Jump to content

Предполагам проблем с харда!


Препоръчан пост

Здравейте ... пиша Ви малко притеснен, защото хич не обичам да ме лазят проблеми, които не мога да реша ... Та ситуацията е следната: поне за мен доста срамна и Ви моля да помагате .....

Вчера ми попадна един ретро компютър на приятел и се зареках да го съживя, но май само с това ще си остана .... Проблема му е следния: При пускане се появява логото на Windows XP и веднага се рестартира и така до безкрай. Предположих, че RAM паметта му е отишла из "Вечните ловни полета", но за мое съжаление се оказа, че е читава ( пуснах му memtest86 повече от час и всичко си и беше ОК ), следващото ми предложение беше, че нещо с хардуера не се разбира и му откачих флопито и LAN картата и след като дадох дефолтни настройки на биоса се опитах да преинсталирам Windows XP.

Ама отново нищо .... инсталацията си тече обичайно ... минавам си през формат на партишан С и си копира файловете от диска на компа, но когато идва първият рестарт ( Ако всичко беше нормално трябваше да се появи прозореца с отметката Installing Windows ) компа се рестартира и отново в първоначална позиция. Та в резюме:

1. RAM паметта е читава - тест с memtest86.

2. Прегледах дъното и няма на външен вид надути кондензатори.

3. Махнах флопи и LAN карта и дадах дефолтни настройки на биос.

4. Склонен съм да приема, че и захранването е читаво ...

и остава харда !!! Предполагам, че е скапал ( нулевия ) буутващия сектор на харда и затова ми прави тези мизерии ..... Поразрових се из форумите и определено има малко информация за програми с които може да се тества харда за лоши сектори. ( Да не обида някой, но поне аз не се справих достатъчно добре с търсачката )

Моля Ви помагайте ..... Ще следя много активно темата и ще отговарям на допълнителни въпроси. За сега нещото което ми се стори най-разумно, е че откачих дъното и го оставих на една фирма да го тества, за да знам, че и то е читаво със сигурност. Сега съм доста ядосан и си мисля, че ако бях щъркел с този мой акъл и една жаба нямаше да мога ди си хвана ....

Дано добре да съм си описал патилата, за да ме разберете и да ми помогнете ....

P.S. Предложете ми програма с която мога да си тествам хард диска дали е читав !!!

Редактиран от minas
Link to comment
Сподели другаде

Провери дали си спазил процедурата при инсталирането:

1. Настройваш в BIOS стартирането да става от CD-то;

2. Стартираш инсталацията и се копират първоначалните файлове;

3. При първия рестарт отново влизаш в BIOS и настройваш стартирането вече да е от твърдия диск.

 

Сега за останалите възможни причини:

1. Няма как да е повреден boot сектора на твърдия диск - след като копирането на файловете е преминало успешно, можеш да си сигурен, че поне това е наред. Може обаче да има лоши сектори; в такива случаи обаче се извежда съобщение за повредени или липсващи файлове. Нещо повече - инсталаторът на Windows се проверява файловете при копирането и ако "случи" на лош сектор, показва съобщение за неуспешно копиране на съответния файл. Ако искаш да провериш диска, използвай софтуер от сайта на производителя или програмите в Hren's boot CD; аз препоръчвам MHDD.

 

2. Останах с впечатлението, че проблемът се проявява при опит за включване на графичен режим с (относително) висока резолюция - екраните при зареждане на Windows. На твое място бих проверил видео картата и захранването.

 

3. Предполагам, че си проверил кабелите и буксите; обърни внимание обаче и на температурите и напреженията в компютъра - може там да е проблемът.

 

Ако искаш, дай повече информация за конфигурацията - модел на твърд диск, дъно и видео карта; така поне ще можем да помогнем с настройките в BIOS.

Link to comment
Сподели другаде

Така започвам с отговорите ....

По първа точка 1. Настройваш в BIOS стартирането да става от CD-то; - направих го точно така.

По втора 2. Стартираш инсталацията и се копират първоначалните файлове; - да така е.

По трета 3. При първия рестарт отново влизаш в BIOS и настройваш стартирането вече да е от твърдия диск - не се сетих. Благодаря за насоката ! Относно мойто предложение за скапване на буут сектора на харда определено съм грешал. Истина, е че не знаех, че "след като копирането на файловете е преминало успешно, можеш да си сигурен, че поне това е наред"

В понеделник когато си вэема дъното ще пробвам и другите неща и ще отиша конфигурацията, за да ми помогнете в настройката на биоса. Колкото до температурите и напреженията в компютъра ми се видяха нормални, но може и да греша. Именно и това беше причината да дам дефолтни настройки, защото може някой "специалист" да е проявил творчество .... ха ха ха ... До скоро !

Link to comment
Сподели другаде

Здравей. Аз също бих ти препоръчал пакета Hiren's BootCD, но ако проблема беше в Boot Sector-а най-често се визуализира съобщението "A disk read error ocurred". Предполагам, че проблема идва от оперативната памет затова съвета ми е да пробваш отновно с друга RAM. Както е споменал panevdd ще е по-добре да дадеш повече информация за системата. Успех :thumbsup: Редактиран от l.kanelov
Link to comment
Сподели другаде

Още малко инфо ..... Преди малко ми се обадиха от фирмата и ми казаха, че въпреки наглед нормалните кондензатори именно те създават проблеми. Сега ще ги сменят и тогава отново тест на дъното, а когото дойде при мен ще продължа с описанието какво съм правил, докато най-сетне с ваша помощ подкарам компа ..... ха ха ха ха ...... До скоро ....
Link to comment
Сподели другаде

Първо да Ви благодаря за насоките, които ми дадохте ..... Компютъра тръгна и то от нещо съвсем травиално - надути и съответно дефектирали кондензатори на дъното. След подмяната им всичко се разви по възможния най-приятен начин. Инсталация на Windows XP - никакви проблеми, но доста зор видях с разпознаването на LAN картата, но смяната и на друг PCI порт и се отрази добре. Още един път БЛАГОДАРЯ и ако на някой този мой пост му се струва безмислен, то идеята е да си довършваме нещата! т.е. Има много въпроси зададени по форума и придружени с доста мнения и коментари по въпроса, но изведнъж финала се губи ? Какво е станало , как е решен проблема и кой е най-подходящия метод ??? Просто се губи най-интересната част .......

P.S. Майче изпаднах в подробности , но ми разбрахте идеята ....... До скоро и ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ !!!

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...