Jump to content

Ръководство за създаване копия на защитени оригинални DVD дискове


Препоръчан пост

В това ръководство ще се опитам да ви обясня как да направите копие на оригиналните си дискове дори и те да са защитени. Ръководството е по молба на наш потребител, която сега ще уважа.

 

За начало ще започна с един пример със самия мене. Преди време си купих оригинални дискове и един от тях беше Nightwish - Highest Hopes с най-добрите им парчета, който имаше в себе си два диска - едно CD и едно DVD. Албума беше железен, а на DVD-то имаше много добри клипове. Слушах постоянно диска в колата под наем в Испания докато бях в командировка. Когато си тръгнах естествено забравих диска в колата. Гадна работа. Не че не мога да си го дръпна от нета, но все пак. Ами ако бях загубил или повредил DVD-то? Кофти работа. Тогава се зачудих защо ли не си направя копия на любимите дискове и по-специално на DVD-тата с концерти, които са ми доста скъпи.

 

За се направи копие на дадено DVD е необходимо преди това да се има в предвид, че повечето DVD дискове са защитени по най-различен начин. Най-известните защити са защита на региона, където диска ще бъде преглеждан, както и защита срещу копиране на диска или рипването му върху твърд диск. Регионите на DVD-тата определят в коя географска част на света да могат те да бъдат преглеждани. Повече информация за регионите можете да видите в тази статия: DVD в Уикипедия, а за защитите на дисковете можете да прочетете в тази статия: CD/DVD copy protection @ Wikipedia. Естествено тези защити не са поставени без причина, но ако съм легален собственик на DVD-тата си, защо да не си направя архивно копие.

 

В Интернет има много програми, с чиято помощ можете да отключите защитите на даден DVD диск и после да го копирате или на твърдия си диск или на друг носител. Аз лично предпочитам утвърдени програми, които познавам и затова се обърнах към AnyDVD и CloneDVD, които са изключително съвместими и работят чудесно заедно. И двете програми са включени в каталога ни и можете да изтеглите най-актуалните версии от сайта ни - AnyDVD @ SoftVisia.com и CloneDVD @ SoftVisia.com.

 

Нека да започна с програмата AnyDVD. За мен програмата е много добра и с нея се работи супер лесно. Единственото, което трябва да направите е да я инсталирате и просто можете да забравите за нея. Да, наистина е толкова елементарно и определено си работи така като премахва всички познати защити когато вкарате даден DVD носител. Разбира се за тези, които искат все пак да пипнат някоя от настройките на програмата ще дам малко разяснения.

Когато инсталирате програмата в системният трей ще се появи нейната иконка http://pics.softvisia.com/design/pics/4809/AnyDVD1.png и така можете да разберете, че AnyDVD работи във фонов режим и отключва всички защити. Ако желаете да разгледате настройките на програмата или да промените някоя от тях трябва да чукнете с десен бутон върху иконката и да изберете "Settings...". На първият прозорец ще видите информация за диска като размер, брой слоеве и защити. Можете също така да видите дали е защитен за преглеждане само в определен регион:

http://pics.softvisia.com/design/pics/4809/AnyDVD2.png

 

В случая на тази картинка моето DVD няма CSS защита, не е заключено към даден регион и изглежда добро.

 

Ако случайно филмът ви има неприятни реклами в началото или представяне на други филми, можете да ги махнете чрез следващата страница с настройки на програмата "VideoDVD" като просто сложите отметка пред "Remove annoying adverts and trailers" и изберете дали автоматично да бъдете прехвърлени на филма или на главното меню:

http://pics.softvisia.com/design/pics/4809/AnyDVD3.png

 

За тези, които желаят да променят стандартният регион на диска или да запазят някои от текущите защити на диска (просто да изберат кои защити искат да останат и да махнат отметките пред опциите им), могат да използват страницата "Settings":

http://pics.softvisia.com/design/pics/4809/AnyDVD4.png

 

Друга удобна настройка е да направите субтитрите леко или много прозрачни. За целта изберете страницата "Subtitles" и сложете отметка пред "Subtitle Transparency" и нагласете нивото на прозрачност:

http://pics.softvisia.com/design/pics/4809/AnyDVD5.png

 

Интересното на тази програма е, че има вграден модул за копиране (рипване) на DVD видео диск на твърдия диск. Модула е достъпен чрез чукване с десен бутон върху иконката на програмата в системния трей като се избере "Rip Video DVD to Harddisk...":

http://pics.softvisia.com/design/pics/4809/AnyDVD6.png

 

Самият модул не представлява нищо особено и няма много опции:

http://pics.softvisia.com/design/pics/4809/AnyDVD7.png

 

В горната част избирате устройството, в което е DVD-то с филма (по принцип трябва да е избрано автоматично), в долното поле избирате къде да бъдат извлечени файловете. В долната част можете да следите статуса на извличане на файловете по време на процеса:

http://pics.softvisia.com/design/pics/4809/AnyDVD8.png

 

Това бяха обясненията по настройките и работата на AnyDVD. Както казах в самото начало - няма какво много да се настройва, трябва просто да стартирате програмата, да поставите DVD диск и AnyDVD ще премахне автоматично всички защити от него.

 

 

След като сте "отключили" даденият DVD диск е време да го прехвърлите или върху твърдия си диск или на друг DVD диск. За целта можете да използвате CloneDVD (дадох линк за изтегляне по-горе). В началото споменах, че понеже AnyDVD и CloneDVD са абсолютно съвместими и няма нужда от допълнителни настройки между двете програми. Така че ако сте пуснали AnyDVD, можете директно да направите копие на диска.

 

След като стартирате CloneDVD още на първата страница ще можете да изберете какво желаете да направите (всъщност две секси овчици с пуканки и 3D очила ще ви приветстват вляво):

http://pics.softvisia.com/design/pics/4809/CloneDVD1.png

 

Възможностите между които можете да изберете са копиране на определени глави от DVD филм (Copy DVD Titles), клониране на цял диск (Clone DVD) и запис от копие (image) на DVD диск от твърд диск върху DVD диск (Write Existing Data). За целите на текущото ръководство ще обясня и трите възможности, защото можете да използвате всяка една от тях, за да архивирате своите дискове.

 

Реално между първите две опции няма особено голяма разлика освен това, че първата копира една или повече глави, а втората копира всичко от даден DVD диск. Малко по-нататък ще обясня в какво точно се изразява това. За начало изберете опцията Clone DVD и в следващият прозорец трябва да изберете от кое устройство желаете да прочетете DVD диска:

http://pics.softvisia.com/design/pics/4809/CloneDVD2.png

 

Изберете устройството от падащият списък чрез опцията "Browse...". След като направите това ще видите допълнителна информация за филма и различни опции:

http://pics.softvisia.com/design/pics/4809/CloneDVD3.png

 

Нека да разясня малко повече по горния прозорец. В лявата част имате две страници. Едната е за информация (Information), в която можете да видите формата на DVD филма, времетраенето, главите, аудио потоците и субтитрите в даден елемент от диска. На страницата Preview можете да прегледате избран елемент или глава от диска. В дясната част се намира списък с елементите на диска (Video titles). В него всеки елемент може да има повече от една глава (в нашия пример първият елемент има 18 глави и информацията за него се появява в лявата част на прозореца). Тук се крие и разликата между основните две опции на програмата, за които писах по-горе, а именно цялостното копиране и копирането на отделни глави. В случая понеже избрахме цялостно копиране са избрани всички елементи в дясната част с всички техни глави. Но дори и тук можете да изберете само определени елементи и така все едно сте избрали опцията за частично копиране в първия прозорец. Освен елементите, можете да изберете и определени глави от даден елемент (елемент е title в нашия случай, а глава е chapter, на DVD-то от примера става въпрос за един концерт и 4 клипа, от които два са по-дълги и затова имат повече от една глава). Преди това обаче искам да ви кажа, че в долната дясна част можете да изберете върху какъв носител ще запишете после желаното DVD.

http://pics.softvisia.com/design/pics/4809/CloneDVD4.png

 

Заедно с това, когато изберете даден вид носител, можете да видите и специалната лента, която ви показва с какво ниво на качество ще се запише DVD диска или казано по-точно доколко информацията ще бъде компресирана. Можете да увеличите качеството или съответно да намалите компресията като премахнете отделни елементи (titles) или глави от елементите (chapters). За да премахнете даден елемент трябва просто да махнете отметката пред него. Ако искате да премахнете определени глави от даден елемент трябва да отворите прозореца за преглед (Preview) и ще забележите отдолу плъзгач, с чиято помощ можете да ограничите главите, които ще се свалят:

http://pics.softvisia.com/design/pics/4809/CloneDVD5.png

 

Ето и един пример за избрани няколко елемента и няколко глави от даден елемент:

http://pics.softvisia.com/design/pics/4809/CloneDVD6.png

 

Ако работите в режим на смъкване само на определени глави, то ще можете да изберете кой елемент да бъде първи, т.е. в нашия случай аз съм избрал втория клип да бъде първи в подредбата при изтеглянето върху твърдия диск:

http://pics.softvisia.com/design/pics/4809/CloneDVD7.png

 

След като изберете кои елементи и кои глави желаете да останат при изтеглянето върху твърдия диск, можете също така да премахнете някои от субтитрите към тези елементи, а така също и аудио потоци. Типично за повечето DVD филми е, че имат повече от един аудио поток, в които потоци аудио сигнала е разделен на различен брой канали. Стандартно разполагате със стерео аудио поток (2 канала - channels) и Dolby Digital/DTS (поток с 6 и повече канала на звука). Често тези различни потоци заемат доста място и можете да прецените да премахнете някои от тях. Също така повечето филми могат да имат субтитри на повече от един език, освен английския:

http://pics.softvisia.com/design/pics/4809/CloneDVD8.png

 

Този прозорец можете да видите като натиснете Next в прозореца със задаване на кои елементи и глави ще бъдат свалени. Тук можете да отбележите съответно кои аудио потоци и субтитри желаете да оставите за някой от елементите (titles или заглавия) като поставите/махнете отметката пред него. В случая на картинката аз съм оставил само 2-каналния аудио поток (стерео) и субтитрите на английски за 6-тият елемент от списъка.

 

След като приключите с тези настройки можете да преминете напред чрез бутона Next към прозореца, в който трябва да уточните как и къде ще запишете информацията от носителя:

http://pics.softvisia.com/design/pics/4809/CloneDVD9.png

 

В лявата част на този прозорец можете да видите информация за избраните елементи, глави от тях и съответно аудио потоците и субтитрите. В дясната част можете да определите метода на записване на информацията. Възможностите ви са:

 

- записване директно върху друг диск - DVD Writer - тази опция ви дава възможност да зададете записвачка, на която ще се запише готовият диск (DVD Writer), скорост на записване (prefered speed), име на диска (Volume label), а също така и папка за временните файлове по време на процеса (Temporary directory for ideo files).

 

- като DVD файлове (VOB файлове) - DVD Files - при този метод, избраните елементи ще бъдат записани върху твърдия ви диск под формата на DVD файлове в две папки - Video_TS и Audio_TS и трябва само да укажете папката, в която ще бъдат съхранени тези файлове (директории):

http://pics.softvisia.com/design/pics/4809/CloneDVD10.png

 

- като image файл (ISO/UDF файл) - ISO/UDF image - този тип файлове представляват копия на дискове, съхранени в един единствен файл. В последствие можете да заредите този файл във виртуално устройство или лесно да го прехвърлите на друг компютър, където да го запишете на диск. При тази опция трябва да посочите името на файла, в който ще се запише информацията, а също така и папка, където ще се съхранят временните файлове по време на процеса:

http://pics.softvisia.com/design/pics/4809/CloneDVD11.png

 

 

Ако в предишна стъпка сте записали даден DVD диск като DVD файлове на твърдия ви диск или като image файл, то можете да го прехвърлите върху друг DVD диск чрез опцията Write Existing Data на първия прозорец на програмата. След като изберете тази опция ще можете да изберете източника на диска - DVD файлове (DVD movie files) или image файл (ISO/UDF image). Заедно с това трябва да изберете как желаете да запишете информацията - дали под формата на DVD файлове (ако източника ви е ISO/UDF файл), като ISO/UDF image файл (ако източника е под формата на DVD файлове) или просто да запишете DVD диск с филма (филмите). При всяка една опция трябва да зададете и параметрите на изходящата информация - име на папка при DVD файловете, има на файл при image файл или записвачка и скорост при запис върху DVD диск.

 

 

Както обичам да казвам - ами това е. Работата с програмата е изключително лесна и не изисква големи познания, за да направите резервни копия на оригиналните си дискове.

 

Успех!

 

 

Всички права върху текущото ръководство и картинките, включени в него са собственост на автора им и нямат право да бъдат възпроизвеждани под каквато и да е форма без изричното съгласие на автора.

 

Автор: Милен Метев (Tragedy @ SoftVisia.com)

 

 

Можете да споделите какво може да се допълни, премахне или коригира в това ръководство в тази тема.

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 34
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

  • 1 year later...
  • 5 months later...

при мен неще да копира а излиза това:

post-10309-12552020905331_thumb.jpg

помагайте

Ти тази програма регистрирал ли си я, че ако не е - може това да е причината. Аз не съм ползвал тази, но DVDFab Decrypter 4.1.2.0 може би ще ти помогне и е безплатна.

Link to comment
Сподели другаде

Ти тази програма регистрирал ли си я, че ако не е - може това да е причината. Аз не съм ползвал тази, но DVDFab Decrypter 4.1.2.0 може би ще ти помогне и е безплатна.

регнал съм я ,но може да пробвам тази.исках да пробвам cloneDVD пише че прави 1:1 копия за това. а тая която препоръчваш и тя ли прави хубави копия?

Link to comment
Сподели другаде

регнал съм я ,но може да пробвам тази.исках да пробвам cloneDVD пише че прави 1:1 копия за това. а тая която препоръчваш и тя ли прави хубави копия?

Аз съм пробвал DVDFab Platinum за копиране на DVD-филми, но тя е платена... Тази не съм я пробвал, но може би ще става.

Link to comment
Сподели другаде

Аз бих пробвал DVD Decrypter в ISO режим, чрез който можеш както да го копираш на твърдия диск, така и после да го запишеш със същата програма.

а защо трябва да е в iso режим ?

 

и както винаги при мен е мааалко по различно :haha:

зареждам най-ценният си диск на който искам да направя копие в случай че ми се затрие ,прочитам ръководството за работа с DVD Decrypter ,стартирам програмата и ХОП пак проблемче.

post-10309-12552794529104_thumb.jpg

 

и това...

post-10309-12552795904991_thumb.jpg

Link to comment
Сподели другаде

а защо трябва да е в iso режим ?

Не че "трябва", просто е по-удобно и сигурно да се използва той, защото така целият процес може се извърши от DVD Decrypter, което елеиминира потенциални проблеми при запис с друга програма, ако потребителят обърка настройки.

Link to comment
Сподели другаде

Не че "трябва", просто е по-удобно и сигурно да се използва той, защото така целият процес може се извърши от DVD Decrypter, което елеиминира потенциални проблеми при запис с друга програма, ако потребителят обърка настройки.

ясно :peace:

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 months later...
Искам да попитам, защо като стигна вече на записването в CLONEDVD, ми вади диска от записвачката и като го поставя отново, пак ми го изкарва и ме моли да го вкарам отново? Моля за помощ :)
Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...