Но ... не всички хора са на това мнение. За мен писането на латиница също е проблем, често се налага да сменям езика и настава такова объркване, че понякога сама не мога да си разчета. А пък най-много ме е яд, след като съм написала дълго запитване до някоя институция и чакам вече отговора им да получа съобщението "ni6to ne se 4ete, napi6ete go otnovo na latiniza" - ужас и безумие! И се започва ходенето по мъките ... принтиране, транскрибиране, кълване ...

Една такава програма действително ще улесни живота ми ... ето, нашия отбор нараства :)

Link to comment
Сподели другаде

  • 8 months later...

Първо, благодаря на нашия приятел Ръбчо за представянето на програмата. :thumbsup:

Второ, изумен съм как може да се чете нещо и да не се разбира нито грам от някои потребители...

Трето, това, че фонетичната подредба е разпространена масово у нас е поради факта, че е пълно с неграмотници :blink: И причината идва оттам, че малките ламерчета почват да чатят още отпреди да си държат лъжицата сами. После е по-лесно пак на латиница или на фонетична, че е подобна.

За мен има хора, които владеят БДС - десетопръстната система, и които не владеят никаква (в това число и т.нар. "фонетична"). И ако преди имаше оправдание, че е трудно да се учат двете подредби - БДС за български и латиницата за чужди езици, то сега такъв проблем няма с по-горе описаната клавиатура. Ако някой си мисли, че може да пише на десетопръстната система по фонетик, жестоко се лъже. Просто такава система няма, има механично приложение на qwerty за неграмотници. Парадоксално е колко много хора ползват компютрите и що глупости изписват по нета, но не се хванат да се научат на десетопръстната система. Да пишеш по десетопръстната система означава да препишеш например 20 стр. А4 с минимален брой грешки, без да си гледаш клавишите! И при това положение никой, който натиска най-често срещаните "а" (с кутрето на лявата ръка) и "т" с прескачане, нито пък комбинации, при които само лявата или само дясната ръка пише половин дума, та дори и все с един пръст поради калпавото разположение на буквите по клавиши, не може да достигне нито бързина, нито точност, нито пък да се сравнява с "хардкоре машинописки". За мен е нормално като пиша, да пиша по най-лесния и удобен начин, а не да се тътря с велосипед с квадратни гуми. :crosseyes1:

С други думи, ако някой иска да пише по некадърна клавиатурна подредба, едвам пъплейки и създавайки си пречки сам, то си е негов проблем.

А за приложението на "БДС на латиница" - рядко ми се случва да пиша на български с латински букви, единствено по айсикю-то има няколко души със смотания ICQ АБВ, който винаги има проблеми да се справи с буквите. Ползвам я главно като пиша на английски и испански и развивам доста голяма скорост :crazy:

Още по темата: има и нов вариант "БДС на латиница 3", при който могат да се слагат ударения на всяка буква, някои разлики в подредбата, но все нямам време да я довърша. Все пак "хардкоре машинописк/ците" засега имат на разположение нещо.

:bye1:

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...
Първо, ....

Второ, изумен съм ...

Трето, това, че фонетичната подредба е разпространена масово у нас е поради факта, че е пълно с неграмотници :blink: И причината идва оттам, че малките ламерчета почват да чатят още отпреди да си държат лъжицата сами.

За мен има хора, които владеят БДС .......................

................

С други думи, ако някой иска да пише по некадърна клавиатурна подредба, едвам пъплейки и създавайки си пречки сам, то си е негов проблем.

........................

Още по темата: има и нов вариант "БДС на латиница 3", при който могат да се слагат ударения на всяка буква, някои разлики в подредбата, но все нямам време да я довърша. Все пак "хардкоре машинописк/ците" засега имат на разположение нещо.

:bye1:

:punish: :devil:

Kaто за първо мнение не е зле. Обиди доста народ, показа си простотията, че и мнение си имал даже. Програмите няма да пробвам тъй като не се занимавам професионално с машинопис и не ме заинтригуваха като цяло. И все пак искам да благодаря на автора на статията. А на теб приятелю искам да ти кажа няколко неща:

Съветвай (критикувай), но не обиждай!!!

Въведения стандарт не се е наложил поради простата причина че е усложнен. За "неграмотници" трябва да се прави нещо по-елементарно...по-достъпно...без системи и пръсти.

Не давай квалификации, за да не бъдеш квалифициран и ти. :punish: :devil:

Един пример от живота ще ти дам...Всеки е виждал и чувал за автомата на Михаил Калашников. За немския му първообраз, нито се говори, нито се пише, нито се копира, нито се произвежда. Тук (ако си достатъчно грамотен) се налага да си направиш извод какво ще стане с неудобните подредби. Ако един разработчик не отчете човешкия фактор, то той обрича продукта си на забвение. Следва да си зададем няколко логични въпроса:

Необходимо ли е да се учи някаква система, за да се пише (комуникира)където и да е?

На запад как се справят с тази калпава подредба QWERTY?

Кой беше ти и откъде дойде с привилегията да обиждаш?

На кой му пука за твоите съвети щом започват с обидни квалификации?

Защо си мислиш, че като си научил нещо и то е добро за теб, ще е добро за всички.

Ти не си нито по-умен , нито по-специален и нищо заинтригуващо и конструктивно не предлагаш .

Ако е за обиди, и ние го знаем това...

Link to comment
Сподели другаде

Присъединявам се към мнението на nikolaijelev.

Otark, ще те помоля занапред да не правиш такива глобални квалификации за хората по принцип. Всеки избира каква подредба да ползва и тя е тази, която му/й е по-удобна. Не всеки има за цел да пише скорострелно, защото не всеки е машинопист(ка). Неграмотен е твърде обща и неподходяща в случая дума. Използвал си я с изменено и угодно на теб значение. Ако възнамеряваш да пишеш в този форум, няма да е зле да смениш тона.

Link to comment
Сподели другаде

  • 4 months later...

Програмата е страхотна. И трябва да ви кажа, че далеч няма да е полезна само за няколко професионални машинописки. Аз се научих на десетопръстната система с програмката stamina, която всъщност е безплатна и е от най - добрите, които съм намирал. Сега пиша (когато съм във форма) с около 280 знака в минута. Трябва да знаете, че е голямо облекчение човек да пише без да гледа клавиатурата. Но естествено латиницата до сега ми беше голям проблем - резултатите ми бяха ниски и трябваше да губя много време и нерви когато пишех на нея. Сега проблема е решен благодарение на този инструмент.

Препоръчвам на всеки, на когото му се налага често да пише, да отдели време да се научи да пише на "сляпата десетопръстна система" . Няма да отделите много време, за това пък ще ви облекчи чувствително.

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 year later...

Благодаря на RUB4O!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Аз съм от тези, които пишат активно на БДС. Предпочитам тази клавиатурна подредба, но се оказа, че в някои чатове програмите им не приемат БДС. Наложи ми се да изплвам латиница. Имах чувството, че съм саката.

Благодаря!

По добра е от един транслатор от кирилица на латиница, който намерих. Най-малкото, "ч" го пише като "ch", а не като 4.

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...