Jump to content

Влязохме в ЕС!


Препоръчан пост

България и Румъния ще станат членове Европейския съюз от началото на следващата година. При представянето на септемврийския мониторингов доклад Еврокомисията (ЕК) не предложи отлагане на присъединяването на двете страни до 2008 г., нито препоръча да бъдат задействани предпазни клаузи.

 

Нашето заключение, че двете страни могат да поемат правата и задълженията, произтичащи от членството в ЕС от 1 януари 2007 г., обяви от трибуната на Европейския парламент председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу.

 

"Присъединяването на България Румъния ще отбележи историческо постижение - приключването на петото разширяване на ЕС, което е по-нататъшна стъпка в обединеното на европейското семейство.

 

Искам да поздравя народа и ръководителите на България и Румъния за всички усилия, които положиха за да изпълнят условията за членство в ЕС,", каза още той.

 

По думите му всички разширявания на съюза са били успешни и са потвърдили, че са печеливши както за "старите" страни членки, така и за присъединяващите се, тъй като насърчават икономическия просперитет и засилват ролята на съюза в света.

 

 

Готовността на България и Румъния е пряк резултат от устойчивия успех, който двете страни постигнаха през последните години и особено след последният ни доклад през май.

 

Комисията поема своята отговорност като пазител на договорите. Най-напред трябва да защитим функционирането на ЕС.

 

Подкрепата на датата за присъединяване на България и Румъния се основава на прецизна, точна и прозрачна оценка. Двете страни намериха правилния отговор на строгите условия, като се насочиха към областите, които бяха набелязани през май", увери Барозу евродепутатите

 

Днешният доклад обаче очертава и някои области, в които София и Букурещ трябва да постигнат допълнителен напредък, като продължат усилията си до присъединяването си и след това, изтъкна той.

 

ЕК е ще изработи механизъм за сътрудничество и проверка на напредъка в съдебната област, борбата с корупцията и организираната престъпност.

 

Ще бъдат определени и конкретни показатели, които трябва да се изпълнят. При необходимост Комисията може да активира предпазните клаузи, заложени в договора за присъединяване, както ще прилага и други съпътстващи мерки, гарантиращи правилното функциониране на съюза.

 

Източник: http://netinfo.bg/?tid=40&oid=941754

 

 

Ето и оригиналната статия на France Press - http://www.afp.com/english/news/stories/06...1.np61bfi8.html

 

Ето и още нещо интересно по темата - http://www.netinfo.bg/?tid=40&oid=941471

 

Аз съм без коментар.

Link to comment
Сподели другаде

Ами да им е честито на европейците!

Румъния и България ще бъдат най-бедните членове на клуба: и двете страни имат брутен вътрешен продукт, възлизащ на около 31% от средния в ЕС през 2004 г.
Link to comment
Сподели другаде

Хахахаахха! Няма да им е лесно на европейците с нас, да го мислят......

А на нас ще ни е още по- трудно!

Да живеем по европейски стандарти с български заплати ще бъде направо виртуозно изкуство.

Link to comment
Сподели другаде

Така като се разходих из чуждите сайтове и преса, трябва да призная...ние сме много горчив хап за ЕС. А и според днешните изявления в Страсбург, разбрах, че сме с много по-сериозни предупреждения от Румъния в сферата на съдебната ни система, корупцията, и авиацията.....и са прави хората...имаме още много неща да оправяме в културата и манталитета на българина...
Link to comment
Сподели другаде

Така като се разходих из чуждите сайтове и преса, трябва да призная...ние сме много горчив хап за ЕС. А и според днешните изявления в Страсбург, разбрах, че сме с много по-сериозни предупреждения от Румъния в сферата на съдебната ни система, корупцията, и авиацията.....и са прави хората...имаме още много неща да оправяме в културата и манталитета на българина...

... ама иначе бързаме да се натискаме, а след това разни министри ще циврят пред телевизията като Соломон Паси. :devil:

Link to comment
Сподели другаде

Чета коментарите и не мога да разбера песимизма.

Ще бъде трудно,но нещата ще се променят към по добро.На нашите политици трябва някой да им диша в врата,да ги ръчка,да ги бута.След приемането ни в ЕС няма да могат да правят кавото си искат.Приемаме техните стандарти и няма мърдане.danina е права-европейски стандарти с нашите заплати-ще бъде трудно,но аз съм оптимист:thumbsup:

Редактиран от BO6KO
Link to comment
Сподели другаде

Всъщност се оказа, че европейците не са чак толкова притеснели или изплашени от нахлуването на гладни българи по територията им. Вчера си говорихме с нашия шеф, който е представител на столицата на Европа и също така минава за голяма работа в компанията т.е. съзнава, че за да върви компанията някой трябва да работи колкото се може повече и да се плаща, колкото се може по-малко. Докато той се беше увлякъл да развива теории колко изгодно икономически ще бъде това наше присъединяване и за двете страни (БГ и Румъния от една и другите – от друга), аз успях да погледа и преосмисля бъдещето и от другата гледна точка. Както той обобщи случващото се само с една дума – „Капитализъм” и както всъщност се оказва поне за първите години от нашето членство европейците са тези, които трябва да празнуват. От една страна наистина звучи много добре: „ние искаме работа, а те ще дойдат като инвеститори и ще ни я дадат”, но малко стряскащо ми се стори това, че вече дори не се притесняват (ако разбира се този представител на човешкия род може да се счита за представителна извадка) да казват колко сме евтини в България и каква печалба правят фирмите като, както той каза (уж в кавички) експлоатират евтината и гладна българска работна ръка. Европейците ще спечелят от това, че ще преместят далеч от домовете си шумните и замърсяващи заводи, ще плащат с пъти по-малко за заплати и социални осигуровки, ние ще бачкаме, а те ще се забавляват. Българите и румънците ще бъдат назначени на папагалски, бачкаторски позиции, а интересните ще се за опитните европейци, а ако някой от нас се опита да пробие на „тяхна” територия, ще бъде смятан за нахален и нагъл. Ако не ни пукаше какво мислят за нас и гледахме собствения си интерес, това нямаше да е спънка, но реално според мен това ще е проблем, защото ние сме възпитавани да се съобразяваме, да не обидим някого, да ни мачкат и ние да си мълчим, да ни товарят като магарета и да не ни плащат, колкото смятаме, че заслужаваме (точно, защото ние не сме наясно колко заслужваме и не сме научени да оценяваме себе си, да продаваме труда и себе си).

Може би след няколко години ще станем с равни икономически възможности като всеки европеец и ще можем да се реализираме съобразно способностите си. За съжаление обаче в близките поне 3-4 години пари в България ще се правят с яко бачкане, кротко подчинение, неизпитвана досега радост от малко повечко парички накуп и постепенно нарастващо чувство на неудовлетвореност и недооцененост. Капиталистите още дълго ще се правят, че не забелязват, че сред нас има много по-умни хора, още дълго ще разчитат на това, че ние се радваме и сме доволни на „браво” и формално потупване по рамото и че ние НЯМА да си поискаме повече пари или по-добри условия.

 

Не са виновни те, че животът им е такъв и ние не сме виновни, че нас ни е направил удобни...просто историята е направила хората и народите различни..:( Оптимистичното в случая е, че някои ден всичко това ще е история и нашите деца ще живеят по-добре, пък дори може и в България да живеят..................

Link to comment
Сподели другаде

@mireto

Шефът ти е абсолютно прав. Бизнесът си е бизнес и място за чувства там няма, при положение, че може да се припечели половин цент повече. А целият шум , който се вдигна си е чисто вестникарски глупости и покрай това някои политици , главно английски, видяха възможност да си вдигнат рейтинга. Лошото е , че покрай това се настройват допълнително обикновените хора срещу нас българите. Те и без това са с доста предубеждения към нас.

:peace:

Link to comment
Сподели другаде

Всъщност изобщо не ми звучат предубедени обикновените хора, т.е. неполитиците. Не мисля дори, че те отделят толкова време да мислят за нас, колкото ние за тях. Те разглеждат ситуацията (ако изобщо я разглеждат) от гледа точка на това, че това разширяване е естественият ход на нещата, ще има повече хора да работят, повече земя, на която да се преместят производствените предприятия, повече поле за инвестиране на техния капитал, евтина земя и труд, свободно движение на стоки.

 

Просто става дума за пари и интереси. И няма лошо, и аз да бях на тяхно място и аз така щях да мисля.

 

За нас ще е трудно и независимо какво мислим за това, то е факт и това е пътят, по който щем не щем ще вървим. Дано съумеем да използваме възможностите...

Link to comment
Сподели другаде

mireto-сега си бачкаме за нашите си капиталисти съвсем без пари.Експлоатиат,мачкат,газят,подиграват се с хората всички знаем как е.

В моя град германска фирма построи завод-както казваш българите вършат хамалската работа,НО вземат добри заплати,нормирано работно време,когато се работи извънтрдно им плащат допълнително,осигуровки,коректни са хората.

Какво ли ти обеснявам на теб,живееш в Севлиево :P

Link to comment
Сподели другаде

И България и Румъния са прецедент в кратката история на обединена Европа, за това никой не може да предвиди какво може да се случи. Все пак, нито ЕС, нито ние сме особено стабилни, за това може би единственото успокоение е, че няма как да стане по-зле, но и кой знае колко по-добре няма да стане.
Link to comment
Сподели другаде

  • 3 months later...
Как сме европейки и европейци днес?

Ами ние с Мирето се събудихме в европейско легло, ядохме европейска баница и пихме европейски чай и кафе. Сега гледам и клавиатурата ми станала европейска. :peace: :peace: :peace:

 

Нали помните, че отдавна имаме softvisia.eu ;)

Link to comment
Сподели другаде

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори на тази тема

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   Не можете да качите директно снимка. Качете или добавете изображението от линк (URL)

Loading...
×
×
  • Създай ново...