Jump to content

Ръководство: Как да направим меню на DVD Video


Препоръчан пост

Това ръководство ще ви помогне да си направите Меню към вашето ДВД-Видео. Изпълнението на задачата е много просто. Ще се убедите сами.

 

За целта са ви необходими около 10 GB свободно място. След като сте направили ДВД-то искате да му направите и меню, но трябва нова обработка, за да създадете меню към филма. За втората обработка се нуждаете от същото пространство, колкото е самото видео. Вече знаете, че един ДВД диск е 4,7 GB. Фактически 9,4 GB.

 

Необходим софтуер

 

TMPGEnc DVD Author v1.6.26.73 (с нея ще направим менюто към желаното от вас видео. Може да си изтеглите и по-нова. Въпрос на предпочитания. Тази версия е стабилна, за другите не знам) :о))

Задачи за изпълнение

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1988/m14.png

 

-Start - Създаване на ново меню или избиране на вече направено преди това.

-Source setup - От тук ще добавим филма/те и ще им преработим имената на кирилица.

-Create menu - Създаваме менюто към филма/те и преработваме текста, фона и всичко, което ни дойде на ум.

-Output - Копиране на вече готовото ДВД-Видео с менютата на вашия хард.

Да не губим излишно време и да започваме да правим Менюто за ДВД-то. Това трябва да ви се появи при пускането на програмата. Избирате Create New Project.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1988/m1.png

 

След като сме избрали Create New Project вече сме преминали към стъпка номер 2. Избираме Add file от където ще заредим филма или клипа. В нашия случай ще е клип или по точно клипове, за да схванете начина на правене на повече от един филм или каквото там ще правите. Пропуснах да спомена при зареждането на филма изберете първия файл от филма/клипа, който се казва VTS_01_1.VOB.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1988/m2.png

 

Вече е зареден единия от клиповете. Тук имате възможност да направите всичко на кирилица. Страхотно нали? От Settings променям името на \\\"клип1\\\".

 

На Add new track... кликваме, за да заредим второто клипче. По този начин можете да заредите колко клипове и филми искате стига да не превишавате лимита от 4,7 Gb (отдолу на снимката). Освен ако не сте решили да правите Dual Layer диск. Тогава можете да напълните капацитета от 8,5 Gb.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1988/m3.png

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1988/m15.png

 

От тук преминаваме към стъпка номер 3. Или така наречената Create menu (създаване на менюто). В ляво където пише Blue избираме какво да бъде менюто. Аз съм избрал това тъй като има най-много функции и могат да се коригират всички надписи които ви дразнят и искате да ги промените. Много е добро за добавяне на повече филми. Има вариант да си добавите собствена картина за фон.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1988/m4.png

 

На Firstplay action избирате Display main menu, за да ви се появава менюто при пускането на ДВД-то. Ако не го настроите така след пускането на ДВД-то директно ще започва филма без да има менюта и т.н. Ще загубите много време и нерви :о))

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1988/m5.png

 

Преработвате текста по ваш избор. Преработването става след като щракнете на текста, който ще променяте. След което избирате Next page.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1988/m6.png

 

А тук ви показвам по какъв начин да го махнете този жълт текст, който така много дразни. Избирате си големината на шрифта да е 1 и след това променяте цвета да е в границите на това синьо което е на самия фон. Избирате отново Next page.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1988/m7.png

 

Продължавате да си оправяте текста и по останалите менюта, след което си знаете Next page.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1988/m8.png

 

Идва менюто с Главите. В случая тук имаме само една глава понеже е клип. Ако беше филм щяха да са около 50-60 глави и повече зависи много от това самата програма на колко ги е \\\"нацепила\\\" и от това колко от тях сте пропуснали да излязат след добавянето на филма в това меню. Както е посочено по горе. Next page.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1988/m9.png

 

Давам ви пример от къде и как можете да премахнете голяма част от главите на филма. Това е много просто от Menu display settings. Просто подбирате сцените които искате да се махнат. Продължаваме напред.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1988/m16.png

 

Оправете и другите менюта, за да не стане така, че едните са ви на Български, а другите на Английски. Става доста сконфузно положението :о)))

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1988/m10.png

 

Това е 4-тата стъпка преди да е готово нашето ДВД-Видео. От Browse изберете директория, в която ще влезе филма с преработения филм или клип. Изберете друга папка. Да не е същата, в която е бил филма. Като за финал избирате Begin Output.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1988/m11.png

 

Трябва да се появи нещо от сорта на това по-долу. Запомнете!!! Докато се обработва филма не правете нищо на компютъра, ако искате всичко да е както трябва накрая и да няма някакви разминавания на звука с картината.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1988/ad12.png

 

Ако всичко е преминало както трябва ще се появи този прозорец.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1988/m13.png

 

Искам само да добавя, че има и други програми, с които можете да правите професионални Менюта за вашето ДВД, но там вече става много сложно. Ще спомена някои от тях. DVD-lab Pro, DVD Maestro и DVD Composer. Има и други, но за сега тези са най-използваните и разпространени, а и са доста надеждни.

 

Записване

От доста години насам използвам за запис на CD, а сега вече и на DVD разработката на немската компаниа Ahead - Nero Burning Room. Използвам версия 6.6.0.18 и за сега нямам никакви проблеми.

 

Стартирайки Nero, трябва да изберем режим, при който ще се записва DVD-Video, и да се убедим, че настройките са, както показаните по-долу. Избираме New

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1988/ad11.png

 

Тъй като някой от ДВД плеърите не могат да четат DVD+R/RW е нужно да направим следните настройки. Те сподпомагат да се излъже ДВД плеъра, че диска е DVD-R.

 

http://pics.softvisia.com/design/pics/1988/ad12.png

http://pics.softvisia.com/design/pics/1988/ad13.png

 

 

Не е задължително дискът да се чете и без всички тези опции да са изключени, но при тези настройки вероятността новозаписаният ни диск да се прочете в маскимално голям брой устройства е най-голяма. Селектираме всички файлове, получени като резултат от работата на TMPGEnc DVD Author v1.6.26.73, и ги пускаме в червената папка VIDEO_TS в прозореца за компилация на Nero, след което само въвеждаме името на филма в съответното поле, избираме скорост на запис и започваме да записваме. Това беше от мен :о))

 

Автор : Емилиян Димитров embaka

Link to comment
Сподели другаде

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...