ExaFlop Публикувано Януари 30, 2017 Report Share Публикувано Януари 30, 2017 Какво ви е мнението за масово заливащото ни ме-кане?знаеме, переме, играеме...Или "отиди" вместо "иди" - това все ми звучи като :"отивай тука" Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Януари 30, 2017 Report Share Публикувано Януари 30, 2017 „Ме“-кането е много дразнещо, но ако трябва да съм честен, не съм попадал скоро на подобно нещо. В моя край имаме други проблеми. „Отиди“ не ме дразни толкова. Повече ме дразни, когато се използва „тегло“ вместо „маса“. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
petersharky Публикувано Януари 30, 2017 Report Share Публикувано Януари 30, 2017 Всеки край си има свои особености с говора - това както и да е, може да се приеме, нормално е, но писането да става "разговорно" - това вече е неприятно. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ExaFlop Публикувано Януари 31, 2017 Report Share Публикувано Януари 31, 2017 Всеки край си има свои особености с говора - това както и да е, може да се приеме, нормално е, но писането да става "разговорно" - това вече е неприятно. Нормално е да се приема регионално. Не е нормално държавни мъже (политици, журналисти, държавен апарат) да говорят регионално! А прехвърлянето на неправилният изказ да се трансформира писмовно също никак не е правилно. Още повече, че софтуерът за проверка е достатъчно добре развит.„Ме“-кането е много дразнещо, но ако трябва да съм честен, не съм попадал скоро на подобно нещо.Заслушай се целенасочено в националните телевизии и ще се срещнеш с изключително често ме-кане. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ExaFlop Публикувано Януари 31, 2017 Report Share Публикувано Януари 31, 2017 Неправилната употреба на в и във, на по и по-, на с и със, слепването на не към следващия я глагол (незнам, неискам...). Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
petersharky Публикувано Януари 31, 2017 Report Share Публикувано Януари 31, 2017 Пишат неграмотно хора, които не четат. Четенето малко или много повишава и културата на писане - начина на изписване на думи и изрази - слято, полуслято, разделено и т.н. остава в някаква памет и дори незнанието как се образуват граматически не пречи да се пише правилно. Не може да не си прочел и една книга в живота си и да пишеш що-годе грамотно - няма как да стане. Стана така, че "по писането ще ги познаем"... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
petersharky Публикувано Февруари 25, 2017 Report Share Публикувано Февруари 25, 2017 Как се въвежда "И" с ударение, не "Й" от стандартната /не фонетична/ българска клавиатурна подредба? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Февруари 25, 2017 Report Share Публикувано Февруари 25, 2017 Зависи за коя операционна система става въпрос.Под Windows 7 (ако не се лъжа) „ѝ“ се намира на клавиш, който не съществува на повечето клавиатури (левият маркиран в червено на тази снимка).Под Windows 8.1 е на същото място, но би трябвало и с Shift+А да можеш да изпишеш малкия символ „ѝ“. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
petersharky Публикувано Февруари 25, 2017 Report Share Публикувано Февруари 25, 2017 Благодаря! Питам по повод коментар на преводач, който получил оплакване, че в превода му на местата където има ударено "И" има неразбираеми символи и коригирали ръчно текста с въвеждане на "Й" вместо ударение. Не знам с коя ОС се е получило. Привидно има "И" с ударение в текста, но някъде не се чете като такова... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Февруари 25, 2017 Report Share Публикувано Февруари 25, 2017 Това би трябвало да е проблем на/при потребителите, които са гледали филм/сериал с въпросните субтитри, не на преводача. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ExaFlop Публикувано Декември 1, 2019 Report Share Публикувано Декември 1, 2019 Знам, че темата е стара, но току-що попаднах на интересен ресурс:https://www.bulgaro.io/learn-bulgarian Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост