Jump to content

Въпрос за скоростта на шината


Препоръчан пост

Здравейте,

търсих много из интернет, но не можах да отктия отговрите на някои мой въпроси, ще съм ви благодарен за малко помощ. Може ли да разясните, понеже разглеждах процесори, има ли голяма разлика в тяхната производителност относно скорстта на шината, която поддържат? Тази скорост определя ли други важни неща за компютъра като цяло? Има ли забележима разлика между тези които са 533mHz и 667mHz?

В една статия тук се споменава, че AMD използват друг тип шина - по-бърза от FSB, това прави ли ги значително по-добри от Intel?

Редактиран от VaillanT
Link to comment
Сподели другаде

Много общо са зададени въпросите; в зависимост от архитектурата на процесорите отговорите могат да бъдат различни. Все пак, ще се опитам да отговоря, доколкото ми е възможно.

На първия въпрос: По-високата скорост на шината при процесори с еднаква архитектура означава и по-висока производителност. "Големината" на разликата се измерва в процентен прираст на производителността при определен вид приложение (мултимедия, игри, обработка на архиви...).

На втория въпрос: Да, скоростта на шината влияе пряко върху производителността на системата като цяло. Ето малко информация относно архитектурата на дънните платки: Чипсетите и тяхната роля в архитектурата на дънната платка, Майката на всички платки, Чипсетите и влиянието им върху дънната платка, How Motherboards Work.

На третия въпрос: "Забележима" е субективно понятие; по принцип, колкото е по-натоварващо дадено приложение за системата, толкова по-лесно се отчита разликата.

На четвъртия въпрос: Дай връзка към статията, за да видя какво е писано. Освен това, AMD и Intel имат доста модели процесори; ако всички процесори на AMD бяха значително по-добри от тези на Intel, нямаше да има Intel. Сравнение се прави между конкретни модели или поне между модели с определени близки характеристики (цена например), а не "по принцип".

Link to comment
Сподели другаде

Признавам, малко общо питах, но благодаря много за препратките- понаучих разни неща, а също успях да намеря повече отговори :)

П.С. ето тук беше за AMD (за шината)

http://www.softvisia.com/forums/index.php?...2298&hl=FSB

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...