Jump to content

Изследват нов мъжки контрацептив


Препоръчан пост

http://nameri.bg/portal/images/uploads/sperm.jpg

 

Нов мъжки контрацептив представя реална алтернатива на вазектомията, при който оплодителните способности на мъжа могат да бъдат възстановени, пише Би Би Си.

 

Контрацептивът представлява вътрешносъдово устройство (Intra Vas Device, IVD), чиято силиконова тръбичка се поставя в малък предварително създаден отвор в скротума. Така устройството блокира хода на спермата по тялото на мъжа.

 

http://nameri.bg/portal/images/uploads/ivd.jpg

 

В пилотното изследване, в което са участвали 30 мъже, работата на IVD се е оказала ефективна. Изследване при маймуни доказва, че ефектите от работата на IVD са обратими, а оплодителната функция може да бъде възстановена.

 

Допълнителните тестове, които предстоят в САЩ, трябва да докажат, че същото ще се окаже валидно и за оплодителните способности при мъжете.

 

Традиционната вазектомия, при която двата канала, свързващи тестисите и пениса биват

 

прекъснати, може да бъде обърната с допълнителна операция, която възстановява оплодителните функции на мъжа. Вазектомията обаче е създадена като средство за необратима контрацепция.

 

Елън Лиснър от американската организация с нестопанска цел Male Contraceptive Information Project заявява: „Ще бъде много по-лесно просто да се махне устройството, отколкото да се плаща колосална сума за микрохирург, който да свърже отново прекъснатите канали”

„Всички знаем обаче, че при вазектомията, дори функциите на тестисите да бъдат възстановени, шансовете за зачеване намаляват с 10% всяка година след операцията. Само времето ще покаже дали същото важи и за IVD”, допълва Лиснър.

 

В момента съществуват множество контрацептиви, използвани от двойките по света. Тези насочени към мъжката половина обаче са само два – презервативите и вазектомията.

Изследване, проведено измежду 9000 мъже в Испания, Германия, Мексико и Бразилия, показва, че силната половина от човечеството изразява желание да използва нови методи за контрацепция.

 

Учените работят и върху хормонални мъжки контрацептиви, които наподобяват хапчетата против бременност при жените. Техните ефекти са временни и напълно обратими, но пък предизвикват нежелани странични ефекти. Поради тази причина учените търсят по-слабо инвазивни, локализирани и нехормонални средства за контрацепция при мъжете, чиито ефекти са напълно обратими.

 

Изследванията в Shepherd Medical Company в САЩ започват на 16 октомври. Първоначално учените са разчитали на доброволци единствено от няколко града, но интересът към откритието увеличило размерите на тестовете.

 

Мъжете, които ще участват в тях вече имат деца и не желаят да имат повече наследници, за което са решили да се възползват от вазектомията. Сега те ще участват в 2-годишни тестове, които ще установят дълготрайните и краткотрайните ефекти на IVD.

 

Източник: www.nameri.bg

Редактиран от Vankata
Link to comment
Сподели другаде

Абе това като го гледам на картинката май ще пищи по скенерите на летищата...после върви обяснявай, че не носиш в себе си биологично оръжие...
Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...