Jump to content

Поставя ли се запетая след "Моля"


Препоръчан пост

Не се поставя запетая пред съюза "да", ако е употребен еднократно в изречението, или ако има повторение на съюза "да" в последователни, подчинени едно на друго изречения. Не се поставя запетая и в случаите, при които съюзът "да" не стои в началото на просто изречение.

Едно от изключенията са случаите, при които имаме сложни съюзи като "за да", "без да", "преди да" и т.н. В такива изречения се поставя запетая преди предлога.

 

В конкретния случай не се поставя запетая, но такава трябва да има, ако изречението изглеждаше така: Моля, разрешете ми....

Link to comment
Сподели другаде

  • 8 years later...

 Въпросът е спорен. В новия правописен речник на БАН от 2012г. казуса не е разгледан, понеже, доколкото ми е известно, има спор и между самите езиковеди по този въпрос. Някои разглеждат моля като междуметие, други като елиптично изречение. Ако приемем, че моля е междуметие или частица - трябва да го отделим независимо, че е през съюза да. Ако приемем, че е изречение - влиза в сило описаното правило. От което заключавам, че запетаята пред моля е факултативна (и това не е само мое мнение.) В конкретният случай не бих поставил запетая, но в други - да. Пр: Моля, седнете. Моля, дайте си личните документи. 

Link to comment
Сподели другаде

Много често ги ползвам,работата ми е такава.Телефона е на цена на един градски разговор за цяла България. Компетентни и любезни! :)

 

http://ibl.bas.bg/ezikovi_spravki/kontakti/

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...