Jump to content

Технологията на двуслойните носители


Tragedy

Препоръчан пост

Мястото на двуслойните DVD-та в историята

 

DVD (Digital Versatile Disc - дигитален многостранен диск) си заслужава името. Това е така, защото тези дискове позволяват съхранението на информация под различни формати (видео, компютърна информация, музика и др.) и приема множество формати, за да може да се адаптира към съдържанието, което бива записвано върху него и същевременно запазва физическата си форма на 4.5" (12 см) диск.

 

В зависимост от това, как искате да използвате даден DVD диск има няколко подфамилии на този тип медиа:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5/familledvd0dy.jpg

 

Като допълнение към тези подфамилии, DVD формата използва множество стандарти, за да определи размера на записваната информация. Има четири стандарта:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5/table8tb.jpg

 

До скоро, стандартите, различни от DVD5 бяха използвани само за DVD video и DVD-ROM. Всичко това обаче се променя вече, с появата на DVD9 в полето на DVD дисковете. Истинската революция е в появата на двуслойните носители. При DVD Video дисковете, това увеличава капацитета от 4.5 GB до 8.5 GB. Това е доста революционно, особено като се има в предвид че първите DVD записвачки излязоха само преди две години и тогава производителите обявиха, че двуслойната технология е невъзможна. Основната изследователска работа беше извършена в сферата на празните носители. Всъщност почти нищо не се е променило по отношение на хардуера на записвачките - оптичните глави са едни и същи. Единствено фърмуеъра и част от електронните платки в записвачките са се променили, така че да могат да работят със два слоя и да имат допълнителна възможност за коригиране на грешките при тази технология.

Двуслойните носители: най-новата технология

 

Наред с подобренията в скоростта, формата "+" при DVD дисковете още веднъж е победител. Това се дължи главно на броя на производителите, които са участници в DVD+RW съюза. По този начин, Pioneer беше почти сам при създаването на продуктите и утвърждаването на стандартите от DVD форума. Междувременно всички, които работиха върху подобряването на DVD+RW формата, имаха активно участване в утвърждаването на новите стандарти. По този повод, в момента само дискове, които могат да бъдат записани само веднъж (+R) могат да спечелят от новата двуслойна (DL) технология. Записвачките, които могат да работят с тази технология имат следните логота:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5/logodvddl0dg.gif

Как работи?

 

Истинското предизвикателство за разработващия екип беше да се създаде двуслоен диск, който да бъде съвместим с различните записващи и четящи устройства. Както стандартните дискове, DVD дисковете са дебели 1.2 мм, но докато едно CD се състои от единичен блок, DVD-то се състои от два диска с дебелина 0,6 мм прилепени един към друг. За да бъдат произведени тези дискове, няколко последователни слоя са подредени според следната диаграма:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5/schemadvdr5es.jpg

 

При двуслойните DVD дискове, последователните слоеве са леко различни:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/5/schemadvdrdl3rq.jpg

 

Основния проблем е в откриването на междинен R0 отразяващ слой (в червен цвят на диаграмата), който би бил достатъчно прозрачен, за да позволява на лазерният лъч да преминава към втория слой L1, но същевременно и достатъчно отразяващ, за да позволи информацията, която се съдържа в първия слой L0 да може да бъде прочетена. За да могат да бъдат съвместими със стандартните двуслойни DVD-ROM (или DVD Video) устройства, съответните слоеве (R0 и R1) трябва да имат отразителна сила поне 18%. В същото време, за да бъде съвместим с DVD стандарта, R0 слоя трябва да пропуска поне 50% от лазерния лъч (за четене и запис). Това означава, че съществува много тясна граница, в която да се работи. За да бъде постигнат този резултат, слоят R0 се състои от сребърна сплав (смес) и формата на записваните дупки беше оптимизирана. Разделителният слой е с дебелина само 55 µm и служи за физическото разделяне на двата слоя. Когато диска се чете или записва, лазерният лъч може лесно да бъде концентриран върху който и да е от двата слоя чрез нагласянето на фокуса на лещите.

 

Точно както при четенето на двуслоен DVD video диск, записа в този режим следва диаграмата по-горе. Записването започва в центъра на DVD диска върху първия слой и когато достигне външния край на диска, визьора на лещата променя фокуса, за да може лазера да достигне втория слой. Записа започва наново, но този път от външната страна на диска към центъра.

 

Чрез използването на тази технология е теоретически възможно да бъдат съхранени до 8.5 GB върху единичен диск. На практика, могат да бъдат съхранени точно 7.96 GB. Във видео режим, можете да запишете четири часа видео информация в DVD качество и до 16 часа видео информация във VHS качество. От друга страна, когато превключвате в двуслоен режим на запис, скоростта пада до 2.4x.

16x: Последното направление?

 

Въпреки, че са се отдали на двуслойната технология, производителите не са забавили своя поход към постигането на все по-високи скорости на четене и запис. Както обикновено, формата "+" води в тази битка. Максималните скорости в монета са 16x при +R дисковете. При -R тази скорост остава все още 8x, докато при презаписваемите дискове скоростта е само 4x и за двата формата (DVD-RW и DVD+RW).

 

Всички са съгласни, че с 16х е достигната максималната скорост. При тази скорост диска се върти с около 10 000 оборота в минута и записвачката достига физическите си ограничения. Съществуват сложни механични системи, които могат да стабилизират DVD диска и да ограничат вибрациите, но тяхното внедряване ще повиши значително производствената цена. По този начин продажната цена ще бъде доста над възможностите на тези пазари.

Автор: Roland Marianna

Оригинална статия: Double-layer: The Latest Technology

Всички права върху превода са запазени!

Превод: Милен Метев (Tragedy)

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...
Въпреки това все още използването на дву-слойни DVD-та е неизгодно - едно двуслойно DVD е над 10 лв., за същата цена мога да си купя поне 3 обикновени DVD-та по 4.5GB и да запиша много повече информация.
Link to comment
Сподели другаде

  • 4 weeks later...
Може да си намериш двуслойно DVD за 6 лв. , но малко се самнявам,поне така са ми казвали ;) . Не съм запознат изобщо с тази технология,но и аз предпочитам да си купя 3 обикновенни DVD-та,чисто и просто,та дори и по-изгодно!
Link to comment
Сподели другаде

едно обикновенн ДВД диск не стува повече от 1-1,50лв

Един двуслоен диск е може би 8-9лв. Наистина е много неизгодно да си купуваш такива дискове освен ако не имаш някаква много голяма причина!

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Обърнахте го на разговор и спор какви са цените на дисковете! Нека всеки сам си прецени кое е по-изгодно за него.

Аз искам да поздравя Милен за положения труд. Много полезна информация за една бързо навлизаща технология.

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...