Jump to content

Въпрос относно разделение на процесора


Препоръчан пост

Здравейте! Казаха ми, че процесорът, на който и да е компютър, може да се раздели за различните програми колко от капацитета си да използва...Ако е възможно как става? Казаха ми, че номера става от BIOS. Защото имам доста силен процесор ама като включа някоя програма се "захапва" като акула за нея :lookaround: Ако може някой да ми обясни. Не съм много наясно с тези работи :punish:
Link to comment
Сподели другаде

Здравей.

Първото нещо, за което споменаваш се нарича задаване на приоритет на дадено приложение спрямо другите. По-този начин то получава по-добро време за отговор спрямо останалите приложения. Това става от програма като TaskManager или ProcessExplorer. Ако използваш TaskManager отиваш на страницата Processes след което кликваш с дясното копче на дадения процес и избираш Set Priority.

Също така е възможно да се планира процесорното време според нуждите на системата. Операционната система изпозлва настройките Processr Scheduling за да разпредели ресурсите на процесора между изпълняващите се програми. При селектирана опция Programs се задават повече ресурси на активното приложение, като се заделят къси променливи отрязъци от време за изпълняваните програми на заден план. При избрана опция Background Services се задава равен брой ресурси за активната програма като за тези на заден план се заделят дълги отрязъци от време (кванти) с фиксиран размер. Общо взето втората опция се използва когато системата изпълнява сървърни задачи, докато Programs е подразбиращата се и препоръчителната за домашни потребители конфигурация. Може да стигнеш до тези настройки като отвориш System Properties-->Advanced-->Performance Options-->Advanced.

Последният ти въпрос най-вероятно е свързан с технологията Hyper-Threading на по новите процесори на Intel. Тя разделия логически процесора на две като по-този начин се постига по-добра пройзводителност при изпълнение на множество приложения едновременно. Това става от BIOS-а на дъното. Трябва да намериш опцията и да и дадеш стойност Enable. След това в Windows-а трябва процесора да се вижда като двуядрен в TaskManager както и в DeviceManager-а. Успех!

Link to comment
Сподели другаде

Благодаря за изчерпателния отговор :) Значи все пак може да се раздели на две... Просто ми беше любопитно. Не съм сигурен дали ще го изпробвам, защото ми се струва малко сложно, а и ме е страх за машината де :blush: Значи това разделение представлява нещо подобно на двуядрените процесори? А и другият ми въпрос е, необходимо ли е да се прави такова разделение след като приозводителя си му е задал настройките? Защото съм чувал, че накои хора си увеличавали процесорите да работят на по големи параметри. Доколкото знам това си е малко опасно... Последният ми въпрос е истина ли е това и ефективен метод ли е?
Link to comment
Сподели другаде

Разпределението на процесорното време под Windows ти препоръчвам да го оставиш на Defaut т.е. Programs. Така активното приложение ( което отговаря на твойте команди ) ще разполага с повече ресурси. Вторият ти въпрос е свързан с Overclock. Това е доста сериозна тема, защото е свързана с много умения от страна на потребителя и закупуването на подходящ хардуер - процесор, дъно, памет, охлаждане, захранване и тн. Overclock-а е повишаване на работната честота на даден компонент или компоненти от тази, на която е проектиран да работи. Повишението на пройзводителността при OC зависи от правилно подбраните компоненти и възможностите на потребителя. Също така това е много изнервящ и бавен процес когато става въпрос за изстискване на максимума на сиситемата. След всяка промяна на настройките системата трябва внимателно да се тества дали е стабилна и при нужда да се направят корекции. Като цяло метода е много ефективен, но е рискован и не е подходящ за неопитни потребители. Често е необходимо да се променя работното напрежение на компонентите (CPU, RAM, Chipset и т.н.), както и промяна на множество други настройки на системата (Заключване на AGP [PCI-E]/PCI и тн)

При неправилни настройки системата може да откаже да стартира нормално или да не работи стабилно. С няколко думи не ти препоръчвам да се занимаваш за момента с Overclock. Това е занимание за напреднали потребители с много нерви и желание да проучат максимума на конкретните компоненти като това крие и съотвените рискове.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...