Jump to content

Ръководство за достъп и контрол на отдалечен компютър чрез LogMeIn


Препоръчан пост

Често чета въпроси на потребители, които питат как могат да се свържат към отдалечен компютър и да го контролират. Много пъти сме препоръчвали различни програми и сме обяснявали как се ползват. Имаме и чудесни ръководства за работа с програми, но виждам, че все още потребителите се затрудняват да ги използват или се объркват от настройките.

 

Навремето се бях разтърсил за начин, по който да контролирам компютъра вкъщи от работата при условие, че вкъщи нямах реално IP, а в работата минавах през прокси и това правеше свързването доста трудно. Пробвах различни програми, които ми бяха препоръчали, опитвах се по много начини, но не успях реално да се справя. А всъщност исках да контролирам компютъра вкъщи, за да мога я да си прехвърля някой файл, я да видя нещо, я да използвам допълнителна процесорна мощ и т.н. Тогава на помощ се появи bat-stan (да се свети името му и пребъде волята му) и ме запозна с LogMeIn.

 

Всъщност LogMeIn е организация, която се занимава с компютърна сигурности защитено влизане в отдалечени компютри, но една от услугите, които предлага е безплатен достъп до друг компютър посредством защитена мрежа. Реално, за да ползвате програмата трябва да си направите безплатна регистрация, да инсталирате Java поддръжка и един малък модул на компютъра, към който ще се свързвате.

 

 

1. Инсталиране на модула за свързване на компютъра-цел

 

Преди да започнете с безплатната регистрация, трябва да си инсталирате Java поддръжка. Последната версия на Java можете да откриете в нашия каталог - Java Runtime Environment @ SoftVisia.com. Самата инсталация протича изключително лесно без да променяте или настройвате нищо. Щом приключите с тази стъпка е време за безплатната регистрация на страницата на LogMeIn.

 

За да започнете с регистрацията отворете на компютъра, в който ще влизате страницата https://secure.logmein.com/ В горната част ще видите секцията за включване в страницата и там трябва да чукнете върху надписа Create an account:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3159/LogMeIn1.png

 

 

След като направите това, ще ви се отвори нова страница, в която ще бъдат изброени услугите, които предлага LogMeIn. В тази страница чукнете върху надписа Sign Up срещу LogMeIn Free:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3159/LogMeIn2.png

 

 

След като чукнете ще ви се отвори нова страница, в която в специално каре в дясната страна ще трябва да попълните своите данни:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3159/LogMeIn3.png

 

Ето съответно какво трябва да попълните:

Enter your email - тук попълнете своя e-mail, който ще бъде използван за достъп до LogMeIn

Confirm email - тук потвърдете e-mail-а си като го въведете отново

Enter a password - въведете желана парола за достъп до LogMeIn

Confirm password - потвърдете паролата си като я въведете отново

I plan to use LogMeIn - не променяйте нищо от падащия списък срещу това поле (стандартно е избрано, че ще използвате програмата за работа с Ваш компютър).

Махнете отметките пред опциите под бутона Create Account, за да не получавате писма и натиснете самия бутон, за да продължите.

 

 

По време на инсталацията или ако случайно излезете от страницата на LogMeIn ще бъдете подканени да потвърдите e-mail-а си:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3159/LogMeIn6a.png

 

 

След като въведете e-mail-а си два пъти трябва да натиснете бутона Re-send Confirmation link (ако вече не сте получили). В самия e-mail, който ще получите трябва да чукнете върху връзката, която съм оцветил в жълто:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3159/LogMeIn7.png

 

 

Ако случайно не бъдете подканени да потвърдите регистрацията си, ще влезете автоматично и ще бъдете насочени към основната страница на LogMeIn:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3159/LogMeIn4.png

Тук трябва да натиснете бутона Add Computer, чрез който ще добавите текущия компютър в списъка с компютри, които можете да управлявате чрез LogMeIn.

 

 

Ще бъдете отведени към страницата, където модула на LogMeIn ще се инсталира сам на компютъра ви. По време на инсталацията можете да бъдете попитани дали желаете да стартирате този модул:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3159/LogMeIn5.png

Ако това се случи натиснете бутона Run, за да продължите. Можете също така да видите други подобни прозорци, на които трябва да натиснете или Yes или Grant, за да продължите.

 

 

Следващата стъпка е автоматичното изтегляне на модула:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3159/LogMeIn6.png

 

 

Когато изтеглянето приключи ще ви се отвори инсталацията на модула:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3159/LogMeIn8.png

Натиснете Next, за да продължите нататък.

 

 

На втория прозорец ще бъдете подканени да въведете име на компютъра си, което име ще се покаже в списъка с компютри в профила ви в LogMeIn и ще можете в последствие да го изберете, за да се свържете с този компютър:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3159/LogMeIn9.png

 

 

На следващия прозорец ще можете да изберете къде да се инсталира модула на LogMeIn. съветвам ви да не променяте стандартно избраното местоположение:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3159/LogMeIn10.png

 

 

По-нататък ще можете да зададете proxy сървър, ако компютъра Ви минава през такъв, за да достигне Интернет. Ако не минавате през proxy сървър, просто махнете отметката пред опцията Use Proxy Server:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3159/LogMeIn11.png

 

 

На следващия екран ще бъдете подканени да изберете коя услуга желаете да използвате. Изберете LogMeIn Free и натиснете бутона Next

http://pics.softvisia.com/design/pics/3159/LogMeIn12.png

 

 

На последния прозорец ще трябва да въведете своя e-mail и парола, с което се регистрирахте на страницата на LogMeIn:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3159/LogMeIn13.png

 

 

Важно: По време на инсталацията на модула, ако случайно нямате парола на компютъра си (т.е. не въвеждате парола, когато влизате в Windows), ще бъдете подканени да въдедете осем цифрен код за достъп до компютъра ви. Това е с цел по-голяма сигурност, защото иначе всеки, който разкрие паролата ви за LogMeIn ще може да влезе без проблем в компютъра ви, тъй като не ползвате парола (същото е сякаш някой е седнал на компютъра ви и нямате парола).

 

 

Когато всичко приключи успешно ще видите съобщение, че модула е инсталиран и готов за работа:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3159/LogMeIn14.png

 

Заедно с това ще се появи и една малка иконка в системния ви трей (в долната дясна част на монитора), която ви показва, че модула работи и можете да се свържете с компютъра си от друга машина - http://pics.softvisia.com/design/pics/3159/LogMeIn15.png

 

 

2. Осъществяване на достъп до отдалечения компютър

 

След като сте инсталирали модула на компютъра, към който ще се свързвате можете да го достигнете много лесно. За целта отворете сайта на LogMeIn - https://secure.logmein.com/ и попълнете e-mail-а и паролата си.

 

 

Като влезете трябва да видите списък с компютрите, на които сте инсталирали модула на LogMeIn:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3159/LogMeIn16.png

 

 

Изберете желания компютър от този списък и чукнете върху името му. Ще ви се отвори страница, в която ще трябва да въдете потребителско име и парола за достъп до този компютър:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3159/LogMeIn17.png

Това потребителско име е от самия компютър, към който се свързвате и е различно от регистрацията ви в LogMeIn. С други думи казано - трябва да ведедете данните, с които по принцип влизате в този компютър, когато работите директно на него.

 

Ако нямате парола на Windows ще бъдете подканени да въведете осем цифрения код, който трябваше да укажете по време на инсталацията:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3159/LogMeIn18.png

 

 

След като въведете данните си ще ви се отвори последния прозорец, преди включването в отдалечения компютър:

http://pics.softvisia.com/design/pics/3159/LogMeIn19.png

Тук трябва да се съсредоточите върху секцията, показана на картинката, която служи за управление на отдалечения компютър. Всъщност, всичко, което трябва да направите е да натиснете бутона Go >> и да изчакате да се свържете. По принцип ще видите другия си компютър в същия прозорец, но ако желаете да ви се отвори нов прозорец, в който да работите с отдалечената машина сложете отметката пред опцията Open remote control in a new window преди да натиснете бутона Go.

 

 

След като направите това ще можете да работите с компютъра си без проблеми и да правите каквото пожелаете. Освен всичко LogMeIn поддържа съвместен clipboard, т.е. ако копирате един текст от някой от компютрите, можете да го вмъкнете в другия. Това е особено удобно според мен, защото аз така например си отварям дадени неща и на двата компютъра или си тегля файлове на отдалечения компютър.

 

 

За заключение искам да кажа, че досега не съм имал проблеми с този начин на влизане и вече го ползвам на 4 компютъра. Работил съм едновременно на три отдалечени машини и то без проблем.

 

Ако случайно съм изпуснал нещо (поради различните използвани операционни системи или браузъри), моля пишете ми, за да го добавя или задайте каквито и да имате въпроси тук и с радост ще ви помогна.

 

 

Всички права върху ръководството и картинките в него са запазени от автора и нямат право да бъдат възпроизвеждани под никаква форма без неговото изрично съгласие!

Автор на ръководството: Милен Метев (Tragedy)

Link to comment
Сподели другаде

  • Отговори 45
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Аз я инсталирах и даже успях да влезна да си видя собствения си комп.Но определено ще влезе в употреба предвид,че Radmin нещо не иска да работи.Благодаря на Tragedy за изчерпателното обяснение.
Link to comment
Сподели другаде

  • 9 months later...
А с тази програма след като сме установили контрол над отделечения компютър ,той автоматично се заключва ли или човек спокойно може да си работи на него ?
Link to comment
Сподели другаде

А с тази програма след като сме установили контрол над отделечения компютър ,той автоматично се заключва ли или човек спокойно може да си работи на него ?

И човекът, който физически управлява компютъра и този дето го управлява отдалечено могат да работят едновременно, като и двамата виждат къде мърда мишката другият

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...
Може ли когато съм на работа на РС да влезна в моя комп ? Защото ми изписва че нямам връзка със сървъра ( използвам Radmin ) . И още един въпрос : Когато съм на едно от РС от моите как мога да влезна в другото в дpугата стая ? но не чрез My Network Places и дали е възможно с Remote Administrator ? Много ще съм благодарен ако ми отговорите . 10х Забравих да кажа че имам рутер .
Link to comment
Сподели другаде

Здравейте,

 

При така зададени въпроси забелязвам, че не сте прочели темата, в която сте писали. Също така въпросите ви са зададени доста неясно и трудно мога да разбера как да ви помогна. В смисъл пишете, че нямате връзка с другия компютър, но не пояснявате как точно ги свързвате, дали имате някакъв софтуер за защита от външни атаки (защитна стена).

 

А и така не разбрах защо пишете точно в тази тема.

 

П.П. Между другото погледнахте ли темата за работа с Remote Administrator в този подфорум?

Link to comment
Сподели другаде

Има ли начин да си нагласим компютъра винаги когато има ток да се вклучва сам.Каква е идеята ,ако ми спрат тока и после като го пуснат пак компа да се включи сам за да мога да вляза отново в него от друг компютър а не да се налага да минавам 300 километра.

 

 

Дали да не пробвам да си залостя копчето :) :)

Link to comment
Сподели другаде

  • 5 weeks later...
  • 4 months later...
Здравейте! Наистина приложението е интересно и ръководството полезно, за което поздравления! Според това което е обяснено, разбирам че за да си вляза в компютъра от друг отделечен, трябва да имам инсталирани и на двата модула, т.е приложението, Java приложението, но ако например са намирам в Германия и искам нещо да си видя или изтегля нещо от моя компютър и ползвам компютърна зала или интернет на гарата например май по този начин няма да стане, следователно какъв е начина в този случай? И как да си настроя чрез биоса да ми се включва комп автоматично след спиране на токоподаването? Благодаря предварително!
Link to comment
Сподели другаде

Привет,

 

Основното нещо при LogMeIn е да имаш инсталирано приложението на компютъра, към който ще се свързваш. След това можеш да се свържеш към този компютър от всяка една точка на света, стига да имаш достъп до компютър с интернет като на този компютър, от който влизаш не трябва да има инсталирано нищо, само един плъгин за Firefox (ако си с този браузър) или за друг браузър, който ползваш.

 

Относно настройката на BIOS-а - ще трябва да ни кажеш с кой модел BIOS си. Това можеш да го видиш при стартирането на компютъра или при влизане в BIOS-а.

Link to comment
Сподели другаде

Привет,

 

Основното нещо при LogMeIn е да имаш инсталирано приложението на компютъра, към който ще се свързваш. След това можеш да се свържеш към този компютър от всяка една точка на света, стига да имаш достъп до компютър с интернет като на този компютър, от който влизаш не трябва да има инсталирано нищо, само един плъгин за Firefox (ако си с този браузър) или за друг браузър, който ползваш.

 

Относно настройката на BIOS-а - ще трябва да ни кажеш с кой модел BIOS си. Това можеш да го видиш при стартирането на компютъра или при влизане в BIOS-а.

 

Значи да обобщя: инсталирам LogMeIn на моя компютър вкъщи и го оставам включен, заминавам например за София и решавам че искам да видя нещо в него, влизам в която и да е компютърна зала, отварям интернет експлорер и после какво правя? дано да не ти досаждам с въпросите си, но искам да видя как става, благодаря ти

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...