Jump to content

Ръководство за създаване на ограничен акаунт


Препоръчан пост

Здравейте,

Понеже все си мисля че темата може и да е интересна на доста хора (които например имат малки деца) та... реших все пак да опитам да помогна (до колкото мога) за създаване на един супер....ама супер ограничен акаунт.

Надявам се да е полезно за някои от вас!

Смятам да покажа как максимално да ограничим един акаунт, така че рисковете за повреда на операционната система да са сведени до минимум а в същото време спокойно да можем да оставим детето си да играе някоя игричка или да се понаучи да пише в някой текстов файл или пък просто да използва и се забавлява с компютъра (нали там е бъдещето) без да ни е притеснено.

И така минавам по същество:

На първо време създаваме нов акаунт с администраторски права тъй като ще се наложи доста неща по него да се променят (а това ще е невъзможно с ограничен акаунт).

Едва ли има някой който не знае как, но все пак ще кажа един от начините:

Start бутона/Control Panel/User Accounts/Create a new account и там пишем име (например "xxx") както казах задавате "Computer Administrator"

- Аз доста се поизмъчих с някои от настройките, доста хора от този сайт ми помогнаха, доста теми ми бяха полезни, така че в процес на работа ще цитирам, ще показвам нагледно някои от тези неща, както и ще използвам теми от сайта.

Правите (или поне аз направих) един отделен дял на хард диска по описаният начин ТУК

След това влизаме в акаунта (не всичко което съм направил е задължително, разбира се - въпрос на избор)

и започваме от "старт" менюто - десен бутон върху таскбара Properties минаваме на Start menu/Customize:

в General в секцията Progrms

слагаме една нула и изчистваме програмите с Clear List. А в секцията Show on Start menu махаме интернет и имейл:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2068/1.gif

 

След което преминаваме на страницата Advanced и това е въпросният прозорец:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2068/2.gif

 

Там махаме следните отметки в Start menu items

Control Panel - Don't display this item - и отдолу махаме и трите отметки.

My Computer - Don't display this item.

My Documents - Don't display this item.

My Music - Don't display this item - и махаме отметката на My Network Places.

My pictures - Don't display this item.

Network Connections - Don't display this item - отдолу оставяме само Run Command.

Sistem Administrative Tools - Don't display this item.

 

- Вече имаме доста опростено старт меню и празен дисплей, на който обаче и кошчето е достатъчно за да има възможност за влизане навсякъде а ние ....нали не искаме това.

По тази причина - Start бутона/Run... и пишем regedit съответно и ОК

Разклоняваме до HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\HideDesktopIcons\NewStartPanel

в дясно кликаме с десен бутон и създаваме нов DWORD value с име - {645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E} ...пак с десен бутон върху новият ключ - Modify и задаваме стойност 1.

Вече няма и кошче.Оказва се обаче, че бутона Turn Off Computer също може да е сериозен проблем, ако малко преди да дадем на ххх да си играе в акунта сме пуснали нещо по сериозно в нашият си акаунт.

Тъй че....предлагам да махнем и него:

Отново Start бутона/Run... и пишем regedit съответно и ОК

разклоняваме до HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer и вдясно би трябвало да има ключ NoClose

ако няма създаваме ...пак с десен бутон върху новият ключ - Modify и задаваме стойност 1. тук бях питал за това

Все пак обаче добре е да има бутон който да покажем на ххх че има и може да ползва когато свърши с компютъра, тъй че предлагам да направим един Shortcut за който ми подсказа Night_Raven:

Десен бутон на десктора New Shortcut, появява се следният прозорец:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2068/3.gif

 

и в полето горе въвеждаме - %windir%\System32\rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation, натискаме Next и в следващия му задаваме име каквото решим, при мен то е Switch User след това Finish.Преместваме го в старт менюто над All Programs и същият е добре да имаме и в нашият акаунт за да покажем на ххх ако ще сяда на "играчката" какво да натисне за да отиде при игрите или каквото там сме му сложили. (невероятно бърз и полезен според мен бутон)

Понеже при превключването на акаунти преминаваме през началния прозорец на зареждане на Windows

(Welcome Screen) не е зле да премахнем Shut Down бутона и там по следният начин:

Start бутона / Settings / Control Panel / Administrative Tools / Local Security Policy.

В лявата част на новопоявилия се прозорец разширяваме Security Settings, после разширете Local Policies и избираме Security Options. В дясната част чукнете два пъти върху Shutdown: Allow system to be shut down without having to log on policy и изберете Disabled ... и ОК.Това доста отдавна го четох в темата ТУК от Tragedy в раздела "Ръководства за работа с операционни системи", но си заслужава да се припомни според мен!

Такаа,продължаваме....

На десктопа създаваме един New Text Document в който може да показваме как се пише или да се учат буквите :-) което си е доста интересно и образователно си мисля.

Понеже много мислих че ако се стигне до създаване на нова папка на десктопа, от нея може да се отиде на доста места които не би ни се искало да стига някой който няма да знае какво се праве там, реших че може би е добре да махна поне Control Panel оттам по следният начин:

Отново Run - regedit - HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer ако няма в дясно създаваме нов DWORD Value с име NoControlPanel - десен бутон върху него Modify и задаваме стойност 1.

След дълго мислене обаче реших че от такава една папка има само вреда защото местата за влизане от нея са доста и стигнах до ново решение.... "няма нужда от папка" но..... все някой ден ще се стигне до десен бутон и създаването и, така че май най доброто решение за това е за момента да махнем десният бутон за този акаунт (с което доста се поизмъчих):

И пак Run - regedit - HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer ако няма в дясно създаваме нов DWORD Value с име NoViewContextMenu - десен бутон върху него Modify и задаваме стойност 1.

Вече нямаме и контекстно меню на десният бутон на мишката за този акаунт (всичко това правим от акаунта на ххх за да не се окажем ние без бутон накрая)

Май стигнах до извода че доста програми останаха в старт менюто на ограниченият акаунт на ххх та предлагам да ги махнем оттам и аз май избрах по труден начин на който ще се спра в следващите редове:

Отиваме в C:\Documents and Settings\All Users\Start Menu\Programs и махаме всичко (което не искаме да се вижда в ххх акаунта) оттам като обаче го копираме в C:\Documents and Settings\УУУ\Start Menu\Programs където УУУ е нашият акаунт, аз лично го копирах и в Администраторският също.Оставих игрите (без тези които са в интернет) както и програмата Paint, както и доста от нещата в Accessories като калкулатор и Accessibility - въпрос на избор, вие решавате.Лошото е че занапред с почти всяка инсталирана програма се налага да правим същото....за мен това си е занимавка.

Между другото ми хареса и идеята да се махне бутона Standby в началният Windows (Welcome Screen) та ако тази идея ви хареса тук съм ви качил един архивиран "reg." файл за тази цел (аз го получих наготово от Night_Raven)

Понеже все някога ще разрешим повече неща за акаунта,реших да си предпазя хард диска (или дисковете) освен този дял който съм заделил за ххх, това май се оказа по сложничко.Като за начало прочетох тази тема за "споделяне на ресурси под WinXP" от Златинов ....и експериментирах доста:

На първо време в Start/Control Panel/Folder Options/View махнах клика на тази опция:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2068/4.gif

 

за да имам Security секция (която ще ви е нужна) когато избера десен бутон на даден хард диск и Properties,ето така:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2068/5.gif

 

- А между другото вече мисля че можем да махнем и Run от старт менюто на ххх с десен бутон върху таскбара Properties минаваме на Start menu/Customize в Advanced махаме клика на Run Command

Ясно е че ххх някой ден може да стигне и до там сам (сама) и да си пусне и My Computer оттам, но мисля че това няма да е никак скоро а нали и по тази причина сега ще си предпазим хардовете за които не искаме да има достъп....

То така стана че от този акаунт сега почти нищо не можем да правим тъй че...да си отиваме в нашият за да задаваме още ограничения и забрани за ограниченият и без това вече акаунт:

Вече сме си в УУУ и предлагам да променим акаунта на ххх от администраторски в Limited а именно:

Start бутона - Control Panel - User Accounts - един път с мишката върху ххх и избираме Change the account type избираме Limited и натискаме бутона долу в дясно Change The Account Type

Настройките на потребителските акаунти може да контролираме още от:

Start / Control Panel / Performance and Maintenance / Administrative Tools / Computer Management.

В ляво избирате Local Users and Groups folder и в дясно папката Groups:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2068/6.gif

 

Два пъти с мишката върху нея и ще създаваме нова група по следният начин:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2068/7.gif

 

Кликаме върху Action / New Group - задаваме име (при мен то е Limited) и описание на долният ред (например - за ххх) след което ще добавим ххх в тази група:

Натискаме бутона Add - бутона Object Types и оставяме отметка само на Users.

Натискаме последователно Advanced / Find Now

От появилият се списък избираме ххх и натискаме OK на този и на останалите прозорци.

Сега наред е хард диска който искаме да предпазим от несъзнателното (или съзнателно) разваляне, изтриване, променяне или каквото и да е оплескване от страна на ххх, както и на този който бяхме заделили за същият ограничен потребител.Да речем че нашият е "С" а неговият "F" и да започнем с С-то:

Десен бутон върху диска Properties и минаваме на секцията Security

По начало групата Everyone има пълен достъп до файловете, като може да ги чете, променя и трие. За да избегнем това избираме групата и натискаме Remove бутона. За да добавиме ограниченият потребител там натискаме бутона Add... бутона Object Types... оставяме отметка само Groups - натискаме бутона Advanced... и след това Find Now....

От появилият се списък избираме групата Limited която създадохме и натискаме OK на този и на останалите прозорци.След като сме добавили Limited групата там:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2068/8.gif

 

Чукваме един път върху нея и долу срещу Full Control задаваме Deny после Apply и Ok, това е, край с достъпа до С дори и да се прескочат всички забрани дотук.

За дяла който заделихме за ххх повтаряме процедурата, но вместо под Deny маркираме под Allow всички полета.

Такаа, аз направих една папка в заделеният дял а именно Program Files в която поинсталирах някои съвсем детски игри,на десктопа на ххх сложих освен текстов файл и шорткът на програмата Paint и всичко друго каквото решите разбира се.....

Ето и крайният резултат на работният плот:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2068/9.gif

 

Само да кажа...аз си играх с този акаунт десетина дни, пробвах, преправях и какво ли не, може нещо и да съм пропуснал, но просто за момента не се сещам.Също и - за мен всичко това работи перфектно и системата се държи добре, но не налагам никакво мнение, това е просто споделяне с вас!

 

Правата върху това ръководство както и картинките в него са собственост на автора и не може да бъдат копирани и възпроизвеждани под каквато и да е форма без изричното му съгласие.

 

Автор - Георги Болашиков (orion)

Запазвам си правото да правя промени по темата!

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2068/baner.gif

Редактиран от IVAN
Link to comment
Сподели другаде

Опеделено е полезно, даже много. Търсих как да ти дам 5 звездички за темата, ама не съм го включил за този раздел.

 

Бързам да го включа, защото темата е много добра...

 

Браво!

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 months later...
http://www.microsoft.com/windowsxp/sharedaccess/default.mspx

 

Това tool-че също си заслужава да се погледна в този ред на мисли :)

Звучи добре, ще го разгледам по-обстойно и може да го добавя в каталога на сайта. Благодаря ти TheSaint

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 month later...

Темата е страхотна, много ме заинтригува. Но имам следния проблем. Понеже разполагам с операционна система Windows XP Home Edition SP2, а тя е доста орязана откъм административни инструменти ми е невъзможно да създам акаунт по гореописаният от orion начин. Ако може авторът или някой друг запознат с тази операционна система да ми помогнат за акаунта ще съм му безкизпражнение благодарен. Благодаря ви предварително!

 

Поздрави

Asteron

Link to comment
Сподели другаде

Asteron,

Никога не съм ползвал Windows XP Home Edition SP2.

Утре ще гледам да видя как изглежда и ако междувременно никой не пише по темата, ще измислим нещо.

Какво ли липсва там...

Link to comment
Сподели другаде

Asteron,

Никога не съм ползвал Windows XP Home Edition SP2.

Утре ще гледам да видя как изглежда и ако междувременно никой не пише по темата, ще измислим нещо.

Какво ли липсва там...

Orion, благодаря ти, че откликна така бързо на молбата ми. За твое улеснение ще спомена, че операционната ми система е "Microsoft Windows XP Home Edition with SP2 full version", и че в Administrative Tools липсват " Local Users and Groups" и "Group Policy".

Не мога да премахна "кошчето" по никакъв начин, защото описаните от теб ключове в регистъра липсват и не знам как да ги създам. От Microsoft ми казват, че премахването на "коша" не намалява опасността от неоторизирано проникване в системата!!! Този техен отговор на мен не ми помогна много да реша ребуса с "коша".

Link to comment
Сподели другаде

Не мога да премахна "кошчето" по никакъв начин, защото описаните от теб ключове в регистъра липсват и не знам как да ги създам. От Microsoft ми казват, че премахването на "коша" не намалява опасността от неоторизирано проникване в системата!!! Този техен отговор на мен не ми помогна много да реша ребуса с "коша".

 

Здравей Asteron,

Не разбрах какво липсва?

До тук това всичко има ли:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\HideDesktopIcons\NewStartPanel

Ако го има, после от дясната страна създаваме нов DWORD value с име - {645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E} след това с десен бутон върху него - Modify и задаваме стойност 1.

Може би е нужен и рестарт.

Не знам какво казват от Microsoft, знам че ако има кошче от него може да се отиде навсякъде, по тази причина го махнах (въпрос на избор).

 

PS:

За съжаление не знам от къде да разгледам този Home Edition

Ако искаш погледни това ревю

Редактиран от orion
Link to comment
Сподели другаде

Здравей Asteron,

Не разбрах какво липсва?

До тук това всичко има ли:

 

Ако го има, после от дясната страна създаваме нов DWORD value с име - {645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E} след това с десен бутон върху него - Modify и задаваме стойност 1.

Може би е нужен и рестарт.

Не знам какво казват от Microsoft, знам че ако има кошче от него може да се отиде навсякъде, по тази причина го махнах (въпрос на избор).

 

PS:

За съжаление не знам от къде да разгледам този Home Edition

Ако искаш погледни това ревю

До "Explorer" всичко е ОК, после другите ги нямам. Имам само HideMyComputerIcons.

Link to comment
Сподели другаде

Ами сигурно ще стане като ги добавиш.

Кликаш върху - Explorer/New Кey и му даваш име HideDesktopIcons, после върху него New Кey - NewStartPanel и после в дясно нов DWORD value с име - {645FF040-5081-101B-9F08-00AA002F954E} след това с десен бутон върху него - Modify и задаваме стойност 1.

Аз бих опитал... Направи копие на регистрите за всеки случай де.

Редактиран от orion
Link to comment
Сподели другаде

  • 2 years later...
A някой знае ли , как може ограничен акаунт , да се направи Администратор . Опитах с това ЦЪК , но не ми се получава нещо . Ако някой има идея , да я сподели
Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Привет!

Искам да попитам защо след като изпълнявам инструкциите, които съм копнал по-долу, не се получават нещата при мен?

Къде бъркам, някой ще ми покаже ли? Правя и инструкциите за премахване на кошчето, но пак си стои на работния плот! :crosseyes1:

http://prikachi.com/files/825343b.jpg

 

 

Там махаме следните отметки в Start menu items

Control Panel - Don't display this item - и отдолу махаме и трите отметки.

My Computer - Don't display this item.

My Documents - Don't display this item.

My Music - Don't display this item - и махаме отметката на My Network Places.

My pictures - Don't display this item.

Network Connections - Don't display this item - отдолу оставяме само Run Command.

Sistem Administrative Tools - Don't display this item

 

Искам до попитам също така защо под ограничен акаунт влизат вируси?!

 

http://prikachi.com/files/825347N.jpg

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...