Jump to content

Ръководство: Инсталация на Invision Power Board


Препоръчан пост

Invision Power Board е един от най-добрите и разпространени форумни софтуери. По-функционален от phpBB, макар че повечето форуми в българия са на phpBB. ;) И е значително по-лесен за администрация.

За да си го инсталирате, ви е необходин PHPMySQL хостинг, а можете и на вашия компютър. За това ви е необходим някакъв web server. Препоръчвам XAMP. Можете да си го изтеглите от тук: http://www.apachefriends.org/. Той ви предоставя Apache PHP MySQL. Когато си го инсталирате влизате, вече имате готов сървър на вашия компютър, в който можете да влезете по два начина: по вашето IP и ако напишете http://localhost. И в двата начина влизате на едно и също място. В директорията на програмата (там кадето сте инсталирали XAMP-а) има папка htdocs. В нея е информацята, която се вижда от вашия браузър. В тази папка има вече готов сайт и препоръчвам или да го преместите, или направо да го изтриете, той не ви е необходим. След това влизате в phpmyadmin, за да направите база от дани, която ще е необходима за инсталацията на вашия форум. Може да влезете като напишете http://вашето IP/phpmyadnim и следвате следните инструкции:

 

1. Оттам се прави базата от дани. Можете да си я крастите както си искате. Аз в този пример съм я кръстил ipb1, защото вече имам създадена с името ipb. Когато сте готови с името, натиснете бутона Create.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/332/1.jpg

 

2. Оттук можете да проверите дали сте създали базата от данни

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/332/2.jpg

 

И когато всичко е вече наред, можете да продължите напред - трябва да си изтеглите форум. Можете да го направите от тук: http://www.invisionboard.com/. По принцип не е безплатен, но има Trial версия, която можете да си изтеглите. В datata има няколко версии, можете тях да пробвате. След това я слагате папката както по-нагоре писах htdocs. Там си направете папка forum или както вие си искате (аз в този пример съм направил forum1, защото вече имам създадена forum). Като я сложите в директорията, влезте с браузара, като напишете http://вашето IP или http://localhost. След това трябва да видете създадената от вас папка forum или някое друго име, което вие сте измислили. Влизате в тази директория и ако не ви излезе нищо, просто напишете http://вашето IP/forum/install.php и трябва да видете това:

http://pics.softvisia.com/design/pics/332/3.jpg

 

Ако ви е всичко както е показано на снимката, можем да продължим. Щракнете бутона 2.

 

След което ще ви излезе този прозорец:

http://pics.softvisia.com/design/pics/332/4.jpg

 

4. Указвате адреса, където е инсталиран скрипта и по-подразбиране е именно този адрес... Единствената причина да го сменяте е ако там е написано http://localhost, а вие искате форума да е достъпен и за другите - т.е. вашият компютър ще хоства форум, като достъпа се осъществява по IP. Тогава трябва да замените localhost с IР-то си. В този пример аз съм задал моето IP и директорията forum1.

5. Е хостът на базата от данни и обикновено е localhost (т.е. съвпада с хоста на самия форум). Ако сте закупили PHP/MySQL хостинг, трябва да ви е дадена информацията за базата от данни, включително и SQL_host.

6. Е името на базата от данни, която ще се ползва от скрипта. Същото, което създадохте преди малко.

7. и 8. По същия начин въведете името и паролата, които сте определили при инсталацията на XAMP (ако не сте задали име и парола, това означава, че за име слагате root, както аз самият съм направил, а за парола не пишете нищо) или създаването на базата данни или тези, които са ви предоставени от хостинга.

9. Ако в базата от данни вече има създадени таблици и имената на тези от IPB и вече създадените съвпаднат, то старите таблици ще се изтрият. За да се избегне загубата на информация, можете да въведете Table Perfix - т.е. низ, който да стои пред името на всяка от таблиците и по този начин да се избегне повторението на имена. Ако базата от данни се използва само за този форум, можете да не въвеждате нищо в това поле.

10. Са данните на администратора на форума. Тук създавате вашия администраторски акаунт.

11. Когато всичко е готово продължаваме напред.

Натиснете Proceed, след това Click here to continue и накрая Click here to finish.

http://pics.softvisia.com/design/pics/332/5.jpg

 

Честито вече имате инсталиран Invision Power Board.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/332/6.jpg[

 

В тази тема ще се коментира всичко свързано Invision Power Board (IPB) Mods, skins, graphics & tools.

 

Ето няколко полезни сайтове:

http://www.ibresource.ru/

http://invisionize.com/index.php

http://www.dscripting.com/

Официалният сайт на форума: http://www.invisionboard.com/

Българският IPB портал: http://forum.invisionbg.info/

 

Автор: Росен Христов Теодосиев (Bathory)

Link to comment
Сподели другаде

  • 6 months later...
  • Отговори 57
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Bathory , благодаря за чудесната статия.

Искам да ти задам няколко въпроса.

1. Изтрих съдържанието на папка htdocs, качиш си форума там, всичко е ок, зарежда се до папката форум. Но тук настъпват проблемите. Не мога да вляза в phpmyadmin, при опит да вляза там / http://вашето IP/phpmyadnim /изписва следното:

Object not found! Върнах изтритите файлове в папка htdocs и така успях да го заредя.

2. Другият проблем е че стигам само до папка форум, а след като се опитам да заредя инсталацията или просто да вляза в папка форум изписва това: mySQL error: Access denied for user 'ODBC'@'localhost' (using password: NO)

mySQL error code:

Интересното е че когато кача само директориите, без фаиловете /говоря за нещата от папка ъплоуд на самият инсталационен форум/ мога да отворя "форум" и вътре се виждат самите папки, но кача ли и останалите 4-5 файла и дава тази грешка.

Редактиран от lpa
Link to comment
Сподели другаде

Здравей,

 

Като изтриваш всичко триеш една папка в която има значителен брой php файлове вътре, които най-вероятно трябват. И аз като ги изтрих не ми зареди. Относно втория ти проблем... тази MySQL грешка ти дава при зареждането на инсталацията... интересно... да си слагал някъкви пароли или да си пипал нещо различно от описаното в phpmyadmin? имам и друг въпрос на уиндолса с админ акаунт ли си? Ако искаш деинсталирай ХАМРР изчисти регистрите, рестарт и пак инсталирай програмата.

Редактиран от Liverpool
Link to comment
Сподели другаде

Liverpool, защо тогава по този начин е указано в статията? Ако изтрием тези файлове в папка htdocs, как се влиза в phpmyadnim?

 

Мерси за съвета, веднага ще пробвам :)

 

Не се получава, пак дава същата грешка.

Редактиран от lpa
Link to comment
Сподели другаде

Пробвай с localhost/phpMyAdmin. При мен имаше разлика между phpMyAdmin и phpmyadmin, понеже добавих допълнителна папка с phpmyadmin в htdocs, защото не знаех че си има phpMyAdmin в основната директория и всъщност имах две версии. Ползвам xampp. Разгледай localhost/xampp/ и по-специално http://localhost/security/index.php за настройки на правата.
Link to comment
Сподели другаде

lpa не знам защо такава става, с админ акаунта ли си в Уиндолса? Щом и след преинсталацията на програмата пак така става :no: Ако не си пипал нищо по програмата след инсталация и ти дава тази грешка наистина е ми е Х. Някой по-разбиращ дано да ти помогне :)

 

Лек ден и успех :thumbsup:

Link to comment
Сподели другаде

След неколкодневно ходене по мъките най-накрая успях да го инсталирам, така и не разбрах къде беше проблема, но при поредната преинсталация просто се получи :)

Сега обаче имам друг проблем. Уж си настойх промяната на IPто във форума, но при задаване на моето Ip в брузъра се зарежда фоума, но при кликване върху, който и да е подфорум отгоре IPто ми се променя на 127.0.0.1/и т.н.

Някой можели да ми помогне как да променя това??

Редактиран от lpa
Link to comment
Сподели другаде

След неколкодневно ходене по мъките най-накрая успях да го инсталирам, така и не разбрах къде беше проблема, но при поредната преинсталация просто се получи :)

Сега обаче имам друг проблем. Уж си настойх промяната на IPто във форума, но при задаване на моето Ip в брузъра се зарежда фоума, но при кликване върху, който и да е подфорум отгоре IPто ми се променя на 127.0.0.1/и т.н.

Някой можели да ми помогне как да променя това??

Още при това ( http://bg-science.info/pic/kotdodi/IPB/4411.jpg ) Вместо 127.0.0.1 пишеш на IP на което искаш да е форума :)

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте! Наистина добре направена тема и чудесна идея ! Благодаря на автора !

 

Но аз имам един уникален проблем :D .... Когато инсталирам най-новия XAMPP и пускам всичко и (дори) ги настройвам да се стартират като service не се получава нищо.Отивам на localhost и там няма нищо.Сървърите са пуснати, седят си в трея и това е.....Защо?

 

:blink: :blush:

Link to comment
Сподели другаде

Не го приемайте за спам, но разбрах, къде е проблема.Порт 80 е бил затворен.Отворих го оттам, откъдето мисля (Control Panel->>Windows Firewall->>>Exceptions ) и изключвам защитната стена на Уиндоус (не ползвам допълнителна софтуерна).След като отворих порт 80 (така си мисля де) и стартирах сервиза на Apache ми се появи това съобщение:

 

 

http://www.picsbg.com/uploads/880e2d2a0b.jpg

 

 

 

Как да оправя нещата? :help: :help: :help:

Link to comment
Сподели другаде

Пак съм аз с още един въпрос.

При преинсталация как да запазя изградения отчасти форум. Тоест имам доста подфоруми с по някоя и друга тема в тях и сега искам да преинсталирам. След това да ги добавя към новия форум. Възможно ли е?

А и по принцип как мога да си запазя форума, за да го прехвърля на друг сървър впоследствие?

Редактиран от lpa
Link to comment
Сподели другаде

И още едно запитване.

При регистрация на нов член, вметсто съобщение за успешна регистрация иизлиза ето товаюAttention!

 

You must already have registered for an account before you can log in.

If you do not have an account, you may register by clicking the 'register' link near the top of the screen

 

но регистрацията всъщност е осъществена и юзера може да се логне. Как да разкарам това съобщение?

Link to comment
Сподели другаде

Пак съм аз с още един въпрос.

При преинсталация как да запазя изградения отчасти форум. Тоест имам доста подфоруми с по някоя и друга тема в тях и сега искам да преинсталирам. След това да ги добавя към новия форум. Възможно ли е?

А и по принцип как мога да си запазя форума, за да го прехвърля на друг сървър впоследствие?

В самия форум има възможност за backup на базата с данни, която лесно можеш да прехвърлиш в последствие и да заредиш в phpmyadmin. Ако искаш ще ти дам повече обяснения за тази процедура когато я започнеш.

 

И още едно запитване.

При регистрация на нов член, вметсто съобщение за успешна регистрация иизлиза ето товаюAttention!

 

You must already have registered for an account before you can log in.

If you do not have an account, you may register by clicking the 'register' link near the top of the screen

 

но регистрацията всъщност е осъществена и юзера може да се логне. Как да разкарам това съобщение?

Покажи как точно излиза (ако може картинка). Също така сподели дали си задал да има е-мейл верификация и/или одобряване от администратор.

 

 

Успях да оправя проблема си!Оказа се че портовете 80 и 443 са заети от скайп по дефаулт....махнах тази настройка и вече имам и аз сървърче :P :P :P

Чудесно е, че си успял и още по-чудесно е, че сподели с останалите как си успял. Така ще бъдеш полезен и на други, които имат подобен на твоя проблем. Аз лично ти благодаря за това.

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...