Jump to content

Ръководство: интегриране на Service Pack 1/2/3 към инсталация на Windows XP


Препоръчан пост

Вграждане на Service Pack в инсталация на Windows XP

 

Вече почти всеки си има Windows XP с вграден Service Pack 2, а и множащите се в геометрична прогресия самоделки от рода на "Windows XP Edition" набират популярност и вече се счита за старомодно да се ползва "чист" Windows.

Ще опиша начин за интегриране на Service Pack към дадена инсталация на Windows. Не че не може да стане и с програми като nLite, но реално погледнато работата с нея не улеснява особено нещата. Да не кажа, че ги и усложнява.

 

Важно: извършването на интеграцията под Vista е непрепоръчително. Интеграцията на SP3 в инсталация на XP под Vista води до неработещи серийни номера за VOL версиите на Windows XP. Не е тествано дали интеграцията на SP1 или SP2 води до подобни проблеми, но все пак е имайте едно на ум. Проблемът не е в сервизните пакети или метода, а в Windows Vista.

 

Да започваме. Днес ще си сготвим Windows XP Professional с гарнитура от Service Pack.

Необходими продукти:

- инсталационен диск на чист WindowsXP (това включва и Windows с вграден по-стар Service Pack; не се поддържат разни редактирани самоделки и подобни);

- празен диск, на който ще изпечем готовия продукт (по желание);

- самият Service Pack 1/2/3 (ако го нямате);

- програма за запис на дискове, способна да запише bootable диск; ще ползвам ImgBurn, защото не само е безплатна, но и заменя поне 2 програми; Nero също е напълно подходяща, но да е поне версия 5.5.9.0 или по-нова;

- малко време.

 

Линкове за изтегляне на нужните продукти:

ImgBurn

Microsoft Windows XP Service Pack 2 (266.1MB)

Microsoft Windows XP Service Pack 3 (316.5MB)

 

Започваме..

 

1. Изтеглете и инсталирайте ImgBurn.

 

2. Поставете инсталационния диск на Windows и копирайте цялото му съдържание в папка по ваш избор. Колкото по-лесно достъпна е папката и колкото по-кратко е името й, толкова по-добре, защото това значи по-малко писане за вас. Моето предложение е да копирате в папка C:\xpcd. Ако нямате достатъчно свободно място на C:, копирайте на друг дял. Не вадете диска.

 

3. Копирайте инсталацията на желания от вас сервизен пакет на същия дял, където е папката с инсталационните файлове на Windows и я преименувайте (за да е по-лесно) на spx, където x е номерът на сервизния пакет. Ако работите с показване на разширенията на файловете, запазете ".exe" в края на името.

 

Ако интегрирате SP1, преминете на т. 4, а ако интегрирате SP2 или SP3, преминете на т. 5.

 

4. Отворете команден ред: Start (Старт) -> Run (Изпълнение) и напишете c:\sp1.exe -u -x:c:\sp1 и кликнете OK. Ако файловете са на друг дял, заменете буквата със съответната. Това ще разархивира съдържанието на инсталацията на сервизния пакет в папка sp1.

 

Сега отворете отново командния ред, напишете c:\sp1\update\update.exe -s:c:\xpcd и кликнете OK. Това ще започне интегрирането на сервизния пакет в инсталацията на Windows. Преминете на т.6.

 

5. Отворете команден ред: Start (Старт) -> Run (Изпълнение) и напишете c:\sp2.exe /integrate:c:\xpcd и кликнете OK. Ако файловете са на друг дял, заменете буквата със съответната. Ако интегрирате SP3, напишете sp3, вместо sp2. Това ще започне интегрирането на сервизния пакет в инсталацията на Windows. Преминете на т.6.

 

6. Ако случайно ви се появи съобщения за грешка със следното съдържание:

"This Service Pack cannot be integrated into a destination that also has integrated Software Updates.

Consult the Service Pack documentation for more details about supported integration scenarios."

то значи, че инсталационният диск на Windows, който имате, вече съдържа ъпдейти и няма да можете да интегрирате сервизния пакет.

Ако всичко е нормално, ще се появи ето този прозорец, който показва, че сервизният пакет в момента се разархивира във временна папка:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2060/01-extract.PNG

 

След това ще се появи този прозорец, който извежда индикатор за процеса на интеграция:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2060/02-integrate.PNG

 

При приключване на целия процес ще се изведе следното съобщение:

http://pics.softvisia.com/design/pics/2060/03-complete.PNG

 

7. Стартирайте ImgBurn. Ако искате да запишете Windows-а с вградения сервизен пакет директно на диск, кликнете бутон Write files/folders to disc (горе вдясно). Ако искате да си направите ISO, кликнете бутон Create image file from files/folders (по средата вдясно).

 

8. Отворете папка xpcd и провлачете всички файлове и папки от нея в полето Source на ImgBurn.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2060/04-source.PNG

 

9. Ако записвате на диск, изберете от поле Destination устройството, което желаете да използвате за запис. Ако създавате ISO, напишете пътя към желания от вас ISO файл или кликнете бутона с папката и лупата и го укажете така, ако ви е по-удобно.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2060/05-destinationiso.PNG

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2060/06-destinationdrive.PNG

 

10. В дясната част идете на страница Labels. Тук можете да зададете заглавие на диска. Стандартното заглавие на диск с английски Windows XP Professional е "WXPCCP_EN", но вие можете да си напишете каквото желаете. ImgBurn ще поправя за вас заглавието на ISO9660 файловата система и ще ви уведомява, ако използвате непозволени символи. Не е нужно заглавията да са еднакви.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2060/07-label.PNG

 

11. Идете на страница Advanced -> Bootable Disc. От падащото меню долу изберете оптичното ви устройство, в което се намира инсталационният диск на Windows (който не трябваше да вадите) и кликнете бутона с дискетката. Запазете буут записа на удобно за вас място. Вече можете да вадите инсталационния диск и да поставите празен, ако ще записвате на него.

А можете да ползвате и готовия boot image, който прикачам: xpbootimg.zip

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2060/08-extractboot.PNG

 

12. На същата страница сложете отметка на Make Image Bootable и:

- от падащо меню Emulation Type изберете None (Custom);

- в поле Boot Image посочете създатения image файл в т. 11;

- в поле Sectors To Load сменете цифрата с 4.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2060/09-makebootable.PNG

 

13. Кликнете бутон:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2060/10-build1.PNG / http://pics.softvisia.com/design/pics/2060/11-build2.PNG

 

(в зависимост от това дали записвате на диск или създавате ISO)

 

14. ImgBurn ще започне процес по създаване на файлова система и подготовка за запис. По всяка вероятност ще ви се появи следният прозорец:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2060/12-correctsettings.PNG

 

В него ImgBurn ви съобщава, че предполага, че записвате буутващ инсталационен диск на операционна система (понеже засича папка I386) и че текущите настройки на ISO9660 не са добри за подобен диск, като ви предлага да ги промени вместо вас - кликнете Yes. ImgBurn е интелигентна програма (за разлика от повечето други) и доколкото зависи от нея не би ви оставила да направите грешка.

 

Когато програмата е готова за запис/създаване на ISO файл, ще се появи следния прозорец:

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/2060/13-ready.PNG

 

Това е последният прозорец преди окончателното действие. Кликнете OK и процесът започва. Ако сте объркали нещо или искате да промените нещо, кликнете Cancel.

 

Това е.

 

Използвана е информация от HelpWithWindows.com и TheElderGeek.com.

 

Преработка и оформление: Венцислав Димитров (Night_Raven)

 

Ключови думи: интеграция, интегриране, интегрирам, вграждане, вградя, сервизен, пакет, service, pack, инсталация, инсталационен, диск, уиндоус, windows.

Link to comment
Сподели другаде

  • 1 year later...
  • Отговори 84
  • Създадена
  • Последен отговор

ТОП потребители в тази тема

ТОП потребители в тази тема

Публикувани изображения

Има ли някой идея дали по подобен начин може да се интегрира Internet Explorer 7 и WMP11

(без използването на nLite).

Току що интегрирах SP3 в чист Windows - мисълта ми е,дали мога да добавя и IE7 и WMP11

преди да го запиша на диск без да ползвам nLite :help:

Link to comment
Сподели другаде

За вграждане на Windows Media Player можеш да погледнеш тук. Internet Explorer 7 може да се вгради по лесен начин само чрез nLite. Причината е WGA валидацията, която изисква, която nLite премахва, за разлика от стандартния метод. Предполагам, че трябва да има и начин да се вгради без nLite, но за момента не успях да намеря такъв. А и не съм особено стимулиран, защото не харесвам IE7 и мразя WMP11.
Link to comment
Сподели другаде

IE 7, WMP (тествал съм с версия 10) и множество други обновление може да се интегрират без nLITE успешно. Това може да стане с помощта на SVCPACK.INF, но е малко по-труден вариант. Тук е описано подробно как се използва SVCPACK.INF.
Link to comment
Сподели другаде

IE 7, WMP (тествал съм с версия 10) и множество други обновление може да се интегрират без nLITE успешно. Това може да стане с помощта на SVCPACK.INF, но е малко по-труден вариант. Тук е описано подробно как се използва SVCPACK.INF.

Чрез SVCPACK.INF не е интегриране, а си е нормална инсталация само че без да пипат нищо потребителите. Лично аз nLite не ползвам, но ползвам RyanVM Integrator. Добавките за IE7 са две, със сп3 не съм ги ползвам, но предполагам работят (въпреки това тест във виртуална машина не е излишен). Вариант 1, Вариант 2. Интегрират се чрез RyanVM Integrator (е може и с nLite де, ама...)

Link to comment
Сподели другаде

Материалът е обновен.

Промените:

- добавен е метод за интеграция на SP1 (знам, че повечето хора вече са забравили, че е съществувал, но сметнах за редно в името на пълнотата да го добавя);

- IsoBuster и Nero са заменени с ImgBurn;

- леко е променен материалът като цяло.

Link to comment
Сподели другаде

  • 2 weeks later...

Здравейте. Имам следния проблем. Направих всичко както е обяснено в темата, използвах същия софт и 3те сървис пакова интегрирах. Направих си исо файл и си го записах с нерото на ДВД. Когато започне да ми зарежда диска за да преинсталирам windows още в началото ми излиза това съобщение

Грешка и не мога да продължа. Моля да ми помогнете :help:

Link to comment
Сподели другаде

В интерес на истината никога не съм пробвал да запиша Windows XP ISO файл на DVD, но ако си създал ISO с помощта на ImgBurn и просто само си го записал, е напълно вероятно това да е проблемът. При мен създадените ISO файлове работят както трябва - т.е. проблемът не е в тях.
Link to comment
Сподели другаде

Извинямавам се не те разбрах. Windowsa е чист няма никакви сървис пакове. Преди години ми го даде един приятел, който ми каза че бил оригинален колко е вярно не знам. Windowsa е записан на диск голям е 672мб но като интегрирах сървис паковете стана 805мб и за това новия win го записах на двд
Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...

×
×
  • Създай ново...