Jump to content

Информация за Wireless


Препоръчан пост

Добре, имам една молба-знам, че звучи тъпо, но исках да ви помоля да ми обясните всичко за Wireless връзките с интернет, което знаете, моля. И също каквъв рутер ще ми трябва за лаптоп Fujitsu - Siemens AMILO Pa1510, TL50/1.6GHz, 1GB, 120GB, DVD+/-RW, 15,4' WXGA, ViHP, WLAN .
Link to comment
Сподели другаде

Добре, имам една молба-знам, че звучи тъпо, но исках да ви помоля да ми обясните всичко за Wireless връзките с интернет, което знаете, моля.

Е тук има много хора , които знаят доста и нали се сещаш ако всеки започне да пише ВСИЧКО което знае какво ще стане. Виж това - доста полезно е , макар и за bluetooth. Google казва :

 

- http://www.wireless.bg/

- тук също има какво да се научи

Link to comment
Сподели другаде

Да, мерси много! Само да питам до какво растояние е най-големия обхват? Искам да кажа, ако реша да си разхода лаптопа и искам например да си чатя с някого вм парка дали е възможно?
Link to comment
Сподели другаде

Ами то е доста относително. Зависи какви са компонентите, изграждащи WLAN мрежата - какво поколение са (по-новите са по принцип с по-голям обхват) и каква марка са. Зависи и от това дали има препятствия и ако да, какви. Възможно е и смущения да има от други сигнали и радио вълни, които да нарушават твоята връзка.

Иначе например ако имаш от най-новите поколения мрежови компоненти (WLAN карта и рутер), на открито и спокойно място обхватът може да надвиши и 100м. и да достигне 120-130м. Отново - това е при добър харудер, условия и е оптимистична преценка. В закрито помещение обхватът пада на около 1/3 от този на открито. Дано съм те ориентирал.

Link to comment
Сподели другаде

Да, благодаря много, но тук възниква и въпросът тогава как мога да имам интернет на лаптопа си когато например пътувам? Чувала съм за избиране чрез мобилен телефон...
Link to comment
Сподели другаде

Да, благодаря много, но тук възниква и въпросът тогава как мога да имам интернет на лаптопа си когато например пътувам?

За да имаш интернет трябва да си в зона с wireless покритие, както и мобилните оператори си правят мрежи, с разликата, че техните предаватели имат много голям обхват, докато WLAN технологията е с много ограничен, а и е доста зависима.

 

Чувала съм за избиране чрез мобилен телефон...

За жалост не съм запознат с това. Може би някой друг ще се намеси.

Link to comment
Сподели другаде

Чувала съм за избиране чрез мобилен телефон...

Здравей. Интернет връзката през мобилната мрежа се осъществява чрез bluetooth или IrDA. Т.е. връзката между мобилния телефон и мобилния компютър се осъществява чрез bluetooth-а или IrDA. Като МТЕЛ имат и Vodafone пакет който включва PCMCIA адаптер и предплатен интернет трафик.

 

Веднъж осъществена връзката между твоите две устройства, остава единствено настройка на компютъра за да достигне мрежата на оператора. За тази крачка те съветвам да се свържеш оператор.

 

Успех.

Link to comment
Сподели другаде

Искам само да допълня coldy относно ползването на Интернет през телефон. Както каза Тошето, това може да стане през bluetooth или IrDA, но също така и през data кабел. Аз лично го ползвам през bluetooth и съм доволен, защото скоростта е добра. Освен на компютъра се правят и настройки на телефона, но тях лесно ще ти ги пратят операторите.

 

Цената на мегабайт за МТел е 5 лева, така че не е много евтино, но има и предплатени пакети.

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

Здравейте,

На мен още не ми се е налагало по ползвам WireLess (Wi Fi) интернет, но днес попаднах на нещо което ми стана не чак толкова странно колкото интересно. Нещо което породи в мен доста въпроси, които реших да задам тук. Предполагам повечето от вас са по-наясно с нещата.

Ето за какво ви говоря: Wi-DSL?

 

1) Струват ли си според вас цените, които предлагат за скоростта която предлагат?

2) Има ли някой друг от мобилните ни оператори, които да предлагат подобна услуга, за да мога да съпоставя цените?

3) След влизането ни в Европейския Съюз, дали ще паднат цените на Wi Fi нета или тъкмо обратното ще ги вдигнат?

4) Има ли опция, примерно да се свърже човек към чуждестранна зона с wireless покритие и... един вид да ползва по-изгоден нет, било то от гледна точка на цена и скорост???

 

Защото например братовчеда на баща ми, който е живее в Англия, беше преди около 1-2 месеца тук в България. Бил си взел сателитен приемник и устройство от тук, платил си договор за една година и сега там си гледал цифрова телевизия. Аз не съм наясно де и незнам при тях в Англия какви са цените на подобни услуги, но със сигурност това е далавера :)

Чудя се дали не би могло да се случи нещо подобно и с Wi Fi ??? Примерно виждам, че цените и условията в Полша (примерно казвам) ме устройват и искам да ползвам техните услуги, а не тук българските... Дали има нещо подобно като идея??

Не съм наясно, но ми е интересно как стоят нещата :)

А имаше и още въпроси, ама в момента не мога се сетя хах :blush:

Link to comment
Сподели другаде

Да драсна някой ред и аз,че отдавна не съм се включвал,а вече доста ме сърбят пръстите :)

Интернет от телефон най-eфтино излиза ако си вземете Vivatel TRAFIC

месечния абонамент е 36.00лв. с ДДС за 1024МВ трафик като скороста зависи от това в какво покритие сте на мрежата ако сте там където мрежата има 3G покритие и апарата в поддържа HSDPA технологията може да имате интернет и над 1mbps като след изчерпване на пакета 1МВ е на 30ст. тази карта е само за данни т.е. през нея не можете да водите разговори. Като съответно се предлагат и допълнителни пакети 100МВ за 18лв. и 30МВ за 9лв. като тези пакети може да си ги заявите и към нормална карта.

За Wi-Fi покритието особено във Варна покритието е по скоро теоретично има един оператор който претендира за почти 90% покритие на града,а всъщност не е така това е novo.bg много слабо покритие евентуално можеш да ползваш интернет от тях ако ти е по мощна антената на Wireless-a, ако е на мобилно устройство само виждаш за малко мрежата и в следващия момент я няма,знам че със сигурност има Wi-Fi в Happy в Класик-а срещу ФК на M'c Donalds на Севастопол в Икономическия университет,в Свободния има и доста частни мрежи повечето заключени разбира се. Ще се радвам,ако някой сподели как стоят нещата по другите места из страната.

Редактиран от A_S_D
Link to comment
Сподели другаде

Доколкото знам в Русе има доста точки за безжичен интеренет. Повечето са съсредоточени в кафетата и местата за почивка и са маркирани със съответния стикер.
Link to comment
Сподели другаде

Аз сега се сетих за още едно място тук във Варна където има Wi Fi :) Става въпрос за Блус бара, който е в една от уличките под общината, до улица "Шипка".

Незнам точно как стоят нещата, но и в нашия университет - Техническия също има :)

Link to comment
Сподели другаде

Ако дадеш и по детайлна информация ще сме ти много благодарни. Намример името на кафето където има каква е връзката?

 

Предполагам, че този въпрос е отправен към мен. Затова отговарям, че на практика вече почти целия град е покрит. Чета подробностите във форума на доставчика, но не мога да дам линк, защото е 192.168..... Иначе - подробности от Админа - ТУК .

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...