lpa Публикувано Юли 17, 2007 Report Share Публикувано Юли 17, 2007 значи идеята ми е следната: В един офис има 4-5 машини свързани към интернет (посредством рутер) и искам да създам мрежа между тях. Тоест от едното ПС да се виждат всички останали и да могат да се виждат и копират файлове (да имат достъп един до друг). Кой е най-лесният начин да се направи това? Всички ПС-та са с Windows XP операционна система. Благодаря Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Livingdead Публикувано Юли 19, 2007 Report Share Публикувано Юли 19, 2007 Ами, не съм много сигурен, но би трябвало да стане - вземаш един switch и ги връзваш всичките към него. След това на всяка лан карта задаваш по още един IP адрес, задължително локален, примерно 10.0.0.*. Слагаш всичките и в една workgroup (не знам дали е задължително, но все пак) и рестартираш всички машини. Друг вариант е да вземеш едната машина за сървър и да пускаш нет на другите чрез нея. Мрежата ще ти е: рутер - сървър - switch - всички машини, но май това не е най-оптималният вариант за твоя случай. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
vyrgozunqk Публикувано Юли 19, 2007 Report Share Публикувано Юли 19, 2007 Друг вариант е да вземеш едната машина за сървър и да пускаш нет на другите чрез нея. Мрежата ще ти е: рутер - сървър - switch - всички машини, но май това не е най-оптималният вариант за твоя случай. Само по-горното има смисъл макар, че тогава зад компютъра интернета ще трябва да го шернеш с вградения ICS в уиндоус примерно, дефакто на сървърния комп. който може да е и 166 Мхз с 64 рам и един хард около 2 ГБ ( за ОС ), трябва да му сложиш 2 лан карти, една да идва от рутера, а другата да ходи към ХЪБ-а Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ad_chaos Публикувано Август 14, 2007 Report Share Публикувано Август 14, 2007 Нищо не ви се разбира в обясненията а и какво ще кажете за мрежа в следния вариант: Две РС-та и рутер "D-link" (казвам марката за да се разбере, че рутера си е рутер, а не PC - превърнато в рутер)Нагласил съм IP-тата едното РС да е 192.168.0.2, а другото 192.168.0.3. Рутера по подразбиране си е 192.168.0.1, задал съм му настройките за нет-а с истинското IP (демек интернет си имам). Друго нищо не съм нагласял. От "едното" РС виждам "другото", но от "другото" не вжидам "едното" ...въпросът ми е, това мрежа ли е въобще и как да стане далаверата и "другото" РС, да вижда "едното"? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
dixi Публикувано Август 14, 2007 Report Share Публикувано Август 14, 2007 Аз също наскоро си блъсках главата с подобен казус - домашна мрежа кабелен рутер-десктоп-лаптоп и как да "виждам" файловете на единия компютър от другия. Накрая им сложих и на двата по едно Хамачи. Скоростта ми на трансфер е ок. 200 КВ/s и горе-долу ме устройва. Не бих отказал разяснение от някой по-сведущ в мрежите. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Livingdead Публикувано Август 15, 2007 Report Share Публикувано Август 15, 2007 Мислех да седна да пиша, но попаднах на може би подходяща статия. Честно казано не съм я чел, но предполагам, че ще помогне:Как да свържем домашните компютри в мрежа В допълнение към нея: Ръководство за споделеляне на Интернет Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ad_chaos Публикувано Август 15, 2007 Report Share Публикувано Август 15, 2007 Не помага. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Livingdead Публикувано Август 15, 2007 Report Share Публикувано Август 15, 2007 Е, не ми се размина... Дано поне съм се справил - Домашна мрежа, Основни съвети за играждане на локална мрежа Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ad_chaos Публикувано Август 17, 2007 Report Share Публикувано Август 17, 2007 Привет отново. Смених групата на двете РС-та на MSHOME, понеже бяха с различна група. След това шернах и отново от едното РС се вижда шеринга от другия или ми иска парола и потребителско име без да имам такива неща...или пък ми казва, че нямам достъп. PING си има! Не става бе 'ора, какво да правя?! Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Август 17, 2007 Report Share Публикувано Август 17, 2007 Нещо за операционните системи на двете РС-та да кажеш? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ad_chaos Публикувано Август 17, 2007 Report Share Публикувано Август 17, 2007 XP professional - both of them...така де и двете за ХР. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
panevdd Публикувано Август 17, 2007 Report Share Публикувано Август 17, 2007 Задай пароли на потребителските профили на двата компютъра; след това стартираш съветника за локална мрежа: Start -> All Programs -> Accessories -> Communications -> Network Setup Wizard. В твоя случай предполагам, че ще трябва да избереш варианта "This computer connects to the Internet trough a network hub. Other computers on my network also connect to the Internet directly or trough a hub." Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ad_chaos Публикувано Август 17, 2007 Report Share Публикувано Август 17, 2007 Благодаря! Ще го пробвам. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Livingdead Публикувано Август 22, 2007 Report Share Публикувано Август 22, 2007 Привет отново. Смених групата на двете РС-та на MSHOME, понеже бяха с различна група. След това шернах и отново от едното РС се вижда шеринга от другия или ми иска парола и потребителско име без да имам такива неща...или пък ми казва, че нямам достъп. PING си има! Не става бе 'ора, какво да правя?!Виж информацията от тук дали ще ти помогне - Ръководство за споделяне на ресурси под WinXP Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ad_chaos Публикувано Август 24, 2007 Report Share Публикувано Август 24, 2007 Ще пиша като оправя шеринга. Благодаря, Златинов. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост