Jump to content

Ръководство: Как да свържем два компютъра с bluetooth


Препоръчан пост

Това ръководство е специално за един приятел, който много уважавам - Dockera

 

Вече има домакинства, в които има повече от един компютър и естествено се появява нуждата от свързването и на двата компютъра в Интернет. Естествено е леко безсмислено да се плащат двойни такси за Интернет за отделно връзване на двата компютъра, така че повечето потребители се ориентират към споделяне на връзката от един компютър, който е свързан с Интернет, към друг настолен или лаптоп.

По принцип има доста начини за споделяне на Интернет връзка, като например използване на рутер, на суич, споделяне с две мрежови карти, с wireless карти и също така с bluetooth устройства.

 

Това ръководство е специално и само за споделянето на Интернет връзка чрез bluetooth устройства. Още в началото искам да отбележа, че това е примерно ръководство и не описва всички възможни варианти и ситуации за свързването на два компютъра по този начин. Начина, който ще опиша сега е изпробвам от мен и работи без проблеми.

 

И така, като за начало ще ви трябват две bluetooth устройства. За настолния компютър, който е вързан към Интернет използвам CNet, а за лаптопа ползвам Epox. Но реално си мисля, че няма голямо значение какви точно са устройствата, макар че ви препоръчвам CNet. След като поставите двата bluetooth-а трябва да си инсталирате една програма, която ще осигурява връзката между тях. Лично аз ползвам Bluesoleil, която дойде безплатно с едното устройство, а иначе можете да я изтеглите от този линк

 

След като поставите bluetooth-а ще ви се появи нова мрежова връзка, която трябва да настроите. Важно е когато създавате мрежа между два компютъра да зададете фиксирани IP адреси и на двете машини, които са последователни. За целта трябва да отидете на Start -> Settings -> Network Connections и да чукнете с десет бутон върху новата мрежова връзка и да изберете "Properties". Ще ви се отвори прозорец, подобен на този:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2663/Picture59.png

 

Тук трябва да чукнете два пъти върху Internet Protocol (TCP/IP) и в новопоявилия се прозорец да зададете желания IP адрес и маска. В моят случай това са 192.168.50.1, а маската е 255.255.255.252:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2663/Picture60.png

 

Първоначално трябва да направите това на компютъра, който е свързан с Интернет, а после на компютъра, който ще свързваме към първия. След като сте готови с тази стъпка, трябва да свържете двата компютъра посредством bluetooth устройствата. За целта трябва да стартирате програмата BlueSoleil (или някоя друга програма за свързване на bluetootth устройства) върху двата компютъра. В случая тази програма изглежда ето така (забележете, че IP адреса, който съм задал на мрежата се вижда в долния десен ъгъл):

http://pics.softvisia.com/design/pics/2663/Picture61.png

 

На първо време трябва да откриете другия bluetooth и затова изберете от менюто на програмата "My Bluetooth" -> "Bluetooth Device Discovery" или да чукнете върху червеното кълбо в средата на прозореца. След като откриете другото устройство трябва да изберете устройството и от менюто да изберете "My Bluetooth" -> "Bluetooth Service Discovery" (или да чукнете два пъти върху иконката на откритото устройство), което ще ви помогне да сканирате за налични услуги, които може да използвате с двете устройства. Една от тази услуги е "Bluetooth Personal Area Networking", която спомага за свързването на двата компютъра в мрежа. След като намерите всички услуги, асоциирани с устройството трябва да ги свържете с горепосочената услуга. За целта чукнете с десен бутон върху иконката на устроството и изберете от менюто "Connect" -> Bluetooth Personal Area Networking" (или най-лявата от иконите в горната част на прозореца). Ето така трябва да изглежда прозореца на програмата след успешно свързване:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2663/Picture62.png

 

В долния десен ъгъл можете да видите и съобщението за успешно свързване, в което се казва, че можете да използвате зададения IP адрес за връзка с друг компютър.

 

След като сте свързали двата компютъра в мрежа можете да пристъпите към следващата стъпка, а именно споделянето на Internet. И тук има няколко начина, но лично аз използвам програмата CCProxy. Последната версия можете да изтеглите от нашия каталог - CCProxy @ SoftVisia.com

 

След като стартирате програмата ще видите нейния основен прозорец:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2663/Picture63.png

 

За да я настроите натиснете бутона "Options". Ето и едни примерни настройки, които можете да направите:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2663/Picture64.png

 

Общо взето в прозореца с настройки указвате кои услуги и съответно протоколи ще използвате и им задавате определени примерни стойности. Стойностите в примера, който съм дал работят при мен и можете спокойно да ги използвате, но можете също така да експериментирате.

 

След като настроите програмата, чукнете върху "ОК" и после бутона "Hide", за да я скриете, за да не ви пречи. Остава само да нагласите прокси настройките в браузъра на компютъра, който ще свържете с този, върху който е CCProxy.

 

Ами това е общо взето. Отново казвам, че гореописания метод работи безпроблемно при мен с показаните настройки. Ако имате някакви въпроси можете да питате смело.

 

 

Всички права върху ръководството и картинките са запазени от автора и нямат право да бъдат разпространявани или възпроизвеждани без неговото изрично съгласие!

Автор на ръководството: Милен Метев (Tragedy @ SoftVisia.com)

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 months later...
  • Отговори 34
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

  • 2 years later...
Ръководството е страхотно и много полезно, но аз искам да попитам като свържем двата компютъра на какво разстояние трябва да са те един от друг, за да има интернет и на двата? Може ли единият да е в една стая, а другия компютър - в друга стая?
Link to comment
Сподели другаде

Колкото по-близо са, толкова по-добре, но докато не се тества конкретния случай как е, няма как да се каже с точност. Ако компютрите са в различни стаи, може както да има нормална връзка, така и да се разпадне. Зависи от доста неща.
Link to comment
Сподели другаде

Според мен да, по-добре е да се използва рутер. Все пак това му е и предназначението и е нормално той да върши тази работа по-добре. Това се отнася и до споделянето на интернет. Най-добрият вариант е кабелът на доставчика да се "ръгне" в рутера и оттам нататък той да подава интернет на всички останали компютри, които ще са свързани в мрежа един с друг посредством него (рутера).

Използвам случая да препоръчам да ползваш кабелна връзка, а не безжична. Ако имаш възможност разбира се и държиш на качествената връзка. Това не значи, че безжичната е лоша. Напротив, тя също може да е стабилна, но ако ти се подава бърз интернет от доставчика и се държи на надеждност на връзката, то кабелчето е без конкуренция. Освен това ако възнамеряваш да ползваш безжична мрежа, задължително трябва да си я защитиш добре с добър криптиращ алгоритъм и сложен ключ. Това в общия случай не е сложно и се прави само веднъж, но все пак е още едно нещо, с което няма да се занимаваш, ако ползваш всемогъщото кабелче.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...
Нашият интернет е през кабел,но с макадрес.Как ще стане през рутер?Обясниха ми,че трябва да доплатя за втори компютър точно заради този макадрес.В случая май по удачен е варианта с bluetooth ?!?
Link to comment
Сподели другаде

Ако правилно те разбирам, ще можеш да ползваш рутера за разделяне на интернета, ако той поддържа промяна на своя MAC адрес, за да му укажеш да емулира MAC адреса на мрежовата ти карта. Какъв е всъщност рутерът?
Link to comment
Сподели другаде

Нямам все още рутер поради тази причина - не знам дали ще върши работа.От оператора обяснението е,че за включване на 2 компютъра дори и с рутер е нужна регистрация и на двата MAC адреса и съответно допълнително заплащане.
Link to comment
Сподели другаде

Според мен го казват, за да те плашат. Лично аз не мисля, че ще усетят въобще, че имаш рутер, ако той може да емулира нужния MAC адрес.

 

Искаш да кажеш, че става само трябва да си взема рутер с емулация?

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...