Jump to content

Сериозен проблем с монитора


Препоръчан пост

Здравейте,

Имам следния проблем и бързам да ви го напиша преди да съм останала без монитор. Става въпрос за следното:

Монитора ми е Philips 107 и от ... ммм от половин час започва да ми включва и изключва. Незнам, може би не мога да го обясня точно. Той не че изключва ами прекъсва. МмМ незнам с какво да го сравня, но е нещо като както включваш и изключваш телевизора, как пресвятква едно такова... Охх много се стреснах и направо незнам какво да правя.

Изключвах го и го включвах няколко пъти и пак го прави този проблем.

Накрая реших да го изключа от щепсела отзаде и след 5 минутки го пуснах пак.

Слава Богу е още в гаранция, но сега имам толкова работи че не мога да си позволя да го нося на сервиз.

При толкова работи на главата ми ще мога да го занеса най-рано петъка.

Моля ви помогнете. Незнам какво да правя и супер много съм се шашнала.

Най-странното е че ако си работи нормално всичко е ОК и като пусна Maple-a и започва така да "пресвятква" :hmm: :'( :lookaround: :punish:

Не вярвам една програма, която и да е тя да влияе така. Може да е някакви смущения в токовата мрежа, ама пък кружките на лампите и телевизора не прекъсват :punish:

От какво може да е :crosseyes1:

Link to comment
Сподели другаде

Дай малко повече информация за това "пресвяткване", какво се вижда на екрана - ярка хоризонтална или вертикална линия или картината изчезва без допълнителни "ефекти"; пиши и какво показва индикатора на монитора - включено, изключено, stand by...

Опитай да включиш монитора в самостоятелен контакт - предполагам, че сега е включен заедно с компютъра...

Опитай да разбереш дали монитора издава звук при изключването - например звук като от искра или високочестотен шум.

Провери в какви случаи се проявява проблема - има ли го на тъмна картина или само при светли изображения (можеш да отвориш един празен Notepad и да увеличиш яркостта и контраста за малко).

Ако наистина проблема е само при програмата Maple, можеш да провериш настройките на самата програма, може да има нещо, свързано с разделителната способност или честотата на опресняването.

Link to comment
Сподели другаде

Ами... не не е само от програмата защото сега докато пиша във форума също се проявява.

Колкото до пресвяткването то е малко тип "светкавица на фотоапарат" може би, но не толкова ярко и доста по мигновенно и почти незабележимо... Незнам, не мога да го сравня. Прекъсва ми за момент сигнала и идва след няма и 2-3 сек.

Индикацията като прекъсва си свети, т.е. че е включено. Въпреки че като ми се наложи да го изключа от контакта го изключих и от копчето и беше в режим изключено.

Колкото до звука, аз забравих да спомена че той издава едно такова свистене и то за по кратко време. Нещо което бих го сравнила като по скоро пищене, но тихо... Като имаше преди време едно игрално филмче в което свиреха със свирки които само кучетата можеха да чуят. Малко глупаво сравнение, ама на мен точно на такова ми прилича.

Link to comment
Сподели другаде

Прилича ми на повреда в елементите за високо напрежение - ТХО или транзистор. Има минимална вероятност да е захранването, но щом индикатора показва нормален работен режим, не вярвам повредата да е там.

Най-добре го занеси на сервиз; щом ти е толкова спешно поискай да ти предоставят оборотен монитор, докато се занимават с твоя.

Link to comment
Сподели другаде

Монитора ти е нов, а видеокартата? Нея напълно ли я изключихме като проблемен компонент?

Ако имаш възможност виж охлаждането на картата- дали вентилаторчето върти изобщо, и ако върти дали радиатора на картата е горещ.

Друг проблем който съм виждал да изгася монитора както кратковременно, така и за по-голям интервал от време е омазани драйвери (при nVidia)- затова вземи си обнови драйверите ако искаш да махнеш още една причина.

Ако не ти е гаранционна конфигурацията, може да извадиш видеото, и да почистиш конектора с гумичка, а слота със сгъстен въздух (може да използваш дезедоран, като докато пръскаш да е обърнат- и да не е от онези срещу изпотяване с талк).

Ако не помогне, те съветвам да не проверяваш лично достоверността на написаното от @panevdd , за да не светнеш по-ярко от празничната украса, ами да си потърсиш правата, уредени в гаранционната карта.

Link to comment
Сподели другаде

Аз бих предложил да пробваш още нещо:

Десен бутон на десктоп-а -> Properties -> Settings -> Advanced -> Monitor -> има поле "Monitor settings", в което има опция "Hide modes that this monitor cannot display" - маркирай в квадратчето, за да активираш тази опция. След което виж над тази опция - имаш падащо меню, в което избери "Screen refresh rate" да не е максималните херци. Не гарантирам, че проблема е в честотата, на която работи монитора, но нищо не пречи да пробваш. УСПЕХ :thumbsup:

Link to comment
Сподели другаде

Здравейте,

Пробвах това което benzinn каза. Монитора ми работи на максималната честота от 85 Hz. Пробвах да го сложа на по-ниска - 75 Hz но проблема си остава и освен това като намалих честотата доста дразнеше очите.

Пробвах и да си стартирам РС под Safe Mode, както Night_Raven ми беше казал да пробвам, и го държах около 15-20 мин под Safe Mode при което не забелязах да се проявява подобно нещо.

Вчера говорих и със сервиза и от там ми казаха че БИХА могли да отпуснат оборотен монитор, но трябвало да видят какъв точно бил проблема, защото ако бил проблем който се прояввявал на 3 месеца веднъж това нямало как да стане. Това ясно, ама аз и незнам как точно да им обясня в какво точно се проявавя проблема, а и се опасявам че като го занеса и те като го включат той проблема няма да се прояви веднага (може би), а пък на мен монитор ми трябва. По принцип мога и без него, ама сега точно съм в сесия вече и... :punish: Незнам.

Но снощи сестра ми влизайки в нейния акаунт забеляза следното нещо:

Искаше да пусне да гледа филм. И разбира се си пусна, но тогава проблема взе да се проявява още по често и през доста по кратки интервали от време. Странно но факт :help:

Дадоха ми и една програма за откриване на "мъртви" пикселчета. Изтеглих си я и пробвах с нея, но уви оказа се че не е от пикселите и всичките уж са "живи".

Това е за сега от мен. Благодаря много на всички които ми помагате :)

Link to comment
Сподели другаде

Незнам какво би могала да ти помогне програма за откриване на мъртви пиксели?! Мисля, че такава е за TFT монитори, а доколкото намирам инфо, твоят си е "обикновен" монитор- CRT.

От това дето те е посъветвал Night_Raven, и резултата, ме натъква на мисъта повече на наличието на софтуерен проблем, отколкото на хардуерен. Това което бих направи аз:

1/ Деинсталирам монитора

2/ Деинсталирам видео картата

3/ Макар, че под ХР рестарта не е наложителен аз рестартирам

4/ Инсталирам видео картата с последните драйвери- изтеглени от официалният сайт

5/ Инсталирам монитора

6/Рестартирам- нищо че не е наложително

7/Донастройвам монитора/ честота и резолюция и се радвам на постигнатото

8/ Ако няма резултат отивам в сервиза, защото вече няма какво да направя,а с времето проблема става по-сериозен.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...