Jump to content

Сравнителна таблица на всички процесори на Intel


Препоръчан пост

Това е една интересна сравнителна таблица, която един приятел ми даде (благодаря ти Бо), на всички процесори на Intel. Графиката е взета от Tom's Hardware. Надявам се да е интересна и полезна.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/cpu_history_small.png

Link to comment
Сподели другаде

Ха, това е много добро. За пръв път (от мноого време насам) Tom's Hardware Guide да направят нещо смислено. Хубаво, че е таблица и не изказват мнения, иначе пак ще слушаме слепия им фанатизъм като фенове на Intel. Графата за температурата не зная откъде са я взели, но я изключвам - все едно я няма. Знам ги аз THG как си измислят какво ли не. Дори и всичко да е вярно (ще е изключение при тях), пак са използвали любимия ми син цвят за Intel. Мръсници. :P
Link to comment
Сподели другаде

Tragedy интересна таблица, интересно сравнение :)

Обаче аз имам една огормна молба, която се изразява в следното:

Може ли някой да се наеме да обясни на незнаещите много за процесорите (като мен :D ) какво всъщност означава всяка една от колонките на тази таблица, защото тия термини така написани на втория ми майчин език :blush: , не ми звучат много познати все още, а пък ми е любопитно кое за какво се отнася и какво означава.

Много благодаря предварително ;)

Link to comment
Сподели другаде

Socket - цокъл, вида "гнездо", в което се слага процесора. Ето например снимка на Socket 939. Общо взето всички цокъли са подобни, различават се основно по броя дупчици - по-новите имат повече. :P

Processor - моделът на процесора

Code Name - кодовото има на даденото поколение процесори. Прави се за по-лесно запомняне и разграничаване между различните видове.

Model Number - номер(а) на модела процесор (ако имат такива)

Core clock - честотата, на която работи процесора и определя броя извършвани цикли (действия) за 1 секунда (1MHz = 1 000 000 цикъла в секунда).

FSB - пълното име е Front Side Bus. Това е шина, която транспортира данните между процесора и другите компоненти. По-висока = по-бързо.

HTT - милите швабчета са имали предвид друго в тази графа. Реално са поместили HT технологията на AMD, но са написали излишно "Т" в заглавието на графата. HT e съкращение от HyperTransport. Това е много бърза шина с ниска латентност за транспортиране на информация, която е по-бърза и гъвкава от стандартната FSB. Интересно е защо още Intel се държат като магаре на мост и ползват по-старата технология.

Cache (L1/L2/L3) - малка кеш памет, съдържаща най-често използваните от процесора команди. Така се спестява на процесора да "отскача" до комшията RAM и всичко е по-бързо.

Transistors - броят на транзисторите на даден процесор;

Instruction set - поддържаните инструкции от процесора. Нещо като софтуерна поддръжка. Колкото повече танганайски има в тази графа, толкова по-добре. ;)

Die - размер на плочката на процесора. Като го хванеш в ръчичка колко е големичък.

Core voltage - напрежението, на което работи процесора;

Process - размера на производствения процес на самия процесор. По-малък процес значи повече процесори за единица площ производствен материал, което прави производството по-изгодно. Освен това това освобождава място за подоборения в друга насока. На теория е така, на практика вече зависи кой как ще се възползва от различните технологии.

Power dis. - съкращение от power dissipation. Има се предвид топлоотделянето на процесора. Демек колко грее по време на работа. По принцип по-ниска стойност = по-малко греене = по-добре.

Temperature - тук предполагам са имали предвид максималната допустима температура на работа, защото стойностите са ПРЕКАЛЕНО високи за нормални температури.

Package - каква е "опаковката" на процесора - външната обвивка. Т.е. как изглежда самото чипче на външен вид.

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...