Jump to content

Списък с безплатни програми!


Препоръчан пост

Предоставям Ви списък с безплатни програми, подредени по категории, за улеснение на нашите любими потребители. Този списък е събран и ще се обновява благодарение на IVAN, DiDokal, Night_Raven, Sir William и Steelheart. Описанията на програмите в този списък са взети от няколко български софтуерни портала или преведени. Темата се обновява на няколко месеца, като пред новите програми ще се добавя тази картинка - http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gif. Ако откриете някоя грешка или имате предложение за някоя програма, която сме пропуснали, можете да пишете тук. Последното обновяване 14-** Април 2009.

 


Link to comment
Сподели другаде

Мултимедиа

 

Плеъри

 

1by1 - 1by1 лесно създава и ъпдейтва плейлистове с музика, а е и миниатюрен плеър. Интересното е, че е само 90 KB и има сериозни възможности: директно възпроизвеждане на директории (няма нужда от плейлисти, разширена работа с файлове, възможност за възобновяване на просвирването дори и след спиране на програмата, поддръжка на Winamp input, динамичен аудио усилвател, възможност за смесване на песните, възможност за просвирване на цели дискове, задаване на определени песни като любими и още много възможности.

-----

AIMP - AIMP е лек и надежден руски плеър за аудио файлове. Потребителите на Winamp ще се почувстват доста в свои води. Плеърът предлага поддръжка на всички популярни аудио формати: WAV, MP3, OGG, AAC, MPC, WMA, FLAC, APE, WV (WavPack), MIDI, tracker формати (IT, MOD, S3M, MTM, MO3), CDA (Audio CD). Към стандартните екстри, които са поддржъката на скинове, еквалайзер, допълнителни плъгини и визуализации, плеърът включва и глобални клавиши, функция за автоматично спиране на компютъра, плеъра или започване на възпроизвеждане в определен час, някои иновативни идеи при работа с плейлистите и допълнителни ефекти като Temp, Pitch, Chorus, Reverb и Echo. Еквалайзерът е разширен от 10 на 18 лентов спрямо Winamp. AIMP има и вграден превод на български език.

-----

ALLPlayer - чрез този плеър бихте могли да си пуснете всички видове мултимедиини файлове - музика и компютърни видео файлове или дори DVD! Има вграден Инструмент за диагностика на видео файловете, като, ако има нужда, напълно автоматично намира и тегли необходимия кодек. Освен това разполага с вграден редактор за субтитри, възможност за правене на Screenshot-и, IQ Text function, възможност за Live Update, поддържа скинове и най-важното - безплатен е. Голямо преимущество е и големината на плеъра.

-----

ALShow - поредният плейър, който не се нуждае от кодеци, за да възпроизвежда.

-----

Apollo- тази програма възпроизвежда MP2, MP3, WAV, OggVorbis, FLAC и аудио-CD. Представя се списък на файловете, плейлистите - названията на песните, размера на файла, ID3-тага, друга информация. Лека програмка, малка на размер и с приятен интерфейс.

-----

AVS DVD Player - e безплатен плеър, който има чудесни възможности за висококачествена картина и звук. Поддържа DVD (PAL, NTSC, VCD, SVCD) формати, широк спектър от MPEG4 (включително DivX, XviD и др.), MPEG1, MPEG2, AVI, Real Media video, Quick Time, WMV (WMV-HD), H.263, H.264 формати, мобилни формати (3GP, 3GP2, MP4) и още много. Програмата предлага вграден перфектен и уникален съраунд, с който може да разширите и подобрите качеството на филмите и музиката, ако ги пускате на многоканално аудио (3.1, 5.1 или 7.1 конфигурации).

-----

AudioPlayer - Малък, многоезичен аудио плеъер, който поддържа доста формати за размера си.

-----

BSplayer - BSplayer е може би една от най-известните програми за преглеждане на филми. Можете да увеличавате изображението, като изрязвате от краищата му, да забързвате и забавяте субтитрите, да променяте скоростта на възпроизвеждане, да отидете до определена точка във филма или пък да поставите маркер на дадено място и много други полезни и интересни опции. Програмата поддържа също така и възпроизвеждането на DVD филми.

-----

CCPlayer multimedia - безплатен мултимедиен плеър, който може да чете divx, mp3, wave, mpeg и други файлове, но не това е най-важното в него. Основното му преимущество пред останалите плеъри е, че можете контролирате видео или аудио файловете си с помощта на скролбутона на мишката и определени "горещи клавиши" по ваш избор. Така програмата ви дава пълна свобода при превъртането на някой филм, песен, зареждане на нови парчета, коригиране силата на звука, увеличаване (zoom) и др. Предлага и автоматична корекция за силата на звука, за да не стряскате повече съседите и себе си (ако нивото на звука се повиши, CCPlayer multimedia го понижава до приемливо ниво), поддържа плейлисти и др.

-----

CoolPlayer - Малък, но добър MP-плейър с еквалайзер редактор на плей-листите, бързо конвертиране mp3 -> Wav и много малко потребление на ресурсите. Може да се управлява с бързи клавиши, работи добре дори на бавни компютри. Не е нужна инсталация.

-----

CS Player - Малък и лесен за употреба плеър. Той може да пуска всеки файл поддържан от DirectShow, както и частично поддържа DVD-та (за сега само VOB файловете). Плеъра се развива динамично като основната цел е да остане безплатен и същевременно да предостави всички възможности които предоставят Zoom Player Pro и Media Player Classic на потребителя.

-----

Cygwin MPlayer - Неофициален MPlayer, базирана на cygwin. MPlayer е многоплатформен видеоплеър, който поддържа огромен брой формати: MPEG/VOB, AVI, Ogg/OGM, VIVO, ASF/WMA/WMV, QT/MOV/MP4, RealMedia, Matroska, NUT, NuppelVideo, FLI, YUV4MPEG, FILM, RoQ, PVA , XAnim, Win32 и други. Можете без проблем с отлично качество VideoCD, SVCD, DVD, 3ivx, DivX 3/4/5 или WMV филми. MPlayer има версии за Linux, Windows и други операционни системи.

-----

dBpowerAMP Audio Player - чудесен аудио плеър с добър интерфейс и доста функции за размера си. Поддържа формати като: Mp3, WMA, Ogg Vorbis, Monkeys Audio, Real Audio, Wave и Midi.

-----

DeliPlayer - DeliPlayer е мултиформатен безплатен аудио плеър за Windows® 98, ME, NT, 2000 и XP. Позволява Ви да слушате всякакъв вид музика, формати и качество!

-----

DestroY MediaPlay - Това е плеър за аудио и видео файлове. Ето форматите на файловете, които можете да възпроизвеждате с него: avi, asf, asx, wav, wma, wmv, ogg, mpg, mpeg, mp1, mp2, mp3, mid, rmi, mo3, it, xm, s3m, mtm, umx, aif, aifc, aiff, au и snd. Ще допълним и че с него можете да слушате музикални дискове и да гледате DVD. Има си визуализации, еквалайзер с десет честоти, редактор за ID3V1/V2 и OGG тагове, скинове, различни режими, поддръжка на плей листи и всичко необходимо за един съвременен плеър за всякакъв вид медия, включително и Интернет радио и телевизия(streaming media).

-----

DivX Player - е плеър с нов дизайн и удобен интерфейс. Функциите на програмата са подобни на Winamp. Създателите от Wolfs Lair Productions са се постарали да заместят всички функции на Windows Media Player (плюс някой нови) в един нов формат. Настройките за Zoom са направени да излизат в отделен прозорец и са обогатени в сравнение с други плеъри.

-----

Evil Player - е безплатен бързо подвижен и при това мощен мултимедиен плеър. Сред някои от водещите му функции са: поддръжка на Shoutcast, Icecast and Icecast2; изключителна пестеливост откъм системна памет; пълна поддръжка за няколко популярни формати (MP3, OGG, AAC, WMA, Flac, MOD и др.). Програмата е изключително лесна за използване, с малък размер (под 1мб). Сред поддържаните аудио формати са: WAV, OGG, MP1, MP2, MP3, Flac, AAC, MOD, XM, IT, S3M, MTM, UMX, MO3. Може да strem-ва радио (SHOUTcast/ICEcast/ICEcast2) и да записва SHOUTcast.

-----

FALF Player - FALF Player е съвсем нов плеър, написан изцяло за КДЕ и наподобява по качество и пестене на ресурси, Foobar2000 за Windows.

-----

foobar2000/Beta - Още един изключително лек и лесен за употреба плеър, който поддържа почти всички музикални формати (MP1, MP2, MP3, MP4, MPC, AAC, Ogg Vorbis, FLAC / Ogg FLAC, WavPack, WAV, AIFF, AU, SND, CDDA) заедно с unicode текстове. Отличава се и с това, че изобщо не натоварва вашата система, а разполага с основните опции на Winamp.

-----

Full Screen Player - Както личи от името, това е програма, предназначена за пълно екранно представяне на филми (DVD, DivX, Mpeg, Avi). Поддържат се Plug-in-и. В нея са заложени всички основни функции, които ви предлагат приятно гледане на любимите филми.

-----

Fusion Media Player - Компактен мултимедиен плеър, основан на DirectShow. Поддържа DivX, XviD, MPEG, WMV, MP3, WMA, WAV, MID и т. н. Пълна поддръжка на DVD, филтри, плейлисти, XML-скинове. Има възможност да се управлява с бързи клавиши. Работи без инсталиране.

-----

GOM Player/Beta - GOM Player е безплатен плеър за видео файлове. Това, което го отличава от останалите, е, че има вградени кодеци за повечето най-разпространени формати. Това ви спестява инсталацията на отделни кодеци или пакети с кодеци. А ако случайно не поддържа дадения формат, плеърът ще се свърже с интернет и ще ви отведе към нужните кодеци. GOM Player може да възпроизвежда и частично свалени или повредени файлове и е много богат на функции и настройки.

-----

Google Video Player - Това е видео плеър, разработен от Интернет гигантът Google, известен най-вече с търсачката си. Като цяло плеъра не съдържа нищо забележително или особено, но разполага с изключително удобната функция за търсене на видео файлове в огромната база на Google Video.

-----

Honken - Доста опростен и лесен аудио плеър, който няма доста от функциите, които сме свикнали да виждаме в този род софтуер.

-----

iTunes - iTunes е медиа плеър за просвирване и организираме на дигитална музика, видео файлове и поръчване на музика онлайн. Програмата разполага с възможност за съставяне на списъци за просвирване и организиране на песни, споделяне на файлове с приятели, записване на музикални дискове и изготвяне на обложки за тях и много други.

-----

Jet Audio Basic/Beta - jetAudio има огромни възможности за качествено възпроизвеждане на повечето популярни аудио и видео формати. Програмата има версии jetAudio Basic (безплатна) и jetAudio Plus VX (платена). За възможностите на двете версии можете да прочетете на тази страница. С jetAudio Plus VX можете да записвате аудио CD, да редактирате тагове, да конвертирате аудиофайлове, да намирате информация за медиа в Интернет и още много. Също така този плеър има невероятни филтри и ефекти за чист, висококачествен звук и кристална картина.

-----

Kantaris Media Player - красив, базиран на VLC. Все още в процес на разработка и има доста неща за изглаждане.

-----

KoolPlaya - KoolPlaya е безплатен аудио и видео плейър, браузър на картинки, който е едновременно невероятно малък (едва 127Kb) и много функционален. Подобно съотношение е наистина рядко явление, но авторите на това природно чудо са успели да постигнат уникален баланс. Програмата поддържа файлове във формат avi, mpg, mpeg, divx, wmv, mpe, mp2, mv1, mp3, gif, jpg и др. Позволява зуумване на образа, модифициране външния вид на интерфейса, правене на скрийншотове, импортиране на аудио файлове. Има опция за автоматично обновяване по Интернет, многоезичен интерфейс (на английски, немски, испански, френски, италиански, полски, холандски, руски, словашки и др. език), не се нуждае от инсталиране, лесен е за употреба и е 100% безплатен.

-----

The KMPlayer/Beta - KMPlayer e чудесен медиаплеър, който поддържа голям брой популярни формати: VCD, DVD, AVI, MKV, Ogg Theora, OGM, 3GP, MPEG-1/2/4, WMV, RealMedia, QuickTime и други. Програмата има вградени повечето популярни медиа декодери, също така разнообразни аудио и звукови ефекти и филтри, скинове, позволява да правите запис на аудио, видео, както и заснемане на екрана и още много.

-----

Mercury Audio Player - Един чудесен плeйър за филми и музика. Изпъква с малкия си размер и големите си възможности, като поддръжка на Shoutcast Compatible Streaming Audio, CD Audio редактиране на ID3 тагове, скинове, възможност за гледане на цял екран, редактор на плейлисти и др.

-----

MoreAmp - MoreAmp е безплатен кросплатформен аудио плеър, който се разработва във версии за Windows, Линукс и Mac OS. Поддържа огромен брой аудиоформати, като може да създава висококачествени аудиофайлове. Има лек и интуитивен интерфейс, като разполага с много екстри: 31-канален екуилайзер, drag&drop, изпълнение или повторение на част от аудиофайл и още много.

-----

Musik - Бързо стартиране на програмата, множество поддържащи се формати, преведен на около 10 езика, динамични плейлисти и още много неща може да ви предложи този чудесен плеър.

-----

musikCube - musikCube ви позволява да подредите и да прослушвате музикалната си колекция от MP3 и ogg файлове като е подходящ дори и за най-разхвърляните музикални маниаци. Програмата не и няма да поддържа скинове поради идеята на автора тя да не заема ресурси с външния си вид.

-----

Media Player Classic - Windows Media Player 11 ви предлага несравним избор и гъвкавост за вашата дигитална медия. С WMP 11 можете лесно да организирате фонотеките си с дигитална музика, снимките и видеото във вашият компютър; открийте новия свят на музиката посредством интегрираната URGE услуга и направете връзка с мобилни устройства, така че да разполагате с дигиталната си медийна колекция, където и да се намирате.

-----

MaximusDVD - Нещо не много красиво, но доста полезно. С този плеър може да гледате и аудио и видео формати - всякакви и то без проблем.

-----

MPlayer - MPlayer е многоплатформен видеоплеър, който поддържа огромен брой формати: MPEG/VOB, AVI, Ogg/OGM, VIVO, ASF/WMA/WMV, QT/MOV/MP4, RealMedia, Matroska, NUT, NuppelVideo, FLI, YUV4MPEG, FILM, RoQ, PVA , XAnim, Win32 и други. Можете без проблем с отлично качество VideoCD, SVCD, DVD, 3ivx, DivX 3/4/5 или WMV филми. MPlayer има версии за Linux, Windows и други операционни системи.

-----

MovieSpot - MovieSpot е качествен видео плеър, който представлява един уместен избор, като се имат предвид богатата му функционалност, практичност при употреба и лека работа. Програмата използва значително по-малко количество процесорна мощ, в сравнение с много от своите колеги; разполага с подобрена функция за зареждане и нагласяне на субтитрите; разпространява се напълно безплатно (даже е с отворен код). MovieSpot поддържа съставяне на плейлисти, от които пряко и бързо да пускате желани заглавия; поддържа Drag & Drop; има многоезичен интерфейс (на английски, немски, румънски, унгарски, португалски и др.), който лесно може да бъде локализиран и на български; извежда информация за даден видео файл; има елегантен интерфейс, който може да бъде преобличан в различни скинове; помни задавани настройки и др. Приложението не съдържа adware, spyware.

-----

Micro DVD Player - Рипнете вашия филм от диск или DVD и след това го гледайте с този чудесен немски плеър.

-----

MV2Player - Програмката е семпла на външен вид, но това е измамно. Всеки, който е ползвал например RathLight, знае какво удобство е. Нека си представи същото, но на квадрат.Има вградени: плейлиста, автоматично разпознаване на филмово CD, увеличение или намаляне избързването на звука или субтитрите, добри начини за корекция на картината или преоразмеряването и...

-----

nDVD - Чудесен дизайн и доста полезни функции, с които може да се конкурира дори и с най-добрите програми в този бранш

-----

MediaX - MediaX е безплатен и доста удобен плеър, може да възпроизведе всички аудио и видео формати, дори и снимки. Разполага и с чудесен интерфейс.

-----

Quintessential Player/Beta - Quintessential Player е изключително приятна алтернатива на Winamp. Плеърът възпроизвежда всички най-известни аудио и видео формати, има поддръжка на скинове и плъгини (между които и плъгин за локализация на български език) и разполага с много изчистен и приятен интерфейс. Програмата дори може да rip-ва аудио дискове във WAV или директно в OGG Vorbis (MP3 не се поддържа) и има вграден таймер за извършване на избрани от потребителя действия в зададено време.

-----

QuickTime - QuickTime е безплатен плеър за възпроизвеждане на доста мултимедийни формати, включително и изображения. Към поддържаните формати спадат: форматите на Apple (QT и MOV), MPEG-4 базираните формати (MP4, M4A, M4B, M4P, M4V), формати за мобилни телефони (3GPP, 3GPP2, AMR и др.), най-разпространените изображения (BMP, TIFF, JPG, GIF, PNG и др.), други по-известни формати (AVI, MP3, M3U, WAV) и доста други. Плеърът се интегрира и във всички браузъри, за да може да възпроизвежда поточно видео и/или аудио ако конкретният сайт го използва.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifRAD Game Tools - плеър за гледане на често използваните при компютърни игри формати Bink и Smacker.

-----

RadLight - RadLight е мултимедиен плеър, който Ви позволява да се насладите на всички видове мултимедийни файлове като DivX видео, AAC/MP4 аудио с възможно най-високото качество, което се поддържа от вашия компютър. Разполага и с пълна поддръжка на субтитри. RadLight е изграден на модулна архитектура, което Ви позволява да изключвате даден модул или да добавите нов такъв. На страницата на производителя може да намерите допълнителни модули.

-----

Songbird/Beta - Songbird е многоплатформен уебплеър, безплатен и с отворен код. Поддържа MP3, AAC, OGG, FLAC, WMA и още много аудиоформати. Подобно на Winamp има много теми и разширения, с които ще се радвате на изчистен, функционален и красив интерфейс.

-----

Sonique - "Горещ" MP3 и медия плеър. Разпознава всички съвременни мултимедия формати. Има убийствен потребителски интерфейс. Възможност за подмяна на външния вид на интерфейса чрез skins.

-----

Spider player - Spider player e безплатен аудио плейър, използващ сравнително малко системни ресурси. Поддържа кожи, CD-text, CDDB, Unicode, плейлисти, . Притежава пълнофункционален Tag-редактор (ID3 v1 & ID3 v2 tags, Vorbis тагове и WMA metadata), Audio CD Ripper (rip-ва в MP3, WMA, OGG или WAV), аудио конвертор, звукови ефекти(включително промяна на скоростта на възпроизвеждане) и др.

-----

Sport Video Player - Това е плейър за мултимедийни файлове (базиран на Media Player), който ви позволява да забавяте кадъра. Предимно при гледане на някакъв спорт.

-----

The Core Media Player - The Core Media Player (TCMP)е последовател на популярния PowerDivX плъер. Като дори може да се каже, че го е надминал. Освен че е безплатен, поддържа над 100 вида аудио и видео формати.

-----

uvPlayer - Лек и доста опростен плеър.

-----

VideoLan/Beta - VLC е медиен плеър, който поддържа почти всички известни медийни формати за видео и аудио, DVD и Видео CD. Програмата е чудесна за гледане на поточно видео от отдалечени компютри и сървъри без промяна на качеството. VLC поддържа множество езици, работи изключително бързо и разполага с различни облици.

-----

Vidomi - Vidomi e плейър за филми с вградени кодеци. Поддържа субтитри, плейлисти. Интерфейсът му е удобен, преведен е на много езици. Изработен е специално за плейване на XviD файлове. Плейлистите могат да съдържат над 32 000 обекта. Разполагате с YV12, което е най бързия метод за конвертиране на MPEG 2 в XviD. Има и функции за премахване на горните и долни тъмни полета от картината.

-----

ViPlayer - ViPlayer е плеър създаден да ви помогне с възпроизвеждането на най-популярните видео формати, най-доброто в него е че поддържа 32 вида субтитри.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifVUPlayer - мултимедиен аудио плеър с доста старомоден интерфейс. Може да се хареса на някои фенове на Win9x.

-----

Winamp/Beta - WinAmp е чудесен MP3 плеър, който сигурно всеки знае. Програмата разполага с множество функции - медийна библиотека за организиране на песните ви, подобрен плейлист, възможност за смяна на облика, допълнителни модули и какво ли още не, само за да направи слушането на музика още по-приятно усещане. WinAmp поддържа освен аудио формати, като - mp3, wav, au, wma, midi и т.н., така и видео формати- MPEG, AVI, ASF, WMV и т.н.

-----

Xion Audio Player - Xion Audio Player е елегантен и безплатен аудио плейър, поддържащ скинове, анимации, плейлисти (M3u, Pls, Wpl), еквалайзер, "горещи" клавиши, мини интерфейс и др. Поддържаните файлови формати са: Aiff, Asf, Flac, It, Mid, Mod, Mp2, Mp3, Ogg, Rmi, S3m, Wav, Wma, Xm.

-----

XMPlay - Сравнително добър и много малък музикален плеър, който поддържа всички известни и не толкова известни формати. Програмата разполага с всички основни функции за музикален плеър, има изчистен интерфейс, разполага с поддръжка на плъгини, които добавят още повече възможности, има различни визуализации, а най-страхотното е, че не изисква инсталация. Само да добавя - безплатна е.

-----

Zoom Player Standard/Beta - Zoom Player е лесен за употреба и същевременно невероятно гъвкав и динамичен плеър. Програмата разполага с два режима на работа - за видео файлове и DVD режим за гледане на филми като се опитва да комбинира лесна употреба за по-неопитните потребители и същевременно мощни средства за управление за по-напредналите потребители. Zoom Player е проектиран да се стартира максимално бързо, с много малко заемани ресурси, относителна стабилност на системата и улеснение на потребителите при изпращане на информация за открити грешки и бъгове.

 

Кодеци и кодек пакети

 

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gif(OGG) Vorbis - възможно най-безплатният формат, дори и за комерсиална употреба. Алтернатива на MP3.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifAAC - базираният на MP4 аудио формат.

-----

ACE Mega CodecS Pack - съдържа в себе си последните версии на всички видео декодиращи библиотеки (codecs) и филтри на едно и елиминира нуждата да ги търсите в десетки интернет страници.

-----

Avi Codec Pack - е безплатна цялостна много прецизно подбрана колекция от кодеци и филтри, гарантиращи успешното възпроизвеждане на вашите филми. Кодеците са главните отговорници за кодирането и декодирането на аудио и видео файлове. Този пакет е един от най-цялостните комплекти с кодеци. Позволява безпроблемно плейване на всички по-известни аудио и видео формати, включително DivX, XviD, OGG и много други. По време на инсталацията, AVI Codec Pack + ви позволява да си изберете кои точно компоненти желаете да се инсталират и от кои нямате нужда. Продуктът се разпространява напълно безплатно, без функционални или времеви ограничения.

-----

CCCP: Combined Community Codec Pack - CCCP е пакет с кодеци насочен към феновете на anime анимацията, защото настройките са оптимизирани за този тип видео файлове. Повече за този пакет можете да прочетете в тази тема.

-----

Codec - е сред най-разширените и утвърдени пакети с кодеци. Програмата съдържа винаги последните версии на специално подбрани кодеци за безпроблемно плейване на всички популярни мултимедийни формати. Авторите гарантират, че са включили всички нужни ви кодеци, както и че сред попълненията в колекцията няма adware, spyware.

-----

Cole2k Media Codec Pack - "Незнайно" защо филтрите за разчитане на аудио и видео съдържание стават все по-вече и продължават да излизат нови. Така или иначе ние трябва да се подчиним на тази реалност и да се въоръжаваме с новите кодеци. Cole2k Media - Codec Pack (Standard) включва колекция от кодеци и филтри за видео и аудио файлове. Поддържа следните формати: DivX 6, DivX Media, XviD, 3ivx, MP4, h.264, x264, AVC, Nero Digital, MPEG-2, AC3, DTS, AAC, APE, FLAC, MPC, OFR, TTA, OGG, Vorbis, WavPack, MP3, and ATRAC3.

-----

DirectShow FilterPack - Пакет от филтри, позволяващ ви да слушате/гледате различни аудио/видео формати.

-----

DivX Free Codec - Най-популярните и нужни ви аудио и видео кодеци, събрано на едно място.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifDivX G400 - алтернатива на VSFilter (DirectVobSub);

-----

FLAC/Beta - FLAC е съкращение от Free Lossless Audio Codec. FLAC е аудио формат подобен на MP3, обаче при него няма никаква загуба на качеството. FLAC се поддържа от доста различни плеъри и това ви позволяваме още повече да се насладите на качеството му.

-----

ffdshow - е декомпресиращ филтър за DivX, XviD, WMV, MPEG-1 и MPEG-2 филми. Може също така да се използва като второстепенен филтър, редом с другите инсталирани кодеци на компютъра. За разлика от оригиналните DivX и XviD кодеци, FFDShow е особено подходящ за стари по-слаби компютри.

-----

Hotwire Codec Bundle - Hotwire е малко и добре направено кодек пакетче, което съдържа само най-нужните Ви кодеци.

-----

InstalledCodec - Показва ви списък, в който са изброени всичко кодеци, които имате на компютъра.

-----

Night_Raven Codec Essentials - Night_Raven Codec Essentials е лично изработен пакет с кодеци, поддържащ само най-основните формати - минималното, нужно за гледане на стандартните и разпространени филми. Ако гледате само стандартни AVI филми, нямате нужда от поддръжка на никой по-екзотичен формат и не желаете да инсталирате нищо излишно, то този пакет с кодеци е за вас.

-----

K-Lite - K-Lite е може би най-известният пакет с кодеци в момента за възпроизвеждане на най-различни видео и аудио файлове. Има 4 отделните версии за различни нужди и предпочитания и включва поддръжка за всички реално използвани формати, на които можете да попаднете. Full версията включва всичко, което фигурира в по-леките версии (Media Player Classic, ffdshow, поддръжката на DivX, XviD, MP3, AC3/DTS, H.264, Windows Media Audio/Video, OGG Vorbis, MP4, Matroska, OGM, FLV, MPEG-TS) и се добавя поддръжка на: On VP, MPEG-1/2, Intel Indeo, huffyuv (видео), AAC, MPC, APE, FLAC, WavPack и Voxware MetaSound (аудио). Следните кодеци се сдобиват и с възможност за компресиране: DivX, XviD, MP3, H.264, On VP, Intel Indeo и huffyuv. Интегрирани са и още полезни инструменти за работа с видео файлове.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifLAME Encoder - най-добрият MP3 енкодер;

-----

Monkey's Audio - Monkey’s Audio ще ви помогне да компресирате своите аудио файлове по бърз и лесен начин. За разлика от традиционните методи на компресия като mp3, ogg, или lqt, които значително намаляват качеството, за да спестят място, Monkey’s Audio създава перфектни копия от типа "бит-за-бит" и по този начин тези копия звучат точно като оригиналите. Програмата поддържа и обратна компресия на файловете, т.е. до изходящия файл и всичко това без загуба на каквато и да е част от качеството.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifMPC - също нелош, но леко поизоставен формат, който се отличава с бърза компресия.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifOptimFROG - lossless формат с най-бавната скорост на компресия и незавидна скорост на декодиране, но пък предлага най-доброто ниво на компресия сред по-известните lossless формати.

-----

QuickTime Alternative/Beta - QuickTime Alternative е безплатна алтернатива на оригиналния пакет на Apple. С негова помощ ще можете да възпроизвеждате всички формати, поддържани от QuickTime (.mov .qt .3gp и други), заедно с това и поточно видео в Интернет. За разлика от QuickTime, тази негова алтернатива се отличава с бърза и лесна инсталация, липса на процеси, които се стартират във фонов режим, възможност за използване на плеър по ваше желание и изключително ниска консумация на системни ресурси.

-----

Real Alternative/Lite - Real Alternative е безплатна и много по-бърза алтернатива на Real Player.

-----

Satsuki Decoder Pack - Satsuki Decoder Pack е безплатен пакет, който съдържа видео и аудио декодери, инсталирани/деинсталирани автоматично през графичния интерфейс на програмата. Основната цел на този пакет е разкодирайки да осигурява безпроблемното вървене на видео файловете ви. Забележете, че тази колекция не включва кодеци, а само декодери и филтри, които вършат същата работа, но заемат много по-малко място и избягат софтуерни конфликти. Satsuki Decoder Pack е 100% безплатен, некомерсиален, разпространява се с отворен код, а разработчиците му гарантират, че не съдържа adware, spyware или някакви скрити програми. Формати, поддържани от инструмента: · mpeg 4, real media, mp1, mp2, mp3, ac3, ape, ofr/ofs, flac, aac/mp4, ogg/ogm, mkv, dvd, xcd, wmv 7/8, vp6, mpc, XVD, h264.

-----

StarCodec - Кодек пакет, с който можете лесно да се снабдите с нужните ви кодеци.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifTAK - lossless кодек, разработен от германеца Томас Бекер. Форматът предлага добра компресия (по-добра от FLAC и WavPack, но отстъпваща на APE и OptimFROG), отлична скорост на компресия (заедно с WavPack e сред най-бързите lossless формати) и може би най-високата скорост на декодиране.

-----

Tzim's Lite Codec Pack - Братята от Франция са се постарали добре и са създали доста успешен кодек пакет.

-----

Vista Codec Package - Vista Codec Package е пакет с кодеци, които ще ви помогнат да възпроизведете всички видео формати чрез Вашият плеър. Този набор от кодеци не инсталира собствен плеър и не асоциира файлови типове, но за сметка на това осигурява поддръжка освен на avi файлове, а така също и на quicktime, realmedia, Flv, swf и DVD-та. Заедно с това пакета се интегрира и във Вашите браузъри и ви позволява да гледате онлайн клипчета. Автора на пакета с кодеци съветва да се доверите на настройките по подразбиране за оптимално качество.

-----

VobSub - VobSub е филтър за Media Player, с който можете лесно да зареждате субтитрите.

-----

Vorbis Ogg ACM Codec - Кодек за Ogg Vorbis - нова аудио компресия.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifWavPack - lossless формат, отличаващ се с нелоша компресия и пъргавина при компресия и декодиране;

-----

Windows Essentials Codec Pack - Това е пакет от кодеци, с който можете да гледате/слушате 99 % от всичките различни видео и аудио формати.

-----

x264 - 264 e многоплатформена безплатна библиотека за енкодинг на H264/AVC видео стрийм. Кодът на програмата е написан от Laurent Aimar, Loren Merritt, Eric Petit (OS X), Min Chen (vfw/asm), Justin Clay (vfw), Måns Rullgård, Radek Czyz, Christian Heine (asm), Alex Izvorski и Alex Wright.

-----

x264 Video Codec - x264 e многоплатформена безплатна библиотека за енкодинг на H264/AVC видео стрийм. Кодът на програмата е написан от Laurent Aimar, Loren Merritt, Eric Petit (OS X), Min Chen (vfw/asm), Justin Clay (vfw), Måns Rullgård, Radek Czyz, Christian Heine (asm), Alex Izvorski и Alex Wright.

-----

X Codec Pack/Beta - X Codec Pack е един от по-известните пакети с кодеци, съдържащ само по-основните елементи, нужни за гледане на филми.

-----

XP Codec Pack/Beta - XP Codec Pack е пакет от кодеци, с помощта на който можете да възпроизведете всеки един филм на вашия компютър. Освен това програмата съръджа и Media Player Classic, с чиято помощ можете да преглеждате тези филм и така XP Codec Pack се превръща в цялостно решение за възпроизвеждане на филми.

-----

XviD - XviD е кодек базиран на MPEG-4 стандарта. Задачата му е да предоставя възможности за декодиране и компресиране на видео сигнал. По-често използваният от DivX кодека при компресиране на филми.

 

Аудио редактори

 

Audacity за Windows/Beta/Portable - Audacity е безплатно приложение за записване на звук и редактиране на най-известните аудио формати. Програмата е мултиплатформена и ще ви помогне лесно и бързо да запишете звук в реално време, да конвертирате различни аудио формати помежду им, да редактирате Ogg Vorbis, MP3 или WAV файлове. Оcвен това можете да прилагате различни филтри, ефекти и да променяте качеството на файловете.

-----

Audiobook Cutter - Служи за "рязане" на аудио книги и въобще големи MP3 файлове, без прекодиране. В случая интересното е, че програмата може сама да определя как да раздели даден файл като засича тишината.

-----

mp3DirectCut - mp3DirectCut е изключително малка програма за директна обработка на MP3 файлове без рекомпресирането им, което запазва качеството на оригиналния файл. Можете да режете части от даден файл, да вмъквате части от друг файл или да променяте силата на звука на песента. Програмата поддържа още запис директно в MP3 от аудио източник и разцепване на големи файлове при наличието на читав CUE файл.

-----

Mp3splt - Инструмент за директно(без декодиране) разделяне *.mp3 и *.ogg файлове с от вас избрани начало и край.

 

Видео и графични редактори

 

3Delight Free - 3Delight Free е безплатно, но много добро приложение за обработка на снимки, Програмата с снабдена с множесто екстри - различни четки, ефекти и т.н.

-----

Adobe Photoshop Album - С тази програма можете да подредите вашите снимки, да ги редактирате или представите на вашите приятели в слайд шоу.

-----

Artweaver - Доста функционален редактор на изображения с поддържка на таблет.

-----

GIMP/Beta/Portable - GIMP (GNU Image Manipulation Program) е предназначена за създаване и обработка на растерна графика, анимирани, статични изображения и др. Неслучайно определят GIMP като безплатен аналог на Photoshop.

-----

Inkscape (Windows)/Beta/Inkscape (Linix)/Beta - Inkscape e безплатен редактор за векторна графика с възможности като Adobe Illustrator, CorelDraw, Visio и други, който използва т.нар. Scalable Vector Graphics (SVG) стандард. Този стандард позволява използването на различни ефекти и инструменти като форми, текстове, маркери, клониране, алфа смесване, трансформиране, градиенти, шаблони и групиране на обекти. Програмата поддържа също така мета данни, слоеве, директно XML редактиране и много други възможности. Основната й цел е да бъде мощно и удобно за работа средство за създаване на обекти, напълно съвместими с XML, SVG и CSS стандартите.

-----

IRIS - IRIS е безплатен графичен редактор, който е специализиран в обработването на астрономически снимки. Разполага с пълна гама от инструменти за коригиране и обработка на дигитални астрономически изображения. Умее да отваря специфични (сурови) цифрови формати, но поддържа и преработени или стандартни (напр. ваши собствени картинки) в BMP, FITS и PIC формат. Сред дългия списък с функции има и потискане на шумове, коригиране на изкривявания, подреждане на цели поредици от снимки, преработване на спектъра, извличане на фреймове от уеб камера и мн. други.

-----

JetPhoto Studio - JetPhoto Studio e лесен за използване инсрумент за организиране и редактиране на изображения. С програмата лесно ще можете да промените размера на снимките, да им поставите воден знак в групов режим, да генерирате флаш албуми , slideshow, да си направите screensaver-и и wallpaper-и и др. Програмата е с приятен и интуитивен интерфейс.

-----

Paint.NET/Beta - Paint.NET е приложение, с чиято помощ ще можете да редактирате картинки и снимки, който поддържа слоеве, неограничен брой отменяния на действия, специални ефекти и множество полезни и мощни инструменти. Това е отворен проект на Държавния университет във Вашингтон, който се разработва от студенти там под егидата на Майкрософт.

-----

PC Image Editor - PC Image Editor е безплатен графичен редактор, които предлага много от опциите на професионалните продукти. Програмата ви позволява да редактирате изображения с различни формати (BMP, GIF, JPG, TIFF, PCX, PNG, TGA), разполага с лесен за използване интерфейс. Освен с обичайнити опции за работа с изображения (като копиране, преместване, изтриване, преименуване), разполагате и с корекция на цветовете в снимките, прилагане на различни филтри като отенък, негатив, ротации и трансформации, перспектива, замъгляване, оразмеряване и др. Като допълнение програмата предлага разнообразие от четки и опции за рисуване.

-----

Photobie - Photobie е безплатна, лека и лесна за работа програма за редактиране на изображения с много от инструментите, ефектите и функциите на професионалните графични редактори. Програмата поддържа работа със слоеве, плъгини, създаване и редактиране на .gif-ове, рамки, притежава вграден Flash player и браузър за изображения, може да прави снимки на екрана и др.

-----

PhotoFiltre - PhotoFiltre е безплатен графичен редактор, притежаващ много опции, които съперничат на комерсиалните продукти. PhotoFiltre поддържа едновременно обработване на множество файлове, задаване на филтри, преоразмеряване, графични ефекти, фото маски, коригиране на цветовете, изработване на галерии и мн. други. На официалния сайт на програмата ще откриете детайлни ръководства, също така и много Plug-ини, с които ще разширите възможностите на програмата.

-----

Picasa/Beta - Picasa е софтуер, който ви помага веднага да намерите, редактирате и споделяте всички снимки на вашия компютър. Можете да започнете, като използвате Picasa за лесно сваляне на снимки от вашата камера. От този момент всеки път, когато отваряте програмата, тя автоматично ще намира всички ваши снимки (дори тези, които сте забравили) и ще ги сортира във видими албуми, подредени по дата с имена на папки, които да разпознавате. Можете да местите с мишката, за да подредите вашите албуми и да направите етикети за създаване на нови групи.

 

Конвертори

 

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifAny Audio Converter - програма за извличане и конвертиране на аудио.

-----

Any Video Converter Free - Както говори самото име на програмата, Any Video Converter може да конвертира клипове и филми от и във всеки един от най-известните видео формати като DivX, XviD, MOV, rm, rmvb, MPEG, VOB, DVD, WMV, AVI или MPEG-4. Програмата се отличава с опростен и интуитивен интерфейс, леснота на работа, възможност за работа с множество файлове, бързина на работа и други стандартни възможности за програми от този вид. Потребителите ще могат също така да зададат и собствен изходящ формат, в който да конвертират видео файловете си, а също така и да конвертират клипове за преносимите ми устройства.

-----

AutoGK (Auto Gordian Knot)/Beta - Програмата конвертира лесно видеозаписи в подходящ компресиран формат. Има цял арсенал от декодери, филтри, кодеци и др.

-----

Catalencoder - Catalencoder е лесна за използване програма, служеща за rip-ване на DVD. С помощта на безплатният инструмент ще можете да конвертирате DVD-та в DivX/XviD видео формат. Catalencoder може да работи в два режима - за начинаещи (Newbie mode) и нормален. При нормалния режим на работа програмата ви позволява да избирате аудио и видео кодеци, субтитри, брой CD-та, размер на записа върху всеки диск и мн. други.

-----

BonkEnc - Свободен аудио CD "изкормвач", енкодер и конвертор.

-----

DVD Flick/Beta - DVD Flick е безплатна програма с отворен код за работа с медиафайлове и конвертирането им в DVD формат. Програмата използва още няколко приложения, които са също безплатни и с отворен код. Поддържа AVI, MPG, MOV, WMV, ASF, FLV, Matroska и MP4 формати и MPEG-1,2,4 (XVid, DivX и др.), Windows Media Audio и Video, MP3, OGG Vorbis, H264 и On2 VP5,6 кодеци. Пълен списък на медиаформатите, които поддържа програмата можете да намерите на тази страница.

-----

FastStone Photo Resizer - FastStone Photo Resizer е безплатна програма за конвертиране и преоразмеряване на графични файлове. С помощта на инструмента можете да променяте размера, преименувате, да променяте дълбочината на цвета, да добавяте текст, воден знак и др. Можете да обработвате както само един файл, така и множество графични файлове едновременно.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifGordian Knot - може би най-добрата програма за конвертиране на DVD/MPEG2 в AVI и транскодиране на AVI отново в AVI.

-----

Internet Video Converter - Internet Video Converter (IVC) е безплатен аудио и видео конвертор. Програмата позволява конвертиране между по-популярните видео формати, включително Flash FLV, SWF, VCD, SVCD, DVD, DV, Mpeg, Divx, Xvid, AVI, Quicktime, WMV, H.264,iPod, PSP, 3GP. Също така, може да извлича саундтрака от филмите, да сваля видео файлове от повече от 50 web сайта, като Youtube, DailyMotion, Google Video.

-----

MediaCoder - MediaCoder може да прекодира лесно най-различни видео и аудио файлове от един в друг популярни формати. Има огромни възможности за безплатно приложение с отворен код, като някои от тях включват конвертирате от и в почти всички известни аудио и видео формати, възможност за работа с допълнения, вградени кодеци и медиен плеър, възможност за сравняване на файлове, възможност за извличане на подробна информация за даден файл и много други възможности.

-----

SimpleDivX - SimpleDivX ще е от полза при кодирането на видео. Поддържа работа с различни видео- (3ivx, XviD, DivX...) и аудио-формати (OGG, MP3, AC3). Програмата разполага с множество настройки и ще е полезна както на начинаещи, така и на по-опитни потребители.

-----

River Past Wave@MP3 - River Past Wave@MP3 е безплатна програма, с помощта на която лесно можете да конвертирате MP3 в WAV и WAV в MP3. Програмата е много лесна за работа - избирате файл и натискате "Convert", това е.

-----

SUPER © - SUPER © (Simplified Universal Player Encoder & Renderer) e универсална програма за бързa и леснa видеообработка на медиафайлове. Поддържа огромен брой мултимедийни формати и е от типа приложения "с един клик". Да се работи с програмата е удоволствие. Освен това SUPER © има вграден видеоплеър с доста добри възможности.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifThe FilmMachine/Beta - програма за конвертиране на видео формати. Ръководство за работа с програмата.

-----

Video mp3 Extractor - Video mp3 Extractor е безплатна, лесна за използване програма, която е предназначена за извличане на саундтраци (аудио записи) от всякакви видео файлове. Поддържа записи в AVI, ASF, WMV формат. Особено важно е да се отбележи, че екстрактвания аудио файл е в удобен mp3 вид, който спокойно можете да прослушвате в своя аудио плеър, без нужда от допълнително конвертиране или модифициране. Инструментът предлага бърз и качествен метод за рипване на звука от видео файла ви. Не се нуждае от инсталиране на никакъв допълнителен софтуер, интерфейсът е дружелюбен. Качеството на звука и bitrate-а подлежат на настройване от вас непосредствено преди операцията по аудио екстрактването.

-----

VirtualDub/Beta//Portable - Безплатна програма с много възможности за прихващане и обработване на видеофайлове, компресиране, конвертиране, събиране/изрязване на кадри, както и възможност за добавяне на допълнителни plug-ins.

-----

VirtualDubMod - VirtualDubMod е базиран на оригиналния VirtualDub, но с добавени допълнителни полезни функции. Някои от тях са: отваряне на MPEG-2, OGM и MKV файлове; поддръжка на повече от един звукови потоци, поддръжка на VBR при MP3 аудио потоците, възможност за добавяне на различни аудио потоци към видео файл - WAV, MP1/2/3, OGG, AC3, DTS (не само WAV, както е при VirtualDub); и др.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifVirtualDub-MPEG2 - базирана на оригиналната VirtualDub, но с добавена поддръжка на MPEG-2 и други екстри.

 

Дизайн

 

Anim8or - една малка, но професионална програма, която можете да си създавате различни 3D обекти направо от основи, което дава добра свобода да правите това, което искате. Ако не сте работили досега с подобен софтуер определено ще ви е необходимо да се запознаете с наръчника към нея или с указанията за работа на сайта.

-----

Blender/Beta - Blender е приложение с отворен код, с чиято помощ можете да извършвате 3D моделиране, рендериране, анимиране, пост-продуциране, създаване на интерактивни анимации и възпроизвеждане. Приложението е мултиплатформено като работи на почти всички известни операционни системи.

-----

Maya Personal Learning Ed. - Това е специална версия на известния продукт Autodesk Maya- един от най-добрите редактори. Снабден е със доста полезни неща. Всичко, което правите, става лесно и бързо.

-----

Now3D - Now3D е програма за 3D моделиране и проследяване на лъчите с множество възможности (Raytracing). Интерфейсът й е разделен на 6 прозореца - изгледи от различни страни, преглед на изходното рендирано изображение и др. Имате възможността при рендиране да определяте точен размер на графиката. Това е много полезно, ако не искате да чакате рендиране на голямо изображение.

-----

OpenFX - OpenFX е безплатен мощен графичен редактор за триизмерно моделиране, анимиране и рендероване, създаден от д-р Стюард Фъргюсън. Дори още по-красиво, от богатия списък с висококачествени функции на програмата, е нейното свободно разпространение с отворен код (GNU General Public License). OpenFX представлява пълен комплект инструменти за професионален 3D дизайн и изготвяне на триизмерни анимации. Поддържа NURBS; разполага с богат списък статични и анимирани ефекти (например мъгла, пламъци, експлозии, вълни, разтапяне и много други); поддържа разширяване на възможностите чрез plugin-и. С OpenFX можете да създавате всичко: от сложни технологични предмети до красиви природни пейзажи.

-----

POV-Ray - POV-ray или The Persistence of Vision Raytracer е предназначена за създаване на висококачествени, триизмерни графики. Не е необходимо да сте специалисти, за да можете да си направите наистина качествени изображения. Продуктът е напълно безплатен.

-----

Terragen - Искате ли да поставите за тапет на Windows пейзаж от неизвестно тропическо островче? Или от Северния полюс? Или може би от Марс или Венера? С помощта на Terragen могат да се изграждат изключително красиви и разнообразни фотореалистични пейзажи. Можете да задавате гледната точка, цвета и вида на слънчевата светлина, облаците, водата и растителността. Релефът може да бъде изцяло или частично генериран с помощта на фрактали, а можете да го редактирате и ръчно или да го импортирате от външен файл. Програмата предлага специални функции за обработка на релефа, например симулация на ледникови форми. Terragen поддържа скриптове за анимиране, което ви позволява да изготвите например анимация на полет покрай заснежени планини или над повърхността на чужда планета. Независимо от многото й възможности, с програмата се работи съвсем леко и ако нямате предвид нещо много сложно, спокойно можете да получите готово изображение за няколко минути.

-----

Toxic - Малък, но доста полезен графичен редактор. С отворен код е, което му позволява да ви помага още повече.

-----

Wings 3D - Wings 3D е безплатна програма за изработване на триизмерни модели, изработен в духа на Nendo и Mirai от Izware. Има възможност за определяне на материалите, повърхностния цвят, UV координати и текстури. Редакторът позволява импортиране на файлове във формат Nendo (NDO), 3D Studio (3DS), Wavefront (OBJ), Adobe Illustrator 8 (AI), а поддържа експортиране като Nendo (NDO), 3D Studio (3DS), Wavefront (OBJ), VRML (WRL), Renderware (RWX), FBX (чрез отделен plug-in, който можете да си дръпнете от официалния сайт на програмата), Yafray, Toxic. Инструментът има версии за Windows, Linux и Mac. Разпространява се с отворен код по правилата на GNU General Public License.

 

Други мултимедийни програми

 

AVI ReComp - AVI ReComp е програма за прекомпресиране на AVI файлове и подготвянето им за гледане на домашен DVD плеър. При прекомпресирането програмата елиминира възможните GMC и Qpel функции, които може да са използвани в оригиналния AVI файл и може да са проблемни за възпроизвеждане от стационарен DVD плеър. Програмата може да изрязва заредения видео файл, да вгражда субтитри, а от тази версия може и да добавя черни ивици, в които да поставя субтитрите. Поддържаните формати за субтитри са TMPlayer (.txt), MicroDVD (.txt / .sub), SubViewer2 (.sub), SubRip (.srt), Advanced SubStation Alpha (.ass) и SubStation Alpha (.ssa). Български превод има и вграден в програмата.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifAudiochecker - проверява FLAC и APE файлове за автентичност - дали са рипвани от оригинален аудио диск или са транскодирани от MP3/Vorbis/AAC/MPC/WMA и др.

-----

AudioShell - AudioShell e е безплатна добавка за MS Windows Explorer. Програмата позволява лесно и удобно да редактирате таговете и информацията на аудиофайловете директно във Windows Explorer. AudioShell поддържа всички файлови формати на Tag&Rename.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifAutoScreenRecorder Free - програма за записване във видео файл ставащото на десктопа.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifAviSynth - най-известният и богат откъм плъгини frame server за AVI файлове. Отново задължителна програма за почти всяка добра компресираща/рипваща програма (Gordian Knot, Auto GordianKnot, AVI ReComp, The FilmMachine и др.).

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifAviSplitCalc (3.49 beta3) - малка самостоятелна програмка, чиято единствена цел е да разцепва AVI, DIVX или XVID файлове. Всъщност програмата сама по себе си не може да раздели нищо, а използва за целта NanDub, която също ще ви трябва. Просто се явява нещо като улеснен графичен интерфейс. Описанието е копирано от ръководството за работа с програмата.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifCamStudio - още една безплатна програма за video capture.

-----

DeejaySystem MK1 - е лека програма в помощ на DJ-ите. Представлява безплатен аудио плейър, който емулира CD Deck с всички основни типично DJ-ски инструменти за управление на музиката. Това е и основната цел на инструмента - лека програма, която да посрещне нуждите на DJ-я от първа необходимост. Deejaysystem Mk-I се разпространява напълно безплатно за персонална употреба. Не съдържа рекламни или шпионски допълнения.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifDGMPGDec - известна още и като DGIndex. Може би най-добрият и известен декодер и frame server за MPEG-1 и MPEG-2 потоци. Почти всяка уважаваща себе си програма за рипване и компресиране (Gordian Knot, Auto GordianKnot и др.) я използва. На практика задължителна и за всеки потребител-ентусиаст, занимаващ се с рипване на DVD дискове и компресиране/конвертиране на MPEG1/2 видео формати.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifDirectShow Filter Manager - инструмент за извеждане на информация на DirectShow филтри, откриването на такива, редактиране на приоритета им в системата и премахването им.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifDivFix++ - програма за поправка на повредени AVI файлове.

-----

DVDStyler - DVDStyler е безплатна, многоплатформена програма за създаване на професионално изглеждащи DVD-та. С инструмента ще можете да добавяте MPEG файлове, да създавате NTSC/PAL менюта, да добавяте изображения за фон на менюто, да добавяте текст, изображения и бутони към менюто (като можете да променяте шрифтовете и цветовете) и много други. Програмата е с удобен и лесен за работа интерфейс.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifEffects - прилага ефекти в реално време върху сигнала, който се посочили за входен в звуковия панел - микрофон, line in и др.

-----

EncSpot 2 Pro - Анализира MP3 файлове и извежда информация за енкодера, който е използван за създаването им.

-----

FastStone Image Viewer/Beta- Доста често ни се налага да разгледаме някоя картинка и да решим да променим нещо по нея. FastStone Image Viewer е чудесно решение за това. С негова помощ можете да разглеждате вашите картинки, да ги организирате в каталози, да ги преоразмерявате, преименувате, редактирате, оцветявате, да им слагате воден печат и още много.

-----

FastStone MaxView - Искате да си разгледате снимките, това е програмата за вас. Лека и малка, а и поддържа всички формати.

-----

FastStone Photo Resizer - Чудесна програма, която ви позволява да оразмерявате група от изображения, да добавяте водни знаци (може да използва EXIF информацията), да режете, преименувате, нагласяте цветовете и др. Множество операции и голяма продуктивност само с няколко клика.

-----

Freebox - Чудесна програма, с която можете да подредите вашата музика.

-----

Fresh View - Fresh View е програма, която ще ви помогне да организирате своите мултимедийни файлове, включително и снимки. С нейна помощ ще можете да разглеждате всички известни формати снимки, аудио и видео файлове, както и файлове с икони. Заедно с това ще можете да конвертирате тези файлове от един вид в друг, да ги отпечатате и дори да създадете HTML албум.

-----

FuturixImager - FuturixImager е компактна програма, за разглеждане на изображения, авторите на която са заложили на простотата и достъпността на интерфейса. Поддържа повече от 55 формата между които и GIF, JPEG, PNG, TIFF, JPEG2000, raw, DNG и др. Също така с помощта на програмата можете да отпечатвате, да правите снимки на екрана, да прилагате филтри и др.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifGadwin PrintScreen - програма за прихващане на екрана.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifGSpot - програма за установяване на използваните кодеци и настройки при по-често срещаните формати, най-вече AVI.

-----

IfoEdit - IfoEdit е приложение, с чиято помощ можете да редактирате VOB файлове, да добавяте и премахвате видео, аудио субтитри към VOB файлове, да създавате липсващи IFO и BUP файлове към VOB и да създавате DVD image файлове. Програмата има и базови възможности да създава DVD менюта.

-----

ImagIcon - ImagIcon е малка и много удобна програма за създаване на икони от картинки. Поддържат се форматите BMP, PNG и JPG, а като разделителна способност на иконите - 16x16, 32x32, 48x48, 64x64 и 128x128. Можете дори да обръщате дадена картинка по хоризонталата и вертикалата. Просто влачите желаните файлове в прозреца на програмата и - ВОАЛА - иконата се създава в същата папка.

-----

IrfanView - IrfanView е малка и безплатна програма за разглеждане на картинки. Програмата се явява аналог на по-старите версии на ACDSee и много олекотен вариант на сегашните й версии. Поддържа всички най-известни и разпространени формати, а освен това с нейна помощ можете да оразмерявате изображения, да ги конвертирате, да сканирате и отпечатвате снимки, да създавате slideshow-та, да обработвате по множество картинки наведнъж, да възпроизвеждате филми и аудио файлове и още множество други възможности.

-----

Mixere - Mixere умее да миксира до неузнаваемост WAV, AIFF, MP3, Ogg Vorbis, Flac и MOD аудио файлове. Безплатната програма предлага динамично превъртане и ускоряване на аудио записите; автоматични volume, pan и pitch плъзгачи; нежно приглушаване и соло операции, crossfading, неограничено undo, клипборд поддръжка, drag-and-drop и др. Безплатният инструмент е специализиран в работа при изпълнения на живо и особено за изготвяне на "живи" звукови колажи. Концептуално, инструментът е като рафт, пълен със CD плейъри, свързани с автоматизиран миксер. Всички плъзгачи могат да бъдат автоматизирани индивидуално или на групи. Това е невероятно удобство, което означава, че можете да ги програмирате да се преместват от една точка до друга в определен времеви интервал, и те ще запомнят. Времената могат да продължават от 01 секунда до 100 часа. Mixere си има свои waveform настройки към всяко автоматизирано действие; позволява зареждане на неограничен брой аудио файлове; има опция за "снимане" на моментното положение на всички опции в миксера и възстановяването им по-късно. продуктът се разпространява с отворен код по правилата на GNU General Public License.

-----

Mixxx - Mixxx е безплатна и мощна програма за професионални DJ-и. Чрез нея умело можете да миксирате файлове във формат wave, Ogg и MP3 в реално време. Програмата разполага с филтри, crossfader и опция за контролиране на скоростта. Плъзгачите се управляват чрез "горещи клавиши" или посредством мишката. Поддържа скинове, плейлисти, балансиране потока на звука, предварително прослушване на мелодията, преди включването й в микса (за тази цел ще се нуждаете и от две аудио карти) и т. Н. Най-голямото предимство на Mixxx е, че има версии за Windows, Linux, Mac OS. Така тя се превръща в рационален инструмент за всеки DJ, независимо от това, коя операционна система използва. Разпространява се с отворен код по правилата на GNU General Public License.

-----

monoRAVEik - Чудесна мултимедийна програма. С нея можете да миксирате и ккво ли още не.

-----

Streamripper - Streamripper ви позволява само с няколко клика да запишете аудио потоци от онлайн радиа и след това да си ги преслушване с вашия любим аудио плеър. Програмата има и плъгин за Winamp 2.x и 5.x

-----

Tau Analyzer - Анализира аудио дискове, за да прецени дали са наистина оригинални/добре копирани от оригинални или всъщност са записани от MP3 например.

-----

TwistedBrush Free Edition - TwistedBrush Free Edition е софтуер помагащ Ви да рисувате с напълно естествени инструменти. Производителя на продукта е заложил на изпълнението на продукта си и може да се каже, че е успял, защото лесно и бързо създавате чудесни картини, а в последствие да редактирате вашите произведения. За да Ви улесни програмата е снабдена с над 2000 вида четки, възможност за работа със слоеве, възможност за клониране на снимки, използване на маски, частици, филтри, различни текстури и още множество приятни и полезни възможности.

-----

VideoInspector/Beta - VideoInspector е безплатна програма, създадена, за да ви предостави колкото е възможно повече информация за вашите видео файлове. С нея ще сте наясно защо филма, който искате да гледате, няма звук или образа му е необичайно накъсан. VideoInspector ще ви каже от какви кодеци се нуждае; може и да сканира вашата система, за да покаже списък с наличните в момента кодеци и техните версии. Това е един от малкото подобни софтуерни продукти, който поддържа едновременно обработване на групи файлове и извеждане на резултатите в HTML или CSV вид. Има опция за лесно даунлоудване на необходимите кодеци (вместо да ги търсите, само кликате и програмата ги намира за вас, предоставяйки ви готов линк за даунлоуд). VideoInspector показва и информация за самия филм (картина, звук) - честота, bitrate, фреймове в секунда (FPS); разполага с опция за запис на CD/DVD-та (при наличие на CopyToDVD); интегрира се в Windows-a ( Drag'n'Drop поддържа; в контекстното меню). Интерфейсът на продукта е многоезичен - на английски, немски, френски, италиански, полски, гръцки, сръбски, испански, чешки, холандски, унгарски, руски и много други.

-----

VSO Image Resizer - VSO Image Resizer е приложение за оразмеряване, конвертиране и компресиране на изображения. Поддържат се всички известни и разпространени формати. Програмата може да внедри и воден знак, избран от потребителя и да преименува имената на изображенията според зададени изисквания. Приложението се интегрира и в обвивката на Windows и можете да го използвате при кликане с десния бутон на мишката.

-----

XnView/Beta - XnView е графичен конвертор, който може да работи с над 400 графични формата и да ги преобразува в над 50 от най-разпространените типове изображения. Програмата може да работи също така с анимирани приложения, можете да конвертирате повече от една картинка, да преоразмерявате, въртите, изрязвате, прилагате различни ефекти и много други.

Link to comment
Сподели другаде

Сигурност

 

Антивирусни

 

AntiVir - AntiVir PersonalEdition предлага безплатна антивирусна защита. Поддържа всички функции на своите конкуренти, предоставяйки интуитивен интерфейс и максимално опростени възможности за конфигуриране от потребителя.

-----

аvast! HOME - аvast! е антивирусна програма, набираща все по-голяма популярност както в България, така и по света. Програмата е преведена изцяло на български, което допълнително улеснява работата с нея. Резидентната защита на програмата разполага с няколко отделни модула, които ви предпазват от зарази на различни нива – стандартен щит, Интернет щит, проверка на изходящата и входяща поща и др. Програмата е носител на множество отличия, сред които е престижната награда за най-добра ативирусна програма на SC 2006 в САЩ и Европа. Програмата се разработва от Alwil Software и е напълно безплатна за домашна и некомерсиална употреба.

-----

AVG Anti-Virus Free - AVG Free Edition е добре познат инструмент за антивирусна защита. AVG Free е на разположение безплатно за домашни потребители за целия период на съществуване на продукта. Осъвременяването на вирусната база данни също е безплатно, като се осигурява висока способност на откриване, на която се доверяват милиони потребители по света, за да защитят техните компютри. AVG Free е лесен за употреба и няма да забави системата Ви (изисква малки системни ресурси).

-----

BitDefender - BitDefender Free Edition е безплатната версия на известния антивирусен продукт BitDefender. Програмата е пряко насочена към защита на системата ви срещу вируси и всякакви зловредни програми. BitDefender използва доказана система за откриване на вируси, затваря всички дупки в сигурността на системата ви, защитава пристигащите и изпратените e-mail-и, премества автоматично заразените файлове в карантина и други полезни опции. Това е програма от типа - инсталите и забравяте за нея.

-----

Comodo Antivirus - Тази чудесна антивирусна програма може би е единствената от безплатните антивируси, която разполага с активен скенер за максимална защита на системата. Обновява редовно дефинициите си и има лесен и удобен интерфейс.

-----

ClamWin/Portable - ClamWin е безплатна антивирусна програма, която работи на всички Windows платформи. Отличава се с висока скорост на работа, възможност за настройване на време за сканиране, автоматично изтегляне на вирусни дефиниции, самостоятелен модул за сканиране, интаграция в Windows Explorer и Microsoft Outlook.

-----

Multi Virus Cleaner - Multi Virus Cleaner 2008 е безплатна самостоятелна антивирусна програма, служеща за засичане и премахване на всякакви по-популярни вируси. Базата данни на програмата за разпознаване на вредители се обновява непрекъснато и в момента съдържа данните на над 6000 вируси, червеи, троянци. Скенерът на Multi Virus Cleaner 2008 е бил специално оптимизиран, за да се гарантира най-късото възможно време за сканиране (няколкостотин файла в минута). Програмата се нуждае от минимално количество системна мощ.

 

Защитни стени

 

Ashampoo Firewall - Тази защитна стена (Firewall) e съвем нова програма на Ashampoo. Тя осигурява максимална защита, когато сърфирате в Интернет. Има изключително лесен и дружелюбен интерфейс, aко ползвате първоначалната настройка (Easy Mode), но са предвидени и допълнителни настройки за напредналите потребители (Expert Mode). На тази страница можете да получите регистрационен ключ за програмата.

-----

BarbWire - Защитна стена, с доста добър интерфейс и доста лесна за използване. Настройвате я един път и забравяте за нея.

-----

Comodo Firewall Pro/Beta - Toвa е една много интересна и безплатна защитна стена (firewall) за Windows. Независимо, че използва съвсем малко системни ресурси е доста ефективна за защита от досадни реклами, изскачащи прозорци, шпионски приложения и др. Дава напълно реална картина на IP връзките, портовете и ви помага да се предпазите от 10 000 (и повече) зловредни приложения.

-----

Core Force - Адски параноична стена, базирана на OpenBSD Packet Filter.

-----

DCFirewall - Защитна стена с добър интерфейс, лесна за конфигуриране и искаща малко ресурси.

-----

Jetico Personal Firewall/Beta- Jetico Personal Firewall e безплатна програма, която надеждно защитава системата ви от хакерски атаки и вредни приложения, докато сърфирате в Интернет. Тя разполага с всички основни възможности за подобен софтуер, като различни нива на сигурност, между които можете да избирате или да нагласяте, проследяване на всички приложения, които се свързват с Интернет, а така също и изпращаните и получаваните пакети с информация и записване на всички мрежови събития.

-----

KeepEmOut - Защитна стена, която ви пази от хакери и при опит за пробив, прави лог файл.

-----

Online Armor - На пръв поглед Online Armor може и да прилича на обикновена защитна стена, но всъщност е повече от това. Освен стандартните функции на защитна стена - да следи входящия и изходящия трафик, програмата следи и получаваната и изпращана от вас поща (само в платената версия), зарежданите от вас интернет страници (само в платената версия), поведението на процесите на системата, автоматично стартиращите се с Windows програми и процеси, допълненията в Internet Explorer, файла hosts за промени и засича keylogger програми (само в платената версия). Програмата притежава изчистен и интутивен интерфейс и не заема много системни ресурси, в сравнение с други пакети за Интернет сигурност. Програмата се предлага в 3 варианта: безплатна, която е с някои орязани функции, пълна/платена и пълна с вграден антивирусен енджин от Kaspersky Labs. Макар и орязана, безплатната версия е също толкова ефективна откъм филтриране на трафика, колкото и другите две версии и е единствената програма, заедно с Outpost Firewall, която успява да премине всички leak-тестове на matousec.com при настрйки по подразбиране, побеждавайки продукти като ZoneAlarm Pro, Kaspersky Internet Security, Norton Internet Security 2007, Sygate Personal Firewall, McAfee Internet Security Suite 2006, Sunbelt Personal Firewall и др.

-----

PC Tools Firewall Plus/Beta - PC Tools Firewall Plus е мощна защитна стена за Вашия компютър, тя наблюдава всички програми, които са свързани с Интернет и може да спре доста троянци,вируси, backdoors и keyloggers, които могат да навредят или да откраднат информация. PC Tools Firewall Plus е направена специално за хора, които не са експерти, защото основните функции за блокиране на нежелани програми и филтриране на трафика са оптимално настроени и включени по подразбиране.

-----

SoftPerfect Personal Firewall - SoftPerfect Personal Firewall е безплатна защитна стена, създадена за да предпази вашето PC от Интернет атаки или атаки през локалната ви мрежа. С него може да настроите сигурността по ваш вкус, чрез определяне на собствени правила за филтриране. Работи и на ниско ниво и по този начин можете да настроите правилата и за различни от IP протоколите, като ARP например.

-----

Sunbelt Kerio Personal Firewall - Sunbelt Kerio Personal Firewall е безплатната версия на Kerio WinRoute Firewall - защитна стена (firewall) както за домашни, така и за големи мрежи и сървъри. Това приложение съчетава възможностите на SSL-базиран VPN сървър (опция), рутер, интегриран ISS Orange Web Filter, VoIP, UPnP поддръжка и още много. Дори и след изтичането на пробния период от 30 дена, програмата ще продължи да функционира в basic режим.

-----

Wallix Pro - Автоматично усеща и блокира атаки. Следи всеки байт информация, който изпращате или приемате.

-----

Webroot Desktop Firewall - Една чудесна защитна стена, която прави доста неща за да сте на сигурно място - наблюдава всеки байт информация, която получите или давате и още доста полезни функции против хакери и вредни файлове.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifZoneAlarm Free (онлайн инсталация) / Мирър (Offline инсталация) - безплатна и поокастрена версия на ZoneAlarm.

 

Антитроянски и антишпионски

 

AVZ - AVZ е средство, което търси и премахва AdWare и SpyWare (основното предназначение на програмата), а също така и Backdoor модули, Dialer-и, троянски коне, червеи и др. В програмата е вградена система за откриване и блокиране работата на Rootkit, детектор за клавиатурни шпиони (Keylogger) и троянски DLL. AVZ разполага с анализатор на Winsock SPI/LSP настройките, анализира отворените портове TCP/UDP и общите ресурси. Модулът AVZGuard е предназначена за борба с трудни за премахване зловредни програми. Освен това може да предпазва указани от потребителя приложения (напр. други антишпионски или антивирусни програми). Предлага възможност за търсене на файлове, търсене на записи в регистъра и др. Инструмента може да генерира HTML отчет.

-----

a-squared Free/Beta - a-squared е популярна програма и представлява допълнение към антивирусните програми и защитните стени. Успешно премахва упорити шпионски, рекламни, троянски приложения, червеи и други вредители. Има вграден превод на български език.

-----

a-squared Command Line Scanner - Taзи безплатна програма е модул от приложенията за сигурност a-squared Anti-Malware и a-squared Free. Препоръчва се на потребители, които имат по-голям опит и искат да сканират системата си за вредни приложения, без да използват графичен интерфейс.

-----

Ad-Aware/Beta - Ad-Aware предлага защита от: data-mining, aggressive advertising, Trojans, dialers, malware, browser hijackers и tracking components. Програмата ще ви помогне да сканирате стационарни и преносими устройства, оперативната памет и регистратурата на Windows, да засичете познати и непознати варианти на зловреден код чрез технологията Code Sequence Identification,да премахнете агресивни шпионски софтуер и зловредно съдържание, да се възползвате напълно от наличната поддръжка на изолирана зона (quarantine), да складирате информацията от проведени сканирания и за премахнат зловреден код в log файл и още много други неща.

-----

Arovax AntiSpyware - Arovax AntiSpyware е бърза, лесна да управление и мощна програма за защита от шпионски софтуер. Освен защита в реално време, програмата притежава инструменти за изтриване на вече инсталирали се "зарази"

-----

AVG Anti-Spyware Free - AVG Anti-Spyware е пряк наследник на ewido anti-spyware 4. Това е програма за откриване и премахване на бързо разпространяващите заплахи от рода на троянски коне, dialer-и, червеи, hijacker-и, шпионски софтуер и keylogger-и. Програмата сканира както твърдия диск за заплахи, така и оперативната памет и регистратурата. В допълнение разполага с анализатор за стартовите програми, активните мрежови и Интернет връзки и процеси. Защитата се подсилва и от наличието на евристичен метод за откриване на заплахи преди да са добавени в базата от данни.

-----

Bazooka - Разкрива широк спектър spyware, adware, trojan, keylogger и trackware компоненти, които не се откриват от антивирусните програми. Spyware и adware най често вървят заедно със софтуер като Kazaa, Morpheus, Grokster, Imesh, Xolox, Gnutella и други, като често се инсталира без ваше знание и изпраща информация до ad компаниите за вашите често посещавани сайтове или ви засипват с popup-и. Програмата обновява последните дефиниции от Интернет.

-----

Comodo BOClean Anti-Malware - Троянски коне, spyware, keylogger-и, rootkits, pseudorootkits, hijackers, adware и други подобни боклуци се ширят из Интернет пространството. Работата на Comodo BOClean Anti-Malware е да ги неутрализира преди да са успели да се нагнездят на вашия компютър. Програмата разполага както с рездиентна защита, така и с ръчен скенер, неутрализиращи успешно всякакви подобни заплахи от оперативната памет, твърдия диск и регистратурата без нужда от рестартиране на компютъра или прекъсване на Интернет връзката. Софтуерът може да извърши всичко автоматично и така изисква минимална потребителска намеса и познания в областта. Продуктът е може да работи не само самостоятелно, но и в мрежови среди.

-----

Malwarebytes' Anti-Malware - Malwarebytes' Anti-Malware е малка, интуитивна и доста ефективна програма за откриване и заличаване на различни видове шпионски, рекламен и зловреден код. Макар вече да го споменах, ще го повтора: програмата има наистина опростен и елементарен за работа интерфейс. Към това можем да добавим и добрата скорост на сканиране. Това е наистина би било едно чудесно оръжие в арсенала ви срещу бацилите из мрежата.

-----

Rogue Remover - Rogue Remover е програма, която сканира компютъра ви и премахва фалшиви антивирусни и антишпионски програми. Последните програми са такива, които се представят за редовни, но всъщност извеждат съобщения за фалшиви заплахи, разпространяват шпионски програми или рекламират други продукти. Програмата е малка, има модул за ъпдейт и е напълно безплатна.

-----

Spybot - Search and Destroy/Beta - Spybot - Search & Destroy е отлична чистачка за spyware, adware, dialers, keyloggers и подобен зловреден код (malware). Програмата не може да сканира отделни дялове, папки или файлове, но това се компенсира от модулa за защита в реално време за и от модулите за имунизация на Internet Explorer и Opera, които блокират отрано неприятно съдържание.

-----

SUPERAntiSpyware Free/Beta - SUPERAntiSpyware е сред водещите програми за откриване и премахване на зловреден код от компютъра. Програмата сканира за: Spyware, Adware, Malware, Trojans, Dialers, Worms, KeyLoggers, HiJackers, Parasites, Rootkits и др. заплахи. Продуктът може да поправя повредени от някоя гадина интернет връзки, използва евристични методи при сканирането и се отличава с оптимално използване на системните ресурси.

 

Органайзери и защита на пароли

 

AI RoboForm - AI RoboForm е не само програма за съхранение и автоматично попълване на пароли, но също така и за автоматично попълване на форми и бланки в Интернет. Програмата ще криптира паролите Ви, ще Ви помогне да генерирате нови, които да бъдат достатъчно сложни и трудни за разбиване. Заедно с това ще можете да симулирате натискане на бутони и много, много други подобни функции. Приложението може също така да се "вгради" в най-известните уеб браузъри, което я прави още по-интересно предложение.

 

Интегрирани пакети

 

WinPatrol/Beta - WinPatrol е приложение за откриване и премахване на Spyware, Adware и други зловредни приложения. Програмата е изключително лесна за работа и разполага с доста интересен подход за борба с вредителите. Един от модулите се нарича "Скоти - кучето преследвач", което души и открива зловредни програми и същевременно помага за премахването им. С програмата можете да получите подробна информация за всяко едно приложение, което е стартирано и дали то може да навреди на системата. Също така програмата следи постоянно за всички промени, които са направени по софтуера и предупреждава преждевременно за опасности.

 

Други програми за сигурност

 

AVG Anti-Rootkit Free - AVG Anti-Rootkit е програма за откриване и премахване на различни разновидности на rootkit-и, които обикновено се използват със злонамерени цели - да крият от операционната система троянци, кийлогъри, adware и друг зловреден код и да предотвратяват намирането и отстраняването им от антивирусни и антишпионски програми.

-----

a-squared HiJackFree - a-squared HiJackFree е безплатен инструмент за детайлна диагностика на системата. Препоръчва се за напреднали потребители. Разполага с уникална система за онлайн анализ на логовете.

-----

Agnitum Spam Terrier - Spam Terrier на фирмата Agnitum е безплатна програма за филтриране на вашата поща. Програмата се интегрира в Outlook и Outlook Express и проверява всички писма, които получавате като изтрива всички, които са класифицирани като спам. Приложението работи с т.нар. black и while списъки, чрез които дадени писма се определят като спам или като нормални. Заедно с това Spam Terrier ще ви предостави лесен за използване интерфейс и интуитивни настройки.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifComboFix - инструмент, специализращ се в премахването на гадини базирани на SurfSideKick, QooLogic, Look2Me, но се справя и с други, като Vundo например. Подобна на SmitFraudFix. Внимание: не е за ежедневна употреба и профилактично сканиране, както стандартните програми, а само при нужда.

-----

GMER - GMER е прекрасен малък инструмент за откриване и премахване на rootkit-и от системата ви. Програмата използва т.нар. метод anomaly detection. Интерфейсът на програмата е доста грозничък на фона на шарените операционни системи в днешно време, но пък е доста опростен и интуитивен - при сканиране програмата маркира в червено опасните обекти и накрая на сканирането предлага да ги отстрани. Освен за откриване на rootkit-и, програмата може да се използва и за редакция на системните услуги, зарежданите с операционната система процеси и управление на текущите стартирани процеси. Задължително бижу за всеки, който се занимава с поддръжка на компютри, а и не само.

-----

KeePass Password Safe/Beta/Portable - KeePass Password Safe е програма за съхранение на пароли. Вместо да помните различните пароли за пощите, форумите, файлове и т.н., можете да ги заключите в този виртуален сейф и така ще се налага да помните само една парола, с която ще имате достъп до всички останали. Програмата гарантира сигурност, като криптира базата си от данни (въведените от вас пароли) с най-добрите алгоритми за криптиране - AES и Twofish.

Програмата е лесна за употреба и напълно безплатна.

-----

HijackThis/Beta/1.99.1 - HijackThis е програма, която сканира компютъра и ви показва всички настройки, които са направени и могат евентуално за застрашат сигурността ви. Сканира се за стартови страници в IE, наличие на BHO (Browser Helper Object) обекти, процеси и приложения, стартиращи се с Windows, допълнителни бутони в IE, допълнителни услуги, непринадлежащи на Microsoft и др. Заедно с предоставената информация, програмата може да ви даде съвети кои настройки са потенциално опасни и можете да ги премахнете. Програмата има вградени и някои полезни инструменти и е напълно безплатна, но трябва да внимавате при работата с нея, защото при невнимателно изтриване, можете да си създадете проблеми.

-----

Kaspersky Virus Removal Tool - Скенер против вируси, който работи доста добре с комбинация с Kaspersky. Почиства доста гадини.

-----

Microsoft Malicious Software Removal Tool - Microsoft Malicious Software Removal Tool проверява системата ви и премахва специфични инфекции като: Blaster, Sasser, Mydoom и др. Работата с програмата е изключително лесна, защото реално не настройвате нищо, а просто стартирате сканиращият процес и виждате какви вредни програми са открити на компютъра ви.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifProcessGuard - отново проактивна HIPS защита.

-----

ProcessInfo - ProcessInfo анализира както стартираните в момента процеси на, така и тези, които са настроени да се стартират с пускането на компютъра и извежда информация дали даденият процес е spyware, adware, вирус или троянски кон, като се свързва с онлайн база от данни и сравни резултатите. 100% точност не се гарантира.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifProSecurity Free - проактивна HIPS (Host Intrusion Prevention System) защита.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifRootkitRevealer - малко спартанска и трудна за работа, но чудесна програма за откриване на rootkits.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifSecunia PSI - сканира компютъра ви и уведомява за остарели версии на програми, които имат нужда от обновяване или инсталация на нова версия, за да е сигурно, че нямате дупки в сигурността.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifSentinel - малко нестандартна програма за защита - сканира при стартиране и евентуално при спиране на компютъра за нови или променени файлове и ако има такива, задейства антивирусния скенер на компютъра ви. Следи за промени във важни за системата папки и за уязвими файлове, както и следи регистратурата.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifSmitFraudFix - може би не толкова ефективен при премахването на Vundo, но пък може да премахва още доста досадни и често срещани гадини. Внимание: не е за ежедневна употреба и профилактично сканиране, както стандартните програми, а само при нужда.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifSophos Anti-Rootkit - стандартен скенер против rootkits.

-----

SPAMfighter Standard - Когато получите мейл, той автоматично ще бъде тестван от SPAMfighter и ако се окаже, че е спам, ще бъде автоматично преместен в указана от вас папка за подобни писма. Ако получите мейл, който не е засечен от програмата, но е спам, можете лесно и бързо да го премахнете и да блокирате подателя му.

-----

Spyware Terminator - Spyware Terminator е безплатен инструмент за защита от spyware, adware, keyloggers, trojan horses, browser hijackers и други malware програми. Програмата осигурява защита в реално време, лесна е за използване, използва минимално количество системни ресурси и сканира бързо. Сканирането може да е както автоматично (в зададено време), така и ръчно.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifThreatFire - т.нар. behavior blocker - блокира съмнителна активност. Автоматична HIPS защита.

-----

TrueCrypt - TrueCrypt е безплатен софтуер, който ще Ви помогне да криптирате и по този начин да защитите своята информация. Програмата може да създаде виртуален криптиран диск под формата на файл, който може да заредите във виртуално устройство. Освен това можете да криптирате както отделни файлове, така и цели папки, а дори и цели устройства. Можете да скриете криптираните файлове така, че само Вие да можете да ги откриете.

-----

http://softvisia.com/users/ivan/Others/New.gifVundoFix - инструмент, специализиращ се в премахването на базираните на троянския кон Vundo заплахи.[/size]

-----

Windows Updates Downloader/Beta - Това малко приложение ще изтегли всички критични ъпдейти на Microsoft за операционните им системи Windows 2000, XP, 2003 Server както и на Micosoft Office. Самото изтеглне става от официалната страница на Microsoft като единствено трябва да изтеглите някой от наличните списъци от официалната страница, които посочват на програмата кои ъпдейти да изтегли.

-----

WinGuard Pro/Beta - WinGuard Pro ще защити с парола вашите програми и уеб страници. Програмата позволява да изберете парола и да укажете кои опции искате да заключите. Разполагате с богат списък от възможности, дадени в списък с обяснения. Наред с това можете да заключите инсталирането на приложения, достъпа до Интернет, бутоните за рестартиране и много други.

-----

xp-AntiSpy/Beta - xp-AntiSpy е малка програма за спиране/пускане на някои функции и услуги, които може да са потенциално опасни в един или друг аспект. програмата има вградени профили с препоръчителни настройки и тези по подразбиране, като можете да си добавяте и ваши собствени. Има и описание на всяка настройка.

Link to comment
Сподели другаде

Интернет

 

Браузъри

 

Acoo Browser - Acoo Browser e популярен браузър, базиран на Internet Explorer. Но има значително повече възможности и функции в сравнение с Internet Explorer. Освен работа с табове, програмата разполага с вградени плъгини за жестове с мишката, модул за преглеждане и разпознаване на HTML сорс код, анализатор на уеб страници, калкулатор, модул за блокиране на нежелани реклами, ActiveX филтър, филтър за скриптове, почистващ модул, увеличение на страниците, вградена търсачка за уеб страници, различни облици и много други.

-----

Adware Free Security Browser - Този браузър позволява да триете лесно хронологията на посетените сайтове и да виждате уеб страницете, така както другите браузъра не могат.

-----

AM Browser - Чудесен браузър, който освен че е доста лек има и приятен интерфейс, снабден е и с Smart Pop-up Blocker - умен поп-ъп блокирщ софтуер, за да Ви изкачат досадни прозорци!

-----

Avant Browser/Beta - Avant Browser е лек, приятен и същевременно много добър интернет браузър, който използва ядрото на Internet Explorer. Програмата разполага с възможност за работа с табове, вграден popup blocker, вграден RSS четец, вградена търсачка, различнни нива на сигурност и възможност за възстановяване на активните страници, ако програмата бъде затворена принудително. Всички тези опции правят Avant Browser една добра алтернатива на Internet Explorer.

-----

Balloon Browser - Този браузър, намира къде се намира уеб сайта и го предоставя на добре направена карта на света - в което може да се сравняма с Google Earth.

-----

Cayman Browser - Чудесен браузър, който освен добър интерфейс и табове, може да превежда и да говори.

-----

Deepnet Explorer - е мощен и безплатен уеб, P2P и RSS браузър. Не само, че това е първия в света уеб браузър с четец за RSS новини и вграден P2P клиент, но той е и първия браузър с аларма срещу фишъри (phishers). Зад този термин се крият всякакви хитреци (Интернет тарикати), които се възползват от методите на социознанието и се опитват да прилъжат обикновения Интернет потребител с фалшиви имейли, фалшиви сайтове и др. трикове, чрез които събират лична информация за потребителите (включително номера на кредитни карти и т. Н.). Уникалната Анти-фишинг система сигнализира потребителите ако се намират например в сайтове, които Deepnet Phishing алармата идентифицира като незаконни. Освен да отваряте страници, с Deepnet Explorer ще можете също да споделяте и сваляте файлове от p2p мрежата на Gnutella, да четете последните новини от любимите си rss източници. Табулационният интерфейс на програмата ви позволява да отваряте множество сайтове едновременно и да ги превключвате докато някои от тях още зареждат. Позволява задаване на множество начални страници; разполага с убиец на реклами (банери, popup-и); опция за филтриране на показваното съдържание; мениджър за кукитата; възможност за автоматично логване, автоматично попълване на формуляри; търсачка; изпълняване на команди във вид на жестове, описвани с курсора; навигиране посредством кратки ключови думи; пълна съвместимост с Internet Explorer. Авторите гарантират, че и двете версии на продукта им (персонална и корпоративна) са напълно безплатни и не съдържат adware/spyware.

-----

Dimension Browser - Предлагаме ви простичък, безопасен и удобен за работа браузър за Интернет. DimensionBrowser е създаден на основите на IE но без доста от бъговете му. Той разполага с семпъл HTML редактор и дори със собствено приложение за рисуване. Налице е и възможността за отваряне на много страници в един единствен прозорец.

-----

Enigma Browser - Много лек браузър, ще се крашва много по-малко пъти сравнение с конкурентите си.

-----

FastStone 4in1 Browser - е безплатен многопрозоръчен уеб браузър, който разполага с вграден HTTP сървър, напълно функционален FTP клиент и приложение за преглед на графични файлове с drag & drop поддръжка. Програмата ви позволява да сърфирате в Интернет, докато сте стартирали web сървър, прехвърляте файлове; едновременно с това почиствате записките на Internet Explorer, можете да преглеждате изображения, да създавате screenshot-ове и др. FastStone 4in1 Browser поддържа скинове; напълно е съвместим с Internet Explorer; разпространява се без функционални или времеви ограничения; не съдържа spyware.

-----

FineBrowser Free - е базиран на Internet Explorer. Това е браузър, притежаващ няколко екстри, които го правят доста удобен - отваря няколко страници в един прозорец, осигурява удобна навигация из отворените прозорци, предоставя бърз достъп до любимите сайтове, блокира pop-up прозорците, премахва цялата информация от вашата дейност в интернет, позволява да записвате коментар за посетени сайтове, превежда и озвучава web-страници.

-----

Flock - Flock е безплатен браузър, с който можете да споделяте много лесно снимки, да бъдете информиран за новините от любимите ви сайтове, и да търсите из Интернет. Flock освен безплатен е и браузър с отворен код, базиран на ядрото на Firefox. Браузъра впечатлява с стилен и приятен интерфейс и доста бързо отваряне на уеб страниците.

-----

Free Browser - е безплатен максимално ненатоварващ браузър, което обаче далеч не означава, че е беден откъм възможности. Напротив, лекотата на програмата се изразява в гладкия й и безпроблемен вървеж, качество, което ясно я отличава от Internet Explorer. Free Browser използва много по-малко работна памет в сравнение с Windows-кото парченце. Програмата предлага допълнителни функции като блокиране на изскачащи pop-up прозорци, статус лента, progressbar color, favorites, history, моделиране на шрифтовете и цветовете и др. Откъм навигация, Free Browser копира бутоните на IE. Продуктът е напълно безплатен и не съдържа рекламни или шпионски допълнения.

-----

Gogo Explorer - браузър, базиран на IE, притежаваш доста полезни функции - бързо зареждане на страниците, увеличаване на web-страницата, съхраняване на web-страница като изображение, изтриване на лични данни, автоматично презареждане на страниците, автоматично предвижване на страниците, превод на страници, инструмент за изтегляне на файлове, Net TV и др.

-----

GreenBrowser - Това е един чудесен уеб браузър базиран на IE, който предлага: браузване на няколко страници, филтриране на рекламите, интеграция на търсачка, privacy cleaner, автоматично попълване и още много други. GreenBrowser не се инсталира, а само се стартира и ако не ви харесва можете да я изтриете. Като допълнение имате download monitor, link lister, proxy настройки, popup filler, автоматично скролиране и др.

-----

IEPlus - IEPlus е добавка за Microsoft© Internet Explorer, която ви донася повече удобство и прави сърфирането Ви в Интернет по-лесно, по-забавно и по-удобно. Програмата не изисква много допълнителни ресурси, позволява Ви да блокирате реклами, да управлявате вашия хронология и други полезни функции. IEPlus може да работи без проблем с Internet Explorer 5.5/6.0/7.0 и Windows 2000/XP/2003/Vista.

-----

Internet Explorer/Beta - Това е 7-ма версия на браузърa MS Internet Explorer. Въведен е нов добър външен вид (характерен за всички продукти от тази фирма); RSS четец, който ще ви държи в течение с новостите от избрани от вас места в мрежата. Вече разполага и с табулационен интерфейс (крайно време беше), позволяващ в един прозорец да се отварят множество страници. Добавено е поле за търсене използващо директно търсачката на Google. Разполага с нови по добри възможности за печат, както и доста е подобрена сигурността при сърфиране. Естествено е обвързан с корените на любимата операционна система - Windows XP със SP2 са условията за да го ползвате. Не се притеснявайте, че може да не ви хареса. Деинсталира се качествено и можете да продължите да работите по стария начин.

-----

Kids Playground Web Browser - Kids Playground Web Browser е малък, безплатен и удовен браузър, с който дори и децата могат да сърфират в Интернет - толкова лесно, колкото ако си играят с топка.

-----

K-Meleon/Beta - K-Meleon е изключително бърз, лесен за настройка и лек уеб браузър за Windows, който е базиран на Gecko (ядрото на Mozilla). Програмата, подобно на Firefox разполага с възможност за работа с табове, mouse gestures, възможност за смяна на облика, поддръжка на макроси и множество други възможности, подобно на по-големия си батко.

-----

Mozilla Firefox/Beta/Portable/Portable Beta/Mozilla Firefox 1.5(old)/Mozilla Firefox 1(old)/Mozilla Firefox 3(beta) - Mozilla Firefox е може би най-известния Интернет браузър. Сред възможностите му са работа с табове, вместо отделни прозорци, поддръжка на различни облици; поддръжка на допълнения, които реално правят възможностите на браузъра неограничени. Също така браузъра е преведена на множество езици, отличава се с завидна лекота и бързина на работа, вграден модул за търсене най-известните търсачки и още много други възможности.

-----

Maxthon/Beta/Classic Version - Браузърът Maxthon е базиран на ядрото на Internet Explorer, но се отличава с доста по-голяма бързина, лекота на работа и настройки. Разполагате с възможност за инсталиране на плъгини, използване на табове и множество допълнителни настройки. Можете да задавате множество прокси сървъри, поставянето на допълнителни бутони и други.

-----

Madfox for Windows - Madfox е базиран на FireFox, чиято цел е да задмине брат си "лисчо".

-----

NeoPlanet - Обичате Internet Explorer, но нещо ви писна дизайна му! Искате малко промяна, но не ви се сменя любимия браузър? Ето го - NeoPlanet Browser. Това е нещо като усъвършенстван скин за IE с допълнителни възможности. Освен това е безплатен!

-----

NotJustBrowsing - С този браузър не просто сърфирате в Интернет, Вие направо летите в него. Това става благодарение на бързината и стабилността на програмата.

-----

Netscape Browser/Beta - Netscape е един от най-старите браузъри, който беше и сред най-популярните преди известно време. Сега браузъра е обновен, базиран е на ядрото на Firefox и с известни подобрения над своя съперник. Освен бързата и лека работа с Netscape, вие ще можете да създавате профили с индивидуални настройки, да разглеждате лесно RSS новини без отделна програма, да сканирате всички файлове, които теглите още преди да са записани на твърдия ви диск, както и да ползвате вградения център по сигурността, който гарантира вашата неприкосновеност.

-----

Opera/Beta/Portable/Snapshot - Един от най-известните Интернет браузъри, който е снабден с множество нови и интересни функции. Някои хора смятат, че това е най-бързата програма за разглеждане на уеб страници. Програмата има вградени защити от изскачащи прозорци, използване на табове, вградена търсачка и много, много други.

-----

Picea - Още един браузър с табове, но този има и RSS четец и управление с мишката.

-----

RFC Browser Free Edition- Една програма, може да Ви пречатлие с добър дизайн и лекота на действие. Този браузър е точно такъв.

-----

SkySurf - Лесен и полезен Интернет браузърм който въобще не отстъпва на другите програми от своя род.

-----

SeaMonkey - Всичко, от което се нуждаете за работа в Интернет, събрано в един продукт. В SeaMonkey ще откриете браузър, програма за чат, e-mail клиент и средство за създаване на web-страници.

-----

TabLane - Tablane е браузър, който предлага табове, които могат да бъдат показвани на различни позиции около основния прозорец и ленти, където може да бъде видян масив с Уеб сайтове в единичен прозорец. Друга функция, която предлага браузъра е "колекцията", където групите от любими връзки се управляват и споделят с лекота, тъй като "колекциите" се запазват в RSS XML формата. Tablane не е обвързан с някоя конкретна търсачка. Браузърът предлага функция за множествено търсене, която позволява използването на няколко търсачки едновременно, като резултатите се показват в отделни ленти, табове или прозорци.

-----

uBrowser - Експерименталният браузър uBrowser е опит web-страниците да се покажат в триизмерно пространство. Използва се ядрото Mozilla Gecko, аналогично на използваното в FireFox 1.5. Web-страницата се показва сякаш е обгърнала някакъв триизмерен модел - куб, сфера, флаг, равнина. Възможно е да се върти по оста, да се приближава и отдалечава. Според разработчиците, засега това е само един забавен експеримент, изпитателен полигон... В бъдеще тази технология може да се използва в разглеждането на триизмерни светове, участието в бъдещи 3D-игри.

-----

XeroBank Browser - XeroBank Browser e новото име на Torpark, който е браузър изграден на базата на Mozilla Firefox, но използва мрежата на XeroBank, която ви позволява да сърфирате из Интернет анонимно, без никой да може да ви засече по никакъв начин. С помощта на този браузър когато използвате Интернет ще можете да минете през няколко произволни сървъра докато стигнете до желаната страница и по този начин никой няма да може да ви проследи или да засече IP-то ви, което от своя страна може да доведе до забавяне на скоростта на сърфиране. Програмата е портативна, може да бъде пренасяна и стартирана без инсталация от USB стик или друго преносимо устройство.

 

Офлайн браузъри

 

AmazeCopy - Изберете си сайт и само с няколко кликвания и AmazeCopy, той може да е на вашия компютър и да си го гледате, когато желаете.

-----

AmiPic Lite - AmiPic Lite е И-нет търсачка, програма за сваляне на файлове, но има и възможност за сваляне на цели сайтове, за да можете да си ги гледате, когато искате!

-----

BlogCrawler - Свалете, дори и коментарите на сайтовете правени с блог системата: RediffBlog.

-----

Getleft - Освен, че можете да си сваляте най различни файлове, с тази програма можете да си свалите и цели сайтове!

-----

HTTP Weazel - Свали цели сайтове, заедно с всичките файлове към него.!

-----

HTTrack Website Copier/Beta - HTTrack e безплатна и много удобна програма за копиране на цялото съдържание на уеб страници върху вашия компютъра като след това ще можете спокойно да разглеждате всичко когато не сте онлайн. Програмата ще направи пълно копие на зададения сайт включително и структурата на директориите, връзките към отделните файлове, а също така поддържа възстановяване на прекъснати задачи.

-----

Inquisitor - Inquisitor е програма, с която можете да смъкнете съдържанието на някой сайт и след това да си го гледате на вашия компютър.

-----

SpiderZilla - Направете бързо и лесно мирър на избран от вас сайт и след това го гледайте в офлайн вариант. Програмата е базирана на Httrack.

-----

Webaroo - Програма позволяваща ви да търсите и шетате из сайтове, но разбира след като сте свалили съдържанието им.

-----

WebReaper - Програмата е като някой 'паяк', който минава през сайта.. вижда съдържанието му и след това вие избирате, какво да си свалите. Като може да свали - снимки, флашове и всякакви други обекти от сайта.

-----

Webripper - избирате сайт, натискате няколко пъти и вече всички клипове, картинки и т.н от избрания от вас сайт, се свалят на компютъра ви!

-----

WinWSD WebSite Downloader - Главната функция на WinWSD е ви свали избрания от вас сайт и след това да го разгледате лесно и бързо в офлайн режим.

 

FTP клиенти

 

Advanced FTP - Малък и симпъл фтп клиент.

-----

CarbonFTP - Доста малко фтп клиентче, но за за сметка на това доста бързо и с приятен и лесен интерфейс.

-----

Classic FTP - Класически фтп клиент, с който можете да сваляте и качвате файлове и още множество различни функции.

-----

Core FTP Lite - ФТп клиент, който за разбера си, разполага с множество функции. Коя от коя по-добри и полезни.

-----

CraftyFTP - CraftyFTP е фтп клиент с отворен код. Можете лесно и бързо да качвате/сваляте файлове от фтп сървъра.

-----

FastTrack FTP - CraftyFTP е фтп клиент с отворен код. Можете лесно и бързо да качвате/сваляте файлове от фтп сървъра.

-----

FireFTP - Чудесен адон за Firefox, но също така и чудесен фтп клиент, който въобще не отстъпва на събратята си.

-----

Fresh FTP - Fresh FTP е софтуер, с който можете бързо, лесно и с малко усилия да качите или свалите файлове от FTP сървъри. Програмата поддържа продължаване на спрели трансфери, множествено сваляне и да не забравяме програмата е напълно безплатна.

-----

FileZilla/Beta/Portable/FileZilla Server - FTP клиента FileZilla се характеризира с това, че малък, но разполага с достатъчно много възможности, като това да съхранява информация за връзките, които осъществявате заедно с имената и паролите, с които влизате. Също така разполага с файлов мениджър, възможност за отделна настройка на различни отдалечени папки, висока степен на сигурност, поддържане на връзката, различни режими на прехвърляне на данните и други интересни опции.

-----

FTP Client 2008 - ФТП клиент, поддържащ и табова възможност.

-----

FTP Uploader - Качи бързо и лесно вашите файлове на вашия сървър!

-----

NullFXP - Чудесен FTP/SFTP клиент! Даваш възможност за трансфериране и още много екстри.

-----

PorterFTP Client - Малко по размер фтп клиент, с което можете да трансферирате файлове в Интернет от и чрез фтп сървъра.

-----

SmartFTP/Beta - SmartFTP e програма, която ви позволява да прехвърляте файлове през Интернет. Със SmartFTP можете да стартирате множество FTP връзки едновременно и да копирате файлове от няколко сървъра.

-----

Simple FTP Client - Програма позволяваща ви лесен трансфер м/у вашия компютър и друг, на който е инсталирана тази програма.

-----

Solid FTP - Солиден ФТП клиент, с доста лесни за използване функции.

-----

Staff-FTP - Staff-FTP е доста добър и безплатен FTP клиент. С програмата можете да правите почти всичко, което предлагат и другите, но платени аналози.

Някои от възможностите на Staff-FTP:

 • * FXP (server-to-server-transfer)
  * TLS / SSL encryption
  * Custom commands (for special FTP servers (Raiden, Serv-U, glftpd...)
  * "Tree-Building" of FTP directories
  * URL importer
  * FXP status (the first and only FTP client which does this!)
  * Colours in FTP results (if server supports it. Staff-FTP is the only one who can do this!)
  * Ident-Server (for more secure access)
  * Automaticly checks if CRC is correct when a SFV file is present
  * Scripting language
  * Безплатна е и още много!

Програми за изтегляне на файлове

 

Ashampoo ClipFinder - Ashampoo ClipFinder е програма с красив и удобен интерфейс, с помощта на която можете да търсите и теглите видео от видео портали, като YouTube, MyVideo, ClipFish, MySpace. Програмата показва информация за всеки видео файл, след което можете да го изтеглите. Поддържа "кожи".

-----

Download Accelerator Plus/Beta - Още една програма, с помощта на която ще можете да сваляте файлове от Интернет. При свалянето на един файл, програмата търси най-бързите източници и започва да сваля от там. Програмата също така разделя файловете на отделни част, за да може да сваля още по-бързо. Общо взето има всичко за една програма от такъв клас.

-----

Download Accelerator Manager (DAM) - DAM e безплатен download мениджър. Поддържа Web cookies, прокси, HTTP, HTTPS, FTP протоколи и още много. Интегрира се в Internet Explorer, MSN Explorer, Avant Browser, Maxthon (MyIE2), Firefox, Netscape, Mozilla, Opera и други браузъри.

-----

Download Master/Beta - Download Master притежава изключителни качества за безплатна програма, с която можете да сваляте качествено и безпроблемно файлове от Интернет. Има доста екстри, с които може да бъде достойна конкуренция на платените си събратя. Настойките са прости и елементарни, с които можете да вграждате програмата в Internet Explorer или Firefox, да използвате drag & drop функцията, да проверявате атоматично за вируси с опцията: проверка с антивирусна програма и още много. Локализирана е на Руски, Беларуски и Украински езици и засега не поддържа Български и Английски.

-----

DownThemAll!/Beta - DownThemAll! е бърз и безплатен download клиент, който се интегрира в Mozilla Firefox като разширение (extention) и работи като вътрешен download мениджър. Приложението сканира избраната страница и дава възможност да изберете файловете, които желаете да изтеглите.

-----

Flashget/Beta - FlashGet е специално проектиран, за да се справи с два от най-големите проблеми при изтеглянето на файлове - скоростта и управлението на изтеглянията. Програмата може да разделя даден файл на множество малки файлчета в различни сесии, което ускорява процеса на сваляне на файла. Освен това ако Вашата връзка прекъсне, можете спокойно да възстановите изтеглянето когато имате отново връзка без да губите това, което сте изтеглили досега. Заедно с това програмата разполага и с вграден торент мениджър, което я прави особено атрактивен download мениджър.

-----

Flashgоt/Beta - FlashGot е безплатно допълнение към Mozilla Firefox, което помага да направите избор как да изтегляте файлове от Интернет. Приложението се интегрира във Вашият браузър и Ви позволява да изберете и използвате голям брой популярни Download мениджъри за Windows, Linux и Mac OS, за да изтеглите желаните файлове.

-----

Free Download Manager (FDM)/Beta - Free Download Manager (FDM) е пълноценен безплатен мениджър за сваляне на файлове от Интернет. Поддържа HTTP, HTTPS и FTP и се интегрира добре в Опера, Internet Explorer, Mozilla и др. Програмата поддържа официално български език.

-----

Fresh Download - Fresh Download е лесен за използване и доста бърз download мениджър. Има доста функции и въобще не отстъпва на вече наложените програмите в този бранш. Fresh Download освен, че е безплатен, има доста фунцкии, като: drag & drop, сваляне на няколко файла заедно, сваляне от HTTP и FTP сървъра, лесна интеграция с Internet Explorer, Netscape Communicator, Opera, и Mozilla, както и със всяка Window-ка операционна система(95, 98, Me, NT, 2000, и XP).

-----

Orbit Downloader - Orbit Downloader е супер бърз и лесен за използване Download мениджър. Базиран е на p2p технология за сваляне и поддържа HTTP, HTTPS, FTP, MMS и RTSP протоколи. Освен, че можете да сваляте файлове по-бързо, Вие можете да сваляте и клипове от YouTube, RapidShare, flash анимации, поточна информация и т.н.

-----

Free Music Zilla - Free Music Zilla е програма направена, да ви помага да си свалите музиката от социални сайтове като: imeem, last.fm, pandora, myspace и още много.

 

Софтуер за електронна поща

 

DreamMail - DreamMail е безплатен пощенски клиент, който поддържа многопотребителски режим, както и работа с множество пощи. Програмата поддържа протоколите SMTP, eSMTP, POP 3, Hotmail и Yahoo и с нейна помощ ще можете освен да четете своите e-mail-и, да използвате филтри за пристигащите и изпратените писма, да се предпазите от нежелани спам съобщения, да ползвате готови шаблони за писма и подписи и множество други удобни възможности.

-----

Evolution/Beta - Evolution е програма за работа с електронна поща, календар и адресна книга за Linux, работна среда Gnome.

-----

Magic Mail Monitor/Beta - POP3 програма, която може да проверява пощите ви за нови писма. Можете да минимизирате в трая, можете да изтривате или местете вашите писма от пощите ви.

-----

POP Peeper - POP Peeper стои в системния tray и ви уведомява за получена поща на някой от POP3 (Hotmail, MSN, Yahoo, Mail.com, MyWay, Excite, Lycos, или RediffMail) акаунтите ви. Можете да разглеждате пощата си директно в POP Peeper, както бихте правили с вашия mail клиент. Поддържа HTML. Има възможност за заключване с парола.

-----

Sylpheed/Beta - Sylpheed е сравнително елементарен и доста лек пощенски клиент, който може лесно да използвате за да боравите с вашата поща. Чудесното при него е, че е безплатен и работи както с Linux, BSD, Mac OS X, така и с Windows. Наред с това програмата разполага с достатъчно голяма защита за вашата кореспонденция, без това да усложява работата с нея.

-----

Thunderbird/Beta/Old/Portable /Portable Beta - Mozilla Thunderbird е пощенски клиент, който поддържа протоколи IMAP и POP, както и HTML форматиране. Програмата има RSS четец, мощна и бърза търсачка, проверка на правописа, филтриране и още много.

-----

YPOPs!/Beta - YPOPs! е програма за POP3 достъп до Yahoo! Mail. Eмулира POP3 сървър и поддържа клиенти като Outlook, Netscape, Eudora, Mozilla и др. за изтегляне на пощата от Yahoo!.

-----

Windows Live Mail Desktop - С Windows Live Mail Desktop можте да проследявате електтронната си поща направо на десктопа. Програмата позволява едновременно да се отварят много уеббазирани пощенски адреси, като MSN Hotmail, AOL, Gmail и други. Също така се поддържа POP3 и IMAP. Windows Live Mail Desktop е проектиран да работи и с други MSN и Windows Live услуги и ви позволява да следите пощите си без да ги стартирате всичките.

 

Месинджъри и чат

 

AdiIRC - AdiIRC е IRC клиент, който поддържа повече от един сървър едновременно и настройваем интерфейс. Клиентът предлага всички стандартни IRC функции, включително личен чат, основни функции за идентификация, информация за системата и Winamp поддръжка.

-----

AIM/Beta - С нарастващата все повече комуникация в Интернет се появява и по-голяма нужда от т.нар. "комуникатори", с помощта на които можете не само да си пишете, но и да приказвате или да се виждате. Една от най-известните програми е продукта на AOL, който вече има нова Pro версия. Програмата разполага с поддръжка на табове, предаване на аудио и видео данни, лесен и приятен интерфейс.

-----

AIM Pro - С нарастващата все повече комуникация в Интернет се появява и по-голяма нужда от т.нар. "комуникатори", с помощта на които можете не само да си пишете, но и да приказвате или да се виждате. Една от най-известните програми е продукта на AOL, който вече има нова Pro версия. Програмата разполага с поддръжка на табове, предаване на аудио и видео данни, лесен и приятен интерфейс.

-----

AIM Triton - С нарастващата все повече комуникация в Интернет се появява и по-голяма нужда от т.нар. "комуникатори", с помощта на които можете не само да си пишете, но и да приказвате или да се виждате. Една от най-известните програми е продукта на AOL, който вече има нова Pro версия. Програмата разполага с поддръжка на табове, предаване на аудио и видео данни, лесен и приятен интерфейс.

-----

BitWise - BitWise е месинджър за кратки съобщения (IM), който предлага повишена сигурност при работа. Има версии за Windows, Linux и Mac OS X. Освен безплатната има и платени версии: BitWise IM Plus и BitWise IM Professional.

-----

BORGChat - Малка и сравнително бърза програма за чат във вътрешна мрежа. Интересното е, че разполага с вградена поддръжка на File Sharing и множество опции за споделяне и обмен на файлове между различни потребители. Ще можете също така да оставите и съобщение в програмата, да използвате емот-иконки, различни кожи, различни съобщения за статуса ви и много други опции за комуникация между потребители във вътрешна мрежа.

-----

IceChat/Beta - IceChat е програма за т.нар. "чатене" в Интерент, т.е. тя е от типа IRC програми. С помощта на такива програми может да комуникирате незабавно с повече от един приятел след като се свържете към даден сървър и влезете в даден канал. Програмката е с удобен и красив интерфейс и поддържа различни облици (кожи), което намалява степента на омръзване.

-----

ICQ English Version/Beta - ICQ (I Seek You) е се описва като онлайн пейджър и едно от най-известните средства за комуникация през интернет в реално време. Клиентът поддържа както текстово общуване, така и аудио и видео разговори. С негова помощ ще можете да изпращате и получавате съобщения дори и когато не сте онлайн, да изпращате SMS съобщения и файлове и много други.

-----

ICQ Bulgarian Version - АБВ ICQ е официалната българска версия на популярния инструмент за онлайн комуникация в реално време ICQ, който свързва над 22 милиона активни потребители по целия свят. Създаден съвместно от Нет Инфо.БГ АД и ICQ Inc., АБВ ICQ 6.0 предлага всички възможности за пълноценна онлайн комуникация в реално време.

-----

Instan-t - Instan-t е Instant Messenger, който ви позволява да общувате с потребители на мрежите на MSN, AOL, Yahoo! и ICQ. Освен размяна на текстови съобщения, програмата поддържа и гласов/видео чат, провеждане на конференции, аудио ефекти (Audio Emoticons), трансфер на файлове. Поддържа "кожи" - с които можете да промените външния му вид.

-----

Gizmo Project/Beta - Gizmo Project e лека и функционална програма, която ще ви даде възможност да разговаряте безплатно с други потребители, също така да провеждате конферентни разговори при отлично качество на връзката. Освен това можете да провеждате разговори към мобилни и стационарни телефони на ниски и разумни цени. Доста от телефонните дестинации са безплатни.

-----

Google Talk/Beta - Google Talk e безплатна програма, с която потребителите на Gmail могат да изпращат кратки съобщения (Instant Messages) или да провеждат Интернет разговори онлайн. Google Talk изисква Gmail регистрация.

-----

Kopete - KOPETE е Instant Messanger за Линукс с графична среда KDE, който поддържа AIM, ICQ, MSN, Yahoo, Jabber, IRC, Gadu-Gadu, Novell Group, Wise Messenger и е гъвкава мултипротоколна система за максимално удобство на потрeбителя.

-----

KishKish Lie Detector/Beta - KishKish Lie Detector е интересно допълнение към Skype, което анализира гласа на човека, с когото разговаряте, и определя нивото му на стрес в момента, по което можете да съдите дали лъже или не. Казано накратко - това е детектор на лъжата за Skype. Работи със Skype 3.0 и по-нови версии.

-----

KishKish SAM (Skype Answering Machine) - SAM (Skype Answering Machine) представлява секретар за небеизвестната програма Skype. Когато не сте вкъщи или просто имате работа, можете да оставите програмата да вдигне вместо Вас и да запише съобщение, което да прослушате в последствие. Можете да нагласите след колко секунди да се включи секретаря, къде да бъдат запазени съобщенията и други настройки.

-----

MegaIRC - MegaIRC е програма за работа с IRC (Internet Relay Chat) -мрежи. Поддържа списък на сървъри, канали, трансфер на файлове, звуци във формат mp3, ogg, wav за различни IRC-събития, Plugin-и и др.

-----

Miranda/Alpha/Beta/Portable - Miranda е популярен Instant Messenger, с който можете да изпращате незабавно съобщения по мрежата до някой друг потребител. Програмата е нищо повече от останалите, но уникалността се крие в многобройните допълнения и разширения. С тяхна помощ този продукт се превръща в един от най-добрите от този род.

-----

mIRC Power Pack (MPP) - mIRC Power Pack (MPP) е изключително мощен скрипт за mIRC, създаден специално за геймъри, който предоставя пет различни гейм браузъра, от които потребителите могат да избират. Едно от най-ценните преимущества на този скрипт е, че разполагате с Connection Manager, чрез който можете да се вържете с до 30 сървъра едновременно като използвате различни прякори, е-мейли и потребителски номера за всеки един сървър. Програмата поддържа също така множество профили за различните настройки, които правите и за всяка връзка със сървър.

-----

Nero SIPPS Free - Nero SIPPS Free е поредната добра VoIP програма, с която можете да провеждате безплатни телефонни разговори (с някои ограничения).

-----

ooVoo - ooVoo е месинджър позволяващ ви аудио и видео връзка с вашите приятели, роднини и колеги. Освен да чатите, можете да записвате видео съобщения и лесно да ги разпространявате сред приятелите ви. ooVoo ви позволява също да правите конферентен видео разговор с 6 човека, както и да пращате множество файлове с опция за изчакване.

-----

Pidgin/Beta/Portable - Pidgin е новото име Gaim. Това е програма от типа instant messenger (IM) за операционните системи Linux, BSD, MacOS X и Windows. Прогрмата работи с протоколите AIM, ICQ (Oscar protocol), MSN Messenger, Yahoo!, IRC, Jabber, Gadu-Gadu, SILC, Novell GroupWise Messenger, Lotus Sametime и Zephyr networks, което я прави напълно функционален клиент за комуникация. В допълнение към това можете да изтеглите и приложите десетки плъгини, които ще повишат функционалността на програмата, ще добавят нови функции и възможности. На официалната страница можете да намерите и множество визуални теми за приложението.

-----

PSI - Psi е програма за кратки съобщения (IM), коятo използва протокола „Jabber”. Това я прави бърза, лека и приятна при чат. Програмата има версии за Windows, Apple Mac OS X и Linux.

-----

Skype/Beta/Lite/Skype Linux/Beta - Едва ли има нужда от представяне на тази програма, но накратко тя служи за разговори през Интернет и то съвсем безплатно, ако използвате два компютъра. Трябват ви просто микрофон и слушалки. Едно от най-големите предимства на тази програма е, че не се нуждае от отдалечен сървър, защото данните се изпращат директно към получателя, което рефлектира в бързодействието и ефективността на продукта.

-----

Trillian - Trillian е пълнофункционален, поддържащ скинове, самостоятелен чат клиент с поддръжка на протоколите на AIM, MSN, ICQ и IRC. Сред стандартните функции са: аудио разговори, прехвърляне на файлове, групови чат сесии, създаване на chat стаи, т.нар. аватари, повече от една връзки към една мрежа, уведомяване другия, че пишете (typing notification), директна връзка (за AIM), поддръжка на прокси, криптирани съобщения (AIM и ICQ), изпращане на SMS-и и лични настройки. Още: запазване на чат разговорите (history), поддръжка на табове, интеграция с Wikipedia, уведомяване при влизане и излизане на потребител от списъка ви, система за автоматизиране на действия в зависимост от това какво се случва в Trillian, стотици емотикони и дори емотизвуци.

-----

QIP/Beta - Нова версия на популярния ICQ клиент. QIP е безплатна програма със затворен код, предназначена за незабавно предаване на съобщения чрез Интернет. Основната функционалност на QIP позволява на потребителите й да виждат кои потребители са на линия и след това лесно да се свързват с тях чрез текстови съобщения в реално време, изпращани чрез публичен сървър.

-----

VoipBuster - VoipBuster е безплатнa програма за провеждане на гласови разговори в Интернет, която предлага добро качество и конкурентни цени за телефонни разговори. Доста от дестинациите за телефонни разговори са безплатни. Поддържа чат клиент, телефонен органайзър, търсачка, горещи клавиши и още много.

-----

Windows Live Messenger/Beta - Windows Live Messenger е новото име на прословутия MSN Messenger. Програмата представлява клиент за незабавно изпращане и получаване на съобщения, звук и видео информация, който е част от услугите на Microsoft Live.

-----

XChat/Beta/XChat (Linux) - XChat е популярна програма за IRC чат (chat), която първоначално е била проектирана за работа под Linux, но в последствие са пуснати версии и за Windows и Mac OS. При работата с нея можете да избирате типа на изглед на прозорците (дървовиден или с табове), да се свързвате с повече от един сървър, да избирате между много индивидуални настройки, а също така разполагате и със стандартните опции за един чат клиент.

-----

Yahoo! Messenger/Beta - С тази програмка на Yahoo ще можете да комуникирате свободно със своите приятели в Интернет не само чрез обикновен чат (писане), но и чрез гласово предаване на данни или чрез видео конферентна връзка.

 

Споделяне на файлове

 

Azureus/Azureus 2.5(old) - Един от най-известните торент клиенти, с помощта на който можете да сваляте или разпространявате свои торенти. Отличава се с бързина и лекота на работа, както и интуитивен интерфейс. Този Java базиран торент разполага с всички възможности на торент клиентите, а именно - възможност за множетво изтегляния, нагласяне на скоросттите на сийдване и лийчване, автоматично вмъкване на файлове от зададена директория, вграден тракер и други. Новата модификация във версия 3 (чието име е Zudeo) всъщност представлява различен облик на стандартната версия 2 на програмата, като запазва всички нейни функционалности, но прави работата с торент клиент по-лесна и бърза.

-----

BitComet/Beta - BitComet е програма, с чиято помощ може да сваляте файлове от BitTorrent, HTTP и FTP сървъри. Тя се отличава с изчистения си дизайн, простотата на работа и освен това е напълно безплатна. Програмата поддържа и редица допълнителни опции - преглед на MP3, RealPlayerVideo, Windows Media Video и Quick Time файлове още преди да са свалени, едновременно сваляне на файлове, избор на кои части от torrent-а искате да свалите, продължаване на свалянето след прекъсване, ограничение на скоростта на сваляне и качване, вграден браузър, модул за чат и други.

-----

BitTorrent/Beta -BitTorrent е един от първите и най-известните торент клиенти, с чиято помощ можете да обменяте файлове с приятели и познати. Програмата разполага с възможност за контролиране на скоростта на качване и изтегляне, с модул за подробна информация относно файловете, които се свалят и тяхното качество, възможност за увеличение на скоростта на изтегляне и други възможности.

-----

DC++/Beta - Този клиент едва ли има нужда от представяне, но все пак това е клиент, който използва Direct Connect протокола, т.е. директната връзка между два компютъра в Интернет. По този начин вие можете да споделяте файлове с ваши познати или приятели, съответно да теглите такива споделени файлове и да търсите в споделените сървъри.

-----

eMule/Beta - eMule е една от най-известните клиенти за обмяна на файлове през интернет (peer-to-peer), използвайки изградената мрежа на eDonkey и бидейки негов наследник. Като допълнение програмата предлага много повече функции и доста по-приятен потребителски интерфейс. Благодарение на факта, че програмата е с отворен код (open source), много хора допринасят за развитието й и това прави цялата мрежа по-ефективна и надеждна.

-----

Halite/Beta - Halite е малък торент клиент, който наистина щади ресурсите на вашия компютър и натовареността на процесора. Той е и безплатен и с що годе приличен и удобен интерфейс, а по функции по нищо не изостава от вече завидните имена в тази сфера - Azureus, Bitcomet, BitTorrent, µTorrent и т.н.

-----

µTorrent/Beta - µTorrent е малък, но доста бърз торент клиент, отличава се с доста приятен и лесен интерфейс за работа. Програмата се утвърдила като една от най-добрите и харесвани в този бранш, заради малкия си размер и минималните ресурси, които ползва. µTorrent разполага с вграден RSS четец и превод на български език.

 

Други интернет програми

 

Awasu - Awasu е чудесен RSS клиент, с който можете лесно да следите за новини огромен брой сайтове. Като впечатлява с добра визия и добри и лесни за използване фунцкии.

-----

Aqsis - Искате да намерите порно сайтове или да разберите кои са най-новите такива, това е софтуера за Вас!

-----

FreeProxy - FreeProxy е безплатно приложение, което ще създаде прокси сървър на вашия компютър и така ще можете да споделите Интернет връзка с други компютри. Програмата може да служи като HTTP, FTP, SOCKS5, SMTP & POP email proxy, NNTP proxy, Outlook Express / Hotmail email proxy и други. Също така разполагате с основна сигурна връзка, уеб сървър и множество настройки за изграждане на връзка между сървъра и клиента.

-----

GMail Drive/Beta - GMail Drive е разширение към вашата операционна система, които създава виртуално устройва на Вашия компютър, което е свързано с вашата пощенска кутия в GMail и по този начин може да служи като склад за файлове, които да изпращате или да получавате, които можете да влачите и пускате във Вашите е-мейли.

-----

Google Earth Free - Google Earth е триизмерен модел на Земята като ви дава възможност да видите всяка една точка върху земното кълбо. С помощта на програмата можете да прелетите от едно място до друго, да видите световни забележителности или да откриете дадена улица и да видите къде живеете.

-----

Hamachi/Beta - С Hamachi можете да свържете два или повече компютъра, свързани в Интернет, в отделна виртуална мрежа, осигуряваща защитен пренос на данни. Програмата е удобна за хора, които нямат реално IP и използва реален сървър в Интернет, за присъединяване на реално IP, към което в последствие могат да се свържат други потребители. С нейна помощ можете да се свършете с който и да е компютър в мрежата на Hamachi, да използвате Windows File Sharing, да играете LAN игри, да стартирате частни Web или FTP сървъри или просто да комуникирате директно с някой компютър.

-----

Joost - Joost е програма, с която можете да гледате телевизия по Интернет, но само определени канали, само тези които са активни в самата услуга - а те въобще не са малко. Можете да чатите с други гледащи същия канал като вас или да си пуснете някой канал с доста добра резолюция.

-----

ProgDVB - ProgDVB е безплатна програма, с която можете да гледате сателитна телевизия и да слушате радио канали директно от сателит чрез DVB-PCI карта. Инструментът умее и да записва улавяния аудио/видео сигнал.

-----

RSSOwl/Beta/Preview Milestone - RSSOwl е приложение, което събира информация от RSS съвместими сайтове. Програмата ви позволява да съберете, организирате, обновите и съхраните информация от всеки съвместим източник чрез удобен и лесен интерфейс и също така да запаметите изтеглената информация по различни начини, за по-нататъшно разглеждане, когато не сте онлайн.

-----

RSS Xpress - RSS Xpress е безплатна програма за следене на новинарски RSS/Atom канали. Програмата предлага възможност за подреждане на новинарските ви източници в папки, вгрардена търсачка, поддържа свързване през прокси, скинове и др. RSS Xpress автоматично ще ви информира за новостите чрез pop-up прозорче и звук.

-----

save2pc - Save2PC light е още един безплатен инструмент, с помощта на който ще можете да сваляте видео файлове от Youtube на локалният си компютър. С програмата се работи изключително лесно - изберете къде да се запази видеото, поставяте URL адреса на страницата с видеото и натискате бутона "Start". Имате възможност за запазване на видео файловете директно в avi, mpeg или flv формат. Не изисква регистрация и е напълно безплатна!

-----

SeaMonkey - SeaMonkey e безплатен интернет-инструмент, в който е включено всичко необходимо за работа в интернет - WEB-браузър, e-mail клиент, многофункционален HTML-редактор, приложение за чат, RSS-четец. Също така, разполага с Pop-Up Stopper и табов интерфейс.

-----

SpeedBit Video Accelerator - Програма, която ви позволява да търсите клипове в И-нет пространството, след което можете лесно и бързо да изгледате клипа или да си го свалите.

-----

Spider Video Downloader/Beta - SVD е програмка за сваляне на мултимедия от няколко български сайта.

-----

SUMo - SUMo (Software Updates Monitor) е програма, която засича използваните програми и тихомълком проверява за по-нови версии. Това е по-добре от вградения метод за автоматичен ъпдейт на програмите, защото той е активен, когато е пусната самата програма, докато SUMo ще ви уведоми за нова версия, дори и да не сте пускали дадена програма от доста време. Ако държите винаги да ползвате последните версии или поне да знаете, че са излезли, то SUMo не е за подминаване.

-----

TeamViewer/Beta - С TeamViewer и DynGate имате възможността за управление на даден отдалечен компютър. Програмата Ви позволява три режима на работа: цялостното споделяне на компютъра, споделяне само на работната площ и трансфер на данни. TeamViewer позволява свързвате с отдалечения компютър дори и при пусната защитна стена.

-----

TightVNC - ThightVNC може да се счита за малкия брат на UltraVNC и е програма за отдалечен контрол на друг компютър (при взаимното съгласие на потребителите разбира се). Както всеки стандартен VNC софтуер и тази програма разполага със сървърен (server) и клиентски (viewer) модул. Първият се инсталира на компютъра, който ще бъде контролиран, а вторият се използва за контрол на първия. TightVNC е лишена от някои функции на по-големия си брат - UltraVNC, но е се опитва да компенсира с многоплатформеност - има версии и за Linux/Unix.

-----

UltraVNC/Beta - UltraVNC е безплатна програма за отдалечен достъп до друг компютър. Програмата разполага с два модула - сървърна част, която се инсталира на компютъра, към който ще се свързвате и модул за управление, който се инсталира на компютъра, от който ще се свързвате. Програмата разполага с изключително голяма сигурност и защита на предаваната информация, има вграден модул за прехвърляне на файлове и други полезни възможности.

-----

WebLog Expert Lite - С WebLog Expert Lite ще можете да получите огромна статистика на уеб сайта си. Това е олекотената версия на WebLog Expert. Програмата анализира .log файловете на сървъра и ви дава информация за посетителите: активността, достъпът до файловете, използваните връзки с други сайтове, картинки или скриптове, откъде са препратени (търсачки, други сайтове), какъв е браузърът им, каква е операционната им система и други. WebLog Expert поддържа .log файлове на Apache, както и IIS сървъри. Програмата може да чете и компресирани (в .GZ или .ZIP формат) файлове.

-----

WebMon - WebMon е малка безплатна програмка, която ще Ви помогне да следите любимите си сайтове за промени и то изключително бързо. Можете да настроите приложението да сканира през определен интервал зададени от Вас сайтове и при промяна в тях да се извежда текстово съобщение или да се чува гласов сигнал. Програмата може също така да стартира други приложения, ако бъде открита промяна в дадена страница. Заедно с това можете да задавате proxy сървър, ако минавате през такъв, да вмъкнете favorites от IE и Firefox, да минимизирате програмата в системния трей и много други полезни опции.

Link to comment
Сподели другаде

Системни инструменти

 

Настройка на системата

 

KillProcess - KillProcess е приложение за спиране на всякакви стартирани процеси, включително и системните такива. Работата с програмата е лесна заради интуитивния й интерфейс и всичко става за секунди.

-----

RivaTuner - RivaTuner е приложение за настройка и оптимизиране на работата на вашата видеокарта. С нейна помощ можете да управлявате всички компоненти на видео картата си, имате достъп до всички настройки, включително качество на картината, цветови схеми, скорост на рендериране и други.

-----

Vispa - Vispa е малка и полезна програмка, с чиято помощ можете да спрете различни услуги в Windows Vista или да затворите някои дупки в сигурността на системата ви. Освен това Vispa ще подобри значително нивото ви на защитеност и заедно с това забранява на операционната ви система и някои нейни услуги да комуникират със сървърите на Microsoft.

-----

Vize - Vize е програма-аналог на XPize, но предназначена за новата операционна система на Microsoft - Windows Vista. Противно на очакванията и в новата ОС са оставени доста икони, анимации и изображения от предишните операционни системи на корпорацията. Това е и предназначението на Vize - програмата ще замени тези остарели ресурси с нови, които отговарят на новата визия на Vista. Програмата работи с всички версии на Windows Vista и Windows Server 2008, без 64 битовите версии.

-----

xpy - XPY е малка и полезна програмка, с чиято помощ можете да спрете различни услуги в Windows или да затворите някои дупки в сигурността на системата ви. Освен това XPY ще подобри значително нивото ви на защитеност и заедно с това забранява на операционната ви система и някои нейни услуги да комуникират със сървърите на Microsoft.

 

Диагностика и тестване

 

3DMark®06 Basic Edition - 3DMark06 е професионална програма за тестване производителността на вашата видео карта. Приложението разполага с множество тестове, които проверяват скоростта, стабилността и производителността. Самите тестове са направени изключително красиво и ще ви накарат да останете пред компютъра през цялото време, наслаждавайки се на прекрасната графика, а след това ще можете да се похвалите пред приятели колко точки сте направили на тестовете.

-----

AnVir Task Manager Free - AnVir Task Manager Free е малка програма, която ще ви даде детайлна информация за всички стартирани в момента процеси, както и списък с приложенията, които се стартират заедно с Windows. Имате възможност да редактирате списъка с автоматично стартиращите се програми, като включвате, изключвате, добавяте или триете записи. Можете да прекратявате процеси, да им сменяте приоритета, да блокирате стартирането им. Също така, програмата извежда информация за натовареността на процесора и използваната памет.

-----

BitMeter - BitMeter е безплатно приложение за следене на Вашия трафик. С негова помощ ще можете да следите какво количество информация сте изтеглили от Интернет или от всички мрежи, в които се намирате, а също така и какво количество информация сте изпратили като ще можете да следите тези показатели на дневна, месечна и годишна база. Заедно с това програмата разполага с вграден модул за засичане на трафика за зададен от вас период, вграден калкулатор за изчисляване на евентуалния трафик и възможност за доста интересно показване на статистиката.

-----

CPU-Z - Малка и безплатна програмка, която ще събере информация за основните компоненти на системата ви и ще я покаже систематизирано и подредено. Ще видите детайлна информация за процесора (модел, волтаж, честота, ядро, множител, кеш и други), за дънната платка (производител, БИОС, чипсет и други), за паметта (честота, спецификация на чипа и други), информация за операционната система и версията на DirectX.

-----

CrystalCPUID/Beta - CrystalCPUID е малка програмка, даваща цялостна информация за Вашия процесор като модел и година на производство, работна честота, множител, волтаж и още много друга полезна информация. Заедно с това ще можете да сравните всички тези показатели в нормално състояние на процесора ви и в случай, че сте го overclock-нали. Програмата работи с всички модули процесори, включително и новите двуядрени, като показва детайлна информация за всяко ядро.

-----

CrystalDiskMark - CrystalDiskMark е програма за тестване на скоростта при четене от и писане на твърдия ви диск - последователно и на блокове от по 512KB и 4KB.

-----

DVDInfoPro Free - DVDINFOPro е програма, която предоставя на потребителя пълна информация и инструменти за следния хардуер:

* DVD-R/RW

* DVD+R/RW записвачки

* DVD+R DL (двуслойни) записвачки

* DVD-ROM плеъри

Програмата поддържа Bitsetting и външни устройства (USB) под Windows 2000 и XP.

-----

GPU-Z - GPU-Z е малък, безплатен и удобен инструмент, който ще предостави детайлна информация за вашата графична карта. Програмата поддържа както NVIDIA, така и AMD (ATI) видеокарти. Не се нуждае от инсталация.

-----

HD Tune - HD Tune e малка безплатна програма, пълна с доста функции за размера й. С нея можете да получите пълна информация за хард диска си, да проверите температурите му, да го сканирате за грешки и да проверите в какво състояние е. HD Tune е оптимизирана да работи с USB-та, iPod-ове или мемори карти.

-----

HWMonitor - HWMonitor (Hardware Monitor) е безплатна програма за следене на състоянието, на хардуера. Инструмента извежда показанията на различни датчици - за волтаж, за температурата (на процесора, видеото, HDD), скоростта на вентилаторите. С помощта на HWMonitor, ще можете да проверите дали всичко работи нормално, което помага за правилното използване на хардуера. Програмата не се нуждае от инсталиране, не прави записи в регистрите.

-----

Fresh Diagnose - Fresh Diagnose е безплатно приложение, чиято цел е да анализира и да тества Вашата система. Програмата проверява всички видове хардуер като тества производителността на процесора, работата на хард диска, дава информация за видео картата, дънната платка и много друга полезна информация.

-----

MemTest - MemTest е малка програма, която тества вашата оперативна памет (RAM) за това как работи и доколко е стабилна. Програмата тества възможността на паметта ви да чете, записва и съхранява ефективно информация, а също така можете да видите как се държи вашата система когато е натоварена или overclock-ната. Програмата има чудесно приложение за тестване при закупуване на нови компоненти.

-----

Memtest86 - Memtest86 е самостоятелна програма (не изисква наличинето на дадена операционна система), чиято цел е да тества стабилността и прозводителността на вашата оперативна памет. Чудесното при тази програмка е, че можете да я стартирате от всякакъв носител и на всякаква операционна система. На официалната страница можете да откриете както Linux версия, така такава за създаване на самостартиращо се CD с програмата.

-----

Microsoft Network Diagnostic Tool - Network Diagnostics за Windows XP ще Ви даде подробна информация за Вашата мрежова връзка и ще Ви помогне да анализирате, откриете и отстраните евентуални проблеми в свързаността Ви, както и други мрежови проблеми. Обикновено правите това с помощта на специалист иили по телефона, но сега вече можете да го направите сами.

-----

Prime95 - Prime95 е една от най-известните програми за натоварване на системата с цел тестване на хардуерната й стабилност. Ако имате съмнения, че системата ви има някакъв хардуерен проблем, това е програмата, която ще успее да натовари компютъра дотолкова, че да стане ясно дали съмненията ви са верни. Просто пуснете тест, настройте програмата да работи на нисък приоритет и я оставете да си върши изчисленията. Ако възникне някакъв проблем, тестът ще бъде прекратен и ще бъде изведена информация за това в прозореца на Prime95. За да може да се каже, че дадена система е що-годе стабилна, тестът трябва да протече поне 10-ина часа. Иначе - колкото повече, толкова по-добре.

-----

Process Explorer - Process Explorer е изключително мощен еквивалент на стандартния Task Manager. Програмата проследява активните процеси с пълни подробности, подпроцесите и още много. Програмата показва подробно активните процеси, като включва имената и собствениците им, а заедно с това показва и файловете, от които са стартирани, подпроцесите на даден процес, кои файлове отваря този процес и много друга подробна информация, която ще ви помогне да откриете проблеми във вашата система или поне да следите какво е стартирано в нея.

-----

Process Lasso Lite - Process Lasso позволява ръчно или автоматично манипулиране на стартираните процеси, което позволява постигане на максимално бързодействие и стабилност на системата. Програмата наблюдава процесите които консумират най-много от мощността на процесора и автоматично ги ограничава. Process Lasso може да прекъсне определен процес и да определя приоритети за определени приложения всеки път когато те се стартират.

-----

Process Monitor - Process Monitor е още един чудесен продукт на небеизвестната фирма Sisinternals, с чиято помощ ще можете да наблюдавате Вашата система в реално време. С помощта на програмата ще можете да следите всички дейстивя, които се случват с вашите регистри, всички файлове, които се използват в даден момент в системата ви и от кое приложение става това. Заедно с това ще можете да получите и подробна информация за стартираните приложения, да филтрирате извежданата информация и да изключвате определени елементи, да откривате евентуални проблеми във системата ви и много други.

-----

TaskInfo - TaskInfo е приложение, което съдържа всички възможности и същевременно допълва вградения във MS Windows Task Manager и System Information tool. Програмата предоставя визуално (в графичен и текстови вид) системна информация: стартирани процеси, информация за хардуера, натоварване на системата и още много други полезни детайли.

-----

The Dude/Beta - The Dude е безплатно приложение за сканиране и диагностика на компютърни мрежи. С негова помощ можете да откриете автоматично всички устройства в дадена мрежа, да получите детайлна карта с разположението им, да следите различни мрежови услуги и да получавате информация за евентуални проблеми. С помощта на програмата ще можете още да следите SNMP, ICMP, DNS и TCP протоколи, да управлявате всяка една машина от дадената мрежа чрез отдалечен достъп, да ползвате отдалечен Dude сървър и локален клиент и много други.

-----

Traffic Shaper XP/Beta - Traffic Shaper XP е безплатният вариант на Bandwidth Controller с чиято помощ ще можете да следите кое приложение използва дадена мрежа или Интернет, кои протоколи се използват, какъв трафик генерира и към къде точно се свързва. Заедно с това ще можете да създавате специални правила, чрез които да ограничавате трафика на приложенията, да задавате до кои адреси да могат да се свързват, да филтрирате портове и да задавате приоритети на използването на Интернет връзката между отделните приложения.

-----

PC Wizard - PC Wizard е малко, но доста мощно приложение за извеждане на информация относно вашия компютър. Програмката ще ви покаже доста подробна информация за всички инсталирани хардуерни компоненти, но също така ще извърши и анализ на системата ви. Заедно с това PC Wizard може да тества производителността на различни компоненти като процесор, кеш, RAM памет, твърди дискове, оптични устройства, преносими памети и други. Пълен списък с възможностите на програмата и поддържаните компоненти можете да видите на официалната страница.

-----

RightMark Memory Analyzer - RightMark Memory Analyzer е приложение, чиято цел е да наблюдава и да ви предоставя подробна информация за low-level характеристиките на вашият порцесор, чипсет и RAM памет. Тези low-level характеристики включват модел, честота, кеш памет и друга информация за процесора; производител, AGP честоти, инсталирани RAM модули и техните настройки за чипсета; модел, производител и настройки на RAM паметта. Освен това можете да наблюдавате показатели като скорост на пренос на данни от и към RAM паметта, средна, минимална и максимална латентност на L1/L2/L3 кеш паметта, производителност на процесора и още много други.

-----

SpeedFan/Beta - SpeedFan е чудесна малка програма за наблюдение на хардуера. Следи скоростта на въртене на всички вентилатори в компютъра (ако дънната платка го позволява), волтажа на процесора, различните температурни датчици, състоянието на твърдите дискове и още много. С нейна помощ можете да контролирате скоростта на въртене на вентилаторите, да създавате планове за реагиране при определени ситуации (прегряване, отказване на вентилатор и т.н.), което я превръща в едно чудесно решение за наблюдение на системата ви. За да я инсталирате просто презапишете файла от архива в директорията, където е инсталирана стабилната версия.

-----

Ultimate Boot CD - Ultimate Boot е колекция от програми, която можете да разположите върху CD или DVD диск и да използвате за диагностика на Вашата система. При запис върху диск, програмата го прави самостартиращ се и Ви дава възможност да изберете коя от програмите върху него желаете да стартирате. Пълен списък с всички диагностични програми, които се намират на диска, можете да откриете на официалната страница на програмата. Заедно с това Ultimate Boot вече е оптимизиран така, че да може да бъде стартират от USB стик.

-----

Ultimate Boot CD for Windows - UBCD4Win е колекция от безплатни програми за поправяне, възстановяване и диагностика на почти всякакви компютърни проблеми. Можете да разположите програмата на CD или DVD и при записването и да диск, той става самостартиращ се и Ви дава възможност да изберете коя от програмите върху него желаете да стартирате. Пълен списък с всички диагностични програми, които се намират на диска, можете да откриете на официалната страница на програмата.

-----

WinAudit Freeware - WinAudit е малка безплатна програма, която прави сериозен анализ на съществуващата хардуерна, софтуерна, мрежова и лицензна информация на системата ви. Програмата не се инсталира, има лек и удобен интерфейс, но въпреки това е доста мощен инструмент за диагностика и може да извади практически всякаква информация за компютъра ви. Информацията, която WinAudit ще ви предостави наподобява Интернет страница и ще можете лесно и бързо да се ориентирате и търсите в нея.

-----

Windows Uptime - Windows Uptime е малка програмка, която ви показва колко време е бил включен компютърът ви, както и детайлна статистика за това колко време е работел, колко пъти е рестартиран, какво е средното време на работа и друга интересна информация. Програмата поддържа записването на тази информация в специален лог файл.

 

Работа с регистри

 

Eusing Free Registry Cleaner - Програмата ще сканира вашите регистри и ако намери някоя грешка, тя ще бъде оправена. След което, вашата система ще бъде по-бърза и по-стабилна.

-----

Regshot - Regshot е малък и безплатен инструмент за сравняване на състояния на регистратурата на операционната система. Работата е повече от лесна - кликате бутон 1st shot, за да направите снимката "преди", след като извършите промените по регистратурата кликате бутон 2nd shot, за да направите снимка "след" и накрая бутон cOmpare, за да се извърши сравнението. Програмата може да запази промените (log) под формата на текстов файл или HTML, в избрана от вас папка. Поддържат се 28 езика на и без това крайно простичкия интерфейс, измежду които е и българският. Сорс кодът е включен в архива.

-----

RegScanner - RegScanner е малък инструмент, с помощта на който можете бързо да намерате желаната стойност в системния регистър. След приключване на търсенето, лесно можете да се "прехвълите" в RegEdit, да направите резервно копие в .reg файл. Също така програмата може да генерира доклад във вид на HTML файл.

-----

TweakNow RegCleaner Standard - Повечето приложения днес използуват регистрите за запис на конфигурация и други детайли. Когато инсталирате приложение, се създават нови елементи на регистрите. Тези вписвания би трябвало да бъдат изтривани автоматично, когато деинсталирате приложението. Но за жалост не винаги е така. Остават доста ненужни и пречещи на Windows регистри, които могат да бъдат премахнати и системата оптимизирама. Тази програма е за това.

-----

Wise Registry Cleaner - Wise Registry Cleaner е безплатна програма за почистване на вашите регистри. При инсталиране и деинсталирате на програми, голямо количество излишна информация остава в регистрите ви и затормозва работата на системата. Wise Registry Cleaner сканира за такава информация и ви извежда списък с всички ключове, които можете да изтриете като можете да видите и подробно описание на ключовете и дали можете със сигурност да ги премахнете или трябва да използвате преценката си.

 

Интегрирани системни пакети

 

Драйвери

 

ATI Catalyst - Новата версия на драйверите за видеокартите на ATI.

-----

Cmedia Azalia Audio Codec - Аудио драйвери за Cmedia.

CMI9880/8CH Azalia Audio Codec

8 channel DACs with SNR > 95dB.

Capabilities: 192 / 96 / 48 kHz with 24 / 20 / 16 bits

4 channel ADCs with SNR > 85dB.

Capabilities: 96 / 48 / 44.1 kHz with 16 bits

-----

ASUS nVidia Detonator - ASUS драйвери за nVidia видео карти.

-----

Creative Sound Blaster X-Fi Driver - Аудио драйвери за Creative Sound Blaster X-Fi аудио картите: Creative Sound Blaster X-Fi XtremeMusic / Creative Sound Blaster X-Fi XtremeGamer / Creative Sound Blaster X-Fi Platinum / Creative Sound Blaster X-Fi Fatal1ty® /Creative Sound Blaster X-Fi Elite Pro.

-----

Creative SoundBlaster X-Fi Xtreme Audio Driver - Аудио драйвери за Creative Sound Blaster X-Fi аудио картите: X-Fi Crystalizer / X-Fi CMSS-3D Virtual / X-Fi CMSS-3D Headphone.

-----

LEADTEK Motherboard WinFast K7NCR18D PRO2 - Драйвъри за LEADTEK дъно(K7NCR18D PRO2).

-----

nVidia ForceWare/Beta/nVidia ForceWare за Vista/Beta - Последната версия на драйверите на nVidia за всички модели видеокарти на фирмата.

-----

nVIDIA Linux Display Driver IA32 - Нова официална версия на Линукс драйвъра за видеокарти nVIDIA.

-----

nVidia nForce Drivers 590 SLI - Последната версия на драйверите на nVidia за всички модели дънни платки с чипсет nForce.

-----

Realtek AC'97 Audio Driver/Realtek High-Definition Audio Driver - Официалните драйвери за всички стандартни AC'97 съвместими звукови чипове на Realtek

-----

VIA Hyperion Pro Driver - ОТова е т.нар. 4in1 пакет с драйвери за дънни платки с чипсет на VIA. Драйверите в този пакет поддържат всички чипсетове на VIA от сериите K7, K8, P4, C и V и с тяхна помощ ще можете да подобните стабилността на системата си и да увеличите нейната производителност. В този пакет са включени драйвери за IDE контролера, драйвери за AGP контролера, RAID дравейри и Inf драйвер за чипсета на дънната Ви платка.

-----

VIA AC97 Vinyl Audio driver - Аудио драйвери за:

VIA AC97 codec incorporated into VT82C686A South Bridge ( VT82C686A )

VIA AC97 codec incorporated into VT82C686B South Bridge ( VT82C686B )

VIA AC97 codecs incorporated into VT8233, VT8233A, VT8233C, VT8235 and VT8237/R South Bridges ( VT8237 VT8235 VT8233/VT8233A/VT8233B/VT8235/VT8237 VT1612A VT8233/A/C VT8235CE )

VIA Six-TRAC (VT1616 Codec) ( VT1616 )

VIA Vinyl Eight-TRAC (VT1617 Codec) ( VT1617 )

VIA AC97 codec incorporated into VT8231 South Bridge ( VT8231 )

VIA VT1612A audio codec ( VT1612A )

VIA AC97 codec incorporated into VT8251 South Bridge ( VT8251 )

-----

Terratec SoundSystem DMX - Драйвери за аудио системите Terratec.

-----

TerraTec Soundcard WDM Driver - Драйвери за аудио системите Terratec. ( DMX 6fire, EWS88 MT/D, EWS88 MIC2+/8+, EWX 24/96 )

-----

Yamaha DS-XG Drivers - Аудио драйвари за MF724, YMF740, YMF744, YMF754.

 

Други системни програми

 

CCleaner/Beta - CCleaner е безплатно приложение за оптимизиране на вашата система. Програмата премахва ненужните файлове от компютъра, което позволява на Windows да работи по-бързо и освобождава ценно дисково пространство. Можете също така да изчистите следите от сърфирането си в Интернет. Всичко това ще отнеме не повече от няколко минути.

-----

Daphne - Daphne е програма много наподобяваща Windows-киа Task Manager, но с множество разширени възможности. С помощта на инструмента можете да елиминирате процеси само като преместите мишката си върху прозореца на съответната програмата. Включва и windows property inspector, дебъгване и контролиране на процеси, поддръжка на прозрачност, възможност за стартиране/спиране на услуги и др. Възможно е също така и дефиниране на списъци със програми и автоматичното им елиминирате при натискане на определена клавишна комбинация.

-----

Driver Magician Lite - Driver Magician разпознава перфектно системата ви и дава възможност за запис на състоянието, обновяване и възстановяване на драйверите на системата ви. Програмата сканира всичкия закачен хардуер, открива текущо инсталираните драйвери, извлича ги и ги архивира на място, избрано от вас. В последствие можете да възстановите драйверите за определен компонент или всички. Освен това програмата разполага с вградена база с данни за всички налични драйвери и с нейна помощ можете да изтеглите необходимите за вашия хардуер.

-----

DriverMax - DriverMax е програма, която улеснява максимално преинсталацията на драйверите на компютъра ви. Програмата копира всички драйвери в указан от вас папка или архив и след преинсталация на Windows използва папката/архива, за да възстанови същите драйвери. Спестявате време и нерви. Освен това програмата може да изведе пълен доклад за инсталираните драйвери, версиите им, датите им на пускане и т.н.

-----

DriverView - DriverView е малка програма, която има за цел да изведе списък с всички драйвери, които са заредени в момента в операционната система. Програмата извежда и допълнителна информация: местоположение на заредения драйвер, описание, версия, име на продукта, автора на драйевра и още. Подходяща програма за бързи справки при диагностика и не само.

-----

Fedora Transformation Pack - Fedora Transformation Pack ще накара вашият Windows XP/2003 да изглежда като Linux дистрибуцията - Fedora. Приложението променя вашия работен плот с нови икони, тапети и скрийнсейвъри и всичко нужно за да си мислете, че имате инсталирана друга операционна система - Fedora.

-----

FreeRAM XP Pro - Няма нищо по-хубаво от бързото PC. Неприятно, но факт е постоянното му забавяне с течение на времето, което води до обтягане на отношенията ни с него. Преди да е настъпил момента на пълно отчаяние, водещо до логичното решение за форматиране на твърдия диск, можете да опитате с FreeRAM XP Pro. Програмата чисти и оптимизира RAM-а, което количествено и качествено води до подобряване на скоростта при работа. Самото приложение се конфигурира автоматично, но позволява и потребителите да си правят настройките. Последната версия е с две нови функции: Process Memory Usage (показва разпределението между текущите програми и процеси) и Global Memory Compression (което намаля дефинираните системни изисквания за работа на даден процес). Мониторинга се извършва изцяло автоматично, като той може да започва със стартирането на операционната система. Интерфейса е максимално изчистен и лесен за работа. От тук нататък, гледайте да спазвате само ограниченията в скоростта.

-----

Microsoft Visual Studio - Microsoft Visual Studio е набор от инструменти, предназначени за подпомагане на разработчиците на софтуер, независимо от това здали те са начинаещи или професионални програмисти. Целта на Microsoft Visual Studio е да подобри процеса по разбработване и да направи работата по създаването на една програма по-лесна и по-задоволителна.

-----

MyUninstaller - MyUninstaller е алтернатива на стандартния Add/Remove панел, вграден в Windows. Предлага повече информация за инсталираните програми, включително името на продукта, версията му, фирмата-производител, папката за инсталиране др. Можете да експортирате списък със статуса на всички приложения в text или HTML формат.

-----

Net Framework/Beta - Това е третата версия приложението на Microsoft - .NET Framework., което е необходим компонент за множество програми.

-----

nLite/Beta - nLite е приложение, с което можете да премахнете завинаги различни компоненти от Windows и също така и при самата му инсталация. След като премахнете ненужните компоненти имате възможност да създадете самостартиращ се имидж, който да запишете в послествие върху диск или да тествате на виртуална машина. С nLite можете да си направите инсталация на Windows, която при инсталация няма да включва или да включва елементи, които Вие решите.

-----

On-Screen Keyboard Portable - On-Screen Keyboard е вграден елемент в операционната система Windows, но PortableApps.com предоставят преносима версия на този продукт. С On-Screen Keyboard можете да правите всичко, което може и една обикновена клавиатура, обаче го правите с мишката!

-----

ObjectDock - ObjectDock е програма позволяваща ви да имате приятен и анимиран launchbar или taskbar, който реагира щом минете върху него с мишката. Потребителите могат да настройват изгледа на всеки елемент от лентата и да задават различни опции за анимация. Програмата предлага и лесен интерфейс за настройка.

-----

ShutDown After - ShutDown After e доста лесна програма, която прави таймери или "горещи клавиши" за спирането на системата ви, рестарт, Log off, стенбай и т.н.

-----

Startup Delayer/Beta - По принцип операционната система при зареждане зарежда файла със стартовата информация и се опитва да зареди всички включени в него приложения и процеси наведнъж. Така всяка програма започва да граби от ресурсите на системата и може да се стигне до обратния ефект - бавно зареждане. Startup Delayer е програма, която ви предлага възможността да определите коя програма колко време след като Windows е стартирал да започне да се зарежда. Така можете да накарате програмите да се зареждат една след друга, започвайки от най-важните за вас. Положителният ефект не е гарантиран, но си струва да се опита, особено на по-бавни системи с повече приложения за начално зареждане.

-----

StartupCPL - Отлична добавка, с която можете много прецизно да контролирате всички приложения, които се стартират автоматично заедно със зареждането на Windows. Програмата се инсталира като модул в контролния панел, и както можете да видите от screenshot-а й, е с наистина богата на функции. А това, което не можете да видите от него е, че е безплатна и работи с всички версии на Windows.

-----

Toolbar Uninstaller - Toolbar Uninstaller е приложение за премахване на ненужни банери от Firefox и Internet Explorer. Все повече програми (най-вече безплатни) поставят toolbar-ове във вашия браузър при своето инсталиране и с времето тези toolbar-ове се натрупват и започват да пречат. Toolbar Uninstaller премахва успешно тези добавки и почиства всички следи от тях. Програмата засега е в стадий на усилена разработка и за в момента успешно почиства няколко десетки различни типа toolbar-ове и засича над 150 такива, но постоянно се добавят и нови.

-----

RocketDock/Beta - RocketDock е безплатно приложение, което ще ви улесни при стартирането на вашите любими програми. То добавя специален панел, в който можете да поставите вашите приложения и да ги стартирате с едно чукване на мишката. Програмката разполага със специални ефекти като минимизиране на прозорци в лентата, преглед в реално време на прозорците в Windows Vista, индикатор за изпълняващи се програми, прост и удобен интерфей с поддръжка на влачене и пускане, поддръжка на няколко монитора, прозрачност на PNG и ICO икони, гладко приближаване (zoom), автоматично скриване и показване, когато мишката е върху лентата и много други.

-----

RefreshForce - RefreshForce е програмка, която помага на по-неопитните, а и на експертите бързо и лесно да променят опреснителната честота на монитора си, като няма значение дали са инсталирали драйвери за видео картата или монитора. Програмата има възможност да върне оригиналните ви настройки,а и не се нуждае от рестарт за да приложи каквито и да е други настройки.

-----

Revo Uninstaller - Revo Uninstaller е безплатен деинсталатор, която освен да премахва напълно вашите програми, може да ви помогне да изчистите и Windows-а от ненужните файлове. С уникалната опция "Hunter mode", можете да управлявате и да взимате информация за всяка стартирано приложение, а пък с "Drag & Drop" опцията можете да добавите с влачене някоя програма, което я няма в списъка за деинсталация на Revo Uninstaller . Може да изтривате хронологиите в браузърите ви, както и да контролира стартиращите се с Windows-а приложения. Revo Uninstaller освен приятен интерфейс има и превод на доста езици, включително и български.

-----

Vista Transformation Pack - Vista Transformation Pack ще накара вашият Windows XP/2003 да изглежда като новата операционна система на Microsoft. Програмата ще промени множество компоненти като начални екрани, приветствените прозорци, визуалните стилове, иконите в toolbar-а, различни диалогови прозорци, системната схема, тапетите, кожите на Windows Media Player и много други компоненти на облика. Накрая няма да можете да познаете системата си, защото тя ще бъде точно както Windows Vista.

-----

Universal UXTheme Patcher - Universal UXTheme Patcher е малка програма за Windows XP и Windows 2003, с чиято помощ може да накарате теми, които не са създадени от Microsoft, да работят на вашия компютър. Употребата на тази програма се налага, защото темите на Microsoft имат дигитален подпис, който липсва при създадените от любители визуални стилове и затова те не работят правилно. След инсталирането на Universal UXTheme Patcher е необходимо да рестартирате вашия компютър.

-----

Unknown Device Identifier - Програмата представлява много подобрен 'Device Manager', като показа освен устройствата и драйвери и модел и т.н.

-----

UpdateStar - Чудена програма, която проверява дали сте с последната стабилна версия на всички инсталирани на вашия компютър програми. Ако не сте с последната версия, програмата ви дава линк, с който да свалите тази последна версия.

-----

USBDeview - USBDeview е безпллатна програма, която показва списък с устройствата (flash памети, мобилни телефони, принтери, дигитални камери и др.), които са били включвани в USB-портовете на вашия компютър. Програмата предоставя информация за времето на последното включване, описание на устройството - сериен номер, VendorID, ProductID и др. Получената информация може да бъде съхранена като txt, HTML или XML файл.

-----

vLite/Beta - vLite е аналога на nLite за Windows Vista. Това е приложение, с което можете да премахнете завинаги различни компоненти от Vista, също така и при самата инсталация. След като премахнете ненужните компоненти имате възможност да създадете самостартиращ се image, който да запишете на диск или да тествате на виртуална машина. С vLite може да се направи инсталационен вариант само с елементите, които решите да използвате.

Имайте в предвид, че приложението е все още в разработка и е възможна появата на грешни и бъгове, затова ви съветваме да го ползвате предпазливо и по възможност на някоя виртуална машина (например VMWare). С приложението можете да промените компоненти на Windows Vista Build 5.

-----

Wubi - Wubi е неофициален Ubuntu инсталатор за Windows потребителите. Като сами с няколко клика прави облика на вашия Windows, точно като на Ubuntu.

Link to comment
Сподели другаде

Файлове и твърди дискове

 

Файлови мениджъри

 

FreeCommander - FreeCommander е безплатен файлов мениджър, който служи за заместител на стандартния Windows Explorer. Програмата разполага с два панела за работа с папки и файлове, с възможност за използване на табове, вградено приложение за преглеждане на различни файлове, вграден модул за работа с архиви, възможност за разделяне на файлове, синхронизиране на папки и още множество други възможности.

-----

EF Commander Free - EF Commander е файлов мениджър доста подобен на Total Commander. Също като другите подобни мениджъри, той разполага с два панела, в които можете да отворите различни папки и да извършвате всички възможни действия с файловете в тях или със самите тях. Програмата разполага също така с вграден редактор, модул за автоматизиране на действия и други полезни опции. И да забравяме, че всичко това е безплатно.

 

Архиватори

 

1'st ZipCommander (Net) - 1'st ZipCommander (Net) е чудесен архивиращ продукт, който поддържа около 30 формата - Ace, Arc, ArcExe, Arj, ArjExe, Bh, BhExe, Cab, Enc, Gzip, Ha, Jar, Lha, LhaExe, Lzh, LzhExe, MsGz, Pak, PakExe, Rar, RarExe, Tar, UUE, XXE, Z, Zip, ZipExe, ZipMv, Zoo, ZooExe.

-----

7-zip/Beta/Portabe - Много малък и полезен архиватор, който може да работи двупосочно (архивира и разархивира) архиви от типовете 7z, ZIP, GZIP, BZIP2 и TAR. Също така разхархивира RAR, CAB, ARJ, LZH, CHM, Z, CPIO, RPM и DEB формати. Поддържа drag&drop.

-----

BestCompactor - Един добър архивиращ продукт - малък, лесен и с приятен интерфейс!

-----

BigSpeed Zipper - това не е някой архиватор от конвейра. Наред с интерфейса, подобен на Explorer, тази безплатна програма има множество прекрасни възможности:

- отваряне на ZIP файлове от отдалечени сървъри, без да се изтеглят

- търсене вътре в ZIP архиви за определен файл или текст

- преглед на съдържанието на ZIP файл по време на изтеглянето му

- поправка на повредени ZIP файлове

- разцепване и съединяване на ZIP файлове

- синхронизиране съдържанието на дадена директория и ZIP файл

- изпращане на ZIP архив по e-mail

- качване на ZIP файл на FTP сървър

- архивиране на файлове в ZIP както на твърдия диск, така и на отдалечен FTP сървър.

-----

FilZip - е архиватор, поддържащ 15 типа архиви и работа чрез drag & drop. Компресиране и извличане на файлове, тестване и поправка на архиви са достъпни само с едно кликване на мишката. Получавате и средство за изграждане на саморазархивиращи се архиви. Освен стандартното добавяне и махане на файлове в архивите, можете да преименувате, местите, копирате и преглеждате файлове във Filzip. Също така, можете да преглеждате и променяте коментари към архивите, да ги защитавате с парола, автоматично да инсталирате програми (чиито инсталационни файлове са компресирани) и т. Н. Има и възможност за пращане на архиви по e-mail, за което има вградена функция.

-----

Imploder - Imploder е инструмент за компресиране на файлове. Той е изключително бърз, надежден и БЕЗПЛАТЕН. Поддържа много файлови формати. като Zip, Rar, Jar, Cab, Gzip и Tar. При работата си с него ще се почувствате комфортно, защото той притежава компактен и интуитивен потребителски интерфейс. Компресирайте и извличайте архиви с Imploder.

-----

IZArc/Portable - IZArc e популярна българска безплатна програма за работа с архиви от типа: 7-ZIP, A, ACE, ARC, ARJ, B64, BH, BIN, BZ2, BZA, C2D, CAB, CDI, CPIO, DEB, ENC, GCA, GZ, GZA, HA, IMG, ISO, JAR, LHA, LIB, LZH, MDF, MBF, MIM, NRG, PAK, PDI, PK3, RAR, RPM, TAR, TAZ, TBZ, TGZ, TZ, UUE, WAR, XXE, YZ1, Z, ZIP и ZOO. Също така можете да отваряте и конвертитрате CD файлове: ISO, BIN и CDI, да криптирате данните си и още много.

-----

JustZIPit - Една от най-лесните програми за архивиане!

-----

KGB Archiver - Компресира файлове с доста голяма степен на компресия, която позволява да "смачкате" доста файловете си.

-----

Optimal Archive - Може да създава ZIP файлове и да чете ZIP, RAR, ARJ и TAR. Основното удобство на програмата е, че напълно се интегрира в Windows Explorer, и можете да разглеждате архивите като директории.

-----

Simplyzip - Един чудесен безплатен архиватор, който поддържа всички известни типове архиви, като може да работи с множество томове, да криптира файлове и още полезни опции. Програмата се характеризира с изключително малък размер, бърза работа и възможност за работа с ZIP, CZIP, ACE, CAB, RAR, TAR, GZIP, LZH, BZ2, SQX, RS, UUE, XXE, BASE64, UCL, ARJ, ZLIB, ALIB, RPM, DEB, 7-ZIP архиви.

-----

TUGZip - TUGZip е безплатна и доста мощна програма за работа с архиви. Приложението поддържа всички известни формати и чрез него можете да създавате и саморазархивиращи се файлове. Можете също така да създадете скриптове за лесно автоматизиране на backup процеси, както и да използвате сложни методи за криптиране на файловете в архивите.

-----

Universal Extractor/Beta - Universal Extractor е малка програма, с чиято помощ може да извлечете файлове от почти всички видове архиви, без значение дали става въпрос за обикновен zip файл, саморазархивиращ се ехе файл или инсталационен пакет на програма. Програмата не може да замени стандартните архиватори като WinRAR или 7-Zip поради факта, че Universal Extractor е създаден само със задачата да извлича файлове, но в това отношение превъзхожда всички съществуващи архиватори.

-----

Zip&Go - С приятен и свеж дизайн, без рекламни банери или напомнящи, че трябва да се регистрирате надписи. Заложени са нестандартни решения за добавяне на програми към архив, възможност за пускане на Windows Explorer чрез бутон и с така наречения прозорец Drop Target можете да влачите файлове и да ги добавяте към архив. Има добро меню на десния бутон при клик върху файл.

-----

Zipgenius - ZipGenius поддържа повече от двадесет популярни архивни формати, включително CD/DVD-ROM image файлове, съгласно стандарт ISO9660. С този безплатен архивен пакет можете свободно да работите с RAR, ARJ, ACE, CAB, SQX, също така с файлове на OpenOffice.org и още много.

Стандартният пакет на ZipGenius съдържа:

 • * ZipGenius - основна програма
  * Scan & Zip
  * ZG Password Manager
  * Езикови файлове на английски и италиански.

-----

Zipstar - Zipstar е безплатна архивираща/деархивираща програма, която може да създава или разопакова архиви в ZIP, SQX и CAB формати. Архиваторът има вградена опция за превю на множество мултимедийни файлове както са си в архивите, без нужда да ги разопаковате. Zipstar предлага пълна поддръжка за ZIP64. Инструментът се интегрира напълно в Windows Explorer.

 

Дефрагментатори и работа с твърди дискове

 

Contig - Contig е изключително мощно приложение за дефрагемнтиране на Вашите твърди дискове, което се отличава със завидна бързина и качество на работа.

-----

Defraggler - Defraggler е безплатен иструмент (създаден от компанията създала небезизвестните CCleaner и Recuva), за дефрагментиране на твърдия диск. За разлика от повечето подобни инструменти, освен дефрагментиране на целият диск, Defraggler позволява дефрагментиране и само на избрани от вас файлове или папки. Инструмента поддържа както NTFS, така и FAT32 файлови системи.

-----

PageDefrag - PageDefrag има за цел да дефрагментира преди зареждането на операционната система "критични" системни файлове - файла за странициране (Pagefile.sys), файловете на системния регистър, системните дневници (Event logs). Това е чудесно допълнение към вградения в Windows дефрагментатор, защото той не може да дефрагментира Pagefile или други системни фаилове, които се използват. Това е функция на платените дефрагментатори - Offline дефрагментация. Разбира се, това не замества качеството и полезните възможности на дефрагментатори като PerfectDisk, но за хората които работят с Windows Defragmenter и нямат желание да инсталират друг дефрагментатор е идеално.

-----

Partition Logic - Partition Logic е безплатна програма за работа с твърди дискове и техните дялове. С нейна помощ можете да създавате, премествате, форматирате, конвертирате, оразмеряване и изтривате различни дялове на твърдите си дискове, а освен това да копирате цялото съдържание на един диск върху друг. Програмата е изградена на базата на изцяло независима операционна система и се стартира от CD-ROM, без да изисква наличието на друга операционна система. Според авторите това е доста реален конкурент на скъпо платените Partition Magic, Drive Image и Norton Ghost.

-----

UltraDefrag - Малка и много удобна програма за дефрагментиране на хард диска ви. Интерфейса и е доста лесен, дори и за начинаещ.

-----

Wise Disk Cleaner - Wise Disk Cleaner ще сканира твърдите ви дискове за ненужни файлове и ще ви предложи възможност да ги изтриете. Програмат сканира за над 50 типа излишни файлове, които може да се натрупали с времето върху твърдия ви диск и да затормозяват работата му. След сканирането, Wise Disk Cleaner ще ви предостави подробна информация за всеки един файл, за да можете да прецените дали желаете да ги изтриете.

 

Backup и възстановяване

 

Cobian Backup - Cobian Backup е безплатна програма, чрез която можете да направите backup на вашите файлове или директории. Можете да нагласите програмата да прави това през определено време - дневно, седмично и др. Cobian Backup може да бъде стартиран като service под NT/2000/XP.

-----

Disk Investigator - Disk Investigator разкрива скрита или невидима за повечето приложения информация, която е записана на харддиска ви. Освен това програмата може да ви помогне при възстановяване на изтрити файлове, да направи оценка на ефективността на програмите за оптимизация и тунинг на системата и още много.

-----

DVD Rebuilder Free - DVD Rebuilder е чудесно безплатно приложение за създаване на пълни резервни копия на вашите DVD дискове, включително менюта, глави, субтитри. Приложението използва CinemaCraft Encoder Basic/SP или QuEnc (ffmpeg) encoder или ReJig transcoder engine, за да постигне максимално качество на архивираните данни.

-----

HDClone Free Edition - HDClone Free е безплатна програма за клониране на хард дискове. Инструментът ви предлага всичко необходимо за да копирате цял хард диск директно върху друг, по-голям хард. Това прави HDClone Free отличен инструмент при аварийно спасяване от загиващ носител. Поддържа IDE/ATA и SATA/eSATA хард дискове, способна е да копира с до 300 MB/мин.

-----

MozBackup/Beta - MozBackup ще ви помогне да съхраните и прехвърлите всички настройки на Mozilla FireFox по изключително лесен и бърз начин. По този начин можете да направите архивно копие на всички настройки, bookmark-ове, посетени сайтове, запаметени пароли, coockie-та, запаметения кеш и всички останали елементи на FireFox.

-----

Recuva/Beta - Recuva е безплатно приложение за възстановяване на изтрити файлове. Програмата ще ви помогне да възстановите инцидентно изтрити документи, снимки и всякакви други от твърдия си диск, от дигитални фотоапарати, карти с памет и MP3 плеъри. Също така можете да възстановите информация, изтрита от вируси, бъгове и забивания на системата ви. Приложението е дело на фирмата Piriform, която е известна с другия си чудесен продукт - CCleaner.

-----

Undelete Plus - Когато инцидентно сте изтрили някой файл (включително и от кошчето ви или с натиснат клавиш Shift) и желаете да го възстановите, Undelete Plus ще ви помогне да направите това бързо и лесно. Програмата работи с основните файлови системи за Windows и може да възстановява данни от всякакви носители като твърди дискове, флопи дискети, CompactFlash, SmartMedia, MultiMedia и SD карти.

 

Други програми за работа с файлове

 

ExtractNow - С ExtractNow можете бързо и лесно да разархивирате файлови пакети от най-разпространените формати (ZIP, RAR, ISO, BIN, IMG, IMA, IMZ, 7Z, ACE, JAR, GZ, LZH, LHA и SIT) . Програмата има лек, приятен и изчистен интерфейс, но в същото време е мощен и полезен инструмент.

-----

FreeMind - Програма написана на JAVA и може да ви помогне на специални mind-карти.

-----

KillCopy - KillCopy е мениджър за прехвърляне на файлове между различни дялове на твърдите ви дискове или оптични устройства. Програмата поддържа прекъснати операции по прехвърляне на файловете, като също така производителите твърдят, че увеличава скоростта на трансфер. Има приятен интерфейс, който поддържа смяна на облика, както и удобни настройки за копиране или преместване на файлове.

-----

Mp3tag - Mp3tag e лесна за използване програма, която ви позволява да редактирате ID3 тагове, OGG коментари (на mp3 и ogg vorbis файловете). Има възможност за преименуване на файловете спрямо информацията от ID3 таговете, импортиране/експортиране на тагове, създаване на плейлисти и др. Поддържа търсене на точните тагове за даден файл в freedb онлайн базата данни.

-----

Pfrank - PFrank (Peter's Flexible RenAmiNg Kit) e гъвкава програма за преименуване на файлове/папки. При преименуването имате възможност да заменяте напълно имената, да слагате представки/наставки, до вмъквате номера, дати и мн. други. Програмата автоматично коригира повтарящите се имена.

-----

Unlocker - Unlocker е малка, но изключително полезна програма, която помага да се изтрият "заключени" файлове. "Заключени" са файловете, за които системата има данни (често погрешни), че в момента все още се използват от даден потребител или програма. Дори те наистина да са в употреба, Unlocker ще "убие" процеса, който ги експлоатира. Обикновено при опит да delete-нете такъв обект получавате съобщения от рода на: "Cannot delete file: Access is denied", "There has been a sharing violation", "The source or destination file may be in use", "The file is in use by another program or user", "Make sure the disk is not full or write-protected and that the file is not currently in use" и др. Unlocker има лесен графичен интерфейс и се разпространява безплатно.

-----

TeraCopy/Beta - TeraCopy е програма направена за копиране и преместване файлове и директории с максималната възможна скорост. С нейна помощ ще можете да спирате и продължавате копирането дори и при грешки и рестартиране на системата. В случай, че има проблем с някой файл или папка, програмата ще се опита няколко пъти и в най-лошия случай, ще прескочи копирането или преместването на този файл (папка). Програмата има още множество полезни функции, независимо че е безплатна и малка на размер.

-----

QuickZip - Разпознава 44 разширения на архивни файлове включително и 7-zip. Работи със скриптове, чрез, които можете да го накарате да прави специфични операции в определено време. Може да показва картинките в архива без да ги вадите оттам. Интегрира се с Windows explorer, има функция за търсене, може да преименува множество файлове и други полезни функции.

-----

ReNamer - ReNamer може да променя разширенията на програми, да променя и тагове като: ID3v1, ID3v2, EXIF, OLE и т.н. Поддържа променяне на имената на няколко файла заедно и още полезни функцийки.

-----

TagScanner - TagScanner e програма за организиране и управление на музикални колекции. Програмата ви предоставя възможност да синхронизирате имената на файловете с таговете им. Също така програмата може да генерира Таg-овe по имената файловете/директориите или да промени данните в необходимите полета в пакетен режим. Поддържа ID3v1 и ID3v2, Vorbis Comments и APEv2 тагове. Има възможност за получаване на информация, за албумите от freedb.org TagScanner може да генерира Playlist-и в PLS/M3U формат или да ги експортирате в Excel или HTML формат. Притежава български интерфейс.

-----

UPX - Една чудесна безплатна и преносима програма. Прави бърза и добра компресия на файлове.

-----

WinMerge Stable/WinMerge Experimental/Portable - WinMerge е приложение с отворен код, което може да показва разлики между текстови файлове с помощта на различни цветове и също така да обединява няколко файла в един. Приложението е много полезно при определяне на промените в даден проект и след това обединяване на двете версии на този проект. Програмата може също така да се интегрира във вашата операционна система, разполага с поддръжка на уникод, показва два панела за двата файла, които cравнявате, може да сравнява различни редове от файловете, поддържа 7-zip архивни формати и много други полезни опции.

-----

Xtractor Plus - Компресирай своите файлове с една чудесна програма - малка и с много приятен интерфейс.

-----

ZipIt! - Програма за правене на Zip файлове.

-----

Zortam Mp3 Media Studio Standart - Zortam Mp3 Media Studio Standart е програма за работа с MP3 файлове от тип "всичко н едно". С нея ще можете да подредите и организирате MP3 колекцията си, да синхронизирате и редактирате TAG-ове (ID3v1 и ID3v2), да управлявате плейлисти, да копирате ID3v1 в ID3v2 и обратно, да търсите, и др. Програмата може да генерира отчети, да експортира ID3 тагове в HTML или CSV файлове и др.

Link to comment
Сподели другаде

Оптични устройства

 

Записване на дискове

 

AbleBurn - Записването на дискове с тази програма е една радост за Вас, защото става бързо и лесно, без да затруднява въобще обикновения потребител.

-----

Amazing CD & DVD Burner - Програмаата има лесен и приятен интерфейс и може дпста бързо да записва всякакви дискове!

-----

AVS Disc Creator - Тази безплатна програма има всичко, от което се нуждаете за качествен запис на CD и DVD, като поддържа даже Blu-Ray. Има лек и приятен интерфейс, като по нищо не отстъпва на подобни платени приложения.

-----

Burn4Free - Burn4Free е безплатно приложение за записване на CD и DVD дискове, което поддържа над 3000 записващи устройства. С него можете да записвате най-различни типове аудио файлове (WAV, WMA, MP3, OGG, FLAC, WavPack, and CDA), да записвате и отваряте ISO файлове, Програмата поддържа всички типове записвачки, включително и двуслойни DVD, CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD+R, DVD-RW, DVD+RW, и DVD-RAM (SCSI, IDE, EIDE, и USB 1.0 and 2.0).

-----

Burnatonce - е безплатна програма, създадена за възможно най-бързо записване на дискове. Може да record-ва готови огледални копия в cue/bin, toc/dat и iso формат също толкова добре, колкото обикновени дата и аудио CD-та. Няма никакви по-специални настройки, а това означава, че дори и да не сте натрупали опит с такъв вид софтуер, няма да срещнете проблеми.

-----

BurnAware Free Edition - BurnAware Free Edition е безплатна програма за запис на CD/DVD дискове. С инструмента ще можете лесно да записвате Video DVD, Audio CD (от WAV, MP3 или WMA), Data CD/DVD, да създавате и записвате дискови изображения (.ISO). Програмата поддържа запис на всички видове CD и DVD дискове, включително и Blu-Ray. BurnAware притежава приятен и лесен за работа интерфейс.

-----

Burrrn - Burrrn е малка програма за запис на аудио дискове от най-различни аудио формати. Поддържаните такива са: wav, mp3, mpc, ogg, aac, mp4, ape, flac, ofr, wv, tta, m3u, pls и fpl плейлисти и cue списъци. Burrrn чете всички етикети от поддържаните формати (включително и APE етикет от mp3-ки). За запис на дискове се използва cdrdao.exe.

Малка, лека, поддържаща повече формати от всяка друга програма и на всичкото отгоре безплатна, тази програма е идеалния заместите на тежки продукти като Nero или Roxio. Ръководство за работа с програмата можете да намерите тук.

-----

CBurner - Програма позволяващ запис на CD и DVD, запазване на информация в ISO файл, както извличане на аудио дисковете в Mp3 формат.

-----

CDBurnerXP - CDBurnerXP е безплатна алтернатива на скъпите пакети за запис на дискове. Програмата поддържа всички основни пекарски функции на платените си събратя - запис на data, аудио и DVD дискове, запис на image файлове и базово конвертиране на формати, създаване на bootable дискове и др.. Интерфейсът наподобява много този на Nero и е удобен и лесен за свикване.

-----

CDRDAO - Още една програма за запис на дискове, обаче тази поддържа множество платформи и няма значение дали ще я пуснете на Windows или някой Linux.

-----

CommandBurner - Позволява запис на дискове, изтриването на презаписващите дискове. "Печенето" на диска става доста бързо!

-----

DeepBurner Free - Тази програма ви позволява да записвате CD (с информация, boot дискове, аудио дискове) и DVD дискове. Като допълнение можете да създавате обложки за дискове и файл за автоматично стартиране на програма/файл при пускане на CD-то (Autorun). DeepBurner поддържа всички разрешени формати за записване (включително режимите BurnProof и Overburning). Новото във версия 1.8 е добавената възможност за симулация и възможност за избор на брой копия преди да запишете CD/DVD.

-----

Easy Burning, DropCD & Audio CD - С тази програма направата и записването на диск е като детска играчка.

-----

Flash CD & DVD Burner - ви позволява да създавате(записвате) качествени CD и DVD дискове с аудио, видео и други данни в един интуитивен интерфейс с поддръжка на drag and drop. Създавайте аудио дискове от MP3, WAV, WMA и OGG файлове или видео от AVI, MPG, DIVX и XVID. Програмата поддържа всички типове устройства, като CD-R, CD-RW, DVD-R, DVD+R, DVD-RW, DVD+RW и DVD-RAM (SCSI, IDE, EIDE и USB). Позволява също и записване на стандартни ISO файлове. Интерфейса и функциите и я правят подходяща както за начинаещи така и за напреднали в тази област потребители.

-----

FinalBurner Free - FinalBurner безплатна алтернатива на скъпоплатените програми за запис. Приложението поддържа запис на всички видове дискове, включително и двуслойни DVD-та и не се нуждае от особени настройки. Освен интуитивния си интерфейс, програмата разполага с възможност за създаване на bootable дискове, запис на ISO image файлове и вграден модул за извличане на песни от аудио дискове.

-----

HT Fireman CD/DVD Burner - Програма с доста интересен и лесен интерфейс. Толкова лесно и записва и дискове.

-----

ImgBurn - ImgBurn е малка програма, посветила виртуалния си живот на записване на оптични носители, било то от image файлове или от файлове/папки от твърдия диск. Малкият размер не бива да ви заблуждава, програмата е изключително богата откъм възможности за настройка. От image форматите се поддържат всички реално използваеми: BIN/CUE, IMG, NRG, ISO, MDS/MDF, CDI, CDR, DI, DVD, GCM, GI, IBB, IBQ, LST, PDI, UDI. Програмата може и да създава image файлове от CD и DVD нсоители, за което се поддържат ISO, IMG и BIN/CUE форматите. Програмата предлага и многобройни дребни функции и възможности, които са налични в малко други програми (а някои са дори уникални), като възможност за настройка на специфичните за всяко записващо устройство технологии и възможности, възможност за запис на image файлове един след друг (на опашка), като само сменяте носителите, създаване на стартиращи се (bootable) дискове, извличане на boot записи и др. Интерфейсът е изчистен и удобен. Програмата има и превод на български, който можете да изтеглите от официалния й сайт.

-----

Instant CD & DVD Burner - Поредната програмка за запис на дискове. Освен с приятен и лесен интерфейс, програма не може да се похвали с нещо друго.

-----

InfraRecorder - InfraRecorder е безплатна програма за запис на CD/DVD дискове, която предлага доста голям набор от функции, които освен че са лесни за използване, се интегрират и с Windows Explorer. Някои от функциите на InfraRecorder са записване на двуслойни дискове, няколко различни метода за 'изтриване' на информацията на презаписваеми дискове, създаване на копия 1:1, възможност за работа с мултисесийни дискове, показване информация за дисковете и записващото устройство и още много.

-----

QuickBurn - Запиши бързо своя диск!

 

Копиране, работа с Image файлове и емулация

 

Alcohol 52% - От компанията Alcohol-Soft пуснаха безплатна версия на една от най-популярните програми за създаване на image файлове и симулиране на виртуални устройства за вашия компютър. Вече няма нужда да държите десетки дискове подръка и да ги сменяте постоянно във Вашето CD или DVD, а можете просто да си създадете копие на дисковете, което да стартирате от твърдия си диск.

-----

CDImage GUI - CDImage GUI е програма, която с лекота може да създадете стартиращи (boot) дискове.

-----

Daemon Tools Lite - Daemon Tools е програма за създаване на виртуални оптични устройства и емулиране на image файлове в тях. Поддържат се почти всички защити: SafeDisc, Securom, Laserlock, CDCOPS, StarForce, Protect CD и др. Програмата поддържа следните формати: cue/bin, iso, ccd (CloneCD), bwt (Blindwrite), mds (Media Descriptor File), cdi (Discjuggler), nrg (Nero), pdi (Instant CD/DVD), b5t (BlindWrite 5).

-----

MagicDisc - Mного малкo виртуалнo cd/dvd. Емулира следните формати: BIN, IMA/IMG, CIF, NRG, IMG/CCD, MDF/MDS, VCD, VaporCD, P01/MD1/XA, VC4/000, VDI, C2D, BWI/BWT, CDI, TAO/DAO, PDI.

-----

MAME - Най-известният симулатор на аркадни игри, с чиято помощ ще можете да заредите и стартирате любимите си игри от миналото и да ги играете на домашния си компютър. Самата програма представлява среда, в която можете да заредите игрите, но ще трябва допълнително да ги изтеглите от Интернет. Авторите на MAME твърдят, че тяхната програма поддържа емулирането на над 5400 аркадни игри.

-----

Virtual CloneDrive/Beta - Virtual CloneDrive е допълнение към програмата CloneDVD, като предоставя възможност да си създадете виртуално устройство, в което да заредите image файловете, създадени от CloneDVD. По този начин няма да ви се налага да сменяте дисковете, които сте закупили.

 

Тестване и диагностика

 

CD и DVD извличане и компресия

 

BonkEnc - Свободен аудио CD "изкормвач", енкодер и конвертор.

-----

CDex - CDex е програма за извличане на песни от аудио дискове и конвертирането им в MP3. Програмата е сред пионерите на аудио рипването и се е доказала като една от най-добрите програми за целта. Програмата е с опростен и удобен интерфейс, предлага опция за конвертиране на аудио файлове, поддържа CDDB базата от данни и може да чете CD-Text.

-----

DVD Decrypter - DVD Decrypter е безплатна програма за декриптиране и копиране на DVD дискове на твърдия диск. Това е и "бащата" на DVDFab Decrypter.

-----

DVDShrink - DVDShrink е софтуер за създаване на архивни копия на DVD дискове, който ще ви помогне да запишете върху твърдия си диск копие на любимите си филми, игри, програми и други файлове, а след това да запишете тези дискове върху архивни такива. Програмата ще ви помогне да изберете кои сцени, аудио потоци и субтитри желаете да съхраните и запишете.

-----

Exact Audio Copy(EAC) - Exact Audio Copy(EAC) е аудио рипващ софтуер от аудио носители. Главната разлика с другите рипващи продукти, е че е безплатен и чете аудио дисковете почти перфектно. Продукта има доста функции, които улесняват потребителите.

-----

DVD Shrink - DVD Shrink е една от най-добрите безплатни програми за обработка на DVD дискове съдържащи филми. С нея можете безпроблемно да правите копия на вашите DVD дискове, да променяте формата ( от DVD9 на DVD5) с лека промяна на качеството, поддържа орязването на менюта и още много други. Също така съдържа и вграден DVD плеър, Направете работата си с DVD-та лесна и безпроблемна с DVD Shrink

-----

FreeRIP MP3 -FreeRIP MP3 e бърза, малка, безплатна и лесна за използване програма за rip-ване на музика. Предлага възможност за извличане на аудио файловете от Audio CD и запазването им в Wav, MP3, Ogg Vorbis или FLAC формат. Също така има възможност за конвертиране на WMA, MP3, Ogg Vorbis, Wav файлове в Ogg Vorbis, MP3 и Wav. Програмата автоматично пише тагове, предоставя възможност за настройка на качеството и др.

-----

SC Free DVD Ripper and Burner - Рипвай твоите дискове, прави им копия и т.н. Всичко това безплатно и с доста приятен от цветова гама интерфейс.

-----

Video DVD Maker Free - С тази чудесна програма, можете доста лесно и бързо да си направите DVD, качеството ще е добро и след това дори ще можете да запише и това, което сте направили.

 

Други програми за работа с оптични устройства

 

DVD Identifier - DVD Identifier служи за разпознаване на истинския производител на даден DVD носител и поддържаните скорости на запис.

-----

RipIt4Me/Beta - RipIt4Me e безплатна програма за безпроблемно копиране на DVD, които имат сериозни защити срещу презапис от рода на ARccOS™, RipGuard DVD и други. Доста други подобни платени приложения не могат да се справят успешно с тези защити. RipIt4Me има изключително прост и лесен интерфейс и е от рода на програмите, които работят с един клик. За нормалната работа на програмата е нужна друга такава - DVD Decrypter.

-----

MediaMonkey/Beta - MediaMonkey е безплатен каталогизатор за CD-та , OGG, WMA, MPC, FLAC, APE, WAV и MP3 файлове, с помощта на който можете да създадете и обработите свои каталози за лесно търсене и просвирване на песни. Освен това програмата разполага с вграден плеър, модул за записване на дискове и също така модул за конвертиране на песни. Какво повече да искате от една такава програма.

-----

Nero DiscSpeed - Ако желаете да тествате вашето оптично устройство, това приложение ще ви свърши чудесна работа. С негова помощ можете да тествате скоростта за четене на данни, времената за достъп, натоварването на процесора при четене, скоростта на рипване на песни и много други. Програмката също ще ви каже доколко са качествени носителите, които използвате. Препоръчвам я на всички, които се интересуват от своите CD/DVD устройства.

-----

Nero DriveSpeed - Nero DriveSpeed е програма за ограничаване на скоростта на въртене на дадено оптично устройство според предпочитанията на потребителя. Програмата е с елементарен интерфейс и не изисква инсталация.

-----

PgcEdit - PgcEdit е безплатен редактор за IFO и менютата на DVD, кактo и за навигационните команди и параметрите на DVD структурата. Програмата има също така сериозни възможности за запис на DVD, включително и на двуслойни (Double Layer) дискове. Има версии за Windows, Linux и Mac OS X.

-----

Tau Analyzer - Tau Analyzer анализира аудио дисковете ви, за да прецени дали са наистина оригинални/добре копирани от оригинални или всъщност са записани от MP3. Tau Analyzer работи директно с CD и има също някои допълнителни функции като - спектрален и честотен анализ, ATIP и ISRC дата четци и други полезни функции.

Link to comment
Сподели другаде

Офис програми

 

Интегрирани офис пакети

 

AbiWord/Portable/Beta - AbiWord чудесен аналог на тежкия Microsoft Office, който притежава всички функционалности за подобен пакет и дори повече. Програмата е една от малкото, която може да се похвали, че работи реално на всяка една компютърна платформа (операционна система).

-----

OpenOffice.org за Windows/Beta/OpenOffice.org за Linux/Beta/Portable - Вече излезе финална версия на разработвания офис пакет OpenOffice.org. Той успешно служи за безплатна алтернатива на MS Office на Майкрософт и популярността му непрекъснато расте. Без проблеми можете да отваряте повечето документи от MS Office (Word, Excel, Powerpoint), да ги редактирате и записвате както в стандартния формат на OpenOffice.org, така и в техния оригинален формат. ОpenOffice.org се намира в непрекъсната разработка и неговите възможности постоянно се увеличават. За разлика от MS Office ОpenOffice.org работи много добре както на Windows, така и на Linux. Има перфектна поддръжка на формата OASIS OpenDocument, експорт на данни в PDF формат, вградени средства за работа с бази данни и други.

 

PDF програми

 

Adobe Reader - е безплатна програма за разглеждане и разпечатване на Adobe Portable Document Format (PDF) файлове. Добавени са и възможностите на Acrobat eBook Reader за висококачествено разглеждане електронни книги на вашия компютър, както и изпълнение на различно мултимедийно съдържание вградено във файла, като MP3 или QuickTime.

-----

CutePDF Writer - CutePDF Writer е програма за конвертиране на PDF файлове от най-различни текстови формати. Програмата инсталира виртуален принтер на компютъра ви, с помощта на който можете да запишете всеки един текстови файл в PDF формат.

-----

doPDF - doPDF премахва нуждата от закупуване на скъпи програми за създаване на PDF файлове. Приложението се инсталира като виртуален принтер и с негова помощ ще можете да конвертирате всички текстови формати (файлове, създадени с Word, Notepad WordPad и други) в PDF файлове само с няколко натискания на мишката. Програмата се интегрира във всяко едно приложение и избирането й като виртуален принтер конвертира файла и го отваря чрез стандартното ви приложение за разглеждане на PDF файлове. Има поддръжка на 64 битови платформи, възможност за задаване на разделителна способност и формат на страниците, както и поддръжка на множество езици, включително и български.

-----

Easy PDF to Text Converter - е безплатна програма, която служи за автоматизирано измъкване на текст от pdf документи. За да я използвате дори не се нуждаете от инсталиран Adobe Acrobat. Инструментът прави всичко сам. Той е способен да конвертира с огромна скорост съдържанието на множество pdf файлове едновременно в обикновени текстови файлове. Много важна негова особеност е способността му да запазва оригиналната подредба от PDF-овете в разполагането на текстовите абзаци в обикновените текстови документи; Easy PDF to Text Converter поддържа влачене и пускане на обети, поддържа дори протокола PDF1.5 (който някога се поддържаше единствено от Acrobat6.0). Интерфейсът на продукта е изчистен и удобен.

-----

Foxit PDF Reader - Foxit PDF Reader e малък и много удобен четен ца PDF файлове, които няма да товари изобщо системата ви, а ще ви даде всичко необходимо за тази цел. Тази програма е определено по-добрата алтернатива на Adobe Reader.

-----

Free PDF Converter (аdware) - Безплатна програма за създаване на познатите на всички PDF файлове. Приложението се интегрира с вече инсталирания софтуер, като експортирането на PDF файлове става чрез командата за разпечатване на съответната програма. Съдържа Pdf995 Printer Driver и Free Converter.

-----

Navi's Text2PDF Converter - Програма, която може лесно и бързо да ковентира вашите текстови файлове в PDF.

-----

PDF 995 - Не можете да отворите някой текстови формат, това е програмаката за Вас. Поддържа множество формати.

-----

PDFCreator - С тази интересна програма можете да създавате PDF файлове от всяко приложение за MS Windows. Приложението добавя виртуален принтер, с помощта на който можете да конвертирате всеки един файл в PDF формат. Заедно с това можете да обединявате няколко файла в един, да създавате изображения, вместо PDF файлове и още полезни възможности.

-----

PrimoPDF - С PrimoPDF можете да създавате висококачествени PDF файлове практически от всеки файл, който е способен да бъде разпечатан. Програмата инсталира свой изкуствен принтер, който избирате за разпечатване и програмата създава за вас PDF файл вместо да го разпечатва.

-----

PDF-ShellTools - PDF-ShellTools представлява пакет от безплатни инструменти, за разширяване функционалността на шела на Windows, които служат за работа с pdf файлове директно. С помощта на този пакет от инструменти можем да правите интересни неща с вашите pdf документи, без да е нужно да ги зареждате в Acrobat Reader или друго приложение за pdf.

Достъпът директно от Windows-кия шел е практичен, но е по-добре когато можем да използваме мощните им функции, които предоставят от някое друго приложение. За да бъде достъпна тази опция пакета предоставя функции за командния ред и DLL интерфейс.

-----

pdfsam - Програма, с която можете да обединявате и разделяте PDF файлове.

-----

PDFVIEWER - Малка чудесна програма, която Ви дава възможността да разглеждате PDF файлове.

-----

PDF Image Extraction Wizard - Пред вас е безплатен инструмент, който ви позволява лесно и бързо да извличате битмап изображения от всеки PDF документ и да ги съхранявате като самостоятелни графични файлове. PDF Image Extraction Wizard има практично приложение в случаите когато нуждите ви са да използвате само картинките от PDF файловете, а не целите документи.

-----

PDF Watermark Creator - Добавя "Воден" знам - какъвто желаете Вие - на всеки PDF файл.

-----

PADPDF - Превръща текстовите файлове в PDF формат.

-----

SumatraPDF - изключително опростен, бърз и удобен reader, без излишни функции. Слага в джоба си Foxit.

 

Органайзери и календари

 

Calendar Magic - Calendar Magic е безплатна информативна, развлекателна, образователна и полезна програма на тема календари. Приложението включва всички възможни видове календари(целогодишни и за отделните месеци), включително: Грегориански, Арменски, Китайски, Египетски, Hindu, Indian National, Islamic Civil, Julian, Persian(2 варианта), и мн. др. С Calendar Magic можете да преглеждате тези календари, да си записвате бележки към датите, а също така и да ги разпечатвате. Програмата има от всички видове календари за хиляди години напред. Също така разполага с алармен напомнител, бележник, сборник с информация за различни събития(от типа "На този ден...") и мн. други.

-----

Desktop Sidebar - Desktop Sidebar ви предоставя незабавен достъп до всякаква информация от вашия компютър или Интернет чрез динамично показване, което можете да контролирате. Програмата разполага с множество модули, коитто можете да стартирате - стаи за новини, календар, задачи, пощенска кутия, бележки, производителност на системата, проверка на пощата, часовник, messenger клиент(Miranda IM и ICQ), Media Player, WinAmp, настройка на звука и още много други.

-----

EssentialPIM - Доста добър органайзер, който има доста, наистина доста полезни функции. Програмата освен, че е безплатна има и превод и на български.

-----

Freebie Notes - Сигурно всеки от вас в някакъв момент е искал да му се напомня за ангажиментите му. Оставяме си записки, бележки и др. Тази програма прави същото, само че лепи бележките ви директно на десктопа ви. Така вие няма начин да забравите ангажиментите си, защото програмата непрекъснато ще ви ги напомня. Можете да изберете бележките да стоят на десктопа ви/ прозрачни за windows XP, или да ги скриете/ във вид на малки квадратчета, отстрани на екрана/ или да укажете режим напомняне при който няма да ги виждате, но те ще се появяват в уреченото време или през равен интервал от време. В допълнение можете да изберете и някакъв музикален сигнал при тяхното появяване- в случай, че в момента не сте пред монитора, сигнала ще привлече вниманието ви.

-----

Sunbird/Beta/Portable - Sunbird е базирана на Mozilla и представлява доста мощен календар с множество възможности за работа на най-различни платформи. Програмата е написана на интерфейсния език Mozilla's XUL, което я прави гъвкава c множество възможности за манипулиране.

-----

Rainlendar/Beta - Rainlendar е безплатен, богат на функции, календар за вашия компютър. Заема малко място и е лесен за използване и настройка. Складира задачите си в стандарнтния iCalendar формат и можете да обменяте с други програми-календари. Всяка задача може да има свой отделен облик и можете да си настроите уведомяване, за да не забравите дадено събитие. Възможно е да зададете и звуков сигнал.

-----

Yahoo! Widget Engine - Чудесна малка програмка, с която можете не само да разнообразите вашия работен плот, но също така да улесните своя бизнес живот. Програмата е разработена на модулен принцип, тоест разполага с различни модули (widgets), които можете да разполагате върху работния плот. Например: часовник, календар, бележки, прогноза за времето, търсачка в Интернет, снимка на любимия човек, аларма, огранайзер, бележник и още много, много други (около 1000) модули, които можете да изтеглите от официалната страница.

 

Други офис програми

 

ClearEdit - ClearEdit напълно заменя вашия Notepad и му придава по-добър вид и повече функционалност.

-----

DAMN NFO Viewer - Една от най-добите програми за преглеждане на ASCII Art (NFO/DIZ/TXT) файлове.

-----

DocPad - Копирате, пействане, drag & drop, минимизиране, spell проверка, оцветяване на различните тагове на различните програми езици и още много неща са част от всичките възможности на този текстови редактор.

-----

EditPad Lite - Табове разположение на отворените файлове, оцветяване на различните тагове на различни програмни езици, сравнение на два или повече документи и о още множество полезни функции.

-----

Elfima Notepad - е безплатен текстов редактор за създаване и редактиране на PDF, HTML, XML и SVG документи. Позволява вмъкване и редактиране на вече завършени PDF документи (независимо с коя програма са изработени). Има функция за оптимизиране крайния размер на изготвяния документ, а това му дава стабилна преднина пред повечето негови колеги. За разлика от Adobe Acrobat не изисква излишно потвърждаване на едни и същи настройки. Работи бързо и качествено. Elfima Notepad се разпространява безплатно, без функционални или времеви ограничения. Не съдържа рекламни или шпионски допълнения.

-----

EmEditor - EmEditor е текстови редактор, който поддържа Unicode, позволявайки редактиране на много езици. Програмата разполага със синтактични оцветяване на множество програмни езици: ASP, C++, C#, CSS, HTML, Java, JavaScript, JSP, Pascal (Delphi), Perl, PHP, Python, Ruby, SQL, Tex (LaTeX), VBScript, и Windows Script. С опцията 'drag и drop", можете лесно да поставяте файлове за редактиране в програмата. Professional версията позволява автоматично запаметяване(auto save) на файлове през определен интервал от време и след това връщането им(backup).

-----

Excel Viewer 2003 - Excel Viewer 2003 позволява да разглеждате, разпечатвате и копирате съдържанието на документи на Microsoft Excel дори и да го нямате самия него инсталиран. Excel Viewer 2003 е съвместима с документи създадени на всички версии на Microsoft Excel досега.

-----

eXPert PDF Reader - Това е софтуер който ви позволява да четете, отпечатвате и редактирате PDF документи на всички Windows операционни системи. eXPert PDF Reader е бърз, надежден софтуер, поддържа скинове и ви дава всичко от което се нуждаете в работата с PDF документи.

-----

FreeText - Доста семпъл дизайн, но за щастие има доста полезни функции, които до доближат до платените му събратя.

-----

GetDiz - Много ZIP архиви имат DIZ и NFO файлове с тях. GetDiz отваря тези файлове, и показва ASCII изкуството в тях доста добре и коректно. Разбира можете да редактирате и файловете и да се възползвате от множеството екстри на самата програма.

-----

GreenPad - Поредния клонинг на стария Notepad, но този е снабден с доста повече функции сравнение с "баща си".

-----

GridinSoft Notepad LITE - GridinSoft Notepad е удобна и функционална програма, с която можете да замените Notepad. Програмата работи с повече от петдесет формата: HTML, C/C++, ASP, PHP, Perl, Pascal, Cache Object script, MS-DOS batch language, MS VBScript, Visual Basic, SQL, Python, XML, UNIX Shell Script и др. Този текстов редактор притежава перфектен интерфейс с регулируеми панели за инструментите, като поддържа красиви скинове. Има опции за лесно разпечатване, експортиране на текст в най-различни формати, водене на статистика, използване на скриптове и т.н. GridinSoft Notepad има вграден превод и поддържа български език.

-----

ItaEst - "ItaEst - Така е!" е система за корекция на правописни грешки и сричкопренасяне за български език за Microsoft Office 2000, XP и 2003. Продуктът се състои от модул за корекция на правописни грешки и модул за сричкопренасяне. С помощта на модула за правописна корекция неправилно написаните думи се откриват и отбелязват в текста, след което при повикване модулът предлага най-вероятните кандидати за поправка на грешките. Модулът за сричкопренасяне осигурява правилното пренасяне на думите на нов ред. "ItaEst - Така е!" се базира на електронния граматичен речник, разработван от сътрудници на Института по български език към Българската академия на науките, който съдържа над 75000 основни форми на думите, които на практика покриват основния речников фонд на българския книжовен език. Речникът позволява автоматично анализиране и синтезиране на правилни словоформи, чийто брой е над 1 млн.

При създаването на продукта са внедрени нови информационни технологии, разработени по международни научни проекти. Функционалността на продукта се реализира чрез използването на Левенщайн автомати и би-машини, които позволяват максимална бързина, точност и обхват.

-----

jEdit - Текстови редактор писан на java, което го прави още по-приятен и лесен за използване.

-----

NFOpad - Наистина много стилно изглеждаща програма, която отваря NFO файлове.

-----

Note-It - Note-It е програма за водене на виртуални бележки, които можете да "лепите" по десктопа на вашето PC или да ги съхранявате във файл. Програмата поддържа drag&drop, прозрачност на бележките, съхраняване на много бележки във един файл, специални бележки които показват информация за паметта на компютъра, намаляване размера на бележките до размер на иконка, AutoSave и др.

-----

Notepad++/Beta/Portable - Notepad++ е редактор с отворен код, който поддържа множество програмни езици, работещи под MS Windows операционни системи. Някои от основните възможности на редактора са: оцветяване на програмните езици и подреждане в редове, WYSIWYG, потребителски зададено оцветяване на програмните езици, автоматично завършване на думи, едновременна работа с няколко документа, преглед на няколко документа едновременно, поддръжка на търсене/замяна на разпространени изрази, пълна поддръжка на Drag ‘N' Drop (Влачене и пускане), динамична позиция на прегледите, автоматично засичане на статуса на файловете, увеличаване и намаляване на мащаба, работа в многоезична среда, отметки, оцветяване на скоби и водещи линии, записване и възпроизвеждане на макроси и други.

-----

Notepad2 - Notepad2 е чудесен, малък и бърз заместител на "notepad". Програмата разполага със синтактични оцветяване на множество програмни езици: ASP, C++, C#, CSS, HTML, XML, PHP, ASP (JS, VBS), CSS, JavaScript, VBScript, C/C++, C#, Resource Script, Makefiles, Java, Visual Basic, Pascal, Assembly, SQL, Perl, Python, Configuration, Apache Config, Batch, Diff. С опцията 'drag и drop", можете лесно да поставяте файлове за редактиране в програмата. Notepad2 може да се пусне, без никаква инсталация и така остава регистрите на вашия Windows непокътнати.

-----

NoteTab Light - NoteTab Light е абсолютно безплатен текстов редактор с множество функции. Може да работи едновременно с няколко документа (tab-ов интерфейс), поддържа Drag&Drop, макроси, търсене и замяна във всички отворени документи, автодовършване на често употребяваните думи, работа с RTF и други файлови формати. NoteTab Light може да отваря линкове и документи за преглед във всеки браузър, но не оцветява синтаксиса.

-----

NStudio - NStudio е безплатен текстов редактор с отворен код. Програмата е написана на C# върху платформата .NET 2.0 Framework. Разполага с много екстри, които биха могли да бъдат полезни на всеки програмист или потребител. Има превод на български и английски.

-----

Open Contacts - Open Contacts е органайзер за съхранение на контактна информация (лична и бизнес). Независимо, че е напълно безплатна, програмата осигурява качество, далеч надхвърлящо възможностите на не един комерсиални подобни продукти. Данните са разпределени в секции с полета, които подлежат на динамично моделиране, разполагате с търсачка, азбучен индексатор, цялостна unicode поддръжка. Open Contacts позволява импортиране на готова информация в други формати (MS Outlook, CSV, vCard).

-----

PowerPoint Viewer 2003 - Microsoft Office PowerPoint Viewer 2003 e безплатна програма, която Ви позволява да преглеждате презентации, създадени с PowerPoint 97 или по-нов, без да е необходимо да имате инсталиран на компютъра си Microsoft Office PowerPoint. Microsoft Office PowerPoint Viewer 2003 работи под Windows 2000 Service Pack 3, Windows 98 Second Edition, Windows ME, Windows Server 2003, Windows XP или по-нов.

-----

PowerPoint Viewer 2007 - Microsoft Office PowerPoint Viewer 2007 e безплатна програма, която Ви позволява да преглеждате презентации, създадени с PowerPoint 97 или по-нов, без да е необходимо да имате инсталиран на компютъра си Microsoft Office PowerPoint. Microsoft Office PowerPoint Viewer 2007 работи под Windows 2000 SP4, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows XP SP 1 или по-нов.

-----

SA Dictionary - SA Dictionary е компютърен речник, служещ за превод на думи и изрази от един език на друг и се използва там, където е необходима употребата на чужд език. Той замества обикновения книжен речник и дава много допълнителни възможности. В тази версия SA Dictionary включва английско-български и българо-английски речници.

-----

Secure Notepad - Малко по-сигурен и различен вариант на стандартния Notepad, с който сте свикнали.

-----

SuperEdi - SuperEdi е текстов редактор, който ви позволява да редактирате файлове, както на вашето РС, така и на отдалечено FTP. Има вграден файлове мениджър с дървовидна навигация. Разпознава и оцветява в различни цветове HTML, CSS и JavaScript, но е готов да го "научите" и на други програмни езици. Предлага предварителен поглед на работния HTML документ. Поддържа Unicode, притежава удобен интерфейс.

-----

Text Editing Assistant - Редактирай текстовите си файлове бързо, лесно и ефикасно. Програмата има и допълнителни функции като: календар, калкулатор и т.н.

-----

TotalEdit - TotalEdit ви позволява да редактирате всякакви текстови файлове, като оцветява в различни цветове различните тагове на множество езици за програмиране. Програмата също така се интегрира във вашата система, и така само с няколко клика можете да започнете редакцията на избрания от вас файл.

-----

Visio 2007 Viewer - Microsoft Visio 2007 Viewer e безплатна програма, която Ви позволява да преглеждате схеми и диаграми, създадени с Visio 5.0 или по-нов, без да е необходимо да имате инсталиран на компютъра си Microsoft Visio. Microsoft Visio 2007 Viewer работи под Windows 2000 Server, Windows 2000 SP3, Windows Server 2003, Windows Vista, Windows XP SP 2 или по-нов. Необходимо е да имате инсталиран Microsoft Internet Explorer (IE) 5.0 или по-нов.

-----

wikidPad - Нотпад направен като wiki, като "дървовиден" вид, което улеснява много при търсенето на отделна част на някой файл.

-----

Word Viewer 2003 - Word Viewer 2003 позволява да разглеждате, разпечатвате и копирате съдържанието на документи на Microsoft Word дори и да го нямате самия него инсталиран. Word Viewer 2003 е съвместима с документи създадени на всички версии на Microsoft Word досега и освен .doc формата, отваря и следните други:

Rich Text Format (.rtf), Text (.txt), Web Page formats (.htm, .html, .mht, .mhtml, WordPerfect 5.x (.wpd), WordPerfect 6.x (.doc, .wpd), Works 6.0 (.wps), Works 7.0 (.wps), XML (.xml)

Link to comment
Сподели другаде

WEB разработване

 

WEB разработване

 

Apache/Apache 1.3/Apache HTTPD - Излезе нова версия на популярния web сървър от серията 2.0. Приложението разполага с възможности за управление на съдържанието на сайтове при многоезични страници, проверка на достоверността на потребителите, промяна на съобщенията за грешки, поддръжка на proxy, а също така и на CGI и SSI. Понеже е най-известният Web сървър, множество приложения се пишат специално за него, като последните позволяват работа на разнообразни скриптове и осигуряване на динамично съдържание, криптиране, ограничаване и други.

-----

DBManager Freeware - DBManager е интегриран софтуер за проектиране, анализ и управление на няколко от най-разпространените видове бази данни, сред които: MySQL, PostgreSQL, SQLite, Firebird, MS Access и др. Продуктът разполага с интуитивен и въпреки богатата си функционалност - лесен за употреба интерфей, като същевременно и и спестяващо време средство, което ще бъде оценено по достойнство както от администраторите на бази данни, така и от програмистите, които разработват бизнес приложения, използващи БД.

-----

Drupal/Beta - Drupal е една от популярните системи за публикуване на новини или т.нар. CMS (Content Management Systems) системи. С нейна помощ ще можете лесно да публикувате и управлявате новини, блогове, картинки, статии и други. Разполагате също така с вграден форум и възможност за създаване на каталог за изтегляне на файлове.

-----

e107 - e107 e популярна CMS (Content Management System) система за публикуване на новини, като допълнително осигурява добри възможности за управление на статии, каталог за файлове, изображения, линкове и много други.

-----

eZ Publish/Beta - Един представител на CMS (Content Management Systems) системите. Накратко CMS са системи за публикуване на новини, които ви осигуряват добри възможности за управление на новини, статии, каталог за файлове, изображения, линкове и много други. Тази система също така ви предлага възможност за интегриране на модул за Интернет търговия. Системата е високо оценена сред класацията на системите с отворен код.

-----

Fresh HTML - Fresh HTML е безплатна програма, с която може всеки потребител или уеб майстор да си направи страници и да я публикува някъде из Интернет пространството. Програмата работи на принципа на WYSIWYG, тоест можете да видите готовата страница още докато я правите. Позволява и на по-напредналите потребители да редактират и по HTML кода, за да могат да "до изгладят" своята уеб страница.

-----

Mambo/Beta - Mambo е бизнес ориентарината CMS (система за публикуване на новини) платформа, която е изградена на базата на небезизвестната система Joomla. Системата е лесна за използване и предоставя множество възможности за публикуване на новини, файлове за изтегляне, чат и много други функции, които са необходими за изграждането на един отличен уеб портал.

-----

phpBB/Beta - phpBB e основния конкурент на Invision Power Board в борбата за най-добрата форумна система. Програмата разполага с множество езикови пакети, изключително лесна инсталация, високо ниво на сигурност и лесно администриране. Можете да използвате множеството темплейти вградени в бюлетина, да използвате различните начини за разширено търсене в постове и още множество функции, които правят phpBB абсолютно функционална и надеждна система за организиране на форум.

-----

PHP-Fusion - PHP-Fusion е лека и удобна безплатна CMS (Content Management System) портална система, базирана на PHP. Има прости и надеждни решения за визуализация, администрация и др. Системата е чудесна за новинарски сайтове, портали и други като се администрира изключително лесно и бързо.

-----

phpMyAdmin/Beta - С помощта на това Web базирано приложение ще можете да управлявате вашите MySQL бази с данни по особено лесен и интуитивен начин. Нещо, задължително за всеки администратор на бази с данни.

-----

PostgreSQL/Beta - PostgreSQL е мощна система за управление на бази с данни, която работи на всички известни операционни системи, включително Linux, UNIX (AIX, BSD, HP-UX, SGI IRIX, Mac OS X, Solaris, Tru64), и Windows. Тя е напълно ACID съвместима, има поддържа за чужди ключове, съединяване, изгледи, triggers и запаметени процедури (на множество езици). Системата включва повечето SQL92 и SQL99 типове данни, включително и INTEGER, NUMERIC, BOOLEAN, CHAR, VARCHAR, DATE, INTERVAL и TIMESTAMP.

-----

XAMPP Linix/Beta/XAMPP Windows/Beta - XAMPP e Apache дистрибуция, съдържаща допълнително MySQL, PHP и Perl. С помощта на тази програма можете лесно и бързо да симулирате сървър на домашния си компютър без да се налага да инсталирате множество приложения. Също така няма да се налага да правите сложни конфигурации и настройки като това приложение ще го направи вместо вас.

-----

WordFusion Free - Всеки ще може да създава и редактира "динамични форми" за минути и след това да ги запази в стандартния XML файлове формат

-----

WordPress/Beta - WordPress е система, чрез която лесно и бързо можете да създадете свой собствен блог. Системата е разпространена навсякъде из Интернет и се ползват от стотици хиляди потребители. WordPress е съвместима с всички стандарти за изграждане на страници, поддържа различни облици, можете лесно да добавите и свои страници към системата, има вградена защита срещу спам и много други интересни и полезни опции.

 

Други

 

Ant Movie Catalog/Beta - Ant Movie Catalog е изключителен безплатен филмов каталогизатор, с чиято помощ можете да създадете списък на всички свои филми с подробна информация за тях. Тази информация включва освен името на филма, актьорския състав и жанра, така и информация за самия видео файл като аудио и видео битрейт, кадри в секунда. Програмата разполага с вграден модул за изтегляне на информация от различни сайтове за избран филм, а също така можете да поставяте и ваша оценка на даден филм. В последствие имате възможност да сортирате и извеждате пълната информация за всеки един филм под каквато и да е форма и да следите кой ваш приятел какъв филм ви дължи.

-----

ANVSOFT Flash Slide Show Maker - ANVSOFT Flash Slide Show Maker е безплатна програма за създаване на Flash-слайдшоу анимации от ваши снимки, само в няколко стъпки. Flash-анимациите са напълно пригодени за ъплоудване във вашия сайт. ANVSOFT Flash Slide Show Maker предлага няколко готови шаблона за създаването анимациите, между които имате възможност за избор, а също така можете да задавате и музика за фон, и различни ефекти (например: падащи листа, снежинки и др.).

-----

ArtRage Starter - ArtRage е приложение за всички, които обичат да рисуват. Програмата ще ви позволи да рисувате върху платно с пастели, четки, моливи, туш, да използвате най-различни комбинации от цветове, включително и метални такива, да използвате различни ефекти и много други инструменти, за да създадете реалистични или забавни рисунки. Освен с мишка, можете да работите и с графичен таблет, като по този начин можете да постигнете невероятни резултати.

-----

ColorPick - ColorPick е безплатна програмка (с отворен код) чрез която избираме пиксел от екрана, чийто цвят да бъде показан в избран от нас формат. Програмката има български и английски интерфейс също така помни и последните 10 избрани цвята.

-----

DH Shutdown - DH Shutdown е малка програма, която може да бъде настроена...

- след точно определен период;

- в точно определен час;

- определено време, през което компютърът е стоял в режим

"idle";

... да изпълни едно от следните действия:

- Logoff;

- изключване на компютъра;

- рестартиране на компютъра;

- преминаване в режим Standby;

- преминаване в режим Hibernate.

Програмата има опция да се стартира с Windows, да защити настройките ви с парола и да уведомява визуално и звуково.

-----

CheMax - CHEats MAX>imal (CheMax) е една от най-големите програми, разкриващи тайните кодове на игрите. Отличава се с прост и красив интерфейс, малък размер и огромно количество представени игри ( повече от 5408 ). Играчът има възможност да види кодовете (cheats, hex-cheats) и паролите (passwords) на игрите, пуснати през последните 10 години. Базата й се обновява ежемесечно.

-----

NSIS (Nullsoft Scriptable Install System) - NSIS e безплатна професионална програма за създаване на инсталатори за MS Windows. Програмата е базирана на скриптове, чрез които можете зададете на инсталатора да направи най-различни действия при стартирането си, а също така да зададете най-различни логики, които да изпълнят и най-сложните операции при инсталирането. С помощта на NSIS можете да създадете уеб инсталатори, да стартирате отделни компоненти от операционната си система, да създадете инсталатори за обновяване на програми и други.

-----

FireTune - FireTune оптимизира и подобрява работата и бързината на Mozilla Firefox. Как става това?

* Почиства кеша на Firefox от "settings dialog"

* Показва времето за пълно зареждане на страница от Интернет.

След като инсталирате FireTune и отидете на страницата Мozilla Firefox, можете да забележите разликата.

-----

Inno Setup - Inno Setup e безплатна програма за създаване на инсталатори за MS Windows. Въпреки, че е безплатна, програмата е богата на опции и може да се похвали със стабилност, на която платени алтернативи могат да завидят. Работата с програмата не е лесна заради интерфейса й, който е всъщност поле, на което се пишат нужните команди. В този момент идват допълнителните програми, които служат като frontend за Inno Setup, работата с които вече е опростена и удобна.

-----

InstantStorm - InstantStorm e безплатна програма за създаване на професионални Flash скрийнсейвъри. С нейна помощ създаването на скрийнсейвър е лесно и протича в наколко стъпки - избирате флаш (.swf) файл, задавате някои козметични настройки и оставяте InstantStorm да компилира изпълним инсталатор за скрийнсейвъра. InstantStorm позволява пакетиране и на разни допълнителни файлове към инсталатора на скрийнсейвъра (например .txt).

-----

ISTool - С помощта на ISTool можете да изработите инсталации с Inno Setup без да пишете скрипт на ръка. Програмата представя всички налични опции графично и с удобни и интуитивни менюта. Скриптът се изготвя автоматично на базата на избраните от вас опции. ISTool извежда подробни обяснения за всяка опция под формата на появяващи се балончета с текст. Освен това има доста добър help файл. Задължително допълнение към Inno Setup.

-----

HelpNDoc - С помощта на HelpNDoc ще можете бързо и лесно да направите HTML help файлове или Web страници. Изработваните HTML документи са особено подходящи за помощни документи, презентации, нагледно подреждане на текстове и др. За да работите с инструмента не се нуждаете от никакви познания по HTML. HelpNDoc позволява, освен текст, да включвате в своите файлове и линкове, таблици, изображения и др. Разполага с WYSIWYG (What You See Is What You Get) редактор, поддържа drag&drop, експортиране в CHM формат и мн. други.

-----

MyPhoneExplorer - За MyPhoneExplorer може да се каже, че е задължителна за всеки притежател на мобилен телефон на Sony Ericsson. Програмата е проектирана основно за моделите K700, K750 и K800, но работи на практика с всички съвременни модели, освен базираните на symbian - P-серията, M600 и W950). С MyPhoneExplorer можете да синхронизирате телефона си с Outlook, Outlook Express, Lotus Notes и Thunderbird; да редактирате контактите на SIM картата и в паметта на телефона си; да редактирате обажданията; да добавяте и редактирате събития в календара; да настройвате час за алармен сигнал; да преглеждате, триете и редактирате SMS съобщенията си; да смъквате файловете от телефона и да качвате такива на него; да избирате активен профил; да следите съсотянието на телефона и батерията му. Програмата поддържа връзка през Data или USB кабел, Bluetooth или инфрачервен порт, стига съответният хардуер да е инсталиран на компютъра ви. Програмата е с опростен, адски интуитивен и приятен за окото интерфейс. Ако притежавате телефон на Sony Ericsson и не сте пробвали програмата, засрамете се. Крайно време е.

-----

KlipFolio/Beta - KlipFolio е приложение, което ще ви помогне лесно и бързо да получавате информация в реално време от различни канали (клипове - klips) в Интернет. Целият процес е автоматизиран и може лесно да бъде настроен според нуждите на всеки един потребител. Програмата ще Ви помогне да следите новини от избрани сайтове и ще ги показва в малко и много приятно проектирано прозорче върху Вашият работен плот, като по този начин ще Ви спести часове в ровене на различни страници.

-----

Luna Royale Theme - Luna Royal е тема, вдъхновена от оригиналната Royal на Microsoft. Създадена от Pgase, тя се отличава с изчистен и красив вид. Темата се предлага в три варианта, според вида на старт бутона - с бял флаг, с цветен флаг или със сферичен бутон, подобен на този на Windows Vista. Освен това всяка тема има по две основни цветови схеми - синя и черна. И за да бъде изборът на външния вид още по-богат, тези цветови схеми предлагат и по три подварианта. За да работи темата правилно е необходимо да инсталирате Universal UXTheme Patcher, който ще модифицира системния файл uxtheme.dll, за да може Windows да приема теми, които не са дигитално подписани от Microsoft.

-----

Mac OS X Update - Apple пусна последния си OS X ъпдейт (10.4.9). Него може да свалите от Software Update на вашия MAC или от линковете по долу. Този ъпдейт съдържа различни компоненти от операционната система, подобрени драйвери и коригирани грешки.

-----

Microsoft Office 2007 Service Pack 1 - Microsoft Office 2007 SP1 е официално обновяване на Office 2007. Това обновяване оправя някой бъгове и закърпва някой "дупки" в Microsoft Office Excel 2007, Microsoft Office Outlook 2007, Microsoft Office PowerPoint 2007, и Microsoft Office SharePoint Server 2007, както и повиши и сигурността на продукта.

-----

Microsoft Virtual PC - С помощта на Microsoft Virtual PC 2007 ще можете да стартирате множество операционни системи едновременно на компютъра си. Програмата създава виртуална среда, в която можете да заредите най-известните операционни системи, да добавяте и премахнахте компоненти, да тествате производителността на системата ви, да проверявате различни програми и още много други действия, без да се притеснявате, че ще трябва да преинсталирате в последствие. Ако объркате нещо, можете изключително лесно и бързо да възстановите някоя от виртуалните системи към предишното й състояние.

-----

PicPick - PicPick e безплатна програма, която може да "снимате" работната ви площ, някой прозорец или само част от него. След което с вградения редактор на програмата, можете лесно и бързо да редактирате това, което сте "снимали". Независимо, че програмата е малка по-размер и безплатна, въобще не отстъпва на "старите" програми в този бранш.

-----

Python/Beta - Python е динамичен обект-ориентиран програмен език, който може да бъде използуван в най-различни сфери от софтуерното програмиране. Има сериозна езикова интеграция, вградени модули за улесняване разработката на софтуер и т.н. Поддържа операционни системи: Windows, Linux/Unix, Mac OS X, OS/2, Amiga, Palm Handhelds, Nokia mobile и др.

-----

StoreHouse Lite/Beta - StoreHouse Lite е безплатен интегриран софтуер за управление на складово стопанство, разполагащ с широк набор от функции и инструменти, необходими за поддържането на отчетността в един склад, и документирането на стопанските операции. Продуктът притежава интуитивен интерфейс, не изисква абсолютно никаква системна администрация и предлага удобен, лесен за научаване начин на работа, така че да пести един от най-ценните ресурси на потребителя - неговото време. Програмата е подходяща за фирми, които се занимават със серийно производство и търговия със стоки и услуги.

-----

UnderCoverXP - UnderCoverXP е безплатна програма, с която лесно ще създадете и принтирате обложки за дисковете си. Поддържат се JPEG, GIF, PNG и BMP формати за импортиране и запаметяване на вече готовите обложки.

-----

Universal Viewer - Universal Viewer е наистина универсална програма за преглед на най-различни файлове, без да сте инсталирали специализиран софтуер. Програмата отваря видео клипове, картинки, документи, HTML и PHP файлове, текстови файлове, Unicode файлове и много други. Можете да интегрирате Universal Viewer в контекстното меню на Windows и дори да му зададете да отваря по подразбиране дадени файлови формати.

-----

VirtualBox - VirtualBox на InnoTek създава виртуална среда, в която може да инсталирате различни операционни системи, да инсталирате и тествате програми или с други думи може да правите почти всичко, което правите в нормалната ви ОС, без да се притеснявате, че може да повредите нещо. VirtualBox не разполага с всички възможности на подобните на нея програми, но за сметка на това разполага с такива, които не се срещат при нейните конкуренти, като стартиране на виртуалната машина отдалечено чрез Remote Desktop Protocol (RDP) и поддръжка на iSCS

-----

Royale Theme for Windows XP - Royal е тема създадена от Microsoft специално за Windows XP Media Center Edition. Сега вече тя е достъпна и за потребителите на Windows XP и Windows 2003. Темата е с валиден дигитален подпис от Microsoft.

-----

Royale Remixed Theme - Royale Remixed Theme е нова тема за Windows XP и Windows 2003, която съдържа три цветови схеми: Royal (официалната цветови схема на Microsoft, създадена за Windows XP Media Center Edition), Royale Noir (преработена и подобрена цветови схема, създадена от oddbasket, базирана на оригиналната Royale Noir, на Microsoft, но никога не пусната официално на пазара) и представената наскоро от софтуерния гигант Royale Zune. Royale Remixed Theme съдържа икони, тапет, звуци и показалци за мишка от Windows Vista. Необходимо е да пачнете системния файл uxtheme.dll, за да може Windows да приема теми, които не са подписани от Microsoft. За тази цел може да свалите тази програма - Universal UXTheme Patcher 2.1

-----

Stellarium - Погледнете звездното небе отблизо. Можете да се приближите максимално до звездите и планетите и да откриете неподозирани прекрасни гледки. Moжете да се наслаждавате на огромен брой звездни тела и на повечето нови и интересни космически обекти с пълни подробности и описание, допълнено с прекрасна триизмерна графика. Програмата има версии за Линукс, Windows и Mac OS X, също така поддържа български език.

-----

StrokeIt - StrokeIt е програма за разпознаване на жестове с мишката в Windows и асоциирането на дадени действия с тези жестове. Жест е символ, който "рисувате" на екрана посредством мишката. Програмата разпознава над 80 жеста и може лесно да бъде обучена да разпознава и още. С допълнителни плъгини свободата на действие е почти неограничена. Програмата е с интуитивен и леко спартански интерфейс, но за сметка на това заема много малко памет по време на работа - между 70 и 300KB.

-----

SubtitleCreator/Beta - SubtitleCreator позволява да създадете субтитри за вашите DVD дискове. Програмата има инструменти за синхронизация, предварителен преглед (preview) и опростен WYSIWYG редактор. Освен това можете да променяте позицията и цвета на вече съществуващите субтитри на DVD диска.

-----

Subtitle Processor - Subtitle Processor e инструмент за редактиране и превод на субтитри. Има вграден видео и DVD плеър за по-добра синхронизация при работа. Има прост и лесен интерфейс.

-----

Subtitle Workshop - Subtitle Workshop е програма за изработка, редакция и конвертиране на субтитри. Поддържат се всички известни формати за субтитри. Програмата е богата на опции, разполага с приятен и удобен интерфейс и има функция за проверка на правописа, стига да имате такъв инсталиран модул към офис пакета на Microsoft.

-----

Weather Watcher - Изключително полезна програмка за хората, които пътуват или по принцип се интересуват от времето в дадена точка на земното кълбо. Свързвайки се с метеорологични сървъри, тази програма ще ви покаже времето във всяка една точка на света, заедно с подробна прогноза, включваща скорост на вятъра, влажност и много други. Освен това ще можете да видите и прогнозата за следващите седем дни, включваща подробна информация дори и по часове.

-----

Windows Vista Service Pack 1 - Появи се и първата публична версия на първия Service Pack 1(SP1) на операционна система Windows Vista, който е доста по-стабилен и изчистен от бъгове. Има и някой промени в интерфейса, но те са незначителни и почти незабележими. С пускането на тази публична версия от Microsoft искат по-бързо да бъдат открити още бъгове и до финалната версия те да бъдат изчистени.

-----

Windows XP Service Pack 3 - Появи се и първата публична версия на третия Service Pack 3(SP3) на операционна система Windows XP, който е доста по-стабилен и изчистен от бъгове сравнение с предишните си събратя SP2 и SP1.

С тази версия от Microsoft искат повече потребители да пробват и видят какво ще има в новата им разработка и по-бързо да се открият бъговете в нея.

-----

WinStars - WinStars използва най-новата 3D технология, за да ви покаже всички обекти в нашата слънчева система по изключително реалистичен начин. С помощта на програмата можете да видите и траекториите на планетите, звездите в нашата галактика или да се ориентирате къде се намират различни съзвездия. Можете също така да проследите полета на космическа сонда и да се насладите на най-различни космически гледки.

-----

WordWeb - WordWeb е безплатен тълковен, синонимен и фразеологичен речник за Английски език, който разполага с огромна база с думи и фразеологизми. Речника разполага с над 150 000 думи, над 120 000 фрази и с негова помощ можете да откриете думи от всяка една програма. Речника работи както в офлайн режим, така и когато сте свързани с Интернет, като можете да търсите думи и фрази в множество известни енциклопедични сайтове като Wikipedia и други.

-----

Xfire - Xfire е програма за размяна на съобщения, като традиционните IM клиенти, но предназначена изцяло за геймъри. Използвайки я ще знаете кога и къде приятелите ви играят онлайн и кои игри. Xfire поддържа много от по-популярните online PC игри в света и позволява размяна на съобщения без прекъсване на играта.

-----

Yahoo! SiteBuilder - Yahoo! SiteBuilder е решението за всеки начинаещ уеб разработчик. Малко програми са толкова функционални, удобни и стабилни едновременно. С редактора можете за минути да създадете професионално изглеждаща web страница, без да се нуждаете от каквито и да било познания или опит. Разполага с подробен помощник (Site Creation Wizard), който ще ви преведе през всички трудности, включва база данни от над 380 шаблона, подредени по категории за бизнес и лична употреба, умее да създава и мултимедийни сайтове с прикрепени медия файлове. Дава ви възможност да проектирате страницата си точно както я искате - с таблици, формуляри, форматирани текстове и т.н.

-----

ZenKEY - ZenKEY е програма, която ви позволява лесно и удобно да контролирате почти всички аспекти от вашия компютър посредством клавиатурата и мишката. Позволява дефинирането на клавишни комбинации които работят независимо от това в коя програма сте в момента. Можете да задавате комбинации за: стартиране на дадена програма, отваряне на документ, папка или Интернет ресурс, минимизиране или максимизиране на прозорец, преместване или оразмеряване на прозорец, изпълняване на медийни команди като плей, пауза или усилване и намаляване на звука, стартиране на скрийсейвъра ви или спиране на компютъра, достъп до скрити функции в Windows, контрол над Winamp или други плейъри.

Link to comment
Сподели другаде

 • 4 months later...