Jump to content

Настройване на звукова карта


Препоръчан пост

Имам нова звукова карта - Creative XFi Xtreme Audio. Свързана е с 5.1 UnitEk SP-968 тонколони. В панела за управлението на картата има много настройки, някои от които не разбирам. В Speakers and Headphone Selection , Bass има опция Enable Bass Redirection и слайдер Crossover Frequency, също опция Subwoofer Gain (+15dB). При промяна тук баса се увеличава, но понякога не се чува съвсем добре, на каква стойност трябва да е ?

След това.. "Enable EAX Effects" - за какво служи и трябва ли да го включа ? Има слайдер Effects Amount. А долу има радио бутони: Amphitheater , Jazz Club, Opera Hall, Orchestra Pit, Recital Hall, Royal Hall, Stone Hall, Theater. Живея в апартамент :) , кое да избера ?

"Enable X-Fi CMSS-3D Surround" - същото . Upmix Mode: Stereo Xpand / Stereo Surround - кое от двете да избера ? Слайдер "Stereo Envelopment - Front , Surround"

"Enable X-Fi Crystalizer" - слайдер minimum , maximum

"Performance" , тук ми е горе долу ясно , Master Sampling Rate: 48 KHz / 96 Khz , Bit Depth: 16 Bits / 24 Bits. При по-висока стойност качеството е по-добро, но машината се товари много.

Ами за сега това е, нека някой ако може да ми обясни какво да правя. .

Link to comment
Сподели другаде

В Speakers and Headphone Selection , Bass има опция Enable Bass Redirection и слайдер Crossover Frequency, също опция Subwoofer Gain (+15dB). При промяна тук баса се увеличава, но понякога не се чува съвсем добре, на каква стойност трябва да е ?

Enable Bass Redirection по принцип функционира само ако са свързани 5.1 колони (както е и в случая). По принцип в 5.1 канален режим, когато се гледат филми например, на всеки канал се подава точно определен аудио сигнал. При стерео режим обаче не е така. Тогава по всички канали върви целия честотен диапазон. По този начин на сателитите се подават и баси, които те трябва да орежат, за да не се получи изкривяване и деформация на звука, особено когато е засилен. Опцията Enable Bass Redirection обира всички честоти съобразно плъзгача Crossover Frequency и ги подава на събуфъра. Т.е. ако настроиш crossover да е на около 150Hz, всички честоти под тази ще бъдат подавани само към събуфъра, а над нея - към сателитите. Подобни опции съществуват, защото понякога производителите на колони не поставят филтри или не използват достатъчно добри такива. Subwoofer Gain ще да е просто засилване на нивото на уфъра. Нещо като турбо. :) Въпрос на експерименти как звучи най-добре.

 

След това.. "Enable EAX Effects" - за какво служи и трябва ли да го включа ?

EAX е енджин за специални ефекти при игри. Ако играеш много игри и искаш да се потопиш в атмосферата им максимално, я ползвай. За музика филми и всичко останало по-добре я изключи. Разбира се ако ти харесва повече като е включена, можеш да си я оставиш.

 

Има слайдер Effects Amount. А долу има радио бутони: Amphitheater , Jazz Club, Opera Hall, Orchestra Pit, Recital Hall, Royal Hall, Stone Hall, Theater. Живея в апартамент , кое да избера ?

Това са от онези жалки и смешни ефекти, които всяка съвременна карта има и които имат за цел УЖ да симулират звучене в конкретните обекти, но според мен са просто излишни глупости, които само съсипват звука, независимо на какво ги приложа.

 

"Enable X-Fi CMSS-3D Surround" - същото . Upmix Mode: Stereo Xpand / Stereo Surround - кое от двете да избера ?

CMSS е съкращение от Creative Multi-Speaker Surround. Това е режим на създаване на 3D или многоканален режими от стерео звук, на базата на алгоритми. При филми, които са с mp3 компресиран звук и са стерео, тази опция може да се опита да ти направи 5.1, но разбира се алгоритмите са далеч от перфектни. Въпрос на вкус дали ти е нужно.

 

"Enable X-Fi Crystalizer" - слайдер minimum , maximum

Глупавият им Crystalizer така и не съм го чувал, но по описанието ме напушва смях. Според мен деформира звука излишно, но ако ти харесва как звучи, го остави.

 

"Performance" , тук ми е горе долу ясно , Master Sampling Rate: 48 KHz / 96 Khz , Bit Depth: 16 Bits / 24 Bits. При по-висока стойност качеството е по-добро, но машината се товари много.

Качеството при високи стойности не е по-добро. Няма как да стане по-добро. То е като да пишеш някакво разсъждение по литература без достатъчно информация в главата. Можеш да го напишеш стегнато и точно, а можеш и да го разшириш, но ще трябва малко да си посмучеш от пръстите и да разтягаш локуми. В крайна сметка не казваш повече отколкото ако го напишеш по-кратко. Дори и да има някаква разлика, то тя ще е не микроскопична, ами и аз не знам. За жалост маркетинговия отдел на Creative е доста изобретателен и хората се хващат.

Link to comment
Сподели другаде

Ами, зависи. Ако звукът е важен за теб (и явно е, щом имаш X-Fi), то е почти задължително да ги смениш, имайки предвид, че тези са сглобявани някъде в час по трудово в Китай. Най-добре е да се замислиш доколко качественият звук е важен за теб и ако е, да отидеш в някой магазин и да чуеш как свирят някои модели на Altec Lansing, Creative и Logitech, за да прецениш чуваш ли разлика и ако да, кой комплект ти допада най-много като звучене. Нелоша звукова карта като X-Fi да е комбинирана с подобни колонки е някак... странно и глупаво дори, защото картата не се уползотворява и парите отиват леко на вятъра. :)
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...