Jump to content

Въпрос относно външен HDD


Препоръчан пост

Здравейте!

Може ли външен (USB) HDD, който не е форматиран фабрично като "bootable" да се направи такъв. Идеята е на диска да се запише и OS и по този начин на всеки РС да получаваш лична работна среда.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 years later...
Аз имам друг въпрос. Ползвам външен 3.5" USB диск. Въпросът ми е дали има конкретно правило в какъв ред да се включва/изключва. Имам предвид дали първо да му изваждам USB-кабела (след като съм го изключил софтуерно :) ) и после да изключвам захранването му или обратното ? В друг сайт ми препоръчаха първият вариант...
Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

Имам още един-два въпроса по темата.

Има ли нещо по-особено при дефрагментирането и проверката за грешки на външен харддиск.

Някъде тук един експерт ;) беше написал,че ако имаме няколко харддиска е добре да сложим swap-файлове на всеки - това дали се отнася и за този случай?

Link to comment
Сподели другаде

По принцип swap/page файлът е хубаво да е на едно място. Ако системата разполага само с един твърд диск, файлът е най-добре да е на системния дял (най-често C:). Ако системата разполага с повече от един твърд диск, то файлъв може да се намира на втория твърд диск. Това може да подобри производителността леко.
Link to comment
Сподели другаде

По принцип първият въпрос ме интересува повече...Благодаря все пак за отделеното време :)

По вторият въпрос ще приема,че няма смисъл да променям нещата - оставил съм един swap-файл от 512MB.

Link to comment
Сподели другаде

Няма разлика при проверките за грешки и дефрагментацията на външни твърди дискове. Стига програмата за дефрагментиране да засича диска нормално, всичко е наред.
Link to comment
Сподели другаде

Относно позиционирането на файла за странициране (Pagefile-ът) - по принцип, когато имаме два твърди диска е добре Pagefile-ът да се намира на втория диск (препоръчително в неговото начало), защото така се избягва конкурентността между различните I/O заявки, която се получава, когато Pagefile-ът се намира на устройството, съдържащо OS.

Този вариант обаче има един недостатък за по-опитните потребители, а иммено че изчезва възможността за създаване на файлове с извадка от паметта при стоп-грешка (BSOD), тъй като те се записват временно в Pagefile, който трябва да се намира задължително на системния дял (и да е с подхoдящ размер, разбира се). Това обаче може да се реши чрез създаването на Pagefile и на системния дял, който може да бъде малък по размер, колкото да се събере файл с извадка, ако се планира използването му. Това няма да влияе лошо на произвoдителността, защото VMM редува операциите за записване между Pagefile-овете и рядко осъществява достъп до тези, които се намират на системния дял.

 

Ако системата има повече от два твърди диска може да се направи файла за странициране на всеки отделен диск (отново най-добре да се намира в неговото начало), защото разпределянето на информацията между множество файлове за странициране позволява системата едновременно да чете от и да записва върху множество твърди дискове. Особено добре е, ако Pagefile-ът се постави на бърз RAID0 масив.

 

В случая обаче не е добра идея да ползваш външния твърд диск, защото той по всяка вероятност има доста по-голямо време на достъп и по-малък линеен трансфер в сравнение с вътрешния твърд диск, което може да има негативно влияние. За целта си остави Pagefile-а на дяла, на който е инсталиран Windows. Когато системата разполага с един твърд диск това е най-добрият вариант.

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте!

1. Как става позиционирането на swap/page файла да бъде в началото на твътдия диск, при положение, че там имам вече записана друга информация?

2. Колко приблизително трябва да бъде размера на файла върху всеки от дисковете, за оптимална работа на системата?

Аз съм с два твърди диска, всеки по 320 GB. Не са свързани в RAID масив. Операционна система Windows XP SP3. 2,00 GB RAM.

Благодаря предварително!

Link to comment
Сподели другаде

isaakhim ме изпревари :) Щях да попитам как наистина да сложа въпросният файл в началото на дяла? Как/от какво се определя къде е началото? И още нещо - дали е възможно и дали ще е добре въпросният файл да се сложи на отделен дял на харддиска - създаден точно за тази цел - както е в линукс?

Допълнение:

Вече няколко пъти ми се случва външният харддиск да "изпадне" от системата. В EventViewer има Event ID 57 Source Disk. Ето какво пише за това събитие - изглежда наистина е време да направя проверка за грешки и евентуално - поправка...

Link to comment
Сподели другаде

В началото ще е, ако бъде създаден на въпросния твърд диск, когато той е току-що форматиран и е сред първите файлове, които се създават на диска. Иначе ще трябва дефрагментатор, който да премести въпросния файл в началото на диска.

Отделен дял за page файл не би довел до никакво подобрение. Page файлът трябва да се намира на втори физически твърд диск.

Link to comment
Сподели другаде

Може ли, някакво предложение за подходящ дефрагментатор (по възможност безплатен), който да премести swap/page файла в началото на твърдия диск и как става това, защото с този на Windows ако може, аз не знам как става? :wink1:
Link to comment
Сподели другаде

@ isaakhim

 

1) Колегата Night_Raven вече ти е отговорил по-горе.

 

2) Размерът на файла за странициране се определя от максималното количество виртуална памет, което се използва в една типична сесия и тази стойност няма нищо общо с размера на оперативната памет, което е масова заблуда (разни формули от рода на RAMx1.5 и други глупости). Най-лесно може да определиш оптималния размер, когато след като цял ден си ползвал приложенията, с които работиш ежедневно отвориш Task Manager и в страницата Performance погледнеш Commit Charge Peak (Windows XP Task Manager). Това е максималното количество виртуална частна памет, която е била използвана т.е. ако някога се наложи всичките данни от RAM-та да се запишат във файла за странициране (шансът това да се случи някога е доста малък), поради нужда от освобождаване, толкова пространство ще трябва да има в Pagefile-а. Казано с други думи Peak стойността може да я сложиш за минимален размер, а също и за максимален т.е. да зададеш фиксиран размер на файла за странициране. Единствено, ако мислиш, че някога може да има неочаквано големи заявки за памет, може да зададеш по-голям максимален размер т.е. файлът за странициране да си променя размера при нужда.

 

Относно местоположението - в твоя случай е добре да го поставиш на първия дял на втория твърд диск. Ако мислиш да използваш възможността за записване на файлове с извадка от паметта (crash dump файлове) ще трябва да поставиш и PF на системния дял, който може да бъде с доста по-малък размер в зависимост от типа на извадката, която искаш да ползваш.

 

@ Sten

 

1) По първия въпрос колегата по-горе вече е отговорил.

 

2) Относно отделния дял за Pagefile-а на един и същи твърд диск - изключително лоша практика, която ще доведе дори до по-ниска производителност на системата. Както вече стана дума - при системи с един твърд диск оптималният вариант е PF-ът да се намира на системния дял.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...