Jump to content

Ръководство: Как да инсталираме ъпдейти за Windows - различните начини и програми


Препоръчан пост

Един от основните програми в компютърната защита представляват дупките в сигурността на операционната система. За една изключително сложна и същевременно разпространена операционна система като Windows XP защита е от първостепенно значение, особено че е обект на постоянни атаки и опити за пробиви от страна на хакери. По тази причина от Microsoft се стараят да "закърпват" всички открити и евентуални дупки в сигурността на своята система. Това става чрез т.нар. "кръпки", които още се наричат "patches" или "updates". Те представляват допълнителни библиотеки (dll файлове), модификации на файлове или специални скриптове, които модифицират вашата операционна система по начин, че да бъде по-трудно проникването в нея и използването й без ваша позволение. Процеса на обновяване и инсталиране на тези "кръпки" може да се срещне и с името "ъпдейтване" на Windows.

 

При откриване на пропуск в сигурността или възможност за допълнителна защита, от Microsoft публикуват специален бюлетин по сигурността, в който се описва откритата уязвимост и начина за защита от нея. В почти всички случаи се предоставя специален ъпдейт, който оправя тази дупка в сигурността. Тези ъпдейти (кръпки) представляват изпълними програми, които след стартирането си коригират необходимите файлове и регистри.

 

Има няколко начина за изтегляне на гореспоменатите ъпдейти и в това ръководство ще разгледам три от тях, които смятам за еднакво удачни, въпреки че всеки има своите особености, предимства и недостатъци.

 

Самите начини за изтегляне на ъпдейти и обновяването на операционната ви система са подредени в произволен ред, като преди да ги разгледам подробно ще спомена и още един допълнителен начин, който изисква малко по-задълбочени познания. Този начин е като следите бюлетините по сигурността на Microsoft от тяхната официална страница (www.microsoft.com) и съответно подбирате кръпките, които смятате, че са необходими за вашата система, но в този случай ще трябва сами да следите често информацията, която излиза там.

 

Останалите начини са подходящи и за непрофесионалисти в тази сфера, като и с трите можете лесно и бързо да защитите максимално операционната си система (едно уточнение - като казвам защитите операционната си система имам в предвид защита чрез кръпките на Windows. Иначе можете да си осигурите допълнителна защита чрез инсталирането на защитна стена, антивирусна програма, anti-spyware програма и други подобни).

 

1. Инсталиране на кръпки чрез вградения модул за обновяване в Windows.

 

Този вграден модул автоматично сканира системата ви за всички инсталирани досега ъпдейти и същевременно проверява на страницата на Microsoft за новопубликувани такива. При откриването на нови ъпдейти ви предоставя възможност за инсталирането им с цел по-висока защита на операционната система и запушването на дупки в сигурността.

 

За да стартирате автоматичния модул по проверка на ъпдейтите и изтеглянето на нови такива можете да го изберете от Start менюто, като обикновено той се намира в най-горната му част (освен ако не сте го изтрили):

http://pics.softvisia.com/design/pics/2277/Updates1.jpg

 

В случай, че сте изтрили препратката към този модул, можете да го откриете в директорията "Windows" (в зависимост къде сте инсталирани операционната си система), в попдапката "system32". Стартиращия файл се казва wupdmgr.exe. При стартирането на този файл ще се отвори програмата Internet Explorer, която ще ви отведе до страницата за обновяване на Microsoft.

http://pics.softvisia.com/design/pics/2277/Updates2.jpg

 

В тази първа страница ви се предоставя възможност да изберете как да прочете процеса по обновяване на сигурността на операционната ви система. Ако изберете бутона "Express" ще ви бъдат спестени някои подробности по процеса като модула за обновяване ще използва основните си настройки и ще инсталира всички необходими ъпдейти.

Ако изберете бутона "Custom" ще можете да зададете кои ъпдейти да бъдат инсталирани като предварително получите повече информация за всеки един от тях.

 

Забележка: За да използвате системата за обновяване на Windows на Microsoft трябва да притежавате легално копие на операционната система. Възможно е по време на проверката за ъпдейти да бъдете подканени да валидирате легалността на вашата операционна система чрез инструментите на Microsoft.

 

По време на проверката за обновления по сигурността е възможно да получите съобщение, че модула за обновяване трябва да бъде заменен с по-нова версия:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2277/Updates3.jpg

 

В този случай просто натиснете бутона "Download and Install Now".

 

Ако в първия прозорец сте избрали бутона "Custom" ще ви се появи прозорец с всички кръпки по сигурността, които не присъстват във вашата операционна система:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2277/Updates4.jpg

 

В лявата част на прозореца можете да видите различните групи ъпдейти. На първо място са най-важните, които са с най-висок приоритет (High Priority). Под тях можете да видите тези, които обновяват различни модули или програми в Windows и са с нормален приоритет (Software, Option), т.е. не са абсолютно задължителни. Третата група са обновленията по използването на хардуера на компютъра ви, които също не са абсолютно задължителни (Hardware, Optional).

Като чукнете на някоя от тези категории, включените в нея обновления ще бъдат показани в дясната част на прозореца в списък с отметки пред всеки компонент.

 

Всеки ъпдейт има име и специфичен идентификационен номер, който започва с "КВ", последван от шест цифри. Този номер е уникален за всяка кръпка и служи за нейното разграничаване от останалите. Ако желаете да получите повече информация за конкретен ъпдейт можете да натиснете "+"-чето пред името му и ще ви се предостави допълнителна информация за него (откритата уязвимост и по какъв начин той я неутрализира). Можете също така да потърсите допълнителна информация за дадения ъпдейт като отидете на страницата на Microsoft и напишете специфичния му номер в търсачката на сайта.

 

След като изберете желаните ъпдейти, които искате да бъдат инсталирани на вашата операционна система можете да натиснете бутона "Install Updates" при което ще започне процеса по инсталирането им, който съдържа информация за ъпдейта и времето оставащо до инсталирането му:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2277/Updates5.png

 

След приключване на процеса по инсталиране ще бъдете подканени да рестартирате компютъра си, за да може инсталираните ъпдейти да станат ефективни.

 

Операционната система Windows разполага също така с друг модул, който може автоматично да следи за публикувани обновления и да ги инсталира във фонов режим на вашия компютър. Този модул се нарича "Automatic Updates" и можете да го стартирате по следните начини:

- чукнете с десен бутон на мишката върху My Computer и изберете "Properties". После вървете на страницата "Automatic Updates".

- изберете Start -> Settings -> Control Panel -> System и отново вървете на страницата "Automatic Updates"

- изберете Start -> Settings -> Control Panel -> Security Center и там изберете "Automatic Updates"

 

И в трите случая ще ви се появи прозорец, подобен на този:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2277/Updates6.png

 

Забележка: При мен опциите са неактивни, но при вас ще можете да ги промените.

 

Ето и значението на всяка една от тях:

- Automatic (Recommended) - тази опция ще накара модула автоматично да следи ъпдейтите, които имате инсталирани на вашата система и тези, които се публикуват на страницата на Microsoft и при наличието на нови такива автоматично ще ги изтегля и ще ги инсталира. Можете да укажете честотата на проверка за нови ъпдейти.

- Download updates for me. but let me choose when to install them - модула за автоматично обновяване ще следи за нови ъпдейти и ще ги изтегля, но ще ви пита кои и дали да ги инсталира.

- Notify me but don't automatically download or install them - модула ще следи за нови обновления, но няма да ги изтегля или инсталира преди да ви е попитал за това и вие да сте разрешили.

- Turn off Automatic Updates - тази опция изключва модула.

 

 

Предимства на тези методи:

+ възможност за автоматично изтегляне и изтегляне на ъпдейтите (вградения модул за автоматично следене)

+ автоматична проверка кои ъпдейти са вече инсталирани и кои не

+ възможност за избиране кои ъпдейти да бъдат инсталирани

+ подробна информация за всеки един ъпдейт

+ висока степен на достоверност на предоставяните ъпдейти

+ максимална актуалност

 

Недостатъци:

- изисква се валидация легалността на операционната ви система

- изисква се инсталирането на допълнителен софтуер на операционната ви система

- след инсталирането на ъпдейтите от модула за автоматично следене изскача един много досаден прозорец, който постоянно приканва да рестартирате и не може да бъде премахнат, защото след малко пак се появява

- при инсталиране на операционната система губите всички ъпдейти и трябва да ги изтеглите наново

 

 

2. Използване на ежемесечния пакет с кръпки AutoPatcher.

AutoPatcher е едно приложение с чудесен замисъл, а именно - в него се съдържат всички кръпки, които са излезли през месеца, чието име носи пакета. По този начин няма да ви се налага да теглите всяка отделна кръпка, а ще можете да ги изтеглите всичките наведнъж. Другото чудесно приложение на този пакет е, че имате всички кръпки наведнъж в случай, че преинсталирате операционната си система. Реално в такъв случай би трябвало да започнете да теглите всичко отначало, но AutoPatcher ви предоставя всички ъпдейти наготово, като можете да го съхраните на CD/DVD или на твърдия си диск и да го използвате в необходимия момент. За разлика от него, вградения модул на Windows автоматично инсталира ъпдейтите, като при евентуално преинсталиране губите всичко.

 

AutoPatcher е включен в нашия каталог, като можете да го изтеглите от тук - AutoPatcher @ SoftVisia.com. Пакета е изграден на следния принцип - на определен период от време (няколко месеца) всички излезли до този момент кръпки се включват в голям пакет, който съдържа думата "Full" в името си. Този пакет обикновено е доста голям, като за пример последния пълен пакет е от Август тази година и е 250 мегабайта. Заедно с това всеки месец от AutoPatcher създават обновления на пакета, които включват всички ъпдейти от месеците последващи месеца с пълния пакет. Тези пакети носят името "September Update", "October Update" и т.н., т.е. те съдържат всички кръпки, които са излезли след месеца с пълния пакет.

 

За да инсталирате всички необходими кръпки, трябва да изтеглите както пълния пакет, така и неговото последно обновление и да ги инсталирате в тази последователност. В нашия каталог могат да бъдат открити както пълния пакет от Август, така и последния ъпдейт от Октомври (вижте линка по-горе).

 

След като инсталирате пакета и го стартирате ще видите неговия основен прозорец (преди това ще трябва да приемете лицензионното споразумение):

http://pics.softvisia.com/design/pics/2277/Updates7.png

 

В него различните ъпдейти са разделени на различни категории:

- Microsoft Windows - Critical Updates - в тази група са събрани най-критичните ъпдейти на Windows, които е повече от препоръчително да инсталирате.

- Microsoft Windows - Recommended Updates - тук са препоръчителни ъпдейти, които не са толкова критични, но все пак се препоръчва да си ги сложите.

- Microsoft Windows - Updated Components - в тази група са обновени компоненти на операционната ви система като .Net Framework, Windows Media Player и други.

- Windows Geniune Advantage - в тази група е включено приложението Windows Genuine Advantage, което проверява легалността на вашето копие на Windows.

- Windows Addons - тук се намират допълнителни приложения за Windows, които улесняват или подобряват вашата работа с операционната система.

- Registry Tweaks - в тази група са включени настройки, които могат да подобрят или променят настройките ви по отношение на изгледа на операционната система, функционалността, сигурността и скоростта.

 

Ако желаете да получите допълнителна информация за някой компонент, можете да го изберете и да натиснете бутона "Module Details".

 

След като изберете желаните кръпки, които искате да инсталирате, натиснете бутона "Update" и процеса ще започне:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2277/Updates8.png

 

След като приключите програмата ще ви подкани да рестартирате, но можете да откажете този процес като просто натиснете бутона "Exit". Имайте в предвид, че повечето инсталирани компоненти няма да са активни преди да сте рестартирали.

 

Предимства на този метод:

+ не се изисква валидиране на легалността на вашето копие на Windows

+ Разполагате с всички ъпдейти на едно място и не се налага да ги изтегляте отново при евентуално рестартиране на системата.

+ Можете да не рестартирате след инсталиране на ъпдейтите

+ Освен ъпдейтите, в пакета са включени и множество полезни приложения и обновявани на модули в Windows

 

Недостатъци:

- прекалено голям размер за изтегляне, особено когато става на въпрос за пълния пакет. Не може да изтеглите само определени ъпдейти.

- Програмата не сканира кои ъпдейти са вече инсталирани на компютъра ви, така че трябва сами да следите за това.

- Бавно обновяване - пакетите излизат едва всеки месец

 

 

3. Изтегляне на отделни ъпдейти с помощта на Windows Updates Donwloader.

 

Windows Updates Donwloader е сравнително "млада" програма (все още е в бета стадий), който е включена в нашия каталог - Windows Updates Donwloader @ SoftVisia.com и предназначението й е да изтегля от сайта на Microsoft ъпдейтите, които вие посочите.

 

Самата програма представлява обвивка (shell), в която се зареждат списъци с кръпки, чрез които можете да изтеглите желаните ъпдейти. Тези списъци са за най-известните продукти на Microsoft - Windows, Server, Office и други и могат да бъдат изтеглени от официалната страница на производителя на Windows Updates Donwloader:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2277/Updates9.png

 

След като изтеглите някой от списъците (които се обновяват доста често), трябва да го разархивирате като чукнете два пъти върху него. Списъците, които изтегляте от сайта са с разширение .ulz. След като ги разархивирате списъците стават с разширение .ul. В последствие трябва да заредите списъка в програмата като или го чукнете два пъти. Тези списъки се правят ръчно и след като ги отворите в програмата можете да видите ъпдейтите, които са включени в тях:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2277/Updates10.png

 

В полето след "Download Folder" трябва да укажете папката, в която се намират разархивираните списъци. След като укажете тази папка, списъците с ъпдейти ще се появят в падащият списък в горната част на програмата (под надписа "Updates List". Когато изберете някой от списъците, наличните ъпдейти в него ще се появят в основния прозорец на програмата. Списъците за Windows отново са разделени на секции, като някои от секциите са:

- Critical Updates - това са най-критичните ъпдейти, които задължително трябва да имате на вашата операционна система.

- Service Packs - това са т.нар. сервизни пакети, които са съвкупност от ъпдейти, обновления по сигурността, нови модули и разширения за операционната ви система.

- Framework - това са допълнителни модули към операционната ви система, които или добавят нови функционалности или подобряват стари такива.

- други групи с ъпдейти в зависимост от предназначението им. Могат да бъдат за Windows Media Player, допълнителни приложения като Malicious Removal и т.н.

 

Можете да настроите да виждате датата на всеки един ъпдейт като изберете опцията "Show publish dates". Ако изберете също така отметката пред опцията "Show description tooltips", при посочване на даден ъпдейт ще можете да видите допълнителна информация за него.

 

Когато сте готови с настройките можете да изберете кои ъпдейти желаете да изтеглите. Това става като сложите отметка пред техните имена. Когато сте готови трябва да натиснете бутона "Download" и ъпдейтите ще бъдат изтеглени в самостоятелна папка в папката на програмата (обикновено се изтеглят в папка c:\Program Files\Windows Updates Downloader\ и съответно в подпапка с името на групата на ъпдейтите).

 

Когато ги изтеглите можете да ги стартирате един по един и да ги инсталирате върху операционната си система.

 

При повторно пускане на програмата ще забележите, че за ъпдейтите, които вече сте изтеглили, иконката пред тяхното име (кубчето) е със зелен цвят, а иконката пред групата им е жълто. Така можете да проверите кои ъпдейти сте изтеглили вече и кои ви остава да изтеглите.

 

Предимства на този метод:

+ не се изисква валидиране на легалността на вашето копие на Windows

+ Можете да изтеглите индивидуални ъпдейти, вместо да изтегляте всички наведнъж

+ Освен ъпдейтите, в пакета са включени и множество полезни приложения и обновявани на модули в Windows

+ Можете лесно да видите кои ъпдейти сте изтеглили вече, за да не ги изтегляте отново

+ Сравнително бързо обновяване - списъците с ъпдейти се обновяват доста често (по няколко пъти на месец)

 

Недостатъци:

- Програмата не сканира кои ъпдейти са вече инсталирани на компютъра ви, така че трябва сами да следите за това.

- При инсталиране на ъпдейтите трябва да инсталирате всеки един ъпдейт по отделно, няма възможност за автоматично инсталиране един след друг.

 

 

Ето и крайната рекапитулация, която представлява моето лично мнение:

Първия метод (на вградения в Windows модул) е най-удачен, защото следи автоматично кои ъпдейти имате инсталирани и е най-сигурен. Втория метод е удачен защото при евентуална преинсталация можете бързо и лесно да инсталирате всички ъпдейти. третия метод е удачен защото можете да изтеглите всички необходими ъпдейти по единично, без да се налага да минавате през множество проверки за легалност на системата ви.

 

Лично аз използвам и трите метода комбинирано, за да бъде системата ми максимално защитена срещу дупки в нея.

 

 

Автор: Милен Метев (Tragedy @ SoftVisia.com)

 

Всички права върху текущото ръководство и картинките, включени в него са собственост на автора им и нямат право да бъдат възпроизвеждани под каквато и да е форма без изричното съгласие на автора.

Link to comment
Сподели другаде

Малко допълнение към темата. От сайта на Microsoft може да се свали безплатно инструмента Microsoft Baseline Security Analyzer 2.0. С негова помощ може да се сканира за липсващи актуализации както локален компютър, така и отдалечено работно място - особено полезно за системните администратори. MSBSA работи по следния начин:

1. Посочва се компютър, който ще се сканира за актуализации;

2. Програмата се свързва със сайта на Microsoft, за да свали актуална версия на списъка с актуализациите. Този списък може да се свали и "ръчно", ако е необходимо;

3. Сканира се посочения компютър. Недостатък е, че се проверяват само "критичните" актуализации, т. е., тези, които са в раздел Security, ако сканирате през Windows Update;

4. Извеждат се резултатите от сканирането. За всеки проблем има описание относно същността на проблема (напр. липсваща актуализация, споделени папки, потребител с администраторски права без зададена парола), какво е било сканирано и начините за отстраняване на проблема.

Добре е преди работа с MSBSA да се прочете страницата с често задавани въпроси относно този инструмент.

Самият инструмент не актуализира операционната система или офис пакета (ако има инсталиран такъв) - само съобщава за възможните проблеми и липсващите актуализации. По време на сканирането не се прави проверка за легитимността на Windows; за свалянето на самия инструмент обаче се преминава през тази процедура. Освен това, MSBSA използва Windows Update Agent, за да извърши сканирането, което означава, че съответния Windows трябва да е посетил поне веднъж Windows Update и да е преминал през проверката за легитимност.

Редактиран от panevdd
Link to comment
Сподели другаде

За хората каращи си със SP1 директно изберете старата v.4

http://v4.windowsupdate.microsoft.com/catalog/en/default.asp

Ако ви прехвъли към v.6 или държите да чукнете на Windows Update

следва да изберете Use administrator options и Windows Update Catalog... :)

http://store1.data.bg/steamboy/AAA.JPG

http://store1.data.bg/steamboy/BBB.JPG

http://store1.data.bg/steamboy/CCC.JPG

Редактиран от naruto
Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...