Pikina Публикувано Юни 13, 2007 Report Share Публикувано Юни 13, 2007 Спорим по въпроса дали се поставя запетая след моля, когато например: Моля да ми разрешите .... Надявам се на компетентно мнение. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
itodorov Публикувано Юни 13, 2007 Report Share Публикувано Юни 13, 2007 Не се поставя запетая пред съюза "да", ако е употребен еднократно в изречението, или ако има повторение на съюза "да" в последователни, подчинени едно на друго изречения. Не се поставя запетая и в случаите, при които съюзът "да" не стои в началото на просто изречение.Едно от изключенията са случаите, при които имаме сложни съюзи като "за да", "без да", "преди да" и т.н. В такива изречения се поставя запетая преди предлога. В конкретния случай не се поставя запетая, но такава трябва да има, ако изречението изглеждаше така: Моля, разрешете ми.... Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Pikina Публикувано Юни 13, 2007 Author Report Share Публикувано Юни 13, 2007 И аз така мисля и съм Ви много признателна за компетентно дадения отговор, но тук трябваше да го докажа Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
numberwon Публикувано Юни 2, 2016 Report Share Публикувано Юни 2, 2016 Въпросът е спорен. В новия правописен речник на БАН от 2012г. казуса не е разгледан, понеже, доколкото ми е известно, има спор и между самите езиковеди по този въпрос. Някои разглеждат моля като междуметие, други като елиптично изречение. Ако приемем, че моля е междуметие или частица - трябва да го отделим независимо, че е през съюза да. Ако приемем, че е изречение - влиза в сило описаното правило. От което заключавам, че запетаята пред моля е факултативна (и това не е само мое мнение.) В конкретният случай не бих поставил запетая, но в други - да. Пр: Моля, седнете. Моля, дайте си личните документи. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
barbuncela Публикувано Юни 2, 2016 Report Share Публикувано Юни 2, 2016 Много често ги ползвам,работата ми е такава.Телефона е на цена на един градски разговор за цяла България. Компетентни и любезни! http://ibl.bas.bg/ezikovi_spravki/kontakti/ Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
bojoviki Публикувано Февруари 1, 2019 Report Share Публикувано Февруари 1, 2019 Много зависи,точно за този пример няма закон.Зависи от пунктуацията.Самото изречение и в какъв контекст се поставя. Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Night_Raven Публикувано Февруари 1, 2019 Report Share Публикувано Февруари 1, 2019 Имаше ли нужда да съживяваш тема от около 2 години и половина? Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
ExaFlop Публикувано Февруари 2, 2019 Report Share Публикувано Февруари 2, 2019 https://pavlinav.wordpress.com/2012/02/29/1-17/ Цитирай Link to comment Сподели другаде More sharing options...
Препоръчан пост