Jump to content

DC++ - още един начин за теглене от Интернет


Препоръчан пост

След ограничаването на някои от най-големите безплатни сървъри в нашата страна, много потребители започнаха да търсят алтернативни варианти, за да си набавят необходимото им от Интернет. Безспорно торентите придобиха огромна популярност и се превърнаха в един от основните начини за разпространение на файлове по мрежата. Има обаче и други варианти за безплатно теглене и споделяне на файлове. Днес ще се запознаем с една алтернативна система, която придобива все по-голяма популярност. Използването на DC++ за обмен на данни навлиза все по-масово сред потребителите в България затова заслужава да й се обърне внимание. Ако досега не сте работили с подобен софтуер, нека заедно да се запознаем с тази програма, да разберем какво представлява и как се използва. Сигурен съм, че накрая на тази статия всеки ще се е убедил, че няма нищо трудно, а за мнозина DC++ ще се превърне в една от любимите им програми.

 

 

Официална страница: dcpp.net

Настояща версия (стабилна): 0.698

Размер: 3.34 MB

Български интерфейс: Възможност да се добави

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2397/DC-logo.jpg

 

За начало ще разгледаме какво всъщност представлява DC Plus Plus. Това е безплатен клиент, който използва Direct Connect протокол, т.е. директна връзка между два компютъра в Интернет. Казано по друг начин DC++ осъществява директна връзка между потребителите на Интернет, позволявайки споделянето на файлове през високо скоростната оптична свързаност помежду им. По този начин вие можете да споделяте файлове с други потребители и съответно да теглите такива споделени файлове и да търсите в споделените хъбове (сървъри). Самата програма разполага с приятен и удобен интерфейс. Има поддръжка на защитна стена и рутер. DC++ може автоматично да възстановява прекъсната връзка и да продължава работа от мястото на прекъсване.

 

След това кратко въведение, нека заедно разгледаме как всъщност се работи с програмата. Инсталацията е стандартна и едва ли ще ви затрудни. След като сме готови и разполагаме с функционираща програма не ни остава нищо друго освен да я стартираме.

Програмата има и български превод, който не е вграден, но може да се изтегли безплатно от раздела за преводи в официалната страница (http://sourceforge.net/tracker/?group_id=40287&atid=460289). След като изтеглим малкия езиков файл, можем да го копираме в папката, в която е инсталирана програмата. По подразбиране тази папка е “C:\Program Files\DC++”. След това стартираме програмата и трябва да натиснем върху предпоследния бутон от лентата с икони, намираща се в горната част на програмата (фиг. 1) или да изберем от падащото меню над нея “File” и след това “Settings…”. Ще се отвори нов прозорец, в чиято лява част има дървовидно меню. От подменюто “Appearance” отиваме в полето “Lenguage file” и натискате бутона “Browse…”. Отново ще се отвори нов прозорец, от който посочвате превеждащия файл, който сме свалили и след това натискаме “OK”. Остава само да рестартираме (затворим и стартираме наново) програмата.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2397/DC-lenta-1.PNG

 

 

След като вече програмата е на български език, сега е ред да зададем няколко настройки, съобразени с личните ни нужди и изисквания. Отваряме прозореца за настройки по начина описан по-горе. От дървовидното меню избираме първото (най-горно) подменю “Лични данни”, откъдето можете да въведете информация за себе си: име, електронна поща и произволен текст за описание, като вторите две полета не са задължителни. От “Скорост на качване” определяме с каква скорост ще се качват данните от вашия компютър, като всеки сам ще прецени каква скорост да зададе съобразно с неговата Интернет връзка.

От следващото подменю “Свойства на връзката” трябва да зададем дали връзката да остане “Директна връзка” или да я променим на “Защитна стена (Файъруол): пасивно, в краен случай!”. В случай, че сте част от вътрешна мрежа, VPN и т.н. и нямате реално IP трябва да изберете втория вариант (пасивен). Важна особеност е, че пасивен потребител не може да тегли от друг пасивен потребител.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2397/DC-settings.PNG

Поредното подменю е “Сваляния”. В горното поле от дясно “Папки” задаваме къде програмата да записва свалените от нас файлове. Второто поле оставяме празно. Не е нужно да променяме нищо в долните полета и направо можем да преминем към следващото подменю.

“Споделяне” е подменюто, от което ще зададем кои директории с файлове от личния ни компютър искаме да бъдат споделени с другите потребители. Имайте предвид, че директориите които зададете, включително всичките поддиректории, папки и файлове ще бъдат достъпни до огромен брой хора, които ще могат свободно да ги претърсват и копират. Също така, нещата които ще споделяте трябва да са не по-малко от 2GB, като това е общо прието изискване, а за някои определени сървъри то може да е завишено (например не по-малко от 10GB). След като решите кои директории точно ще споделяте, просто трябва да ги добавим. Това става от бутона “Добави”, намиращ се в долната дясна част на прозореца. При натискането му ще се отвори нов малък прозорец, от който трябва да посочим това, което сме решили да споделим.

Трябва да зададем и още една важна функция от същото подменю (“Споделяне ”), а именно колко човека ще разрешим едновременно да се свързват с нас. Това се посочва от "Слотове за качване", намиращо се най-долу в дясно на прозореца. Желателно е минималният брой да не е по-малък от три (някои хъбове имат това изискване), но разбира се може да са и много повече.

След толкова настройки предполагам, че всеки иска колкото се може по-скоро да започне да търси и сваля файлове затова предлагам поне засега да прескочим останалите подменюта, които са основно за индивидуалните лични желания на всеки потребител и не е задължително да бъдат пипани. Натискаме бутона “OK”, за да потвърдим въведените от нас настройки и по този начин се връщаме в началния екран на програмата.

Сега трябва да зададем и в последствие да се свържем към някой хъб. За целта от реда с иконки (фиг. 1), намиращ се в горната част на програмата натискаме върху жълтата звездичка или от падащото меню над този ред избираме “Изглед” и след това “Любими хъбове”. От ново появилия се екран натискаме върху бутона “Нов…”, намиращ се в лентата с бутони (фиг. 3), разположена в долната част на прозореца.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2397/DC-new-3.PNG

 

След като го натиснем ще се отвори друг малък прозорец. В първото каре “Хъб” трябва да зададем данните за хъба, в който искаме да влезем. Въвеждаме например dc.bol.bg. В карето “Лични данни” въвеждаме личните си данни, но не е задължително и можем да го оставим празно за данни по подразбиране. След като сме готови натискаме “OK”. По този начин се връщаме обратно в “Любими Хъбове” и ще забележим, че вече имаме добавен хъба, който току що направихме. За да се свържем с него трябва да го изберем (маркираме с отметка пред него) и след това да дадем “Свържи се!” от долната лента с бутони (фиг. 3) или с десен бутон на мишката.

Пълен списък с налични хъбове от различни страни можем да намерим на адрес http://www.hublist.org/. Селекция с подбрани по-популярни хъбове от България и света можем да намерим на http://vx8.hit.bg/address.htm .

 

Остава само да се научим как да търсим и теглим различни файлове. След като сме влезли в избрания от нас хъб, той ще се появи като нов прозорец в лентата с прозорци (фиг. 4), намираща се в най-долната част на програмата.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2397/DC-windows-4.PNG

 

От дясната страна на прозореца ще видим списък с потребителите, които в момента са в хъба. След името на всеки потребител можем да видим колко място е споделил, информация за него (ако е въвел), адреса на електронната му поща и др.

От лявата страна на прозореца се намира общият чат. Ако не искате да пишете до всички потребители, а само до определен човек, натиснете с десен бутон върху името му и изберете “Изпрати лично съобщение”. Така в долната лента с прозорци (фиг. 4) ще се появи нов, в който ще можете да комуникирате насаме.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2397/DC-hub.PNG

 

В долната част на екрана има прозорец, в който се изписват текущите процеси. Ако искаме да разгледаме какво има на компютъра на определен потребител, натискаме с десен бутон върху името му и избираме “Свали файловата листа”. В зависимост от скоростта на връзката ще изчакаме малко, докато се изтегли информацията със съдържанието. Можем да следим този процес в карето за текущи процеси, което споменахме по-горе. След като се изтегли информацията за определения потребител в лентата с прозорци (фиг. 4) ще се отвори нов, в който ще можем да разгледаме предоставеното съдържание все едно е на нашия компютър и по същия начин, както с Windows Explorer. Ако си харесате някой файл просто натискате с десния бутон на мишката върху него и избирате “Сваляне”. Файлът автоматично ще започне да се записва в посочената (при настройките) от вас директория.

Ако търсите нещо определено не е необходимо ръчно да претърсвате компютрите на всички потребители. Много по-бързо и лесно ще е да използвате търсачката. Това става като от горната лента с икони (фиг. 1) натиснем върху тази с лупата или от падащото меню изберем “Изглед” и после “Търси”. След като направим това ще се отвори нов прозорец (в долната лента (фиг. 4)), в който ще можем да зададем търсения от нас файл.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2397/DC-search.PNG

 

В горната лява част има поле за въвеждане на името на търсения обект, а под него има няколко полезни филтри. Можем да зададем размер (ако го знаете), тип (музикален, видео и т.н.), да зададем да се търси само при потребители с налични свободни слотове, през които да сваляме и също така в кои точно хъбове да бъде извършено търсенето (в случай, че сте влезли в повече от един). Ако търсенето е успешно и това, което ви трябва е в списъка с резултати, просто натискаме с десен бутон на мишката върху него и избираме “Сваляне”.

Ако съдържанието на даден потребител вече не ни интересува, ако сме свършили личния разговор с някой познат или когато приключим с търсенето и искаме да затворим определен прозорец от лентата (фиг. 4), натискаме върху него с десен бутон и избираме “Затвори”.

 

 

Това в общи линии са основните познания, които са ни необходими, за да можем да работим с DC++ и да си набавяме всичко необходимо като вместо да се ровим в различни Интернет сървъри, използваме информацията, споделена от другите потребители на програмата. DC++ разбира се притежава много други функции и възможности, които сами можете да откриете в процеса на работа, и които още повече ще ви улеснят. За много хора тази програма се е превърнала в основен източник на данни, защото е лесна за работа и разполага с богата база. Дали това ще се случи и с вас, само времето ще покаже.

 

Автор на ръководството: Стефан Бъчваров

Всички права върху ръководството са запазени от автора и всякакво копиране на част или цялото ръковоство трябва да става само с негово разрешение!

Link to comment
Сподели другаде

  • 3 months later...
  • 6 months later...

Прочетох описанието до тук и искам да поздравя Spursy за доброто ръководство. :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Както искам и да попитам каква е разликата между DC++, Strong DC и оDC ??? Предполагам където има най-много и най-богати списъци с хъбове, но като незнам това къде е? ;)

И кое е препоръчително ако съм с БТК ADSL???

Благодаря предварително :thumbsup:

Link to comment
Сподели другаде

Извинявам се на Spursy, за пропуска да го поздраяв за прекрасното ръководство. SURF_lady, до колкото знам StrongDc++ е алтернатива на Dc++ . Той както и Dc++ , предполагам са базирани на DC (Direct Connection). От думите на други хора, разбирам, че е по-стабилен. Аз лично използвам Dc++ и си го обновявам редовно, но от както при dc++ 0.700 хванах този гаф - натисни точно тук , а и поради други фактори приминах на 0.699 и се надявам да има подобрение. Аз лично ти препоръчвам да тестваш dc++ , а след това и StrongDc++ и сама да избереш. Относно хъба на БТк, не съм информиран, но можеш да изтеглиш по нещо от dc.bol.bg , dc.data.bg , дори и dc.ggbit.info и да видиш при различните хъбове каква ще е скоростта, но предполагам, че най-висока ще е при dc.data.bg .

 

Поздрави!

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 year later...

Искам да попитам има ли някакъв начин да поставя линкове към файловете които споделям на някакъв сайт или страница и някой като кликне върху някой линк да се свързва към мен.

Другото което искам да попитам е хъбовете нещо като трекерите при торентите ли са или са нещо различно ?

Link to comment
Сподели другаде

Даването на линк не е възможно доколкото знам.

Хъбовете имат както сходни черти, така и разлики с тракерите. Сходните черти са, че и двете неща имат за цел да обединят различни потребители на едно място с цел обмяна на файлове. Нито хъбовете, нито тракерите държат файловете при себе си, а играят ролите на посредници. Разликите са в самите устрйства на мрежите. Нещо както да речем ICQ и Skype се различават и си приличат.

Link to comment
Сподели другаде

  • 6 years later...

сори за вероятно тъпия въпрос щот прочетох че сам избирам директорията която ще споделям,но все пак дали е възможно някой по-напреднал в тази среда да рови в компа ми без разрешение

Link to comment
Сподели другаде

сори за вероятно тъпия въпрос щот прочетох че сам избирам директорията която ще споделям,но все пак дали е възможно някой по-напреднал в тази среда да рови в компа ми без разрешение

Ще може да се рови в споделените папки, в останалите — не.
Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...