Jump to content

Как да си зануля BIOS-a ?


Препоръчан пост

Здравейте.

Мой познат има проблем с компа. При скрол или когато ползва страничния плъзгач, страницата се държи странно. Примигва и сякаш се зарежда на ново но вече няколко реда по-нагоре. Това се е получило след като се е опитвал преди две седмици да преинсталира. По-точно, когато е указвал в BIOS-а да зарежда от диск. По неговите думи- първо е объркал и е маркирал други неща, после е маркирал правилното, но така и не успял да продължи с инсталацията. Аз снощи намерих време и преинсталирах уиндоуса най-накрая като мислех, че този проблем ще изчезне. Но и на нов уиндоус пак си е същото.

Чувал съм, че настройките на BIOS-а могат да се връщат към тези по подразбиране или - "заводските".

Ако е така, бихте ли ми казали как става това и къде да търся тази опция, тъй като моите познания там се изчерпват с това да укажа от къде да зарежда при преинстал. :(

Всъщност, проблема едва ли е там, но понеже е пипано, искам да се елиминира тази вероятност.

Пишете и за други възможни причини, ако сте разбрали как точно се държи...?страницата?

Link to comment
Сподели другаде

Здравей,

 

Има няколко начина да се занулят настройките на BIOS-а или казано по друг начин - да се възстановят заводските настройки:

1. От самият BIOS - след като влезеш търси или Advanced или нещо от сорта и там търси Reset to Default или пък Manufacturing Settings. За съжаление не мога да ти кажа конкретно коя е опцията и къде точно се намира, защото ще ми трябва модела на BIOS-а. Модела го пише или като стартираш компютъра и се появи някаква картинка с името или като влезеш вътре в горната част.

2. Като извадиш батерията на BIOS-а на дъното за 5-10 минути или пък я окъсиш (съединиш плюса и минуса за няколко секунди).

3. Чрез джъмпер на дъното - някои дъна го поддържат като просто сменяш позицията на джъмпера за няколко секунди и после го връщаш обратно. Но това зависи от модела на дъното, така че не мога да ти кажа конкретното дъно го поддържа и къде се намира този джъмпер, без да знам точния модел на дъното.

 

Иначе относно проблема - проверявали ли сте видео картата? На мен по-скоро ми прилича на видео проблем, отколкото на BIOS проблем. Пробвайте да почистите слота и да поставите правилно видео картата, вижте дали няма някакви повреди по нея, дали върти вентилатора, дали не прегрява или пък дали е включен добре монитора.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...