Jump to content

Препоръчан пост

Доста ми е старичък компютърът и напоследък взе доста често да се разваля. Предполагам, че това до голяма степен на това, че за диск С е оставено много малко място - почти само, колкото да се запише уиндоуса. И неперкъснато ми даваше съобщения, че няма достатъчно място на диск С :(

онзи ден заби, рестартирах го от копчето на самия комп. Обаче не ми се зарежда нищо. Дава ми - Грешка при зареждането на РАМ. В сейф моуд не мога да вляза, само в настройките /с delete/. Дали е сериозна повредата и скъпа за отстраняване? Мога ли нещо по-простичко да се опитам да направя или трябва пак да го нося на сервиз? Това ще му е втори сервиз за тоя месец :crosseyes1: и ако трябва да го карам на сервиз какво да искам да му променят, защото ми писна вече?

Link to comment
Сподели другаде

Здравей,

 

При стар компютър могат да се появят множество грешки във всякакви компоненти. Това, че ти пише, че има проблем в RAM паметта, може да означава че тя е изгоряла, че не е поставена правилно, че в слота (мястото, където се поставя) може да е попаднал прах или друго нещо и да не прави добър контакт, и други неща.

 

Честно казано е трудно да се даде съвет в този случай, защото съм имал доста проблеми със стари компютри и все нещо се счупва. В един момент човек почва да подменя компоненти, първо един, после друг и накрая разбира, че всичко е загуба на време. Все пак в твоя случай те съветвам да провериш дали картата с RAM паметта е поставена добре, да я извадиш и да почистиш слота с обдухване (или с някаква силна струя въздух) и да я поставиш пак. Ако не тръгне - пробвай да махнеш едната платка за RAM (ако са две) и да пуснеш компютъра, а после другата, за да провериш дали проблема не е само в една от тях.

 

Ако и това не помогне - най-добре занеси компютъра в сервиз, но внимавай какви пари ти вземат, защото за проверка на компютъра не би трябвало да ти вземат много (за мен много е максимум 5 или 10 лева). Може също така да пробваш и с друга RAM памет, за да видиш дали ще проработи.

 

И накрая - ако компютъра ти е наистина стар и често прави проблеми, просто се замисли дали не си заслужава да купиш нов (зависи за какво ползваш компютъра де).

Link to comment
Сподели другаде

Не че изключвам възможността проблемът да е в RAM паметта, но щом стига до BIOS-а, значи паметта все пак работи. Възможно е да има скапан адрес някъде по нея, но като цяло не е скапана. Ако беше скапана, компютърът нямаше да стартира въобще. Каква точно грешка изписва?

Компютърът има начин за първоначално общуване с потребителя - чрез писукания. Единично късо писукане означава, че всичко е наред. Ако има някакъв проблем с някой компонент например или друга "авария", трябва да писука по различен начин. При теб (ако е свързан говорителят) писука ли и как?

Не би било и зле да споделиш с какъв хардуер разполагаш.

Ако имаш възножност, можеш да тестваш RAM паметта на друг компютър на същата платформа. Това е много лесен и бърз тест, понеже RAM-та се маха и слага бързо и лесно и не се нуждае от никакви допълнителни драйвери настройки и т.н. - слагаш на друг компютър и виждаш дали ще тръгне самата система и дали ще зареди.

Иначе развалянето няма нищо общо с недостига на пространство на С:.

Link to comment
Сподели другаде

Използвай програмата Memtest86, тя е ДОС-овска, за да е сигурно, че е в паметта, наскоро имах почти идентичен проблем. Ако имаш две платки памет даже можеш да разбереш в кой чип дава грешки!
Link to comment
Сподели другаде

Това ще да е надписът, който се появява на монитора ако не е свързан добре с видео картата. Провери дали кабелът е добре пъхнат във видео картата и в самия монитор.
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...