Jump to content

Phpbb 3.x - Инсталация и администрация


Препоръчан пост

I Инсталация

 

1 - Инсталация:

 

phpBB 3.0 Olympus има много лесна система за инсталация, която ще ви насочи как да процедирате много точно.

След като сте качили phpBB 3.x там където искате да бъде, трябва да напишете адреса му в браузъра си (http://www.sitename.com/forum). phpBB ще останови автоматично, че не е инсталиран и ще пусне системата за инсталация.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/3027/1.png

 

2 Представяне:

 

На горната картинка е показано представянето на форума при самото зареждане за инсталация. Там може да прочетете правилата за ползване и как да получавате поддръжка за форума си. За да започнете инсталацията натиснете бутона "installation".

 

3 Системни изисквания:

 

Може да прочетете подробните системни изисквания от тук.

На първото нещо, което ще попаднете след натискане на бутона за инсталация е проверката на системните изисквания, която ще провери дали phpBB има всичко нужно за да работи на системата ви. Трябва да имате поне минимална версия на php и MySQL и да попълните правата на папките правилно (системата показва коя папка с какви права трябва да бъде). Ако всичко е наред може да продължите с инсталацията като натиснете бутона "START INSTALL".

 

4 Настройване на базата данни:

 

Тук ще се спрем само на инсталиране на форума ви с база данни MySQL, ако желаете да инсталирате върху друга база данни моля погледнете тук.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/3027/2.png

 

На горното прозорче трябва да попълниме следните три неща: database name, database username, database password за да може да работи всичко добре (другите неща може спокойно да ги оставите по default).

 

database name - тук трябва да напишете името на базата ви данни (примерно forum)

database username - тук трябва да напишете името на потребителя на базата ви данни (по подразбиране root)

database password - паролата на потребителя на базата ви данни (примерно testpass1)

 

5 Настройване на администраторския акаунт:

 

По време на инсталацията системата ще ви попита за администраторски акаунт и парола, този потребител ще има пълни права във форума и ще бъде първият регистриран потребител, подбирайте добре паролата си примерно p3n71gr1m1 е сравнитело добра парола.

 

6 Конфигурационен файл:

 

В тази стъпка phpBB ще се опита да запише настройките ви в конфигурациония файл на форума автоматично. За целта файла трябва да е с права 777. Обикновенно всичко минава нормално, но ако имате проблеми с тази стъпка може просто да си го свалите и да го заместите.

 

7 Допълнителни настройки:

 

Секцията ADVANCED SETTINGS ви дава възможност да добавите важни начални настройки на форума си още в самото начало. Те са по подразбиране и не са задължителни като може да ги конфигурирате и по-късно.

 

След успешна инсталация може да натиснете бутона login и да влезете в administration panel. Ще се наложи да изтриете папката install от основния дир на форума ви с цел защита.

 

:blush: Може да прочетете пълната статия на този адрес

:OK: (Описани са още, как да боравим с главните настройки, допълнителни ресурси, секция за сваляне, темата се допълва с процеса на развитие на phpBB3, поддръжка на въпроси свързани по темата)

 

Всички права върху текущата статия са собственост на автора им и нямат право да бъдат възпроизвеждани под каквато и да е форма без изричното съгласие на автора.

Урока е написан специално за webleit.com!

Link to comment
Сподели другаде

Здравей, приятелю.

Похвално е желанието да направиш ревю за инсталация на форум. Лично аз мислих да направя нещо подобно, но все не ми остава свободно време , за да направя нещо подробно. За да може да бъде тази статия / защо статия ? това си е чисто ревю или ръководство / максимално полезна за потребителите ще си позволя да дам няколко съвета.

 

Първо: запознай се с ТАЗИ ТЕМА в която подробно Night Raven е обяснил същността и значението на специално създадения раздел " Ръководства в процес на разработка ".

 

Второ: мисля, че в точката за инсталацията трябва да бъде добавено, че форумна система може да бъде инсталирана на място, където има PHP и MySql. В противен случай нищо няма да се получи. Мисля, че по - подробно трябва да се поясни пътя на качването на самата система и чак след това нейното инсталеране. Като например: в персоналното ви място създавате папка forum и там / най-удобно е чрез FTP клиент / качвате форумната система. След като качването приключи успешно вече може да стартирате и самата инсталация. Това може да стане като напишете адреса до форумната система като например http://вашетомясто.com/forum . И от тук нататък се следват стъпките на инсталацията.

 

Трето: четейки изречението Може да прочетете подробните системни изисквания от тук. оставам с впечатлението, че думата тук следва да бъде линк към информация за системните изисквания. Поне при мен не се отваря нищо.

 

Четвърто:

Трябва да имате поне минимална версия на php и MySQL и да попълните правата на папките правилно (системата показва коя папка с какви права трябва да бъде).
Хубаво би било да сложиш един шот за да се виждат тези папки какво представляват и какво точно се попълва в тях.

 

Пето: то не му е точно тук мястото, но така се падна. Още в началото преди инсталацията трябва да се упомене, че за да се инсталира форум потребителят следва да има информация за създадената база данни, потребителското име и парола. Защото без тях ще се стигне до момента, в който трябва да се попълнят и ... блокаж.

 

Шесто: моето лично мнение е, че парола от типа p3n71gr1m1 не е удачна. Вярно е, че всеки си има някаква система затова казвам лично мнение.

 

Седмо: ако ще се говори за файл с права 777 хубаво би било да се разясни какви са точно тези права. Аз, например, не съм наясно.

 

Осмо: предлагам настройките на вече инсталирания форум да бъдат в отделна тема, защото са доста и е хубаво да се обяснят подробно.

 

Девето: според мен е добре да има повече шотове за да се вижда кое , как, къде ...

 

 

Пояснение: целта на това мое мнение е това ръководство да стане пълно. Нямам никакво намерение да обиждам или да се правя на разбиращ. Дано бъда разбран правилно. И един личен въпрос: защо

Урока е написан специално за webleit.com!
а е публикуван тук ?
Link to comment
Сподели другаде

Ръководството или както желаете може да го наречете е преведено и одобрено от phpBB.com превеждал съм го почти дусловно като смятам за редно да се държа почти едно към едно с оригиналните автори ако смятате, че темата е в неправилен раздел, погрешна или непълна ( а тя е и непълна не съм добавял нищо излишно, само най-важните неща както са направили колегите от phpbb.com ) ми кажете ще я изтрия исках само да помогна.

 

Не претендирам за абсолютно нищо, даже ще се радвам ако напишете ревю/ръководство по-добро от мен и го заместите.

 

За това "тук" възможно е да съм направил грешка, за което моля за извинение, ще погледна проблема, но ако не искате да я изтрия преди това.

 

П.С: Колегата Tragedy ми е приятел, които много ценя и затова сметнах да добавя нещичко и тук като сметнах, че ще е от полза. Затова пуснах "това тук"

Редактиран от Sonik_Blast
Link to comment
Сподели другаде

Съдейки по думите ти явно съм те обидил. Ако е така - моля да бъда извинен. Идеята ми беше да спомогна тази чудесна тема да бъде така разширена, че да обхване процесите от - до. Както и да е. Бъди здрав.
Link to comment
Сподели другаде

Не бързам да пиша абсолютно пълно ръководство при бета версия, налудничаво е, когато излезе финалната - тогава е добра идея едно абсолютно подробно и добре подпряно ръководство да бъде направено... :)
Link to comment
Сподели другаде

Не бързам да пиша абсолютно пълно ръководство при бета версия, налудничаво е, когато излезе финалната - тогава е добра идея едно абсолютно подробно и добре подпряно ръководство да бъде направено... :)

Можеш да разчиташ на мен :yesss:

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...