Jump to content

Как да свържа два харда


Препоръчан пост

Кажи модела на дъното, модела на диска и с какви кабели разполагаш. Кажи и какви други дискови устройства (твърд диск, CD-ROM) имаш и как са свързани.
Link to comment
Сподели другаде

Абе много не ги разбирам, но ето това : Поле Стойност

ID на дънната платка 62-133-0000010-00101111-061206-ULi$K8XFS133_K8SLI-ESATA2 BIOS P1.40

Харда е 80 гб, но не му знам марката, новия е самсунг, имам кабели за свързване, само ми кажете отзаде как беше..., мастер, секондари, и най- вече с дъното отговаря ли що- годе.

Link to comment
Сподели другаде

Ще трябва да напишеш каква е марката на хардовете и какво точно пише върху тях.

 

Караме те да напишеш всички тези неща, защото твърдите дискове са различни видове и трябват различни кабели за свързването им. Също така има определен максимален брой устройства, които могат да се закачат към даден компютър и съответно към даден кабел, затова е важно да кажеш дали имаш CD-ROM, записвачка или някакво друго устройство и как е свързано то. Най-добре погледни вътре в компютъра си и виж колко твърди диска имаш (предполагам един), колко CD-та (предполагам едно) и какви точно кабели имат, свързани към тях в двата края (единият от кабелите е за захранването, той е един и същи и при двете, има 4 дебели жици и накрая завършва с бял пластмасов край, а другият може да е широк около 8 сантиметра и да е бял или да е тънък около сантиметър и да е червен). Така че е много важно да кажеш всички тези неща, за да можем изобщо да започнем да ти помагаме.

Link to comment
Сподели другаде

Дънната платка е : K8SLI-eSATA2, версия 1.0., процесора е семпрон 2800+ (1600мхц). Харда, точното име

му е: EXCELSTOR TECHNOLOGY J880. В момента съм с един хард диск (EXCELSTOR TECHNOLOGY J880). А другият е Samsung SpinPoint Series SP0802N .

1-во. Много е тих. (Така е проектиран.)

2-ро. Праве е за мултимедиа и бърз трансфер.

АТА 133 е.

NoiseGuard™ и SilentSeek™ това са патентовани от Samsung технологии

за нисък шум. Имам едно двд-и у-во на компа, марката му е:DVD-RW, LG-H110, и последно имам и daemond tools, ако има значение. Двд-то е точно както казва Tragedy, със същите кабели.Ами това е.

Link to comment
Сподели другаде

Доколкото разбирам, в момента към дъното имаш включени DVD-RW устройство и твърд диск; и двете устройства са с IDE кабели, т. е., интерфейс АТА. Новият ти диск също е с такъв интерфейс и ще трябва да го включиш заедно с някое от другите устройства. Ако всичко това е вярно:

1. Трябват ти два 80-жилни кабела, за да свържеш устройствата. Не знам в момента с какви кабели разполагаш, ако сегашният ти твърд диск и DVD-RW устройството са с отделни кабели, има вероятност последното да е с 40-жилен.

2. На стр. 18 от ръководството за твоето дъно с точки 8 и 7 са отбелязани съответно 1-ви и 2-ри куплунг за IDE устройства. На първия (т. 8) трябва да е устройството, от което ще зарежда операционната система (предполагам, че това е сегашния ти твърд диск); трябва да е свързан към върха / края на кабела.. На втория (т. 7) ще бъде DVD-RW устройството (на върха / в края на кабела) и другия твърд диск (в средата на кабела). Ще трябва да нагласиш чрез джъмперите на устройствата техния приоритет; при посоченото от мен свързване първия твърд диск (който е свързан самостоятелно на първия IDE куплунг) трябва да бъде в режим "Master". DVD-RW устройството също ще бъде в режим "Master", а втория твърд диск - в режим "Slave". Не успях да намеря точно упътване за джъмперите на твоите устройства, предполагам, че върху тях има описание и схема на позициите на джъмперите.

3. Остава да включиш компютъра и да провериш дали устройствата се разпознават коректно в BIOS. Ако всичко е наред, можеш да пристъпиш към форматиране, разделяне и т. н. т.

Link to comment
Сподели другаде

:beer:Много ти благодаря Panevdd. Върнах този диск защото, това което си писал е наистина изрядно, но компа ми не можа да го рапознае. И най-интересното беше, че го пробвах и на друг компютър, и работеше. Другият комп беше с SATA хард. Но за хубаво е предполагам, тъй като този диск беше и употребяван. За АТА, не си струва да давам 60 кинта, тъй като разбрах, че чисто нов 250 гб е 137лв. Мерси оше веднъж.
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...