Jump to content

Ръководство: Създаване на Boot CD за Windows XP, 2003, 2000


Препоръчан пост

Има няколко начина за създаване на стартиращи (boot) дискове за NT базираните операционни системи на Microsoft (Windows XP, 2003, 2000), но според мен, предложеният в настоящето ръководство метод е един от най-лесните.

 

За начало трябва да свалим програмата CDImage GUI, която може да намерите в нашия каталог тук. Стартираме сваленото ехе, което е саморазархивиращ се архив и избираме място, където файловете да се разархивират (в настоящата статия ще използваме C:\CDIMAGE).

 

След като сме готови, навигираме до избраната директория и стартираме програмата (cdimagegui.exe). Посреща ни следният екран:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3550/startup.png

В полето, означено с 3, въвеждаме пътя, където се намират файловете на инсталацията (папката, която съдържа папката I386), а в полето 4 мястото, където искаме да бъде записано създаденото ISO изображение на диск.

 

Продължаваме напред и щракваме върху Configuration (5), и след това върху Boot (6)

http://pics.softvisia.com/design/pics/3550/configuration1.png

Тази стъпка се налага да бъде направено само ако програмата не е инсталирана в C:\CDIMAGE. Ако случаят е такъв, в поле 7 въведете правилния път до boot.img (обикновено се намира в една папка с cdimagegui.exe)

 

След като сме готови и с това натискаме Creation (8), който се намира горе, вдясно

http://pics.softvisia.com/design/pics/3550/configuration2.png

В полето означено с 9, можете да въведете желаното име за кръщаване на диска.

 

След като сме избрали името, натискаме Creation (10), който се намира вляво

http://pics.softvisia.com/design/pics/3550/creation.png

и единствено ни остава да натиснем Start Image Creation (11), и да изчакаме докато процесът завърши.

 

Резултатът е създаването на образ на стартиращ диск в ISO формат, който можем по-късно да запишем, чрез някоя програма за записване на дискове (като Nero), като изберем да запишем disk image (образ на диск), а не да запишем на диска самия ISO файл.

 

Реално погледнато, при първото стартиране на програмата се налага да се направят някои настройки, което удължава процеса. При повторно ползване се налага единствено да се избере къде са файловете на инсталацията, къде да се запише ISO-то, какво да бъде името на образа на диска и да се натисне бутона Start Image Creation.

 

 

 

Статията и снимковият материал са собственост на Nicky - Николай Стоянов. Забранено е разпространяването и/или модифицирането на статията, части от нея или на снимковия материал без изричното съгласие на автора. Всички ©, ® и ™ са собственост на притежаващите ги фирми.

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 months later...
Изтегли програмата от нашия каталог и я сложи в папка CDIMAGE (която предварително ще създадеш в главната директория на С устройство) - http://www.softvisia.com/download.php?view.981 (оправих даунлоуда и вече файла се тегли свободно).
Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...
  • 3 months later...
Имам нужда от помощ.

Това boot.img го няма там, където е посочено в инструкцията. Не знам и къде да го търся. :crosseyes1:

Boot.img се намира в папката, в която е изпълнимият файл на приложението. В текстовото поле на страницата Boot трябва да въведеш пътя до файла.

Link to comment
Сподели другаде

колко е продалжителността за създаване на исо Фаила защото при мен за 5-6 секунди и ми изписа на 100% а големината на фаилае 84КВ

Не е нормално, пише ли нещо в лога? Имаш ли достатъчно място на твърдия диск?

Link to comment
Сподели другаде

Мога ли да използвам диска, по начина, по който става и с дискета? Най-напред:

"Advanced Bios Features"

"1st Boot Device [CD ROM]"

"2nd Boot Device [HARD DISK]"

 

а след това, кото сложа диска в механиката напиша командата "format c: /q", ще форматира ли дяла?

 

П.П. При мен тази команда, никога не съм успял да я изпълня. Изписва някаква грешка, която сега не си спомням, но в най скоро време ще посна една снимка, защото съм решил да преинсталирам Уиндоуса, а знам, че така е най сигурния начин за изтриване на целия дял С. Когато съм го правил от инсталиращия диск с Уиндоуса, все нещо остава, някакви настройки и т.н.

И още нещо - мога ли да използвам CD-RW?

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 years later...

Програмата е чудесна, ползвам я отдавна, но само на мен ли ми прави въртели. Както си работи добре и почва да дава грешки и нейска да създава стартиращи дискове, ето за какво говоря:

 

http://prikachi.com/images/101/3073101L.jpg

 

Само да попълня пак, че работя с програмата отдавна и не съм начинаещ, знам че проблема не е от мен, а е от програмата. Нещо се прецаква, и като се прецаква, колкото и пъти да посочвам "boot.img" и пътя до файла не става никак.

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...