Jump to content

На каква светлина и разстояние от монитора е редно да се работи?


wow

Препоръчан пост

Здравейте форумци :cooldude:

Имам няколко въпроса. Не знам дали тук им е мястото, но моля модератори и админи да не трият темата, а да я преместят, ако трябва.

На какво разстояние е добре да стоя от монитора? Аз знам, че от 50 до 70 см е добре, но по-близко е вредно. Вие как мислите? Друтого което ме интересува е, какво е при какво осветление стоене пред компютрите си? Вредно ли е да се работи на тъмно? Зад моя копютър са прозорците и само от там може да дойда светлина в стаята. Въпросът ми е използвате ли дневната светлина при работа на компютър?

Не знам дали ме разбрахте, но просто искам да чуя вашите мнения и ако може повече инфрмация да дадете относно тези въпроси. Повдигам такава тема, защото не искам след 10 години да се окаже, че имам проблеми с очите. Аз лично съм на мнение, че трябва да се използва дневната светлина, доколкото тя ни позволява. Няма друг заместител на естествената свелина.

А сега се сетих и друго, което искам да питам. В много зали съм влизал и виждам, че все мониторите им са обърнати, като носовете на самолетите. Не трябва ли монитора независимо какъв е да е нивото на очите? Вие как мислите?

Благодаря на всички предварително!!! :thumbsup: :bravo:

Link to comment
Сподели другаде

Здравей. Добре е монитора да е приблизително на една ръка разстояние. Дали е вредно да седиш по-близо до него вече зависи и от монитора. Ако е CRT не е много добре разстоянието да е малко, но като цяло всеки монитор е добре да не го гледаш много наблизо. Относно светлината аз лично гледам да работя на дневна светлина. За позицията на монитора съм на мнение, че това е лично предпочитание. Проблема с очите може да се избегне най-вече ако инвестираш в приличен монитор и най-важното да не седиш много дълго време пред него. Всеки монитор малко или много въздейства на очите.

Весели Празници!!! :bye1:

Link to comment
Сподели другаде

Значи монитора, захранването и дъното според мен са най-важните компоненти на цялата компютърна конфигурация. само за сравнение ще ти кажа, че ние хората даваме по 500 - 600 лева за мобилни телефони, които ползваме по 30-40 минути на ден за по 3-4 месеца, а монитора го ползваме по 8-9 часа на ден - 5 дена в седмицата запо 3-4 години. И за монитора отделяме значително по-малко средства от колкото за процесора например. Ако ще си купуваш монитор, много е важна неговата ергономичност, а именно възможностите които ти дава за по-удобна работа. Монитора трябва да стои перпендикулярно на бюрото и горния му край да е на нивото на очите, относно осветлението - скоро ми направи впечетление новата серия на НЕК, чиито монитори имат свойството автоматично според моментната светлина в стаята да променят контраста и цветовете. Така не е нужно постоянно да си пипаш настройките на монитора.
Link to comment
Сподели другаде

Имам няколко въпроса. Не знам дали тук им е мястото, но моля модератори и админи да не трият темата, а да я преместят, ако трябва.

Като за начало искам да ти кажа, че ако си мислиш, че тук трием току така теми, наказваме произволно потребители и не проявяваме разбиране към никого - жестоко си сгрешил! :)

 

Така, сега сериозно - по темата могат да се напишат множество неща и май ще е хубаво да се съберат в една статия. Като за начало, за да не се повтарям, ще ти дам ликове към някои добри (според мен) материали:

http://www.tvoiatdom.com/e107_plugins/cont....php?content.13

http://www.karieri.bg/show/?storyid=1992&m=3&sm=23

http://ns.neochim.bg/antivirus.html

 

Иначе си има специално понятие за оптимизираната работа на работното място. Нарича се ергономия. Ето и една чудесна и доста пълна статия за ергономията - http://www.simple359.com/ergonomic.html

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...