Jump to content

Гадна статия в National Geographic за тракийските ни разкопки


Препоръчан пост

Гадна статия в National Geographic за тракийските ни разкопки

http://images.ibox.bg/2006/11/22/15161/430x277.jpg

 

Скандална статия за тракийските ни храмове и съкровища излезе в декемврийския брой на National Geographic.

 

Под заглавието „Треска за злато" авторката Ан Уилямс представя страната ни едновременно като Елдорадо и арена на битки между археолози и иманяри.

 

За историческото значение и естеството на тракийската култура почти нищо не се говори, или там където се споменава за нея, е изтълкувана изкривено.

 

Публикуването на скандалната статия в National Geographic бе тема на специално организирания по случая брифинг в БТА.

На него присъстваха ръководителят на разкопките на Перперикон Николай Овчаров и откривателката на съкровищата в Златиница и Синеморец, Даниела Агре.

 

„Дълбоко съм неудовлетворен от статията - коментира проф. Овчаров.

Ако аз съм чужденец, нищо не бих разбрал от нея за България. Написаното по-скоро би отблъснало туристите, отколкото да ги привлече."

А National Geographic е списание, което се разпространява в цял свят, превеждано е и четено на десетки езици.

 

Учените са като попарени от случката, подобен обрат на нещата съвсем не са очаквали.

Кенет Гарет, един от най-добрите фотографи на списанието, чиито снимки на тракийските ни ценности и руини са публикувани в статията на Ан Уилямс, пристига в България още миналата година и прави хиляди снимки. Той бил „влюбен" в храма в Татул, където останал 2 дена.

 

Но снимка на Татул в статията въобще липсва, а от Перперикон присъства само някакво ъгълче, със неясно струпване на скали. Перперикон и Долината на царете са споменати мимоходом, без да е обяснено нищо за тях. Вместо това е сниман Георги Китов как копае с багер една могила.

 

„Китов е представен като противоречива личност, от една страна той е герой, а от друга, престъпник - сподели Овчаров".

 

„Езикът в статията е лош - допълни Даниела Агре. Говори се най-много за това какви пари са давани и има злостни подмятания по адрес на Китов."

 

От статията не става ясно колко древна е тракийската култура и тя е представена едва ли не като растяща под сянката на елинската - един изцяло погрешен подход на историци от миналото.

 

Докато на пресконференцията по време на снимките на National Geographic Кенет Гарет каза, че „тракийските ни исторически паметници са сравними по значимост с пирамидите и постройките на ацтеките и маите".

 

„Треска за злато" в National Geographic е първата излязла в чужбина скандална статия, свързана със ударните ни археологически открития.

По съвсем различен начин са представени тези разкрития в няколко прекрасни статии, написани във френската преса по време на гостуването на съкровищата ни в музея в Жакмар-Андре в Париж неотдавна.

 

Зашеметени от случката, Николай Овчаров, Георги Китов и директорът на НИМ Божидар Димитров още обмислят как точно да реагират.

Във всеки случай смятат да изпратят своето несъгласие с публикуваната статия. Георги Китов бе явно толкова разстроен, че дори не присъстваше на брифинга.

 

Журналистите в залата настояваха да се изпрати мнението ни за скандалната статия до управата на списанието. Имаше и предложение от да се иска написването на втора статия, която да се съсредоточи върху историческата значимост на откритията на археолозите за тази няколко хилядолетна култура на траките преди Христа.

 

Източник: News.bg, Web Media Group

Link to comment
Сподели другаде

А бе тия от National Geographic какво разбират от древна българска история. Факт е че в нашата страна са намерени едни от най-големите съкровища в целия свят.

Ан Уилямс да вземе да дойде тя малко да покопае че да види какво значи история и древност. С най-голямо удоволствие ще й връча лопатата.

Лично аз съм ходила на Перперикон и честно казано ми останаха и очи и всичко там. Без малко дори да се засечем с професор Овчаров. Някой успяха, но уви аз не бях сред щастливците. Ако мога и пак ще отида.

И как така ще представят Китов като престъпник и едва ли не мошенник и обирджия ?!? Аз направо нямам думи. То бива бива некъдърни хора на тоя свят и особенно на пл. "Народно събрание" 2 в София-да, таман 200 и ... броя, ама тези от National Geographic вече се уливат. Много се дразня от хора, които без да са запознати и без да са видяли за какво всъщност става въпрос, приказват наизуст и си правя някакви безумни изводи.

Ами ако ние вземем така да ги обиждаме и клеветим, веднага ще скочат и ще роптаят.

 

Журналистите в залата настояваха да се изпрати мнението ни за скандалната статия до управата на списанието. Имаше и предложение от да се иска написването на втора статия, която да се съсредоточи върху историческата значимост на откритията на археолозите за тази няколко хилядолетна култура на траките преди Христа.

 

Абсолютно съм ЗА. Ако може и аз ще се присъединя към журналистите и мнението, но се съмнявам. За жалост обикновенните българи сме безсилни в такива случаи :peace:

Има едно предаване по Канал 1-"Непознатата земя" с Нона Йотова. Доста интересно и когато имам възможност го гледам. Това за тези които се интересуват :OK:

Честно тази статия супер много ме възмути. Направо ми идва да отида до централата на издателствето и да поздравя по нашенски цялата им рода до девето коляно, ама нали съм възпитано дете (хехе :thumbsup: ) ще се въздържа. А пък дори и да имах възможност да го направя, щях ли да променя нещо с това ?!?!? Не мисля...

И накрая за тези които се интересуват могат да посетят Сайта на Перперикон. Има доста интересни факти и неща с които според мен трябва да се гордеем. Дори до колкото знам в непосредствена близост до Перперикон е и гроба на известния на всички ни Орфей :OK:

Link to comment
Сподели другаде

В допълнение, ето част от статията направо в оригинал от National Geographic: Bulgaria's Gold Rush "The race is on to uncover the golden splendors of its Thracian past before sites are looted and developers move in"

 

Aвтор: A. R. Williams

Снимки: Kenneth Garrett

Източник: www.nationalgeographic.com

Link to comment
Сподели другаде

Малоумници...Надушвам гръцко влияние по въпроса. Много ги е страх да не загубят ореола си на най-древна цивилизация в Европа. Дано да не съм прав.

 

Ще постна снимки, с които страшно много се гордея:

Гробницата, където е открита златната маска /саркофага се вижда долу в дясно/ - тук съм с откривателите й:

http://img80.imageshack.us/img80/8260/p102056512mq2.jpg

 

Тук е открит бюста на Севт III и златния венец в "Голямата косматка":

http://img84.imageshack.us/img84/5955/p102057612ba0.jpg

 

И според думите на самия Георги Китов споделени в разговорите ни по темата - има прекалено много политика в археологията. Тук говорим за съжаление и за международна такава, насочена срещу нас и нашето историческо наследство.

Редактиран от Юнак
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...